tisdag 22 december 2009

Synnerligen sockersötatNär jag strax efter två kom ut på dagens promenad, så slog det mig hur svart-vit naturen alltid är på vintern, när det är lågtryck på gång. Och de få färger som kunde skönjas, såg ut som om de målats in färgen i det svartvita, på det sätt som man gjorde med foton på fyrtio-femtiotal.

Gick raka vägen dryga två km, ( utan att svänga vänster) och hamnade vid en annan hästgård, än den jag brukar gå till på mina entimmarspromenader. ( Fotografering ingår i denna tid)

Fick lite "Staffan Stalledräng"-känsla när jag såg fyra nordsvenskar stå och vänta på lite händelse och sällskap. ( Ja, jag kan räkna, det var fyra, men på denna bild syns bara tre)
Om jag skulle äga en häst, så skulle det sannolikt vara en nordsvensk. Identifierar mig med rasen, stor, kraftig, kan se lite skrämmande ut när den kommer i vild karriär, men är egentligen snäll och lugn.....
Synd att man aldrig lärde sig rida. Kunde ju passat på när man körde döttrarna till ridskolan en eller flera gånger per vecka, och medan man fortfarande var nästan ung och smidig.. Men visst, det finns stillsam vuxenridningsskola, kanske finns det än tid. Bara ett problem, och det är inte att komma upp på hästen, utan att komma ner... det har jag märkt de få gånger jag suttit upp på en hästrygg.....Mycket socker gick det åt till dagens godiskok. Har gjort knäck, fudge och en annan slags chokladgodis. Sammanlagt innehållande 11 dl socker, 2,5 dl sirap och 25 skumsockerbitar. Så onyttigt! Den halvliter grädde som också gick åt kan säkert betraktas som rena hälsokuren.

Sen är det en grej till.... jag vet vem som kommer att äta det mesta av godiset.... och hon skulle må bättre av clementiner, apelsiner, äpplen och nötter..... En lösning: Ge bort så mycket som möjligt.....

Har bakat bröd också, vörtbröd samt prästgårdsbröd, det sistnämnda utifrån Bobos recept. Superfint, supergott .... vilken tillgång att få brödrecept från sina bloggkompisar.

Facebook tycker jag ju si och så om... men mer och mer så.... idag chattade jag med min vän Denny, som jag blev bekant med under kursveckan på Hydra. Hon bor vid Gardasjön, har jullov från idag och till den sjunde januari, och vid Gardasjön föll snön på förmiddagen. Så Facebook är ett bra sätt att hålla kontakt, verkligen, även om man ibland kan få veta lite FÖR privata saker den vägen.... Om det nu finns något som är FÖR privat i denna tid.....
Världen blir mindre och mindre och under året som gick, blev jag europainvånare.... tänkte så när jag gick i det begynnande snöfallet.
Mörkret har fallit, har en julklapp till att fixa.....och några att slå in. Något mer godiskok kommer det inte att bli.... det räcker och blir över.

Fritz har inte varit ute idag... försökte få honom över tröskeln vid middagstid och i tre minusgrader... han tog några steg ut på verandan, fick se det vita, tvärvände och rusade in med racerfart. Han blev bränd igår ..... eller rättare sagt, motsatsen.... efter tio timmars utevistelse i tio minusgrader. .... Så vi har nog fått en innekatt vintern igenom.

1 kommentar:

  1. Nordsvenskar är härliga hästar. Har aldrig ridit mycket varken som ung eller som äldre. Vi hade en fjordhäst när jag var barn, men hon var så bred att benen spretade rakt ut på mig alltså. För några år sedan provade jag att rida islandshäst. Det var kul.

    Kom just hem från vårt traditionella julabad. Det hade snöat minst 1 dm medan vi var borta.

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas