söndag 26 maj 2024

En enda

 

En enda allium blev det i år. Vi brukar inte ha några mängder av blomman, men en handfull cerisefärgade skönheter har vi allt haft under många år. Kan vara så att en sork har slagit en lov under perennrabatten. En sork, som gillar lökar...

Mors dag har varit en effektiv dag. Hela huset har fått sig översyn. En välbehövlig sådan. Pollen, katthår och annan "skit" är borta. I allafall för några dagar... hoppas jag. 

Gott att få storstädningen gjord iallafall.

Sommarkrönikan blev skriven i eftermiddag. Nu är  den inskickad till BT. Måste bara testa om jag kommer med även detta år. 

Lite rensning av ogräs har jag också hunnit med.... Det är bara så otacksamt.  Än så länge så växer ogräset snabbare än det sådda. Dessutom går katten ut i landet och gör sina behov. Blir inte mycket morötter där inte, 

I växthuset växer det för fullt. Ska plantera ut plantorna i krukor när nästa proppfulla vecka, vad det gäller "åtaganden" är över,


Rhododendronbusken har blommat några dagar. Den är så mörk i sin cerisa färg i början av blomningen. Nu har den börjat blekna. Rabarberblommor är ståtliga. Vi har inte tagit en enda stjälk av våra båda "rabarberstånd"  ännu. Får bli skärpning på det...  Doftschersminen har jag näsatn tagit död på. Läste att den skulle toppas på tidig vår. Vilket jag gjorde. Sedan dess har den inte blivit sig lik.

Har väntat på regnet hela dagen. Nu är det, enligt SMHI, beräknat att ankomma vid åttatiden. Hoppas bara att det inte blir för hård åska. Regnet, det är välkommet. 

Ha en fin början på vecka nummer 22.

14 kommentarer:

  1. Här var det slut på regnet efter 14 mm. Åskan höll sig ett par mil ifrån. Det blev jättevarmt efter regnet. Konstigt hur det kan ändra sig.
    Allium är en fin blomma, synd de försvinner för dig.
    Jag antar våra rhododendron är överblommade när vi kommer hem till helgen.
    God söndagkväll! Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Regnar här nu. Har åskat, fast på betryggande avstånd. Gott med regn! God kväll!

      Radera
  2. Vi hade några Allium på innergården, men i år hag jag inte sett en enda. Älskar dessa bollar som ser ut som toaborstar;-) Din cerisefärgade Rhododendron är magnifik. Din gräsmatta behöver nog lite mera återhämtning efter vintern ser jag. Våra gräsplättar på innergården såg likadana ut, men efter två veckor med endast sol och en enda natt med fem millimeter regn är den i betydligt bättre skick än tidigare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu har regnet fallit. 14 mm. Hoppas att det hjälper gräsmattan. De gula fläckarna beror mest på att maken försöker utrota mossan. Jag har hellre grön gräsmatta med mossa i, än dessa gula fläckar...

      Radera
  3. Har sett några allum på vår innergård och fina är de. Här är det trädgårdsmästare som sköter gårdarna så kanske har några extra planterats. Har också glatt mig åt gårdens rhododendron , ja allt vackert som finns där. Kan ju inte ha så mycket på balkongen. Men en del finns.
    Kul att du skrivit och skickat in din sommarkrönika och säkert blir den väl mottagen-
    Och mycket så växer hos dig har du ju och allt ska ju tas om hand. Kan för min el inte säga att jag saknar tiden i villa med stor trädgård. Jo, om vi haft trädgårdsmästare- Är inte direkt road av att jobba i trädgården men njuter gärna av allt jobb andra lägger ner i sina. Vet ju att det ofta är en hobby.
    Har haft en härlig vecka i det vackra vädret och en skön morsdagssöndag blev det med besök av döttrar och en fantastisk upplevelse i present. Just upplevelser tycker jag så mycket om att få.
    Önskar dig nu en skön vecka.
    Kram/Ditte
    (Jättesvårt att få igenom kommentaren)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Märker det när jag kommenterar andra som har Blogger. Via mobilen. Med daror har jag inte haft problem. Tack för att du inte ger upp.
      Upplevelser är bästa presenten! Kram

      Radera
  4. Vilket välbehövligt regn vi fick - det tackar jag för. Doften efteråt är underbar och fylld av barndomsminnen.
    Ha nu en riktigt bra (och effektiv) vecka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Blir nog mer regn idag

      Radera
  5. Här har de förökat sig hejvilt och vi har fler i år än någonsin. Så fina tycker jag.
    Här mörknar det mer och mer så regn lär det bli. Frågan är bara när...
    Glad måndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, de är så fina. Får väl köpa lite fler lökar.
      Otäckt väder idag. Ska åka till skolan nu och öva inför seneftermiddagens "trivselkväll" . Känns som om man val fel dag.. Bara att hoppas på att det går att äta ute. Uppträfandena kan vi ha i idrottshallen.
      Ha en fin dag

      Radera
  6. den är så fin, tror att det tar 7 år för fröna att föröka sig

    SvaraRadera
    Svar
    1. Får införskaffa nya lökar i höst

      Radera
  7. Allum har vi många, de är så vackra, visste inte ens namnet på dom tills nu ,-)
    Hade själv en bild av en som jag tänkt sätta ut ,-))
    Rhododendron är jättefina!
    Hoppas din sommarkrönika kommer med!
    Här har vi det torrt och himla varmt.
    Doftschersminen har vi haft många på våra gårdar, de som klipper och härjar har förstört alla! Men din lär nog hämta sig, du verkar ju ändå kunna blommor ,-)
    Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas på återhämtning

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas