fredag 19 maj 2023

Sjörikt

 


Det är verkligen superkul, det här med Naturpass. Sannolikt också riktigt nyttigt för yngre "gamlingar".  Bra för alla kroppens muskler, för koordination och balans, att ta sig fram över stock och sten, över kalhyggen och sankmarker, upp för backar och nerför backar. Imponerad av makens balans... han går  raskt genom alla hinder... medan jag tar stavarna till hjälp när det är skogsmark.. och ändå kommer långt efter.

Bra för hjärnan är det också. Man blir bättre och bättre att läsa kartan, och att hitta andra vägar att ta sig fram på, än längs stigar och vägar.


Årets Naturpass i vår kommun, tar vid där förra årets kontroller slutade.  Förrförra veckan var vi bl.a. vid Drottning Dragas Borg. Idag valde vi (=jag)  ett område på södra delen av den karta, som visar de 30 kontrollerna.  Tre sjöar skulle vi passera, och gjorde också så. Första sjön var Hästafoten.  Typiskt västgötskt att sätta in ett a ( eller e) mellan ordsammansättningen.


Nästa sjö var Gäddesjön. Det var den vackraste, den största  och den mest lättillgängliga av de tre. Är dock ganska säker på att det inte är någon riktig hit att bada i de här sjöarna. Vattnet är sannolikt brunt av utfällningar från marken runt om och surhetsgraden lär vara ganska hög...eller rättare sagt låg. Men vackert är det alltid med vatten!


Agnsjön gick vi runt.  Tyvärr var det en hel del tråkiga kalhyggen som gjorde att omgivningen såg lite tråkig ut. Samtidigt som det gav större möjlighet att se sjön.


Nio kontroller blev stämplade idag. Bara sexton kvar... Två eller tre utflykter till, så är  alla ( förhoppningsvis) funna.

Förra året gjorde vi även de fyrtio kontrollerna på Hestras naturpass. Får bli då i år också. Hestra ligger dessutom på enbart en mils avstånd, nära och bra.  

Och visst finns det lite sjöar att njuta av där också, även om det handlar mer om back och bergspass.

Riktigt bra känns det i allafall. Faktiskt så att jag "förtjänar" ett glas rosévin med jordgubbar i, i seneftermiddagens sol, här på altanen.


Skål!

14 kommentarer:

  1. Denna slags orientering bara ÄLSKAR jag. Min man och jag gick ofta över stock och sten, fast utan karta, bara med kompass. Redan för 10 år sedan tyckte han att det borde finnas en orientering för äldre. Tror inte att vi har "naturpass" häromkring, men himla kul att ni har hittat olika områden där ni kan orientera.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Får ju tacka dej för idén, då när jag hade ont I knäet! Verkligen bra aktivitet för äldre, även om Naturpasset riktar sig mot alla! //Anna-Lena

      Radera
  2. Verkligen ett trevligt initiativ med detta naturpass. Och det ger en också ett mål med utevistelsen förutom att tillföra en massa energi. Jag har alltid gillat orientering och både på land och till sjöss. Där var det ju i form av sjökort men så roligt.
    Tack för en fin runda.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så man kan orientera på vatten också! Häftigt! Kan ju inget om hur man sköter en båt! Snart är du ute och går också! Kram//Anna-Lena

      Radera
  3. salt hav här, kan bli lite ost och vin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är vatten som gäller! Mums!//A

      Radera
  4. Bra jobbat. Håller med om att det är en bra aktivitet på många sätt och vis. Tänker att jag också ska hitta några kontroller här omkring så småningom.

    SvaraRadera
  5. Jag tror också att det är väldigt bra att vandra på ojämnt underlag för balansen. Gå efter karta är och också väldigt bra. Starkt jobbat!

    SvaraRadera
  6. Härliga bilder, jag njuter. Gillar promenader i skog och natur. Men, kanske inte så mycket upp och ner längre. Ni var duktiga, inte så lätt detta. Över stock och sten kan vara nog så besvärligt, inte minst för balansen.
    Håller med om att du förtjänar lite uppfriskande att dricka efter detta pass.
    Önskar dig trevlig helg.
    Kram från Wiolettan

    SvaraRadera
  7. Bra jobbat får jag säga! Vi gick också lite över stock och sten igår. Idag kör Znogge med hund och Husse hem, det har varit fina dagar när de varit här.
    Trevlig lördag! Eval8

    SvaraRadera
  8. Visst är det viktigt att röra på sig och det blir viktigare ju äldre vi blir. Sedan är det smart att gå säkert för riskera att falla är det sista man vill göra.
    Klart att du hade gjort dig förtjänt av ett glas rosé!

    Önskar en fin lördagskväll nu!

    Kram

    SvaraRadera
  9. Jag brukar tänka på de duktiga kämpar som lägger ut alla kontroller till naturpassen, vilket hästjobb, och vad kluriga de är. Tyvärr kan jag inte delta här i falun, tar mig inte till de områden i kommunen där de finns. Men det gör inget, jag har mycket att beta av i allafall. Men ni hade en både nyttig och trevlig dag, jag börjar tyvärr få problem med både knän o höfter, men kämpar på. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tråkigt när kroppen protesterar. Men...Bra att kämpa på. Kram//Anna-Lena

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas