fredag 2 augusti 2024

High Chaparral- ett rent rån?

 Ja, det är ju frågan? Är det prisvärt... eller ger ett besök på High Chaparral valuta för pengarna.  Jag är väldigt kluven i min åsikt, efter mitt besök på nöjesparken.

Vi räknar med en ganska vanlig familj: två vuxna, två barn.

Parkering: 80 kr ( Borde ingå tycker jag. Man hade dessutom en app, som jag tidigare inte träffat på. Den ville inte installeras i min mobil. Men det gick att SMS-parkera också)

Inträde: Vuxna 449 kr  Barn och pensionärer: 369 kr  Sammanlagt: 1636 kr

Guldvaskning: 30 kr  Två barn vill gärna vaska guld och få en guldpeng av det "nedsmälta guldet". 60 kr

Tågresa, innefattande ett tågrån: 60 kr  240 kr för alla

Mat: Vi väljer buffé Samanlagt 500 kr

Glass mm.  200 kr

OCH  inte att förglömma COWBOY-utrustning till barnen bestående av hatt, pistol, hölster och skott. 550 kr per barn alltså 1100 kr. ( Kan förstås återanvändas om man besöker "parken" fler gånger)

En nätt lite sammanlagd summa på 3700 kr.

Frågan är: Är det värt de pengarna att få leka pang-pang för en dag? För det var en jädrans skjutande med knallpulverpistoler över hela den stora anläggningen. Nu är jag gammal och "stencil", men det enda jag aldrig skulle ge mina barnbarn, det är ett leksaksvapen. 

Personligen tycker jag att både tågresa och guldvaskning kunde ingå i priset.. Just de delarna kändes som "rån".


Det finns mycket att göra, som är gratis, på den stora anläggningen.  Man kunde se på en Vilda Västern show, där stuntmän/kvinnor slängde sig handlöst från olika höjder. Det handlade om ett rån, och det var mycket krut som gick åt innan bovarna var skjutna. 

Lucky Luke och Bröderna Dalton uppträdde med glad musik. De hade ett eget område, med egen show, men dit hann jag/vi inte, trots att jag var på Chaparral från kl tio till kl sexton.



Västernområdet, det var det största området, men det fanns också ett indianläger med gratis aktiviteter, lasso, pilbåge, pärling mm.

Old Mexico var ytterligare ett område. Väldigt fint med sina vitgula byggnader. Här höll Zorro sin show.


Det var kul att få träffa alla tre barnbarnen samtidigt. Det har jag inte gjort sen midsommar. Killarna har varit på High Chaparral ett antal gånger. De har ju mindre än en halvtimmes resa dit. För Ava var det premiär. Nästan så för mej också. Jag vet att jag besökt anläggningen en gång tidigare. Döttrarna har inget minne av att de varit där som barn, så då måste det varit under sjuttiotalets sista år.


 
Som jag kommer ihåg det, så var det dessa hus som fanns  i den första "utgåvan" av High Chaparral.  Nu är den den roligaste lekplats som finns, där man kan springa längs taken och skjuta på varann.


Kyrkan fanns också, då för 45 år sedan. En riktig kyrka, väldigt fin inuti.  Att gifta sig i den kyrkan har varit populärt under många år. 




Hästar fanns det förstås i Vilda Västern. De användes i showerna. 
Fridfullt betande shettisar, åsnor och bisonoxar gjorde området betydligt mer levande.

 

Konrad , klättraren, hade sitt eldorado på taken på de gamla husen. 
De andra två jagade varann med sina pistoler.


Enda bilden då alla "mina" syns. Här förvandlar man sitt uppvaskade guld till en guldpeng.

Man kan nog tycka både det ena och det andra om High Chaparral. Hur som helst, så drar det mängder av folk.


Jag åkte hem vid fyratiden. Barnen ville stanna lite till.  Det tar ungefär 40 min att köra, för min del. När jag satt mig tillrätta på altanen härhemma, så kom denna bild. "Vi är kvar än och har fått nya kompisar".

High Chaparral, en jättelekplats för alla åldrar? Kanske vore den rätta rubriken....

16 kommentarer:

  1. High Chaparall hade ju väldigt dåligt rykte ett tag efter mordet där Hells Angels var inblandade men sedan har det tydligen skett en uppryckning. Personligen så tycker jag, trots att jag inte varit där, att det är för dyrt. Vissa saker borde helt klart ingå i priset. Att behöva betala för parkeringen när det är så dyr entré tycker jag är illa. Tänker på när vi förra året var på Fårup sommarland i Danmark med den lilla familjen. Det var en liknande entreavgift, parkeringen gratis och allt ingick sedan. Dock inte mat så klart men det gör det ju aldrig. Sedan är väl kanske inte vilda västern min grej...

    Kram och god kväll!

    SvaraRadera
  2. Nä, inte min grej heller. Men kul att äntligen sett stället. Är ju sannolikt 45 år sedan senast. Och med tanke på avståndet dit, så var det på tiden.
    Hells Angels höll till på campingen, vill jag minnas.
    Idag kändes det iaf väldigt familjevänligt. Med en hel del mor/farföräldrar som sällskap.
    Killarna storgillar ju platsen. Ava? Ja, hon tycktes trivas rätt bra också.
    Skulle dock inte rekommendera en resa från södra Skåne dit. Då finns det roligare saker att göra.
    Go kväll! Kram

    SvaraRadera
  3. Roligt att barnbarnen trivdes men för egen del skulle jag aldrig ge mig dit eller betala för en "konstlad" miljö. Inget för mig utan hade glatt lämnat besöket till föräldrarna. Då skulle föräldrarna fått ta hand om det hela- . Men bor en i närheten så ...
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kände att jag gärna ville se platsen igen. Det är ju trots allt en av de mest populära turistplatserna i vår närhet. Känns dom detcdrar betydligt fler besökare än Borås Djurpark. Det fanns många mor och farföräldrar på plats. Och en del äldre utan barn.

      Radera
  4. Nja, nog tycker jag också att det var lite väl dyrt. Men vad vet jag, det är sällan jag besöker sådana platser - skulle nog hellre lägga pengarna på något barnvänlig Astrid Lindgren-ställe eller så...
    Känner precis lika som du när det gäller presenter till barnbarnen. Aldrig att de skulle få ett skjutvapen av mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Var absolut det mest negativa med High Chaparral; försäljningen av skjutvapen! Det hade funkat bra utan att varenda barn haft sin puffra!

      Radera
  5. Ursäkta, men jag tyckte att du skämtade!!! Det är ju hudlösa priser för ett jippo som inte är i min smak alls. Men okej då, för barn kanske, Men nej, inte min grej.
    Men - om High Chaparral drar mängder av folk så säger det ju att Sverige inte är ett fattigt land precis, utan att många har råd med att spendera en mindre förmögenhet på två dagar. Det var inte så länge sedan man fick en vecka på Mallorca (lågsäsong) för det priset... Och då vet jag vad jag hade valt...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jämför med Liseberg/Gröna Lund. Blir nog samma prisbild. Och vore det inte för skjutande, så skulle jag nog tycka att High Chaparral var minst lika bra för barnen.

      Radera
  6. Jag har numera väldigt svårt för vapen som leksaker. Så var det inte förr för mig. Jag får en olustkänsla när jag ser det, kanske för att just barn springer runt med riktiga skjutvapen i städerna nu för tiden.

    MEN! Jag tycker det verkar vara en sevärd plats och skulle gärna besöka den, vilket jag aldrig gjort. Och för barnen är det säkert en spännande plats. De har vett att ta betalt vill jag påstå. Tack för ett informativt inlägg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varsågod! Det är väl vi äldre som reagerar mot skjutvapen. De yngre ser inte sambandet. Och visst är det skillnad på Vilda Västern och gängkriminalitet...eller inte...?

      Radera
  7. Allt sånt är dyrt. Sönerna har vari där, jag har inte varit på High Chaparral, men jag har bjudit grundaren Bengt Erlandsson på lunch1966! Min far sålde antikviteter till honom, Big Bengt var hemma hos oss (i Åbo), jag var 13 år, stekte potatis och korv i vårt lilla kök Han pussade mig på kinden och tackade.

    Jag har alltid tänkt att jag skulle åka till High Chaparral och säga att nu var det Big Bengts tur att bjuda mig på lunch! Nu är det ju för sent...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilken grej!
      Förr fanns en stor avbildning av Big Bengt utanför området. Den finns inte kvar.
      Känns som hans ande lämnat området. Men visst må den finnas kvar där bland alla husen.
      Allt är dyrt nu...det är bara då!

      Radera
  8. Konstigt, vi pratade med gästerna om det innan jag läste ditt inlägg. Bra du spaltade upp kostnaderna. De tänkte åkt dit med barnbarnen, men blev avskräckta av priset.
    Tack för att du visade kyrkan.
    Jag tycker det vore roligt att komma dit en gång till, men det blir säkert inte av.
    Ha en fin lördag! Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man kan ju ta med mat också. Det sänker kostnaden lite.
      Var inne i kyrkan också. Bilden jag tog blev suddig. Fint där inne.
      Bra att inlägget kom till nytta!
      Sen är det lite billigare entre före midsommar. Kanske är så på sensommaren också? Värt att kolla.

      Radera
  9. För oss stenåldersmänniskor så är det för dyrt, men jag kan tänka mig att de yngre personerna i familjen är vana vid sådana här priser när de vill besöka nåt aktivitetsställe eller t.ex konserter/shower.
    Men om lille M skulle be farmor och farfar att följa med (när han blir lite äldre), så skulle vi förstås göra det (trots priserna). ;)
    Vi åkte ju förbi där för 2-3 veckor sedan och blev överraskade över att det var så mycket folk. Med vår "noll koll" så trodde vi nästan att det var nedlagt och helt ute.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Synnerligen populärt! Konstigt nog. Men i och för sej rn imponerande anläggning

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas