fredag 26 maj 2023

Tack till PostNord?

 Eller inte!

Så här var det: Maken skickar efter kattmat från ett ställe som heter Zooplus. ( Dyrt att ha katt f.ö.- Två katter äter nog för ungefär en fjärdedel av vad de tvåbenta som bor i samma hus som de, handlar för på en månad.... ) Det brukar bli en beställning per månad, sammanlagt omkring 20 kg kattmat. ( Inte undra på att vi har stora katter, speciellt den som alltid är hemma och aldrig är ute och rör på sig). Oftast kommer leveransen i två paket, levererad direkt till dörren.

Denna gång var hela leveransen förpackad i en låda. 22 kg. Väldigt dumt att packa så mycket i en låda! Tungt! Av någon anledning, så måste en så tung leverans signeras av mottagaren. En låda som väger mindre än 20 kg, den kan postutköraren ställa utanför dörren, utan att någon är hemma. Maken hade fått besked via mail att kattmaten skulle levereras i tisdags. Han meddelade då PostNord via svarsmöjlighet, att ingen var hemma den dagen. På eftermiddagen i tisdags kom ändå ett SMS: Vi kunde inte leverera din beställning. 

Vad skulle nu hända med  kattmaten? Skulle de välgödda katterna behöva gå in i en ( välbehövlig) fasteperiod?  Telefonkontakt med Post Nord. Jo, man skulle återkomma med besked om var den tunga lådan kunde hämtas. Efter några timmar fick maken veta: Kattmaten fanns på Post Nords terminal i Borås. Där skulle han hämta den. 

Jäkla PostNord! Inte kunna läsa av ett meddelande, och meddela postutköraren att ingen var hemma. Jäkla PostNord, att inte ha som regel att lämna leveransen hos närmaste postombud. I detta fall ICA i Tranemo.

Men vänta.... det här kunde ju bli något bra utav. Jag hade ju, inspirerad av bloggvännen "En vanlig man" tänkt åka till "min" stad och gå en runda. bara för att se hur det förändrats under tid. Det är så sällan vi åker till Borås, och allra minst då till centrum.  Dessutom hade jag under flera år pratat om att gå en av vandringslederna i den del av mitt hemby/samhälle, som jag inte är speciellt bekant med.

Så fick det bli!


Efter att ha besökt min brors och brorsons arbetsplats, PostNords terminal i Borås, och baxat ut en låda från "postkontoret" så parkerade vi på Krokshallstorget, alldeles vid Viskan.
Passerade Knalletorget, noterade att de gamla trähusen i fanns kvar där vi gågatans början... eller slut... och fick  återigen se den bekanta vyn, som jag dagligen såg under mina tre år på Bäckängsgymnasiet. Det var en bra morgonpromenad, raka vägen från Borås Central upp till kyrkan som syns mitt  i bild. Bakom Gustav Adolfs-kyrkan , då ligger stans största gymnasieskola. Och mest anrika...


Borås är en skulpturstad. Bodhi, stående i ( den skitiga) Viskan, den gillar jag.


Muralmålningar finns det också en hel del utav. Denna. otroligt fina, under bron, var helt ny för mej.


Vi gick genom Stadsparken. Fick en flashback till de "Tjejmilar" som jag startade där, då när jag fortfarande hade lite ( om än långsamt) spring i benen. Det var kul.... 


Vid Södra Torget finns det också ett antal gamla hus kvar.  Hemgården, till höger i bild, är fortfarande ett levande kulturcentra. Vid den gula, illa  målade pilen, där hade jag mitt sommarjobb i många år. Hedlunds bageri. Många goda bakverk.  Så oemotståndliga att de också hade inverkan på sommarjobbarens kroppshydda. " Är A-L gravid?" hade någon frågat min mamma. Det skulle allt dröja några år... och minus ett antal kilo.... innan jag var det.... 

 
Bakom "Fiskarpojken"  finns numera en restaurang, Orangeriet, När jag var ung och såg mig som boråsare ( nästan) så låg Stadsteatern på den platsen. En helt underbar gammal teater, där jag såg många föreställningar. 
Den nya teatern byggdes i anslutning till Bäckängsgymnasiet. Vad skulle man göra med det gamla schabraket. Min tredjedelskusin, numera avliden, dåmera kommunalråd i Borås ( c) var bland dem som förordade en rivning. Vilket skedde en tidig morgon, en söndag i december 1983. Ett helgerån!


Skylinen  i stan har verkligen förändrats under tid. Huset till vänster har fått tre, fyra våningar påbyggda, Höghusen, de är bara några år gamla.


Längs Viskan, så var försommarplanteringarna i full gång.


Fika, det måste man ha när man är i stan. 
Cafe Viskan, med utsikt över den skitiga "floden" /ån,,,, hade mycket gott att välja på.  Jag valde cheesecaken, med en massa goda, lite syrliga bär, på toppen, Mums!

Kastanjerna vid parkeringen stod i full blom. Så vackra och ståtliga!


En dryg timme i stan, det bör kompenseras med minst lika lång tid i skogsmiljö, för den här lantisen.
Motorvägen ut till Rångedala, dryga milen och  raka spåret mot spårcentralen. Belägen tre-fyra kilometer från mina barndoms stenar.... så det är en del av samhället, som jag inte alls är bekant med,.
Det fanns ett antal olika vandringleder, från 2, 5 till en mil. Vi valde Hllonstidegn, ca fyra km. Något backigt!
I nerförsbacken fanns det massor av får.


 Hörde på lokalradion att ett tjugotal får blivit slagna av varg. Vargreviret finns 4-5 mil i nordostlig riktning, från Rångedala sett. Man får hoppas att ulvarna håller sig kvar där.
 


Jodå, det stämde att det var något backigt längs Hallonstigen.  Iallafall under den första kilometern, då den gick på en fin skogsväg..

Men sen vek den av på en smal stig, och det var då vi började fundera på var gränsen mellan "något backigt" och "rejält backigt " går.... 


Bra med backpass. Och strategiskt nog, så fanns det en viloplats, efter varje lång brant backe....



Det var en lång kilometer innan vi var uppe på höjden. Knepigt det där, här hemma, så är ju en kilometer en väldigt kort sträcka.... 

Här fanns ett väldigt smart fika bord. man fäller ner sätena, här uppfällda mot bordet....


Resten av sträckan gick nerför... förstås,,, och nästan bara genom lövskog och förbi öppna fält. Insåg att det varit massor av vitsippor här för några veckor sedan..... måste ju tillbaka i början av maj nästa år... ( om man fortfarande klarar att ta sig framåt för egen maskin--- ingen självklarhet) .

Årets första skogsnäva/ midsommarblomster hade just slagit ut...


Vackra förgätmigej....


... och kolla, här fanns det vätteros.  En vacker parasit....


När vi närmade oss samhället igen, så kom vi fram till en stor grillplats.  Med säkert avstånd från eldstaden, så fanns riktigt härliga "leksaksfordon". Ett tåg, en bil... och ett krokodilåk...


Riktigt härliga grejer,..Borde testat bilen. Där fanns det plats för en stor ända....


Hembygdsgården syns en bit bort. Längs den gamla fägatan växte det mängder med förgätmigej. Vandringsledens vackraste plats...


Mer kreativitet,,,,, 


... och ännu mer...
Det fanns en liten runda som kallades Naturstigen. Den var verkligen riktigt spännande för barnen att gå....

Rångedala ligger ganska mitt emellan Borås och Ulricehamn. Lunch fick det bli i U-hamn. På "Emmas och Andreas" eminenta restaurang serverades fisk och skaldjurslasagne. Samtmycket goda sallader. 

En väldigt trevlig halvdagsutflykt blev det. Med gamla och nya vyer, motion och god mat. Det får vi tacka PostNord för...... 


24 kommentarer:

  1. Säga vad man vill om PostNords ineffektivitet men denna gång hade den faktiskt något gott med sig. Ni fick verkligen en trevlig utflykt till Borås och jag som aldrig varit där fick en se lite av staden. Så en god fika på det gjorde det inte sämre. Dessutom kom ni ut i naturen på en härlig promenad och åt god lunch på lokal. Ibland har det faktiskt lätt för att bli bra men det behöver du inte informera PostNord om precis ;-)

    Önskar en fortsatt fin kväll!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej... det ska jag inte göra... eller kanske berättar jag för bror min./_Anna-Lena

      Radera
  2. Tack för länken och hoppas du blev nöjd med vistelsen i min och din gamla hemstad. Har du gått Bäckravinen i Rångedala, vi gick den för ett par år sedan jättetrevlig vandring.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har varit framme vid ravinen från banvallen. Får åka tillbaka och gå någon mer led... lämpligen en led som går förbi Bäckravinen...//Anna-Lena

      Radera
  3. Kommer utsökt att tänka på "inget ont som inte har nåt gott med sig". Tycker det stämmer väldigt bra in på din dag, i stad och på landet.
    Bäckravinen i Rångedala - ja den har vi också gått. Där fotograferade vi en himla massa och experimenterade med mätarinställningarna för att skapa "fruset/mjuk" vatten. Kul!
    Kram/Barbro

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mätarinställningar... det är proffsord för mig....fattar nada. Skulle vara intressant att se skillnaden från min alltid automatiska inställning. Idag var det bara mobilkameran...Blir ofta då nu för tiden. Ha en bra helg! //Anna-Lena

      Radera
  4. Jag har tittat på alla dina fina bilder men inte orkat igenom all text, för ögonen svider...
    Noterar att jag både sett och publicerat statyerna i Borås. De är så häftiga! Borås är en konstens stad!
    Kram och god natt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har ju funnits en del konstvandringar. Var med på en för många år sedan. Intressant! //Anna-Lena

      Radera
  5. Ser fint ut där i Borås. Och omgivningarna omkring. Särskilt fägatan med all timotej...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då har du lämnat staden med dryga milen, och hamnat i mitt barndomssamhälle. Fägatan var väldigt vacker! //Anna-Lena

      Radera
  6. Tänk att Post Nord ibland kan vara så hjälpsam och tillmötesgående. Och det blev ju verkligen en härlig och varierad dag med både stad, natur, fina upplevelser och god mat.
    Jätteroligt att följa med i både trevlig och informativ text och vackra bilder. Tacksam för detta.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ska kolla med min bror har det kan bli så här.Han jobbar faktiskt med logistiken på terminalen. Kram! Anna-Lena

      Radera
  7. Oavsett om ni fick en trevlig utflykt så är det fel av PostNord. Gör om , gör rätt tycker jag! God natt! Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut! De borde ha lämnat paketet i Tranemo. Där brukar vi hämta en hel del paket. //Anna-Lena

      Radera
  8. Inget ont som inte har nåt gott med sig - sägs det ju. Visste inte att du är uppväxt i Borås och att du därmed är "kompis" med Tony som ju bott i Brämhult. Det är faktiskt han som bidragit med att sätta Borås på "graffitikartan". Så många underbara bilder han har lagt upp av muralmålningar. Borås är ju Sveriges graffiti-stad #1. Där finns ju till och med ett speciellt graffitimuseum.

    Ja, jag är ju en stadsmänniska så sånt vet jag;-) Men er naturvandring var inte helt fel den heller, speciellt med dessa härliga och roliga konstverk längs stigen. Maten tackar jag inte heller nej till:-)

    PS. F**k PostNord. Otroligt nonchalant och oförskämt enligt mig. Tycker faktiskt synd om alla som INTE bor i ett storstadsområde. Jag menar i ert fall är ju kattmaten inte billig direkt. Å bensinen på det, så... Usch!!! DS.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fem mil för att hämta! Ja, det är klart nonchalant. Tycker det är minst lika dåligt att inte läsa av meddelande, som skickades i god tid, och ändra leveransdag...
      Tror att du skulle tycka att Borås var för litet...Är väl tolva i Sverige ... ungefär... och har en stor yta... men stadskärnan, den är bara några gator stor. //Anna-Lena

      Radera
  9. Jag måste nog säga att jag är väldigt tacksam mot Postnord för vilken härlig promenad du tog med oss på i Borås. Vet du att jag och en väninna har pratat om att åka till Borås just för att se alla muralmålningar. Dom visade en del i antikrundan och då blev vi sugna. Så kanske blir det ett besök där så småningom. Och skulle jag behöva lite tips innan vi åker så har jag ju både dig och Barbro att fråga :)
    Vätteros kände jag inte till, en vacker parasit som sagt. Och maten ser delikat ut även om jag, som skaldjursallergiker skulle valt något annat.
    Tack för ett mycket trevligt inlägg!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tala om när ni kommer till Borås, så träffas vi och fikar på Cafe Visksn. Tar med Barbrovockså, om hon har tillfälle! Kram//Anna-Lena

      Radera
  10. Mycket begärt av PostNord… två pensionärer kan väl vara hemma. Här ställer de tunga paket på trappan, vilket händer ytterst sällan att vi beställt… de sköter sig fint.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gränsen går tydligen på 20 kg. Denna leverans vägde nästan 22...//Anna-Lena

      Radera
  11. Men kära nån, så bra det ändå blev till slut! Fast Post-Nord kan man spy över vilken dag som helst! Men alltså, nu har jag inte hängt med, ni hade katt och katten dog, du var så nöjd, hur kan ni nu ha två katter igen? De får väl jaga möss? Nähä, det gjorde inte mina heller eller jo men det kompenserade inte för den " riktiga maten" i konserv. Av alla djur jag vet är katter de mest kräsna, och dem har du valt... Men vilken härlig runda ni fick tack vare hum katterna...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tyckte att maken behövde katter... han gillar sådana... När han har en sådan fru som jag. 😊
      Vi har haft dem i snart två år. 5 o 7 år gamla...
      Lite tomt utan djur .. det kan jag oxå medge. Kram//Anna-Lena

      Radera
  12. Egentligen var det riktigt bra att Post Nord spårade ur...nu fick både ni och vi som följer med er en riktigt trevlig tur till Borås, så där bara.. Ett härligt inlägg! 😊 Jodå, jag vet, kattmat är dyrt. Det konstaterade jag också när jag hade tre katter...de blev mycket dyrare i mat än vad jag och familjen blev. Men de var värda det, sötnosarna. 😺🐱😻

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hm... är ju ingen kattfantast. Eller djurfantast...Men maken gillar dem...//Anna-Lena

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas