fredag 25 februari 2022

Magvärk

 

 

Magvärk, klump i magen, det kan man få av mindre otrevliga saker, än det som händer i världen just nu. Gissar att det är många med mej som känner oro.

Skulle gärna vilja veta vad det är som driver Putin att äventyra världsfreden. Maktuppvisning?  Påverkad av andra omkring honom? Psykisk sjukdom? 

Läser  lite på Wikipedia om hans bakgrund. Ingen taskig bakgrund, men extremt bråkig som barn. Ville bli spion redan i tidig ungdom, men nekades att bli intagen till KGB innan han gjort värnplikt och någon form av högre utbildning. 

Tänker direkt ADHD....... oron/bråkigheten och det speciella intresset... att bli spion. Samt hans notoriska ljugande.... 

Men så klart, det är bara en hypotes. En bland alla andra som just nu uppkommer.... 

Men ingen kan väl förneka att han har otäcka ögon. Vilket inte behöver ha något med någon neurologisk funktionsvariation att göra.... Det finns människor som föds med elakhet inom sig... åtminstone tror jag det. 

I dessa magvärkande dagar, så är det så viktigt med källkritik. Man kan inte tro på allt. Inte tro på människors hypoteser och påhitt om vad som sker och kommer att ske, utan att kolla med flera tillförlitliga källor innan man drar sin egen "slutsats".

Magvärken  har gjort sig extra påmind, då jag hör eller läser att Sverige/EU/Nato ska agera i Ukraina. I Börås Tidningens ledare skrev Kajsa Kettil  att det är  NU vi ska gå med i NATO. För mig låter det helt tokigt. Vi är tillräckligt involverade i den försvarspakten som vi är....På sikt kanske, det har jag ingen uppfattning om, men inte under rådande krig. 

Att skicka vapen, det är lika fel det. Vi ska överhuvudtaget inte ge oss in i något som har med det militära att göra. Det är illa nog att flera gränsländer till Ryssland är med i Nato.....Hade varit bättre med en "neutral" zon mellan Ryssland och Nato, Säger denna "expert" med magvärk....  Om man ska tro på anledningen till invasionen, så beror den på att Putin känner sig hotad av att forna sovjetstaterna ansluter sig till Nato....

Nä, jag vet inte, förstås... Tur att det finns ledare inom EU och Nato som är "klokare" än de civilpersoner som vill se militära insatser från väst.....


 Bränslepriserna skjuter i höjden.  Jaja, man får väl begränsa sitt resande. Och vara beredd att betala vad det kostar att göra resorna. 

Maten blir dyrare. Mat har varit billigt länge. . Och det värsta av allt, man slänger mat och varor, som börjar närma sig "bästa före datum". Det är inget fel på de varorna... dags att man  slutar med den matdestruktionen. Har besökt min bror flera gånger, då han hämtat hem "för gammalt" bröd, att mata vildsvin med. Och det är inga små kvantiteter. Av färskt bröd.  Sjukt!

ICA-butiken i Dalstorp har en bra lösning. De säljer "svinn-lådor" till halva priset.  Hörde om en frivillig grupp ii Borås, som hämtar svinn och lagar mat till behövande av detta. Gratislunch/ superbillig lunch! Så bra! Mer sådant! 


Vår tillvaro kommer att förändras. Det är de flesta överens om. 
Nya flyktingströmmar kommer till västra Europa, och naturligtvis till Sverige. Naturligtvis måste vi ta hand om dem, tillsammans med övriga europiska länder. 
Det måste vi hjälpa till med, liksom att skicka humanitär hjälp till Ukraina, då det förhoppningsvis har lugnat ner sig lite. 

Men just nu vet vi inte så mycket. Det enda att göra det är att ta sig framåt dag för dag. Och hoppas att Putin har något förstånd kvar, och nöjer sig med att ha visat sin makt i Ukraina.




21 kommentarer:

  1. Nej, just nu vet vi ingenting och själv överlåter jag till de mer kunniga att veta hur vi som land ska agera. Jag tycker självklart det är både hemskt och obehagligt. Svårt att förstå också vad som rör sig i hjärnan på en galning. Såg en bild av Hitler och Putin, de är lite lika.
    Matsvinnet är stort men jag tycker alltfler butiker agerar som du skriver. Det är jättebra. Vet man att man använder varorna inom ett par dagar, eller kan frysa in det, så handlar jag ofta så.
    Ha en bra fredag trots allt runt omkring oss!

    SvaraRadera
  2. Ja, bara att ta varje dag..och hoppas på en bra vår. Detsamma!

    SvaraRadera
  3. Ja jag tror som du - att vi kommer alla att påverkas av det här kriget, indirekt.
    Låter tanken stanna där för ett ännu värre scenario vågar jag inte tänka på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bäst att ta en dag i taget... och att enade stater håller sig lugna.

      Radera
  4. Ryska statsmedier: Ryssland försvarar sig
    Medan omvärldens fördömanden haglar över Ryssland hörs en helt annan version av historien i ryska statskontrollerade medier, som SVT:s utrikesreporter Anna-Maja Persson beskriver som "propagandamaskiner".
    – Där är det väldigt entydigt. Tittar man själv rysk stats-tv får man höra att Ryssland är under attack. Landet hotas av Nato och USA. Det är en slags komplott som går ut på att försvaga Ryssland för att så småningom attackera. Så det enda Ryssland gör är att försvara sig, sägs det.
    SVT-avatar
    Filip BrusmanSVT
    Den här texten knyckte jag från SVT och kopierade för den tycker jag så otroligt väl beskriver hur Putin fungerar, han manipulerar sitt folk totalt. Han skapar sina egna sanningar, och det ryska folket duperas totalt.
    När jag bodde i Säfsen kom jag i kontakt med många ukrainare. En del bodde i byn och många ingick i bärplockar- och trädplanterargängen som kom varje sommar. De bodde granne med mig i några år och var verkligen trevligt vanligt och normalt folk (till skillnad från...) Arbetsamma, ärliga men självklart finns rötägg bland alla folkslag. Matsvinnet kan jag prata mycket om,det gör mig illamående. Och, det är dessvärre något som även förekommer i min egen familj. Kanske har dottern bättrat sig något men då hon flyttat hemifrån var det något förskräckligt hur mycket bra mat de slängde. Datumet kanske hade gått ut, man hade lagat på tok för mycket mat, osv....Jag skulle kunna skriva en hel bok om matsvinnet, men det finns nog tillräckligt många redan...Nä nu slutar jag här, ämnena du berör kan locka till hur långa svador som helst. Trevlig helg på dig/Kram

    SvaraRadera
  5. Att Putin är livsfarligt psykiskt labil, det är tydligt. Så otroligt att man inte kan stoppa honom. Inom landet. För jag inbillar mig att det finns många "bra" ryssar också. Att de flesta tycker att Ukrainainvasionen är fel.
    Tycker lite synd om det ryska folket också ... de ska få ta skit för att den presidenten de har. Hur ukrainarna har det... ja, det kan vi nog inte sätta oss in i....
    Usch! Kram fina tjej!

    SvaraRadera
  6. När det gäller Putin så säger jag "NFÄD" vilket står för något fel är det. Om det sedan är ADHD eller något annat vet jag inte men psykiskt stabil är han verkligen inte.
    När det gäller Nato så vore det helt fel av Sverige att gå med just nu tycker jag. Senare kanske men absolut inte i dagsläget.Ja, hej och hå som det kan bli bara över en natt. Mycket skrämmande minst sagt.

    Önskar en fin fredag!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nåt fel, definitivt. Bara så märkligt att han inte genomskådas av dem som jobbar nära honom och låter någon "klokare" ta över.
      Bara ta en dag i sänder och hoppas på att det blir så bra det kan bli.
      Hörde att man var beredd att skicka skyddsvästar och hjälmar från Sverige. Klokt.. skydd... inga vapen. Detsamma

      Radera
  7. Visst är det något stort fel på Putin och hans likheter med Hitler finns i mångt och mycket. Utvidga sina gränser inte minst. Putin vill ju ha tillbaka det gamla Sovjet.
    Vad gäller NATO så har ju inte Sverige varit i krig i "modern tid" men Norge, Danmark , Finland och de Baltiska länderna har ju det. Finland har valt att ha en option vad gäller NATO och Ryssland/Sovjet har ju ständigt varit hotfulla där-. Men Sverige "räknar" ju med stöd av NATO om det blir "skarpt läge". Knepigt! Och själva har vi inte en chans om det blir just skarpt läge.
    Tänker här som min pappa sa när han var 18 år och reste till Finland och Vinterkriget; "När granngårn brinner står man inte och ser på". Han resonerade likadant när han som 19-åring reste till Norge och kämpade för deras frihet och med sitt liv som insats för det han trodde på. Och Norge kunde med hjälp av Storbiritannien, USA och Frankrike bekämpa Tyskland. Sverige hade ju här en mer tillåtande ställning. Givetvis är det nu helt annorlunda med kärnvapen i omlopp. Men människors och ett lands rätt till frihet är så viktig.
    Just nu kan vi inte här göra så mycket mer än att stötta Ukraina med det de behöver.
    En dag i taget eller kanske en halv blir det till att ta.
    Kram!



    SvaraRadera
    Svar
    1. Är ju den fega typen och hade överlämnat mig utan strid. Alt för att rädda det egna skinnet. Sån är jag... en riktig "coward"...Kram !

      Radera
    2. Feg är du ju inte alls utan detta att se saker på olika sätt berikar. Däremot tycker jag att Putin är fega. Lika feg som Hitler en gång var och det finns många liknande exempel där man inte respekterar människors och länders frihet.
      Kram

      Radera
    3. Du är en fin och klok människa, Benedicte! Du har fått så mycket mod med dej, via din pappa. Kram

      Radera
  8. Nu har han suttit 22 år på posten. Så han känner sig nog oövervinnerlig vid det här laget. Och det är just då man börjar begå fel. Å jag tror att invasionen av Ukraina är ett fel som inte komma gynna honom. BBC berättade att ett inte så litet antal av ryska soldater vägrat skjuta/anfalla sina ukrainska kompisar.
    Om han däremot har en diagnos kan jag inte uttala mig om. För 22 år sedan hade jag i alla fall inte tänkt på diagnos. Fanns det förresten diagnoser år 2000?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förstörd....tänker för mycket diagnos. Hoppas verkligen att detta blir hans fall!

      Radera
  9. Ja riktigt otäckt är det som sker nu. Så synd att han inte blev antagen, spion hade varit bättre, hoppfullt en inlåst sådan! Ja nåt galet måste det vara med honom. Vill inte heller att vi går med i Nato, låt det vara som det är. Svinnlådor låter kanon. Det är massor av mat som bara slängs. Ja man förstår att många vill därifrån, det skulle jag själv velat. Jag tror han kommer att bli extremt farlig den här gången. Nu har vansinnet runnit över. Lås in Putin med resten av de styrande, och försök få något vett i honom, låter inte sannolikt, men massor kommer att dö i onödan
    En fin helg önskar jag dig! KRAM Primrose ,-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas att någon har vett att sätta stopp för honom!
      Detsamma

      Radera
  10. Kan hålla med dig i dina tankar.

    SvaraRadera
  11. Jag känner samma obehagliga klump i magen ... många klokheter i det du skriver - och att Sverige skulle gå med i NATO nu tycker jag verkar befängt!
    Instämmer också vad gäller matsvinnet - skrämmande!
    Önskar dig en bra helg!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det där med Nato, det får iaf vänta. Detsamma

      Radera
  12. Ja magvärk kan man verkligen få som läget är nu. Såg precis en fruktansvärd bild på ett riktigt högt hus i Kiev som träffats av en raket. Bilden gav mig rysningar. Allt känns fortfarande ofattbart ...
    Jag unnar mig i varje fall att glädjas åt att solen skiner idag ...

    Hoppas du, trots magvärk får en bra helg!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, precis. ska få till ett inlägg om glädjeämnen nu, tänkte jag! Kram

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas