torsdag 1 augusti 2024

Planer

 Planer, det är bra att ha, men ibland så blir det inte alls som man tänkt. Oftast så löser det sig ändå, men så händer det att riktigt sorgliga och tragiska händelser förändrar planer för många.

Ska kortfattat försöka beskriva  vad som ändrat planerna unde de senaste dagarna. 

Våra planer

Vi tänkte åkt ner till Halmstad igår, för att få till ännu en sommarstugedag med hela vår lilla familj, när alla var lediga. Men vad hände då? Jag fick magsjuka. Vet inte om viruset kan ha legat latent så länge som sedan Johanna blev drabbad för över en vecka sedan, om den fanns kvar i i stugan, då jag storstädade i söndags eller om jag blivit smittat på annat sätt 

Inte att tänka på att sammanstråla med övriga familjen, speciellt som Karin och Marcus ska på bröllop på lördag. 

Nu gick magsjukan snabbt över. Igår kände jag mig helt ok igen. Så det blev några timmar på bästa badplatsen i stället. Och äntligen, lite härlig simning.  Och efter det, en tur till Torpa Stenhus, där årets uppsättning av den traditionella sommarteatern spelades . I år handlade det om Gustav Vasa.


Gustav Vasa hämtade sin tredje fru, Katarina Stenbock, just från Torpa. Hon var 17. Han var 57. Hon var systerdotter till hans framlidna hustru, Margareta. Hon som fött honom 11 barn. Katarinas kusiner...


Det var en underhållande, informativ och rolig pjäs. Framförda av en väldigt ung amatörensemble. Absolut sevärd, betydligt bättre än det som ibland visas på en scen med proffsskådespelare...

Nu var jag ju frisk och då kunde planen att Karins familj kommer hit över ett par nätter genomföras.  Eller? Nej, då blev maken magsjuk. Nåja, inga större problem. Det finns ett ledigt rum hos Johanna, så dit är de på väg i detta nu. 

Ytterligare planer för veckoslutet finns. Bäst att hålla tyst om dem....

Tragedi förändrar planer 

Träffade på en kollega på badplatsen igår.

-Vet du om att X hastigt gick bort i söndags? -- Va, vem sa du?

Kollegan på den andra skolan i rektorsområdet. 52 år gammal. Sånt vill man inte höra, sånt vill man inte tro, sånt har man svårt att ta in.

Kollade på "jobbmailen". Där fanns redan två mail angående den otroligt sorgliga händelsen. Två veckor kvar till terminsstart.  Hur löser man att en person saknas, i en redan slimmad organisation?

Jag har redan fått förfrågan om att gå in och jobba under det att man söker en långsiktig lösning.. Liksom min ett år äldre goda vän och kollega, hon som heller aldrig helt kunnat lämna skolan.  Kommer i så fall att pausa musiklärarjobbet på torsdag em och i stället, tillsammans med gamla kollegan och antagligen ytterligare någon person på del av tid, få till så att det fungerar för den klass som står utan lärare.

Så tragiskt! Samtidigt skrämmande och ögonöppnande. Verkligheten kan förändras helt på bara några sekunder.

Planer för vår Mosse

Nu blir det lite dumt, att bara återgå till vardagen igen. Men vår Mosse, där som torvbrytning är planerad, den är föremål för stor uppmärksamhet. Lokal media rapporterar därifrån dagligen. Igår var det tydligen ett reportage i TV 4 nyheterna. 

Aktivister från hela Sverige och även utifrån Europa engagerar sig. Polisen kör skytteltrafik till mossen. Tror att sju aktivister just nu sitter i häkte.

Tog en cykeltur i eftermiddag. Avslutade med att köra in på skogsvägen... numera bred grusväg... mot mossen.  Mötte två bilar. Nummer två stannade. En ung kille, rena svärmorsdrömmen.

-Är du aktivist? frågade han. 

- Tror du att en tant på 70 år kan vara aktivist? genmälde jag.

- Jadå. Det finns folk som är äldre än så. En går med kryckor på mossen. !!!

Vi pratade en god stund. Han var anställd av Neova och gjorde sitt jobb, med att köra en maskin.  Han tyckte heller inte att det var rätt att bryta torven, men måste ju sköta sitt jobb. Idag hade han haft sällskap av 9 poliser under hela arbetsdagen..

Helt sjukt att lägga så mycket polisresurs på detta tycker jag. Om jag hörde till "buset" i Borås, så skulle jag verkligen passa på att hitta på en massa skit, när en stor del av polisstyrkan stryker omkring på Grimsås Mosse. Hoppas bara att inte frånvaron av poliser gör att någon kommer till skada.


Aktivisternas plan är att öppna ett naturreservat på mossen. Ett fågeltorn är byggt. Spänger lär vara utlagda.

Nu är ett naturreservat på en redan kal Mosse inte ett dugg intressant som naturreservat för mej. Allt blir så dumt! Både med att bryta torv,  när man vet hur det påverkar koldioxidutsläppet och att  tro att man bara kan bygga upp ett naturreservat.

Det här ligger på länsstyrelse och regeringsnivå. De borde kunnat haft bättre planer...


Bättre att göra ett reservat bland ljung, mossor, lavar och skogsbär. Och uppväxande granar. Helt tillåtet för alla att besöka och njuta av, som det är, tack vare vår allemansrätt. 

Min plan på att skriva ett kort inlägg, den gick i stöpet!

14 kommentarer:

  1. Händelser som hör livet till är verkligen inget man kan planera i minsta detalj. Det var tråkigt med er magsjuka och ännu tråkigare med den "unge" man som gick bort hastigt.
    Och så torvbrytningen ... ibland förstår man inte ett dugg.
    Och visst kan en 70-åring vara aktivist. Egentligen tycker jag att alla äldre ska engagera sig i det som rör t.ex. miljöförstöring, klimat och annat som har betydelse för allas vår överlevnad. Nu och i framtiden. ( Men jag gör det inte heller... Förutom att jag röstar varje gång jag får. )
    Stackars kille förresten, som måste gå emot sin känsla och utföra arbetet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis! Men det gäller att ha jobb. Är för feg att vara aktivist. Och har nog inte den rätta övertygelsen, för något. Men att det är fel att bryta upp torvmarker, det tycker jag.

      Radera
  2. Så mycket på en och samma gång. Skönt att du blev snabbt frisk från magsjukan och hoppeligen så blir din man det också. Sorgligt är det alltid när yngre människor dör..det går inte att komma undan från det. Det är sorgligt.
    Aktivism har väl ingen ålder? Självklart ska du vara aktivist, upp till kamp för mossen nu!
    Håll er friska!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. För klumpig för att ta mej fram på mossen. För feg. Vill ju inte åka i finkan. Polisen hotar med dom För GROVT olaga intrång. Usch, en sån fegis jag är...

      Radera
  3. Magsjukebaciller är luriga, så de kan ligga längre i kroppen än man tror.
    Typiskt att behöva ställa in roligheter för det. Hoppas Maken piggar på sig lika fort som du gjorde.
    Trist dödsfall med kollegan. Yngsta var med om samma igår. Det stod i tidningen misstänkt mord, men det var sjukdom stod det idag. De var kollegor, hade bott grannar och träffades en hel del. Gick på semester i måndags, hittades död i tisdags…
    Tur att det händer bra grejor också, även om det ibland inte känns så.
    Hoppas ni alla är friska till helgen! Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svaret till dej finns under svaret till BP. Dubbelt upp. Hur det nu kunde bli så...

      Radera
    2. Man fattar ingenting. Jag har inte varit på Hugh Chaparral sen -86. Tycker det hade varit rätt roligt att se det igen, men har förstått att det är så mycket sämre. Kyrkan där tyckte jag var fin.
      Kul att se sen vad du tyckte. Eval8

      Radera
  4. Som jag brukar säga - att planera är aldrig bra. För om det skiter sig (i dubbel bemärkelse) som i ditt fall blir man bara besviken. Bäst att vara spontan.
    Fruktansvärt med 52-åringens dödsfall. Alldeles för tidigt. Nu måste jag medge att mina tankar inte i första hand går till hennes klass i skolan utan till hennes familj. Men du som älskar att jobba "övertid" drar ju en vinstlott såklart. Inte planerat...
    Ja, din mosse lär bli världskänt om det fortsätter på det viset. Jag kan nog utan problem föreställa mig en Anna-Lena som aktivist. Go for it! Men se till att du inte hamnar i arresten;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nja... nej.. inte aktivist. Är så feg! Och så verkar det vara ren skitgöra...
      Det är klart att man tänker mest på familjen. Känner dem inte alls.
      Ärligt... nej, jag hade nog gärna väntat ett tag med vikariat. Eller nöjt mej med mina tre lektioner på torsdagen, som planerat var.
      Men naturligtvis ställer man upp... på halvtid som mest.

      Radera
  5. Usch, usch, när sådant händer! Man blir så berörd.
    Jag tror också att det är magsjukevirus som legat till sej en dryg vecka. Kanske aktiverades, då det blev en relativt ansträngande dag i måndags.
    Tur att det finns trevligheter också. Om planen håller, så ska jag träffa döttrar, barnbarn och ene svärsonen vid High Chaparral i morgon. Kan vara kul att se. Var där en gång för så där 35 år sedan... Har egen bil, så jag åker hem när jag tröttnat. Maken får hålla dej borta i morgon oxå...

    SvaraRadera
  6. har absolut inga planer, inte min starka sida.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra att inte ha för många. Dagens plan kunde genomföras..

      Radera
  7. Livet kan verkligen förändras från ena stunden till den andra. Så ledsamt.

    Nej det är bäst att inte skriva om planerna som kommer. För min del brukar det aldrig slå fel. Om jag skriver på bloggen att jag ska träffa en kompis så blir det alltid inställt av någon anledning. Så konstigt att det blir så.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dagens plan, den funkade! 😊

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas