söndag 6 december 2009

Smakfullt, snillrika smålänningar!

Julmarknaden i Apladalen i Värnamo, det är den bästa av alla julmarknader. En riktig kvalitétsmarknad. Dessutom en kreativitetsmarknad.

I år tycktes den fyra timmar korta marknaden ha lockat ännu fler besökare än vanligt - men trots detta så var det Inga, med make och svärfar, som vi allra först träffade på. Tala om sammanträffande !

Det är så mysigt att komma till Apladalen precis i skymningen och bli hälsad av alla stämningshöjande marschaller. Under tiden som mörkret faller kan man sedan botanisera bland det stora utbudet av fina varor, som finns på marknaden.

Amanda från Bor gör de härligaste smycken av pärlor och silvertråd. Förra året köpte jag ett änglahalsband av henne. Den ängeln har fått följa mig många gånger. I år hade jag bestämt mig för att inte köpa något halsband, jag köpte ett och fick ett förra helgen - och jag har massor av olika halssmycken.
Det var inte kul att ha tagit ett sådant negativt beslut, när jag stod där och beundrade Amandas smycken och konstaterade att hennes kreativitet utvecklats under året som gått.

Jag hittade en lösning. C-E fick ett förslag på julklapp till sin fru......


Mosstomtarna från Lillgårdens trädgård, var en ny kreation för året. En av dem pryder nu vår trappa. Julpaketen gjorda av hönsnät och mossa var också synnerligen dekorativa.Tuffetomtarna tog slut direkt. Riktigt fula är de, men en bra idé på julpyssel till ett annat år. Ja, inte för mej, men för mina kollegor......

Hembakat bröd, hemstöpta ljus i diverse former lockade också till köp. Lingarn till stickade disktrasor och skurtrasor inköptes hos Iréne från Eks lilla bod.

Några lunsaringar lyckades jag varken vinna eller köpa - har någon receptet ?- de är ju så gammaldags goda.

Vi lyckades i allafall komma in på "Gammelgården" och ta en fika bestående av ljuvliga smörrika bullar och kolakakor. Tomtemor och tomtefar underhöll traditionsenligt med sång.
Årets första luciatåg passerade oss på sin väg upp till luciascenen, och tomtefar och tomtemor 2 kom oss till mötes, bärande på en korg med godis till barnen.
När mörkret omslöt hela Apladalen, ja, då kom ljusinstallationen vid dammen verkligen till sin rätt. Speglingen i vattnet gav den anrika parken en trolsk julkänsla, man bara väntade på att pysslingen skulle uppenbara sig vid trädets fot. Nu blev det så att två tämligen högresta herrar fick posera där i stället.

Och båda fick agera packåsnor ....det var deras respektive som stod för de flesta av inköpen.2 kommentarer:

 1. Vad härligt ni verkar ha haft det idag. jag har aldrig varit på den julmarknaden, men har nu bestämt för att det får bli ett besök till nästa år. Lunsaringar har jag ett recept på, jag bakar dem på mitt mjöl från kvarnen. Skickar det med mail =)

  Vad festligt att ni träffades du och Inga, världen är liten...

  Härliga och nyttiga inköp du verkar ha gjort =)

  Hoppas att din vecka blir fin och härlig/ Bodil

  SvaraRadera
 2. Det var kul att vi skulle ses precis vid ingången. Jag köpte också lingarn till disktrasor och en liten ängel att hänga i ett halsband. Jag gillar änglar. De påminner mig alltid om att de hade ett bud om en stor glädje. Ha en trevlig vecka.

  SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas