fredag 30 augusti 2024

Fredag

 .. och ledig dag.  

Kände mig så tacksam för att jag, efter att ha jobbat 60% av en heltidsvecka, kände mig riktigt pigg på morgonen. Gott att få vakna sakta vid halv åtta, att slippa väckas av "Broder Jakob" kl 06. 

Fredag har fått bli gymdag. Har kört ett egenkomponerat program i ett par år nu. Har ingen aning om det är det rätta för mig... men det känns bra.

Fint vväder.Närmare tjugo grader. Föreslog maken att vi skulle gå ut på,  det av miljöaktivister utförda, "naturreservatet" på Grimsås Mosse.


Den två km långa stigen går på den del av mossen, vars framtid regeringen ska bestämma. Varvid jag undrar: Hur är de funtade som vill tillintetgöra denna extremt vackra terräng? Som dessutom binder en massa koldioxid. 


Det här djupa och breda diket, har Noeva ( det finska torvföretaget som redan har tillstånd och börjat förbereda torvbrytning på halva mossen) helt olovandes grävt, för att avvattna mossen. Med följd att mossvatten rinner ut i den stora bäck som har kontakt med källorna till dricksvatten i samhället. Inte klokt!  


Efter två km vandring genom vacker terräng kommer man fram till den exploaterade delen.

"Aktivisterna" har gjort ett storartat arbete, som ger allmänheten möjlighet att uppleva den vackra terrängen längs stigen... och sedan sitta  på långbänk och blicka ut över den förödelse som Noeva ställt till med.



Sorgligt!

En fin vandring blev det iallafall.

För ovanlighetens skull lagade jag till lunchmaten. Grönmögelostfylld  och baconinlidad kycklingfilé . Gott!

Trädgårdslandet fick en sista översyn för säsongen. Rensade framförallt bort ogräs, men klippte också ner lite överblommade växter.

Noterade att några av perennerna blommade för andra gången i sommar. Det har varit en bra växtsommar, både regn och sol.


Dottern i  Värnamo har sina odlingar i hästbajs. Där växer det sanslöst bra.  Hon delar med sig av squash/zucchini i storlek L. Bestämde mej för att göra squashsoppa till kvällsmat. Behövde lite nybakat bröd till det. Så fick det bli. Passade på att göra två olika brödsorter.

Man hinner mycket på en fredag. Och som sagt, jag är så otroligt tacksam för att ha ork och energi, trots att jag må ha nått livets sensommar.


13 kommentarer:

  1. Så skönt att du var så pigg efter arbetsveckan. Vilken blomsterfägring du haft i sommar. Det mesta bajs är bra för växtligheten. Yngsta fick också hästbajs av en kompis till sina odlingslådor. Det har verkligen frodats där i.
    Trevlig fredagskväll! Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi har hästbajs i pallkragarna. Väldigt fin sallad fortfarande.

      Radera
  2. Det är verkligen ledsamt att man tillåts att förstöra så fin natur. Är det verkligen ett nödvändigt projekt tänker jag.Jag blir beklämd när jag ser det...
    Det lät som en väldigt god lunch. Förmodar att ni äter varm mat två gånger om dagen då.
    Härligt att du känner dig pigg efter en arbetsvecka. Dina timmar har ju utökats betydligt får man säga.
    Önskar en god kväll!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite olika om vi äter varm mat på kvällen.yoghurt och macka ibland, omelett, varm macka. Nu när jag jobbar så lagar C-E ofta lite "bättre" mat på kvällen . Som dessutom räcker till lunch till honom nästa dag.
      Ja, de där torvbrytarna, dem vill ingen ha ! Kram

      Radera
  3. Skrev just svar på din kommentar hos mig.
    Att jag gläds med dig vars hjärna (och övrig kropp) fortfarande orkar arbeta.
    Det om något är ju lyx. ❤️
    Kram/Barbro

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det lyxigt! Är så tacksam över att inte vara trött.

      Radera
  4. Härlig läsning och trevliga bilder förutom ...ja, det vet du. Jag blir nedstämd att se "förstörelsen".
    Lite på nytt-född känner du dig säkert nu när du jobbar igen...Du tycks ju trivas bra. Jag applåderar!
    Bravo!
    Ha en skön helg!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Känns lite mycket... men går bra. I första hand till novemberlovet. Längtar lite till mitt vanliga torsdagsjobb

      Radera
  5. Skall nog försöka hitta till mossen. Imponerad av dig och allt du gör under veckorna. Stark!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mitt emot Grimsås åkeri. Parkera på skolan/sporthallens/bassängens parkering. Väl värt ett besök. Och tack... är glad över den energi som finns

      Radera
  6. Morgnar ska man ta det lugnt. Läste att en skola ska börja kl 9, all forskning säger att tidiga morgnar passar inte unga... inte gamla heller.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är nog så för många. Fast mej passar absolut inte sena kvällar...

      Radera
  7. Skönt med en helt "ledig dag" och göra det som känns trevligt. Och fint väder var det ju också så en utevistelse kändes ju givet. Roligt att du tycker det känns bra med att jobba 60%. Och varför inte när det går på nöjessidan. Har lite hemmajobb för Skolverket men behöver inte ta tidiga mornar eller vara bunden. Vet när jag ska leverera och det räcker bra. Skulle inte ha velat ta mig till ett fysiskt jobb. Men är ju å andra sidan något äldre . Älskar att "äga" min tid.
    Kan tänka mig att skolan är glad över att du jobbar och kan bidra med kvalificerad lärarkraft. Verkligen behövligt.
    Önskar en bra kommande vecka. Kram

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas