onsdag 27 december 2023

Mellandagar

 Juldagarna har passerat. Lugnt. Så har vi det i vår familj. 

Tillbringade julafton med Värnamofamiljen.  Sen "firar" vi inte mer. Går ju precis lika bra att träffa de få släktingar vi har, på andra dagar, än just under jul.

Läste det klokaste inlägg som någonsin skrivits på en blogg, idag. Man har frihet att välja hur man vill ha det. Eller? Kanske man inte har... det finns en massa måsten som ska uppfyllas. Kommer ihåg hur det var då våra barn var små, och våra föräldrar levde. Det var ett farade från det ena stället till det andra. Sex mil emellan. Klappar och mat. Och mer mat. Och sedan nytt släktkalas med makens mostrar och morbröder på juldagen.   Ingen julefrid inte.  Knappast något val heller. Jag har gråtit många jular. Av ren trötthet, över alla måsten. 

En lugn julafton. Dåligt väder, regnigt och isigt. Inomhusväder. Så för en gångs kollade vi Kalle Anka. Det har vi inte gjort på massor av år. Konstaterade att det var sig likt.

Tröjan, som inte är en julklapp., utan ett beställningsjobb, den blev klar alldeles lagom till jul.  Den var kul att sticka. Och blev riktigt bra,

Tomten kom med klappar till alla. Lego- byggena sattes igång på direkten.


Det traditionella familjefotot framför granen.  Tog nog fyrtio bilder. De flesta blev inte bättre än så här.... 

I morgon blir det paketöppning igen. Karin och Ava har anlänt till moster och kusiner idag. I morgon möter vi upp, och så får det bli utdelning av fler klappar. Konrad ville spara en del av sina julklappar, så att det inte blir så oproportionerligt många till Ava.  Han fick välja hur många vi skulle ta med på julafton. Fyra blev det. Det jättestora paketet ( han visste att det fanns ett lego-sjukhus bland paketen) skulle med.  Och så blev det. Det var färdigbyggt på  juldagens morgon....


Mellandagar. Det är den tid då det gäller att försöka få lite frisk luft, och få det gjort som kräver dagsljus,  mellan gryning och skymning.  Sex timmar har man på sej. Låter ganska mycket... men går alldeles förskräckligt snabbt.


Det blir mycket tv- tittande under de mörka timmarna. Så mycket så att ögonen känns smått fyrkantiga. TV-tablån, den bjuder inte på mycket "vettigt", trots att det är jul.  Hur "klarade" man sig, innan man kunde streama.  På SVT play finns mycket bra. som inte visas på rimlig tidpunkt i direkt-tv. TV4 play, tidgare Cmore... och Canal +, har också mycket att bjuda på  Läste ett tips om "Hidden Assets" på TV4 play. Suveränt bra! Även en nyinspelning av "Ondskan" går där. Mycket bra! Otrevligt otäck! Väntar på att "Stjärnorna på slottet" ska börja. Tycker att det kunde varit betydligt bättre tv-utbud i mellandagarna än vad det är. Men som sagt... betalkanaler och streaming gör att man ändå blivit tv-trött under några juldagar.

Men läs en bok istället, tycker säkert någon. Absolut! Men så här är det; Maken har slutat läsa, och när han sätter på de serier/filmer som jag också  vill se, då gäller det att hänga på. Så det är gott när det är lite fotboll då och då, för då blir det lästid för mig.... eller sticktid. Har garn till en tröja till mej. Den får vänta tills efter nyår.


Riktigt härligt väder, denna "tredjedag jul". Så sa man förr, ju. 

Var i Tranemo och handlade inför nyår. 

Med tanke på att man verkligen vill fånga ljuset, så var det läge för långpromenad, då vi kom hem.

Även maken gick med på den drygt sex km långa rundan. Hör inte till vanligheterna. Men ibland HÄNDER DET....

Så vackert i skogen, med den låga solen, som fick rimsfrostens kristaller att skimra.

Klockan är 16, skymningen har fallit tungt. Trots att fullmånen gör sitt bästa för att ge lite ljus. I natt lär det blir snö. Och sen regn.... 

Är så  trött på denna årstid, som numera bara tycks bestå av mellandagar.

Snö, mellan dagar av barmark. Regn, tö, isgata, mellan dagar av snö och barmark. Barmark, mellan dagar av ishalka och nysnö. Idag var det i alla fall en fin och solig sextimmarsdag mellan regn/ ishalka och ännu mer snö. 


22 kommentarer:

  1. För sådana snäll-ord så blir jag nästan generad. ❤😊 Tack!

    Ja herregud - alla dessa stressiga jular. Tänker ofta på min mamma som skulle fixa allt till alla barn (senare barn m respektive) och vuxna. Minns inte att hon fick mycket hjälp heller. Sorgligt att tänka på.
    Såsom du beskriver det med flängande fram o tillbaka när barnen var små, så hade vi det också en period när äldste sonen var född. Tills vi kom på att vi måste dela upp julen och träffas på olika dagar istället för bara julafton.
    Nu för tiden så förstår jag knappt att vi lät oss dra in i allt det där, så många idiotiska måsten.
    Julefrid - vilket vackert ord. Något att sträva efter.
    Kram/🤍

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man ville väl vara alla till lags. Vill väl det fortfarande. Hänger nog i hela livet. Men det finns inte så många att vara till lags längre. Jättefint inlägg du hade... Kram!

      Radera
  2. Julen blir vad man gör den till. Jag är uppvuxen i ett hem med en mamma som var totalt ointresserad av matlagning medan min pappa gärna bakade. Det har alltså inte funnits några måsten hemma hos oss när det gäller hemlagat och vi åkte aldrig fram och tillbaka heller befriande nog. Det räcker gott och väl med julafton och sedan vila på juldagen. Sedan kan jag vara redo för annandagen.

    Det var väl smart av Konrad att spara några paket. Faktum är att det är roligare att öppna tillsammans tycker jag.

    Kram och god kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så gott! När jag var barn, så var det lugnt. Mormor och morfar på ovanbvåningen. Farmor och farfar... nej ,d e var aldrig med. Trots att de bodde i samma ort, om än en halvmil bort... Kommer inte ens ihåg att vi bytte julklappar.
      Det var under barnens uppväxt... och även då jag och maken var sambos utan barn, som alla måstena började. Har hållit i sig under åren, och gör väl så än idag på sätt och vis. Vissa saker ska bara fixas.... Men jag har inte "julgråtit" på flera år...., Kram

      Radera
  3. Kan bara säga att det helt klart har sina fördelar att inte har barn. Varken min man eller jag kom från "julfirande familjer", så vi har alltid haft det "som vanligt". Ofta åkte vi till sydligare och varmare breddgrader. När vi hemma koncentrerade vi oss på läckerheter vad gäller mat och dryck.
    Jul är ju till för barn enligt mig. Och visst kan man ha barnasinnet i behåll även när man är 60 plus. Men stress är ingen ingrediens som högtider bör förknippas med. Och varför ska jag baka och laga mat själv? För det första kan jag inte baka, för det andra är jag inget bra på matlagning. Men det finns ju högkvalitativa deliaffärer där jag kan köpa exakt den mängd jag behöver = inga rester, tack;-)

    Vädermässigt är det ungefär lika bedrövligt här som hos dig. Det pendlar mellan 11 och 3 minusgrader. Försöker förtränga kylan. Det går sådär;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Här lyserxdeli-butikerna med sin frånvaro. Konstigt!

      Radera
  4. Tittade in och läste inlägget om friheten att välja. Och just att alltid ha haft friheten att välja är jag uppvuxen med så för mig var det inga nya tankar. Dock viktiga. För säkert är det många som inte haft, eller snarare /kanske inte tagit sig den möjigheten eller sett att den finns.
    Just julen kan ju vara nog så laddad på olika sätt.
    Vi är inga juliga personer och mindre och mindre år för år. Året har ju 365 dagar så att ses kan en ju göra när som.
    När jag var liten och när våra döttrar växte upp gjorde vi andra val. Likaså när barnbarnen var mindre. Men det för att vi då ville ha jularna på annat sätt.
    I år var vi två veckor på Teneriffa med ol och +25 hela tiden och så skönt med ljuset. Och där är ju inte julen direkt i fokus bland spanjorer utan det är påsken som är viktigast. Härliga dagar och kvällar med utevistelse i det ljusa från 9 på morgonen till 18, då solen gick ner. Och sedan utevistelse vid havet kombinerat med middag och promenad.
    Fint att er julhelg blev som vi ville och valde och roligt att ses i omgångar.
    Och nu är ju ljuset på gång även här i Sverige.
    God fortsättning!
    Kram

    SvaraRadera
  5. Tror att den duktiga flickan aldrig lämnar en. Den som aldrig säger nej. Eller... Kan vara mer typiskt för landsbygdsbor..

    SvaraRadera
  6. Ljuvliga utebilder, fint ljus och härliga spralliga innebilder av julfirandet och beställningströjan. Den är verkligen fin! Bra jobbat! Ja, snart är glada julen slut, slut, slut....och ljuset återkommer igen.
    God fortsättning och kram på det!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Får sannolikt bli en tröja till. Andra dottern gillade systers...

      Radera
  7. Julen kan verkligen vara pressad. Som tur är har vi aldrig åkt hit och dit på jularna, men stressad är man ju ändå för allt som "ska" göras. Hoppas jag får se lite solsken när jag nu är ledig! Fina foton du delar med dig av! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Undrar hur det gick med ditt solsken. Här lyser det verkligen med sin frånvaro. Jodu... varför är är en del av oss så "måste-styrda"?

      Radera
  8. Vilken underbar tomte, lagom rufsig och yvig! Visst håller jag med om allt som sägs om alternativa jular. Men, mina pest-och-pina-jular har inte handlat så mycket om att flänga och fara, inte heller om att stöka och städa, laga en massa julmat, nej för mig handlade det om att försöka skapa en julafton för min dotter som på något vis kunde likna det hennes kompisar fick. Med massor av klappar då, framför allt, släktingar kunde jag inte trolla fram. Nu ser jag ju lite av samma stress hos mina barn/barnbarn, på tok för mycket julklappar man egentligen inte har råd med, men man vill så gärna...och då får det vara så. De vill ju skapa härliga julminnen, men, en treåring kan inte uppskatta det värdet. Däremot kan de i bästa fall minnas att tomten kom på besök...Skriv inget om detta i min blogg som ju mina tjejer läser, de vet vad jag tycker, men nu är julen över och vi vänder blad. God fortsättning ! På tv-fronten kan jag rekommendera World on fire på SVT, andra säsongen om Hitler-tiden, så välgjord och välspelad serie. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blir alldeles för mycket i present till barnbarnen. Någon av dem är också så "otacksam". Blir arg om han det inte är något som passar. Hoppas att det går över. Ändå så fortsätter man köpa... Dyrt.... Kram

      Radera
  9. Det är bra med traditioner, men ibland så måste man bryta dem, och skapa nya traditioner som passar bättre. När vi flyttade ifrån vår lilla stuga till huset, så slutade vi att köra. Vissa i min familj blev sura för det, men vi ville inte fortsätta att vara på 3 ställen på julafton, utan vi stannade hemma, de som ville träffa oss och fira jul med oss fick komma hit. Denna julen var vi inne hos Therese, det är andra julen som vi är hos dem, det är 4 år sedan vi var hos dem.
    Jag har lagt många jul-måsten på hyllan. Det blir jul iallafall.
    Önskar er Ett Gott Slut, Och Gott nytt År! Kram

    SvaraRadera
  10. Det är skönt att ta det lugnt på julen. Det gör vi också eftersom vi aldrig firar hemma. Ingen matlagningshets. Vi bara levererar julklappar och sätter oss i princip till dukat bord.
    När jag var barn var mammas födelsedag den 25e alltid den bästa dagen på jul. Då kom kusiner och andra släktingar. Vi var jättemånga och det var så roligt.
    Hade det snöat kom inte alltid kusinerna, då körde ju alla med sommardäck. Det var en sådan besvikelse om de inte kunde komma.
    Kul att träffa alla, smart att spara på några julklappar, så kusinen inte får jättemånga fler. Eval8
    Nästan varje gång går det inte att kommentera hos dig. ”Det går inte att publicera kommentaren. Försök igen senare ”. Så i bästa fall klipper jag ut, uppdaterar och klistrar in. Kanske går det. Oftast inte. Så får man prova igen långt senare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan heller inte kommentera från mobil. Så frustrerande. Tack för att du inte ger upp. Fina minnen!

      Radera
  11. gillar mellandagarna 🧡 /Hannele

    SvaraRadera
    Svar
    1. Längtar efter vardag igen. På andra sidan nyår.

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas