fredag 29 december 2023

Årsslutkänslor

 


Känns ungefär så här i mitt huvud, i dessa tider. Kaos! 

Bilden är från igår, då det var årets sista julklappsutdelning. Tre kusiner, som sliter upp julklappspapperen... och sedan går vidare till nästa paket. Egentligen helt sjukt... men jag ska inte säga så mycket, jag är absolut delaktig till att skapa detta kaos. 

Kommer inte ihåg om man fick så många paket, då man var barn. Tror inte det. Vad paketen innehöll, det kommer jag heller inte ihåg. Minns bara en jul, då jag gissningsvis var tolv-tretton år. Min bror är åtta år yngre, så tomten var den som levererade klapparna. Tomten kom bärandes på ett extra stort paket. Det var till mej. Innehållande en kassettbandspelare. Den användes flitigt, i många år.  Sannolikt mitt livs bästa och mest uppskattade julklapp.

En nypa luft och lite rörelse, det behövs varje dag. Men usch ett sådant underlag det var igår. Rena ångestkänslan  att ta sig fram på delar av den lilla rundan.  Känner mig så frustrerad av att inte våga gå normalt, att hela tiden ha känslan av att halka omkull. Känner mig så gammal..... 

En trevlig dag blev det i alla fall. Lutfisk till lunch ( stekt torsk till barnen) Döttrarna gillar lutfisk, så vi brukar passa på att äta det, den gång vi alla ses i juletid.  

Karin och Ava kommer vägen här förbi i morgon och stannar över natt. De planerar att fira nyår med Karins bästa vän, i hennes lilla stuga i skogen. Jag är lite tveksam till tilltaget... det förutspås mycket snö på nyårsnatten. Och Karin måste kunna ta sig tillbaka till Malmö under nyårsdagen. Jaja, jag vet! Jag oroar mig för mycket för mina nära. Inte konstigt att jag har kaos i huvudet......


Bara två dagar kvar av året. Avskyr denna tid. Ångesttid. Ångest över att bli gammal. Jodå, jag känner till alternativet.... och det ger mig också ångestkänslor. 

Oro över året som kommer. Vad ska hända? Hur ska man må? För visst märks det att kroppen blir sämre för varje år som går. Eller beror det mest på sinnesstämningen?

- Ryck upp dej! Carpe diem! Njut av det du har så länge du kan. Ja, jag vet! Men det funkar inte. Inte just nu. Jag vet att det blir bättre bara det blir ljusare. Och framförallt då det nya året har tagit över. Snart slipper vi jul och nyår ett helt år  framåt! Underbart!


Visst påverkas jag av att det är vi som ska hand om nyårsfirandet i år. Tolv personer, alla utom en 60+, ska trängas runt vårt matsalsbord. Iläggsskivan är på plats, duken är någorlunda slät struken. Huset städat. Tjugo blekrosa tulpaner just inköpta. ( Gillar inte vita blommor- amaryllis undantagen) Ska förbereda fläskfilegrytan i morgon.  Känns mindre stressigt då.  Värdfolket bjuder på huvudrätten och dryck till den. Resterande rätter kommer gästerna med. Låter smidigt. Är smidigt. Men skapar ändå oroskänslor hos mej. Jag är bara sådan.

Gissar att detta självutlämnade inlägg blir det sista för i år.  I morgon och på nyårsaftons förmiddag  vill jag gärna umgås med dotter och dotterdotter.  Förhoppningsvis blir det så pass bra väder att det blir ett besök vid byns traditionella lunchgrillning på nyårsafton. 

ÖNSKAR ALLA FINA ÅRSSLUTSDAGAR !

25 kommentarer:

  1. Haha... Kan nog hålla med dig om första bilden, Kaos.
    Visst kan jag också känna lite om att bli äldre. Kände inte så för ca 5 år sedan, men nu JA.
    Minns också en julklapp lite extra, det var 1966 då jag fick en Philips rullbandspelare. Jag var10 år och jag spelade in alla topplisteprogram år framöver.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fina klappar. Så glad man blev!

      Radera
  2. Tack för önskningar om ett gott slut - detsamma till dig/er!
    Ja inte känns årssluten som förr inte - av erfarenhet så vet man att mycket jobbigt kommer att hända, såsom det alltid gör. När jag var yngre kunde jag (något naivt) tro på ett roligt, eller bättre kommande nytt år.
    Hatar halka, att vara stel som en pinne. Idag fick jag vända när jag skulle gå vår runda. för på skogsstigarna var det ren blankis.
    För övrigt så vet du ju att jag inte har ont av vinter, mörker och gråväder men snart så kommer vårdepressionen. Hahaha!
    Man måste ju få skratta åt eländet.
    💖

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ajaj! Min bästa tid. Våren!

      Radera
  3. Kan inte låta bli att hänvisa till första meningen i ditt föregående inlägg: "Juldagarna har passerat. Lugnt. Så har vi det i vår familj." Inte riktigt va';-)
    Du är lite som min svärmor som också oroade sig för allt möjligt. Personligen tycker jag att det är bortkastad energi. Saker du inte kan påverka ska man inte oroa sig för. Och om du står som värd för tolv personer oavsett ålder, så har du ju valt det själv. Då får du stå ditt kast. Jag skulle aldrig orka med ett sådant kalas, absolut inte om jag tänker på matlagning och disk efteråt. Har inte ens 12 tallrikar...
    Nu bidrar i och för sig mörkret och det farliga underlaget ute inte till att man blir glad direkt - oavsett ålder. Icebugs är världens bästa livförsäkring. Men bugsen på fötterna behöver man inte gå som en pingvin, även om det ser roligt ut.

    PS. Att städa huset innan nyårsfirandet var kanske inte så smart. Då får du ju städa två gånger. För efter besök av 12 personer lär du få städa en gång till... DS.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingår i upplägget. Värdskapet. Var sjätte år. Icebugs bra!

      Radera
  4. Ja, nog blir det en del paket när det finns smått folk men jag tyckte det blev bra presenter ändå.
    Det är lätt att säga att det är inte lönt att oroa sig för sådant som man inte kan påverka för många gör det ändå.
    Upplägget för nyår tycker jag låter väldigt bra. Perfekt att alla bidrar med något när man är så pass många.

    Önskar en god kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut rätt! Bordet är sukat... på det sätt som jag/vi dukar. Omaka glas, för vi har inte 12 av några dricksglas.... och utan det minsta silver eller glitter. Rosa rosor. Vårlikt Kram

      Radera
  5. Känner igen det där med alla julklappar till barnen, ack ja! Känner igen mej lite i oroandet, man blir ju bara äldre, men som sagt, alternativet är sämre, men man får göra det bästa av situationen. Hoppas du får ett bra slut och ett Gott nytt år trots allt!<3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bara att göra det bästa. Synd bara att all oro sätter sig i kroppen. Men det går över bara dessa hemska dagar är överstökade. Kram

      Radera
  6. Helmer slet också upp pappret på sina julklappar, när han hade öppnat sina klappar så gick han runt och hjälpte oss andra att öppna. Underbara barn!
    Önskar er också ett Gott Slut, och Gott Nytt År! Kram Lisa

    SvaraRadera
  7. Många tankar så här på årets sista dagar ... känner till viss del igen mig, men tror inte jag oroar mig lika mycket som du ...
    Middag för tolv personer skulle jag aldrig fixa :)
    Ha en fin avslutning på det här året och ett Gott Nytt År!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Känns just nu som jag skulle vilja fly från alltihop. men det kommer nog att bli helt ok. Kram

      Radera
  8. Vi har alltid öppnat ett paket i taget så alla hinner se 🎁

    SvaraRadera
    Svar
    1. Snacka om disciplin. Skulle behöva lära av dej!

      Radera
    2. nja, inte disciplin, roligare för alla, även för givaren-

      Radera
  9. Jag tänkte faktiskt mer förr inför det nya året. Skönt för dig då att jul och nyår snart är över. Fläskfilé ska vi också ha på nyår och den ska jag förbereda imorgon förmiddag. Men här blir vi inte så många.
    Ha nu en fin avslutning på året och Ett Gott Nytt År!

    Kram

    SvaraRadera
  10. I två dagar har jag inte kunnat kommentera 😓Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Funkar inte för mej heller, via mobil. Däremot kan jag skriva blogg i mobil, om jag känner för det.

      Radera
  11. Mina julklappar när jag var liten bestod av sådant som jag behövde. Pennor, suddi, block och kanske någon tröja som jag önskat mig.

    SvaraRadera
  12. Du verkar få ångesten efter jul, jag har den hela december. Antalet julklappar bedövar mig, även om jag själv bara bidrag med slantar, jag vet annars hur fel det blir med mina tappra försök att hitta något lämpligt. Men jag mår nästan illa av allt överflöd...faktiskt. Om det ändå vore så att man behöver dessa grejer, men det är ine mycket som är till någon större nytta, annars är det bara för nöjets skull. Klart att barn ska få leksaker, men mängden! Tittade på Dickens igår kväll, som motvikt till vår tids överflöd, i hans sagovärld fick man suga på ramarna...
    Nu tycker jag att både du och jag slutar upp med att fundera på ålderdom och annat trist. Låt oss ta för givet att det nya året blir ett friskt och positivt sådant. Basta!
    Kram

    SvaraRadera
  13. Basta! Och helt idiotiskt med sådana mängder julklappar. En del som inte ens uppskattades... Kram

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas