lördag 16 december 2023

Halt

 Halt --- eller Halt. det beror på hur man uttalar a-et. Både långt och kort a-ljud känns aktuella.

Alldeles utanför vår tomt

Vi börjar med det långa a-ljudet. 
Tog på mig broddkängorna för första gången denna säsong, då jag gick ut för att ta en promenad efter lunch.  Hos oss var det halt. MEN det hade gått att ta sig fram utan broddar. I mitten av vägen hade den lösa snön smält bort, och det fanns gå-säkert grus-underlag. När jag kom fram till "byn", en kilometer bort, så var hela vägen bar. 
Träffade på svägerskan som var ute med sin hund. Tråkigt med det här vädret, tyckte hon. Jag svarade inte redigt på frågan, för jag tycker att det är gott med plusgrader och snösmältning, samtidigt som det var helt ok  med den  knappa dm snö som funnits några veckor. Gångbart nästan överallt, bara lite halt i bilspåren. Sex plusgrader ... eller sex minusgrader.? Kanske är det så att även jag föredrar det senare. Så länge det är för mycket snö. 

Buketten som jag fick från Nexans efter fyra luciaframträdanden . Dessutom får vi en inte oansenlig 
summa pengar till skolan från dem. De är pengar som ligger till grund för en skolresa för alls skolans elever. Igår var det fortfarande snö utanför fönstret.

Full fart mot jul.  Tycker ju att den här högtiden är "så där". Även om det numera inte är så mycket som ska fixas, så blir det ändå en del måsten. 

Julklappar. Nästan bara till barnbarnen. Nästan allt beställt via nätet. Men det ska slås in och det tar sin lilla tid. Är fixat.

Julkort. Blev sju julbrev i år. Ska jag skicka kort, så kan jag lika gärna skriva några rader.

Julpynt. Betyder nästan bara tomtar. Samt lite dukar med tomtar på. Längtar efter gran. En riktig gran. Det är så vackert, gottdoftande och juligt. Här har det inte funnits någon gran de senaste fem sex åren. I år tycks det inte komma in tallris heller... eller kanske gör det så under veckan som kommer... ( Tänker att jag inte måste fixa allt...)

Julbak. Bakade bröd på förmiddagen. Nytt recept på vörtbröd. De gamla "vanliga" prästgårdslimporna. Brödkakor på grovt mjöl. Ska baka tre-fyra sorters kakor nästa vecka. Ganska roligt att baka kakor. Brukar ge värnamodottern hälften.  Killarna gillar mormors torra småkakor....

Julmat. Ja, det blir väl inte förrän om en vecka. Är inte så mycket som ska förberedas.... en hel del finns klart i Värnamo, då vi kommer dit på julafton.

Tror att det jobbigaste med julen är att det är mörkt nästan hela dygnet. Vill ju gärna ha dagsljus, då jag fixar saker. Och dagsljus för att gå ut någon timme.  Det är precis att man får till det....

Klockan är just nu tio över fyra. Ute är det kolsvart.... De timer-inställda ljusslingorna, som sattes upp i slutet av november, de har fortfarande inte börjat lysa. För i november, då kom skymningen vid halv fem....

Tråkigt att man inte längre "vågar" lägga ut bilder från Luciafiranden. GDPR , släng dej i väggen.

Det fina luciafirandet passerade i veckan.  Har några bilder på det stora luciaföljet. Men tvekar att lägga ut det på nätet. Inte klokt som det blivit. I facebooksflödets "minnen" kommer många års luciaföljen upp. Kul att se, att minnas. Förra året lade jag ut en "tredelad" bild, där luciaföljet var en av de små bilderna, på Instagram och Facebook. Fick ett SMS från en förälder, att så kunde jag inte göra. Avskyr präktiga paragrafryttare. Men jag tog bort bilden...feg som jag är.

Fem framträdanden hade den 24 elever (från åk 4, 5 och 6) stora luciagruppen  Alla som hade valt att vara med, var friska. Dock inte dagen efter, då var det 3-4 stycken som inte orkade komma till skolan. 

Jag brukar ha nästan samma program år efter år. Det är bra, för då kommer de äldre eleverna ihåg texterna, och de yngre kan hänga på. Varierar lite med solister och instrumentalister. I år hade vi en kille från femman, som kompade en del på sin halvakustiska gitarr, Väldigt fint!

Vi har ett uppträdande kvar i morgon. I bygdegården. Hoppas att de flesta är friska. Blir mäktigt med alla fina barn på scenen. 

Nejlikor i den fina buketten på köksbordet

Dummare och dummare blir det år från år. Detta är var det många förskolor som inte bjöd in föräldrar på luciafirande. För att det finns några av de små barnen som är blyga, och inte vågar framträda. Det är så dumt, så jag blir mörkrädd, inför vart vårt svenska samhälle är på väg. Ja, det finns blyga barn. Det finns ännu fler barn, som verkligen älskar att sjunga och uppträda. Lösningen på problemet är synnerligen enkel: Låt de barn som inte vill vara med, slippa.  Nästa år kanske de är med. Eller aldrig. Vi är olika. Så ska det vara. Ingen ska tvingas till något. Ingen ska undanhållas något, för att någon annan inte vill.... 

Halt... med kort a... för sådana dumheter.

Halt... med kort a.... kommer det att bli när julafton är över. Tvärstopp. så att denna tanten nästan klättrar på väggarna , av ovana av att inte hela tiden ha något som "måste" göras. 

Nåja, i mellandagarna kommer två tredjedelar av malmöfamiljen till Ulås, Värnamo. En extra "julafton", men med enklare mat. Med grandoft och julklappsutdelning,,,,

Men till jul är det fortfarande en vecka. Innan dess, så är det en hel del som ska göras... lite extra skoljobb, lisebergsbesök... och så det där som ska fixas här hemma dagarna före jul...

Tur att man är någorlunda pigg i den gamla kroppen, och att man inte har ont och är halt...




26 kommentarer:

  1. Blir andfått bara jag tänker på allt du ska göra nästa vecka. Du har så rätt, vi är alla olika. Det jag har otroligt lätt för, nämligen att inte göra ett dugg är ju ingenting för dig. Men det kanske kommer om ett par år eller så;-)
    Håller helt med dig om det där med att förskolebarnen blir stressade av föräldrars besök. Det har jag så aldrig hört. Det har verkligen blivit fruktansvärt tråkigt med alla förbud och konstigt tänk i vårt samhälle. Frågar du mig, så var det bättre förr. För då fick även pepparkaksgubbar vara med...
    Vad gäller fotografering av "barn" så gör jag ju ibland det. Och det är INTE illegalt. "Något tillstånd från vårdnadshavare för att filma eller fotografera barn i verksamheten behövs inte. Det är personalen själv som ska bedöma hur verksamheten utformas och vilka metoder som ska användas." Puuuhhhhh!
    Följer några bloggare med småbarn (under tre år) och det är bara en som visar "hela barnet". De ändra visar barnen bakifrån. Det har visst föräldrarna bestämt. Det har visst att göra att man inte vill attrahera pedofiler...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt sjukt! Har knte fattat varför man inte visar sina barnbarn. Man kan ju inte vara misstänksam mot allt! Livet blir ju urtrist då! Nu ska jag göra lite ryggympa och sen fortsätta sticka på tröjan som dottern beställt. ( Gillar att sticka!)

      Radera
  2. Även om det lyste upp fint med snön så tycker jag det är skönt med barmark. Man kan gå avslappnat utan att se var man sätter fötterna. Snöröjningen och halkbekämpningen var obefintlig här men det är kanske det nya.
    Julen tycker jag mycket om. Här satsar vi på gran, blommor, ljus och krubba. Tomtar och liknande har vi inte mycket av och dukar använder vi aldrig. Det finns bara en negativ sak med julen och det är julmaten. Jag förstår inte tjusningen med den utan ogillar nästan rubbet. Faktiskt så att jag funderar på att ta med mig något eget på julafton...
    Klapparna ska packas in men granen är på plats så jag tar det med ro. Vi är bortbjudna både på julafton och annandag jul vilket passar mig perfekt.
    Så vacker bukett du fick!
    Vilket blaha att inte bjuda in föräldrarna för att några barn är blyga. Så har det alltid varit och så kommer det alltid att bli. Lilla I grät sig igenom deras luciatåg men ville ändå vara med och höll Theodor stadigt i handen hela tiden. Vill någon absolut inte går det väl att lösa. Varför göra saker svårare än vad det är? Med tanke på hur många bilder barn själv lägger ut på sig så är jag förvånad att föräldrar har synpunkter på det. På vår skola begärde vi in föräldrarnas godkännande och det var bara två elever med skyddad identitet som inte fick vara med.

    Önskar en god lördagskväll nu!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har ju alltid funkat med föräldrar godkännande tidigare. Mamman som anmärkte på förra årets lilla bild, hon är förskollärare. Och HON får minsann inte lägga ut bilder som visar barnen på hennes avdelning.
      Tror att det inte skadar ett dugg att gråta sig igenom ett luciaframträdande för de små. Man klarade ju att vara med. Det ger självförtroende...Kram

      Radera
  3. Jag hoppas på mer knarr under skorna ,-) Nu har det varit plusgrader och isigt! Tur att det inte var så isigt som det ser ut, "bilden" Halt och Halt ,-) Vackra buketter! Samma här, blir mindre och mindre man fixar till julen, Massor av ljus, plus lite till så känner jag julstämning.
    Vörtbröd som du bakar bla, kan tänka mig doften. Brödkakor på grovt bröd låter intressant faktiskt. Här blev det 10 julkort, skickade även till oss själva, jag vill se om de kommer fram innan jul! ,-) Härligt med luciafirande ni hade. Det är en speciell känsla att se sina elever, det vet ju inte jag, men min gubbe ,-))
    Håller med, blyga barn ska inte tvingas! Jag var ett blygt barn och jag hade inte velat vara med. Inte som uppträdande. Gå runt gården med andra räckte gott. Men föräldrar måste få komma och titta Plus närstående. Så himla fint att se sina barn! Håller med, låt de som inte vill slippa. Precis, de kanske vill nästa år, så var det för ett av våra barnbarn, Han satt hos sina föräldrar, men något år senare så var han med ,-) Tycker det blivit krångligare att slå in. Julpapper har blivit så konstiga.
    Det låter som ni får en fin Jul, precis som oss. Inte för mycket utan precis som det ska vara. En fin tredje advent hoppas jag du får.
    Kram Primrose ,-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra idé att skicka kort till sej själv. Så att man säkert för.. 😊
      Så fint att barnbarnet ville vara med nästkommande år. Och bra. Att uppträda för folk är klart stärkande. Kram

      Radera
    2. jadu garanterat 1 julkort ,-))))) KRAM

      Radera
  4. Ja, där tycker vi ju helt olika. Min blogg blev ett väldigt infekterat bråk i familjen för sju år sedan. Efter det visas inga ansikten på barnbarnen. Eller andra för den delen.
    Det går fort nu till jul, tur jag inte har en massa måsten. Vi är inte hemma denna helgen, så får göra en del i veckan. Vi har plastgran, just för att vi så sällan är hemma.
    Här är många plusgrader, ingen snö och inte halt alls. Perfekt tycker jag.
    Trevlig lördag! Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Perfekt! Nä, plastgran vill jag inte ha. Då kan der lika gärna va.

      Radera
  5. Synd tycker jag att inte föräldrarna fick komma på Luciatillställningen. Om något barn absolut inte vågar vara med i tåget är det väl enkelt att det barnet slipper ifrån det då?Hur svårt kan det vara? Jag vet att många föräldrar inte vill visa sina barn på nätet, men jag har fått godkännande att visa mina barnbarn, så det gör jag så mycket jag kan. Vill givetvis inte trötta ut andra som inte tycker det är lika underbart som jag. Hos mig finns inte en endaste tomte. Jag är änglatokig och eftersom jag har mindre plats i lägenheten så fick tomtarna flytta. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Många barn har skyddat identitet. Man ska inkludera även blyga osäkra barn.

      Radera
    2. Fint med änglar. Klart att de som inte vill vara med ska slippa. Eller då kan de sitta
      eller stå längst bak...Barn med skyddad identitet ska förstås inte vara med på bild. Hos oss har vi inga sådana... Har nog aldrig haft. Livet på landet...

      Radera
  6. Nu får man vara försiktig, fin amaryllis.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Isen är nog borta i morgon. Blåser rejält!

      Radera
  7. Efter riktigt läskig halka på vissa håll de senaste dagarna, så börjar nu isen försvinna i hjulspåren. Skönt!
    Varför missunna barnen som vill uppträda ... de som absolut inte vill ska kanske inte tvingas, men de som vågar trots sin blyghet kommer att känna sig stolta efteråt. Så har det varit med mina barnbarn i alla fall ...
    De enda måsten jag har inför julen är att göra svampomelett eller svamppaj och Janssons frestelse (den är klar ). Julafton firas hos barnbarnsfamiljen, i övrigt inget planerat.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svdmppaj! Låter gott! Får googla på det!

      Radera
  8. Julklappar ges till barnbarnen. Och enkla stickade plagg, om så önskas, till barsjustycken.nen.
    Julkort blir färre och färre för varje år. I år skickade jag nio stycken.
    Så konstigt att föräldrar inte får komma på Luciafirande på skolan. Det borde gå att göra enkelt. De elever som inte vill vara med (och sjunga), kan väl vara tomtar och sitta med en lykta i utkanten av de övriga om de går med på det.
    Fotografering kan ske efter uppträdandets slut på sitt eget barn tillsammans med kanske en eller två kompisar. Föräldrarna kan ju ha frågat kompisarnas föräldrar om lov först).
    Hela Luciauppträdandet kan ske utomhus, då blir det inget problem med anhöriga som trängs inne i små lokaler. Och inte behöver pedagogerna bry sig så mycket heller...föräldrarna klär väl på sina egna barn. Kanske redan hemma.
    Jag börjar tro att pedagogerna vill slippa besväret med att anordna Luciatåget och uppträdandet. Är de lite lata? Så trist för barnen om det är så, och så trist för föräldrar och syskon.

    Fin bukett. Den är du väl värd.





    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Tror också att en del är lite bekväma sv sig. Och visst kan man ha ett luciatåg utomhus. Och man behöver absolut inte bjuda på fika.
      Sticka till barnbarn, det gör jag inte så mycket. Döttrarna är mycket mer intresserade av att få en hemskickad tröja..Kul när det man gör blir använt!

      Radera
  9. Har helt kopplat bort julen och spenderar nu ett par veckor på Teneriffa. Ett medvetet val. Jul är inget för mig längre. Här i +25 mår kroppen bra och inte minst av härliga bad i Atlanten, sköna halkfria promenader i vackra omgivningar och vacker natur.
    Jag gillar våra svenska årstider men med ålder och besvär att gå känns detta helt perfekt.
    Så fint att ni alla kan samlas under juldagarna.
    Jodå, på annandagen träffas döttrar och barnbarn hos oss på knytis men inte alls med julmat. Men visst blir det några mindre julpresenter som delas ut.
    Ja, tänk detta med Lucia. Efter dryga 40 år i skolan har detta aldrig varit ett problem. Och inte var det heller förr så heller på förskolan. Föräldrar var välkomna och ville inte barn vara med så var det inget problem. Tror inte jag upplevt det ...
    Och Lucia utomhus är ju perfekt. Har upplevt det många gånger och då kan alla välkomnas.
    Förstår inte alls varför det ska vara så "konstigt" numer med "allt".
    Ja, visst var det ibland förr en hel del som var "bättre".
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så mycket som ska kontrolleras. "Alla ska va med". "Allt är farligt" och speciellt att visa sitt barn på sociala medier... Fattar inget!
      Njut! Önskar att jsg kunde få med maken söderut i vinter. Men han vill inte " han blir sjuk på flyget". Så tråkigt Hade ju tänkt att kunna resa en del, som "yngre" pensionär.

      Radera
  10. Här är det halt med långt a. Promenaderna igår var en pina och det kommer dagens också att bli. Snön har varit så hårt packad att det nu bara är svallis med vatten över. Har en dialog med kommunen om den dåliga halkbekämpningen. Har skickat in bildbevis och beskrivit hur det är och vad händer? Jo, min felanmälan som fått ett nummer och allt registrerades och plockades bort, utan åtgärd och utan återkoppling till mig. Grrrr! Hoppades på plusgrader hela natten men vaknade till nollgradigt. Grrrr!
    Tycker det har blivit trist när jag läser det du skriver att inte föräldrarna längre får komma och lyssna. Visst finns det barn som inte vill vara med i Luciatåg och så har det väl alltid varit. Men dom kan väl helt enkelt bara få slippa.
    Här är gran inköpt men står i garaget. Kommer in på fredag och kläs på lördag. För övrigt blir det blommor en masse här. Hyacinter, amaryllis och tulpaner. Blommorna är det viktigaste för mig. Din bukett är jättefin!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Maken "tål" vare sig gran eller hyacinter. Tror han. Jag vet inte.
      Dålig med obefintlig halkbekämpning! Här är snö och is helt borta idag. Får passa på att gå ut i naturen, innan det kommer snö igen.
      Ha en fin dag! Kram

      Radera
    2. I Uppsalas förskolor har i år myntats uttrycket: barnen ska inte behöva objektifieras!!! Det apropå att anhöriga inte får komma på luciafirandet. Förskolepedagogerna vet bäst! Inga anhöriga, inga bilder. Tristare och tristare.

      Radera
  11. Är inga objekt. Är drl av en grupp. Såvin i helsike dumt!

    SvaraRadera
  12. som gammelmormor känner jag mig oerhört kränkt, det gör min dotter som är mormor också. Ingen av dem får delta i Lussefirandet på föris. Jag blir så ilsk, det är väl en sak att man inte ska sprida foton på alla ungar på nätet, men jisses, detta jäkla land och mjäkande som inte liknar någonting. Däremot finns det betydligt värre problem med gängkriminalitet som startar tidigt i åren, kanske dags att lägga krutet där istället.
    Jag har förhandlat mig fram till att jag betalar mig ur julen. Jag skickar en slant till dottern som handlar till barnbarnsbarnen, de enda som får några klappar. Igår skickade dottern inköpslistan hon gjort till mataffären, hon beställer med hemleverans, ingen av oss har ju bil. Samma där, jag säger vad jag vill ha (rökt lax, skinka o potäter) o betalar en slant. Övriga dagar hemma äter jag jansson och sill som inte ungarna bryr sig om. Om jag får välja åker jag alltid bort på jul, vi har gjort det ett par år, en gång åkte vi till ett hotell i Lycksele jag o exet, andra gången åkte vi till Mattila, en finnby i norra Värmland, bästa jularna...Jag umgås hellre med familjen vid andra tidpunkter, tycker inte någon är riktigt sig själv på julafton. Om vi inte hörs under veckan så passar jag på att önska dig och familjen en synnerligen god jul. Vet inte huruvida ni träffs allihopa, då blir det många, eller så delar ni upp gracerna. Julekram från pörtet

    SvaraRadera
  13. Lägg gärna in möjligheten att kommentera med google-kontot så blir jag inte anonym varje gång, tsss

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas