onsdag 20 december 2023

Liseberg

 


Det har blivit lite av en tradition att åka med Johanna och killarna till Liseberg, veckan före jul.

Vilken förmån att ha ett av Europas bästa nöjesfält, på dryga timmens köravstånd.  Förmån... ja, det kanske låter dumt... men Liseberg är en fantastisk plats, som har något för alla, i vilken ålder man än befinner sig.


Att bara vandra omkring på det stora området och titta på alla julutsmyckningar och alla de miljontals ljuskällor som lyser, det är värt inträdesavgiften.

Tog inte många bilder sedan mörkret fallit. Hade fullt upp att hänga med barnbarnen...och deras tokiga mamma... i alla attraktioner. Man behöver ju ofta vara två vuxna, när man har med sig en femåring och en ( snart) sjuåring. Det behövs  en vuxen per barn, i bergochdalbanor och fartfyllda karuseller/snurrande saker.

Morfadern hade avsagt sig att vara vuxen nummer två.

Nu tycker jag att det är rätt kul att testa en del roligheter i parken. Det som är ok för en femåring att åka, det ska väl också en sjuttioåring fixa, tänker jag.

Uppe på berget fanns det tre nya attraktioner, som var ok för alla över 110 cm, i vuxens sällskap. Två av dem ville båda pojkarna åka, så jag hade inget val. Bara att ge sig upp. En, Tempus, var lite läskig... ja, precis på gränsen vad jag anser vara lagom äventyr.  Men jag skulle gärna åka den igen!

En ny berg och dalbana fanns också på toppen. Utan speciellt branta backar. Luna. Några av barnen i skolan pratade om den, då jag berättade om att jag skulle åka till Liseberg.  ( Har vikarierat både må och ti förmiddag) 

- Den ska vi åka, tyckte Johanna. Konrad, som testat den med sina föräldrar i somras, stannade med morfar . K-P gick snällt med sin tokiga mamma  

- Mormor, ska med också. Är det ok att du åker ensam? undrade han, som hade åkt tillsammans med sin mamma hela eftermiddagen.

Mormor fegade inte ur. Men var lite orolig inför resan. Och den var läskig. Framförallt för att det gick då otroligt snabbt.  Först framåt, sen bakåt.  Blundade, tittade, mössan höll på att flyga iväg, blundade igen och när jag vågade kika, så hade halsduken blåst upp framför ögonen 

Både Karl-Petter och jag konstaterade att nästa år får mamman åka Luna ensam.


Morfar köpte biljett och gjorde oss sällskap upp i Pariserhjulet. Härlig utsikt...men mindre härlig känsla, då man befinner sig allra högst uppe på toppen. Speciellt när det stannar där och gungar fram och tillbaka. Alltid en lättnad att åka neråt igen.


Tomten tog emot besök, i sin vrå, i stora tomtelandet. Killarnas önskelistor lämnades över.  K-P pratade en hel del med tomten. Konrad tittade skeptiskt på honom...


En tjugo minuter lång tomteshow lyckades vi komma i rättan tid till. Flera allsånger bjöds det på. Både Konrad och Karl-Petter...och mormor... sjöng glatt med.


Tur med vädret hade vi. Flera plusgrader och uppehållsväder. Rätt dag valde vi. Inte så trångt i parken och inga köer till attraktionerna. Det enda som vi inte hade tur med det var att spelandet på varuhjulen.  

En låda popcorn/chips  till två trötta, men nöjda, killar, det fick bli avslutningen på en kul dag på Liseberg.


20 kommentarer:

  1. Vilken trevlig tradition att ta en tur hit till Liseberg. Tack för besöket och de fina bilderna. Har många gånger besökt Liseberg men då sommartid så roligt att se Liseberg i vinterskrud.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Liseberg i vinterskrud är väldigt fint. Speciellt "Tomteland", med sina "snötäckta" granar. Tänker på vilket jättejobb det är att ställa allt i ordning. Kram

      Radera
  2. Ni hade en mysig dag på Liseberg förstår jag. Av förklarliga skäl så har jag varit fler gånger på Tivoli i Köpenhamn än på Liseberg. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har varit på Tivoli ett par gånger. Säkert 30 år sedan. Blev besviken då. Tyckte att utbudet var så litet, jämfört med Liseberg. Men det kan ju ha ändrat sej... Kram

      Radera
  3. Kul!!! Du är verkligen duktig och "utmanar" dig själv. Personligen är jag mera som din man - totalt ointresserad (läs: vettskrämd) av alla slags åkattraktioner. Vi har ju Gröna Lund här, vilket är ungefär samma sak som Liseberg (tror jag). Har visserligen varit där, men aldrig åkt någon av attraktionerna.

    Då är det bara att satsa på 1024_års besök på Liseberg med tokiga dottern - hahaha:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åker aldrig till Liseberg på sommaren. Så mycket folk då. En vardag i juletid är perfekt gör mej. Sanslöst vackert med alla ljus.

      Radera
  4. Jag kan verkligen tänka mig att Liseberg är väldigt vackert med all utsmyckning så här i juletid. Skulle inte ha något emot att besöka det då. Men jag skulle strunta i alla åkattraktioner, utan mera hoppas på olika slags lotterier.
    Så kul för barnbarnen att du gör dem sällskap.
    Här ska vi leta efter tomten i kväll...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag spelade inte alls. Maken och dottern testade lyckan. Med magert resultat...eller rättare sagt... Inget alls

      Radera
  5. Det är väldigt länge sedan vi var på Liseberg. Liseberg under Jul verkar fint och mysigt i vart fall på bilder om det inte är för mycket folk.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jättemysigt! Har inte varit där under sommartid, på många år. Känns som om jul på Liseberg är lockande för alla åldrar. Sommartid känns det som det mer är för barn och ungdomar/familjer.

      Radera
  6. Vilket härligt inlägg och vilken härlig dag! Tufft av dig att åka Luna! Har varit på Liseberg flera gånger men aldrig i juletid. Vet att det ska vara så fint där då och ser det även på dina bilder.

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man måste ju testa. Annars kan man ju inte avstå för att det är för läskigt, nästa gång. Nu vet jag att jag... nog... inte ska åka den mer. Eller...??

      Radera
  7. Liseberg är verkligen värt ett besök då och då ... men nu är det väldigt många år sen senast (typ 30 år sen)
    Du är modig du! Jag är en fegis och avstår det mesta, men Pariserhjulet gillar jag, trots att jag egentligen är höjdrädd.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tyckte nog att Pariserhjulet var bland det läskigaste. Höjden! Men det är bra, ALLA åldrar kan åka i den inbyggda korgen. Kram

      Radera
  8. Jag fixar inga åkattraktioner längre. Men en julmarknad på Liseberg hade varit roligt. Lite för långt att åka över dagen bara.
    Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Elva mil har vi till Göteborg. Bra väg, tar en timme och en kvart ungefär. Inser att, även om vi bor långt från det mesta, så bor vi rätt centralt egentligen. Kram

      Radera
  9. Vilken härlig dag det blev och en fin tradition. Så praktiskt att ha så pass nära till Liseberg. Vi har ju lika nära till Tivoli, om inte närmre, men det blir sällan av. Den usla kronkursen imponerar inte.
    Förr åkte jag allt men när vi var på Fårups sommarland i somras med den lilla familjen så höll jag mig till relativt snälla attraktioner. Lugnast så!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lagom att åka barnattraktionerna. Där det behövs en vuxen med. God kväll!

      Radera
  10. Fantastiskt året runt, för alla åldrar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp! Lisebergvär toppen. Men allra mest imponerande med alla ljuskällor i juletid, tycker jag.

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas