söndag 7 maj 2023

Sett, sått, satt och insett sen sist

 

Sen sist har vi sett Musån på nära håll. Vatten gör sig alltid bra, både i verklighet och på bild.

Om jag har någon dröm kvar, så är det att få bo vid vatten. Men har insett att det bara kan bli en dröm...

Vi har sett Drottning Dragas Borg. Där satt vi solen och intog fredagsfika. 

Har aldrig hört talas om denna borg tidigare, men har insett att vi har en del borgruiner/rester i vår lilla kommun.  

Draga kom hit med vikingar som liten tös.  Hon hade med sig en massa kunskaper om hantverk och om läkeväxter. Tack vare detta blev hon högaktad, ja, sedd som en drottning. Hon lär ha bott på höjden, tillsammans med sina tjänare. Allt enligt vad hembygdsföreningarna i Tranemo och Ambjörnarp lagt ut på sina hemsidor.


Årets första naturpasskontroller har vi sett,  och noggrant satt stämpeln i rätt ruta.  Fem stycken blev det på första rundan. Naturpass är verkligen toppen, man kommer ut i skog och mark och måste ta sig över stock och sten. Hjärnan får dessutom arbeta då man läser kartan.


Har sett blommande förgätmigej...


... blommande åkervioler....

... och blommande backskärvfrö.

Violer och förgätmigej har det skrivits både dikter och sånger om. Men har någon skrivit en dikt backskärvfrö? Näää... Ändå är det en ovanligt "bra" växt, då den kan ta upp förorenande metaller som zink, kadmium och bly ur jorden. 

Vita vackra backskärvsfrö, 

tack vare dej slipper fåglar dö,

Du är den som gör jorden ren,

gör så maskar kan andas igen.

Sådär, då var det åtgärdat. ( Det finns mängder med dåliga texter i våra vissamlingar.... )


Har insett att jag kommit med falska uppgifter till SLUs  ( Sveriges LantbruksUniversitet)  forskning angående hur långt våren hade kommit för en vecka sedan.
Man skulle bedöma hur det var med blomning och lövsprickning, gällande fem-sex växter.
Då mina få närbelägna blåsippsplantor var överblommade, så ansåg jag att blåsippan var överblommad.


Men se, i Karlas hage, så finns det några kvar. Vackert blommande tillsammans med vitsippor.

Men nästan överblommade är de, och var nog så även för en vecka sedan. Värre var "lögnen" om tussilago. Den är överblommad, kryssade jag i. Lögn... även i dag har jag sett många blommande tussilago utmed vägrenarna. 

Lovar att kolla bättre till nästa ( frivilliga) inlämning  i forskningssammanhang....


Idag har vi sått grönsaker och satt lök.  Alltid lite gott, och lite av en vår-milstolpe, när det är gjort. Nu återstår det roliga och det tråkiga... att se hur det gror och växer, och att behöva rensa ogräs...
Nu är "bäddarna" övertäckta med fiberduk. Mest för att hålla katterna borta.


Har sett att det finns mycket humlor i år. De gillar lungörtens blommor mest av allt. Känns bra att det finns många humlor... och en hel del fjärilar. Pollinerare det behöver vi!

De vackra nordsvenskarna, dem har jag sett på våren första cykeltur. Är extra förtjust i de storvuxna hästarna, och känner en viss samhörighet med dem.  Jag hör också till en storvuxen ras och har en ordentlig man, som ofta hänger ner över ögonen. Lite olika matvanor har vi dock, men visst är grönsaker gott...


Har sett flera insändare i lokaltidningar de senaste dagarna.  Man vill uppföra fler vindkraftverk, än de 22 som redan finns i kommunen ( några av dem i Gislaved kommun i och för sej)

De nya är planerade till en annan höglänt del av vår lilla kommun. Det finns en grupp människor som är SÅ upprörda, och vill stoppa uppförandet av vindmöllorna. MEN EL VILL DE HA! Ibland så blir jag så trött på folk. 

Grusvägar är att föredra, när man är ute på cykeltur. Av den anlednineg att man kommer nära naturen och att det inte är så mycket trafik på de småvägarna.


En sak hade jag dock inte insett innan jag satt där på cykeln och hade lämnat asfaltsvägen bakom mej. Vägen var nygrusad! Nåja, nu blev det en extra långsam cykeltur... och jag fick ta mig uppför de brantaste backarna till fots, och bromsa ordentligt i nerförsbackarna.  

Men vackert är det, vitsipporna tokblommar på sina ställen. Vitsippsfälten, det är den vackraste naturen, som jag idag har sett.






35 kommentarer:

  1. Visst är det så att det verkar vara ett "humle-år" i år. Jag som inte har några (äkta) blommor på balkongen har räknat till 6 stycken feta humlor de senaste veckorna.
    Det där med varierande växtlighet behöver inte vara en "lögn". Här skiljer sig de blommande träden åt på ett avstånd på cirka 50 meter. Hur konstigt som helst. Ena trädet står i full blom, medan det andra inte ens har fått knoppar. Gissar att det gäller blommor också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan säkert vara så. Fick lära mig från SLU, då vi jobbade mot drm i skolan, att samma art av växt har mer olika genetik, än vad det finns människor emellan. //Anna-Lena

      Radera
  2. Ett ljuvligt inlägg, så vårligt härligt, så jag blir riktigt lyrisk. Det blev ju du också och skrev den enda dikten som kanske finns om backkärvfrö..bravo, klapp,klapp! Så var det åtgärdat. Gillar dina tag!
    Ja, man kan bli trött på folk ibland..vindmöllor rör om i leden. El vill man ha men men...
    Ha en skön söndagskväll! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack tack! Är stolt över våra vindmöllor. Inte världsklass på dikt... men ändå en liten vers. Kram//Anna-Lena

      Radera
  3. Gillar verkligen din förmåga att kunna få ihop texter som rimmar Anna-Lena.
    Jag har försökt många gånger men det faller alltid platt till marken. Det hjälper inte att min far var en hejare på denna konst, det smittade inte alls av sig till mig.
    Läser dina alster med glädje, varje gång.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Tack! Inga svåra ord jag använder. Tacka vet jag Magnus Uggla... han kan rimma han! Kram //Anna-Lena

      Radera
  4. Så fint att läsa! Och våren blir vädigt påtaglig i din fina text och vackra bilder. Titta och njuter.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Våren är påtaglig! Vitsippsöversvämning! Kram//Anna-Lena

      Radera
  5. Vilket härligt inlägg! Snygg dikt om den där växten som inte har någon egen sång! Visst blir man lite fundersam över folk som vill ha el,men inte dessa vindkraftverk? Ljuvliga blomster du visar, och jag fick lära mej vad en del blommor heter också!
    Ha det gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Backskärvfröt..den fick jag också söka upp via Google bild. Och fick läsa om en så nyttig växt! Kram//Anna-Lena

      Radera
  6. Tänk, jag har slutat drömma om att bo vid en sjö. Jag skulle lika gärna bo på en liten tallbacke. I alla fall nära en skog.
    Imponerad av ditt fina trädgårdsland. Där kommer du att få skörda mycket gott, det är jag säker på.
    Apropå vindkraftverk, så åkte jag igenom ett område med vindkraftverk förra sommaren.De var väldigt många... för många kan jag tycka... och plötsligt förstod jag varför folk protesterar...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Här var det fråga om nio nya kraftverk. På ett större område. En dam var t.o.m med i Rapport och tyckte...

      Det är mycket blommor i trädgårdslandet. Sallad, dill, spenat i pallkragar.
      Rädisor, morötter och lök. på friland.Och blommor. Palsternacka och rödbeta har jag testat, men de trivs inte i vår jordmån. Morötter är tacksamma... och goda att äta direkt från grönsakslandet..

      Radera
  7. Dragas borg låter spännande. Fina bilder.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du kan cykla dit. Ligger bortom Berg. Kolla på lantmäteriet karta. //Anna-Lena

      Radera
  8. Ett härligt inlägg ... fina dagar nu! Äntligen har backskärvfrö fått en egen liten dikt! Bra jobbat med trädgårdslanden ... det saknar jag lite, men jag saknar inte ogräsrensningen :)
    Önskar dig en bra start på veckan!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju det som är det tråkiga. Men bland blommorna behöver man inte rensa så mycket, då de väl börjat växa. Kram//Anna-Lena

      Radera
  9. Våren är härlig, så fint i naturen, och som vanligt bjuder du på härliga bilder.
    Ha en fin dag! Kram Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men jobbigt för dem som är pollenkänsliga!
      Hoppas du piggnat på dej! Kram//Anna-Lena

      Radera
  10. Drottning Dragas borg har jag hört talas om, historia är alltid kul, fina bilder.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte illa! Finns tydligen en massa skrönor med jättar inblandade. Kanske de fanns en gång... 😊//Anna-Lena

      Radera
  11. Vilket härligt vårinlägg! Ljuvligaste tiden och jag tror att det kanske kommit lite längre hos dig. Glömde i år bort att rapportera till SLU men anar att jag skulle rapporterat samma fel som du för tussilagon trodde jag definitivt var utblommad men ... såg en hel samling igår. Dikten om backskärvfröt tyckte jag var fin. Humlor har jag sett en del ... dom är så välkomna.

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blir så glad av alla humlor. Ger en hel del hopp. Tack! Kram//Anna-Lena

      Radera
  12. Vilka härliga vårbilder från den gångna helgen. Fint väder har vi verkligen kunnat njuta av och våren den gör framsteg!

    Kram och god start på den nya veckan!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast nu vill jag ha regn... Ser dock ut som om det inte orkar ända hit! Kram//Anna-Lena

      Radera
  13. Nygrusad väg är förrädiskt! Vindkraftverk kan man tycka både det ena och det andra om. Skulle önska de fyllde sin funktion bättre än de gör.
    Härliga vårbilder du bjuder på. Jag har inte gjort någonting i trädgården, det fryser ju varenda natt. Vi har inte ens satt potatis. Blir kanske inte alls.
    Glad måndag! Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Potatis har vi inte satt på många år. För tung jord... eller iaf frl jord... och så finns det en och annan sork. Nu vill jag ha regn! //Anna-Lena

      Radera
    2. Vi sätter bara några i spannar. Det funkar fint!

      Radera
    3. Har gjort tidigare år!

      Radera
  14. Så mycket ni hinner med att se och upptäcka, du måtte ha flera timmar på ditt dygn än jag! Jag hinner knappt ur sängen innan kvällen är här. Tack för alla söta blommar, den lilla oansenliga hade så krångligt namn så det kommer jag inte att minnas ens en kvart. Vindkraft gillar jag inte att ha på synhåll, fy så fula! Tror även fåglar går åt när de hamnar i snurrorna, men är inte säker. Skulle jag ha en fastighet i närheten av planerade vindsnurror skulle jag också protestera, högljutt, haha! De förfular verkligen vackra omgivningar. Visst, vi behöver el, varför inte bygga dem på havsbottnarna...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är nog betydligt enklare att bygga på mark. Jag gillar dem verkligen!
      Vet du... jag hinner väldigt sällan sätta mig ner och läsa en bok....Kram!//Anna-Lena

      Radera
  15. vi har/haft alla växter Evert Taube sjungit om i vår lilla bergsträdgård

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker kattfot är svår att hitta nu för tiden. Så fin !//Anna-Lena

      Radera
  16. Härliga bilder! Du har verkligen varit flitig i trädgården. Jag håller också på och donar, men det känns lite kluvet i år. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förstår att det känns lite kluvet.
      Men även om du har flyttat, så kanske du kan komma överens med nya ägarna om att få skörda! Kram//Anna-Lena

      Radera
  17. Hoppsan sa
    du gör dina inlägg så härligt bra
    Rubrik som lockar mig
    Du här får
    -hoppas det går
    Kommentar som jag önskar ge i glädje till dig
    från mig
    Det spritter av glädje och insikt
    tillförsikt
    -och annan god sikt i ord och bild
    kram

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas