söndag 2 augusti 2020

Augusti


Augusti!

Det börjar gå mot slutet. Lite avskedskänsla, till den sommar som knappast var.

Eller...
Ett par, kanske tre, fina månader kvar av den vår och sommar som varat sedan i mars.

Längtar lite tillbaka till våren. Då har man allt det fina framför sig.  Nu har vi upplevt två tredjedelar av sommarhalvåret. MEN det finns ganska så mycket sommarhalvår kvar,  faktiskt.


Har ändå en speciell känsla för augusti.
Det är då sommarlovet tar slut, det är då skolåret börjar på nytt,
För nytt är det varje år, när man jobbar i skolan. Det är säkert anledningen till jag hållit mig kvar så många år i skolans värld. Att man börjar på nytt igen. Med nya elever, med nya kollegor, med nya ämnesområden, med nya arbetssätt.....


I år ska jag inte börja skolan, då kollegorna har sina uppstartsdagar. Jag är ju formellt pensionär. Pensionär med en visstidsanställning på 15 % av heltid.
Känns väldigt, väldigt konstigt. Känns sorgligt. Känns otroligt bra att jag får jobba den där enda dagen i veckan- och kanske något dagsvikariat därutöver....
Och så ska jag ju coacha sexorna i retorikmatchen. Kanske blir det bara inför en match, kvartsfinalen, men det är kul så länge det varar.


Läste ett inlägg  på instagram igår.
En av dem jag följer hade lagt ut följande: "Nybliven pensionär" - och så en bild på sin man och ett av barnbarnen.
Naturligtvis tryckte jag av artighetsskäl på gillaknappen - men att stämma in i den kommentars-hyllningskör som skrev GRATTIS, det kunde jag inte göra.
Är det verkligen något att säga grattis till, det att bli pensionär?


Är mycket medveten om att jag är extremt nördig i ämnet "pensionär".
Att  jag oroar mig för hur det ska bli, och önskar inget annat- än den omöjliga önskan - att jag vore tio år yngre och fortfarande inte behövde fundera så mycket över pensionen.

Samtidigt, så får man ju vara väldigt glad och tacksam för att man fått bli så gammal, så att man med råge uppnått pensionsåldern. Och att man dessutom - med undantag för ett medicinerat blodtryck - har hälsan i behåll.

Men som sagt - ett grattis, det känner jag inte att jag vill ha, då jag nu blivit pensionär.
Mera grattis till att jag får möjlighet att jobba lite, trots att jag gått in i "tredje åldern".


Däremot- ja, tyck vad ni vill om detta - så tycker jag att man skulle hört av sig från högsta skolledning med ett riktat tack för 44 år som lärare i Tranemo kommun, nu när pensionen är ett faktum.  Festen som kollegorna, där rektor också var med, den var superrolig och innehöll mycket kul.... men nu tänker jag på högsta ledningen. 44 år -d et borde väl dom också uppmärksamma....

 Eller förresten- det kanske man gör ( tror dock inte det) - för jag går ju inte i pension förrän nästa måndag. Tjoho- än så länge är jag ju i tjänst!


Nu får det vara färdigtjatat om pension, för idag. Tror att en del av er slutat läsa, och det förstår ju.
Men bilderna kan ni ju titta på, iallafall ni som gillar vackra blommor...
Tog kameran och gick en sväng i trädgården på förmiddagen.
Augusti, det är fortfarande en blommånad. Speciellt i trädgårdarna.


Var vid havet igår. Över dagen, som så ofta.

Den första augustihelgen, kanske sista semesterhelgen för många, hade samlat mängder av soldyrkare och badsugna personer i alla åldrar, på den långa Östra Stranden, söder om Halmstad.

Trots att det kändes alldeles smockfullt, så höll man avstånd. Ett par meter mellan varje sällskap var det allt.

Kändes riktigt gott med en sommardag, som var som en riktig sommardag förväntas vara. Sol, lite vita moln och bortåt 25 grader i luften. Samt möjlighet till ett lagom uppfriskande bad.


Idag så har det blivit år 2020-normalt sommarväder igen.

Mulet skulle det bli, det hade SMHI lovat, men inget regn.

Men tänk det blev det. Mulet OCH regn.

Tog ut elcyklarna idag igen, för att trampa iväg till Eriksons Cottage, som har sommaröppet  fredag till söndag.

Skulle tro att det är en och en halv mil att cykla för att komma till den lantliga idyllen.
Vi hann bli rätt så blöta innan vi kom fram- men det var det värt- för inte kan man få en
bättre söndagsfika än en alldeles nybakt kardemummabulle, fylld med vaniljkräm.


Nu funkar jag ju så - tror att många gör det - att energi föder energi.
En god bulle och tre mils frenetiskt trampande, det gav energi till att baka både bröd, bullar och en kaka då jag kom hem.
Bakning är klart avstressande och rogivande.
Men där tycker vi också olika, det vet jag...


Utmärkta "Sofias sommargympa" har det också ägnats tjugo småjobbiga minuter år.
Känner att ryggen har blivit mycket bättre, då jag försöker få till "nästan" daglig tjugominuters tantträning.

Där tog blombilderna slut. Augusti har bara börjat. En vecka kvar tills jag blir visstidsanställd pensionär.
Och... så har faktiskt SMHI lovat många soldagar med start i slutet av veckan. Kanske kan bli en riktigt bra augustisommar- och då kan det vara skönt att man bara ska jobba aktivt tre dagar av augustimånadens trettio.

15 kommentarer:

  1. alltså... sommaren är bara halvvägs! Njut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Försökte få till det i inlägget. Augusti blir bästa sommarmånaden!

      Radera
  2. Så fina blombilder!!
    Jag fortsätter att beundra er energi, era cykelturer till dessa smultronställen som ni har runt omkring er. Så förstår jag dina känslor inför pensionen, du älskar ju ditt arbete och jag tror att du får fler timmar än förväntat ;)
    Ha det så fint i kväll och en toppenmåndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Energi finns det gott om. På gott och ont. Vore gott att bara göra ingenting...men jag vet inte hur man gör...och blir superstressad om jag försöker.
      I morgon bär det av till Halmstad igen, och därifrån till Skånes djurpark tillsammans med Karin och de två treårsbarnbarnen. Ha en fin måndag du oxå!

      Radera
  3. Det är så intressant att läsa om dina funderingar om pensionärslivet.
    Kommer att tänka på en kvinna i ett vårdyrke som räknade ner till sin pension, det skulle bli så häääärligt. Träffade henne ett år senare - då hade hon börjat arbeta igen.
    Så man kan ha en typ av funderingar och känslor inför, men sedan blir verkligheten en annan.

    En närstående till mig arbetade tills han fyllde 67. Gick i pension, och började jobba igen vid 69.

    Att energi föder energi det är jag helt övertygad om. Precis så är det för mig också. Ju mer jag gör desto mer vill jag göra.
    Men...jag har också märkt att när jag mediterar, då får jag många nya kreativa tankar.

    Så aktivitet mixat med återhämtning/stillhet det är ultimat för just mig.

    Önskar dig en fin vecka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så roligt att höra att mina nördtankar är intressanta. Tänker ju att jag kan ta vikariat också och så har vi fortfarande mormors/morfarstisdagen. Så det ska nog funka...
      Det är väl också det att msnvhar svårt att acceptera att man blir "gammal". Vilket man ju egentligen ska vara tacksam att man går bli.
      Önskar även dej en god augustivecka!

      Radera
  4. Att bli 65 år och gå i pension är absolut ingenting att fira, tvärtom. MEN att kunna göra vad man vill under dagarna, inte behöva gå upp "mitt i natten" och ändå få betalt, den känslan är inte alls så dum kan jag säga. Du vänjer dig, jag lovar. Det tog mig mindre än en vecka att komma in i min egen rytm.
    Du är en väldigt duktig fotograf! Dina bilder är otroligt bra.
    Vädermässigt har nollåttaland dragit vinstlotten i år, helt klart. Det var en kanoooon sommar här och fortfarande är - igår 24 idag 23 grader.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas att du har rätt med tillvänjningen.
      Sen har jag ju lite ångest för om den där "lönen" ska räcka till. Man är ju van att få en ordentlig slant...Men man vänjer sig nog vi det oxå.
      Tack för fina ord. Blommor är lätta att fota. Dom står ju kvar på sin plats. Människobilder är jag kass på...
      Nu ska det bli sol och värme här oxå.Ser att ni haft mycket sol. Är det torrt också? Här är allt grönt och väldigt frodigt.

      Radera
  5. Inte alla vill jobba efter sin pensionsdag ... och dem kan man ju gratulera i alla fall, för de har säkert längtat efter den dagen.
    Det är väl jättebra att du kan jobba kvar som visstidsanställd och så har du ju retorikmatchen med sexorna!
    Det är mycket kvar av sommaren ... och det är så fint med allt som fortfarande blommar! Du är en duktig fotograf och dina blomsterbilder är fantastiska!
    Jag hörde att en värmebölja var i antågande ... och jag som tycker det är så bra som det är!
    Ha en fin start på augusti!

    SvaraRadera
  6. Tack! Du är väl den bästa fotorecensent man kan få! Det blir skillnad på resultat om man använder den "bättre" kameran, jämfört med kompaktkameran.
    Såg också att det ska bli varmt. Ok för mig om det håller sig till någon vecka. En sommar som för två år sedan, det vill jag inte uppleva igen.
    Ha en fin dag!

    SvaraRadera
  7. Såg din första bild på solrosen och tyckte bara: waow! Sedan kom den ena vacktra blombilden efter den andra... SÅ vackra allihopa.
    Ang. pensionen och att sluta jobba... Jag längtade så mycket efter 65-årsdagen när jag började min pension.Fast jag älskade mitt arbete och trivdes bra med mina arbetskamrater. Men så mycket annat fanns med i bilden av arbetslivet som jag fick nog av. Jag har arbetat extra två somrar efter det. Det har varit roligt. I sommar har jag varit helt ledig och det har kännts bra. Det lediga livet kommer jag att fortsätta med.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter hoppfullt...och smart att jobba lite extra. Tack för dina fina ord.

      Radera
  8. Hmm... Försvann min kommentar här? Jag tror det är väldigt olika när det gäller pensionen. Husse gick i förtid och har inte ångrat det en sekund. Själv kommer jag också att gå tidigare även om pensionen blir urusel. Däremot så tänkte jag satsa på att vikariera en del för att kompensera men då blir det när jag känner för det. I skolans värld lever man tydligt efter almanackan tycker jag så även om augusti är en sommarmånad så kommer den med höstkänsla. Nystart med för den delen får jag väl lov att säga.

    Vilka underbara blomsterbilder du delar med dig av.

    Vilket sammanträffande att vi var i Skånes Djurpark båda två i dag :D

    God tisdagskväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis, Åkte "hemåt Malmö vid halv fyra ungefär. Blev väl drygt fyra timmar i parken. Ändå vaken hann eller orkade vi med allt som fanns att göra där.Hemma i Grimsås igen efter en ordentlig tripp som startade i Halmstad vid åttatiden i morse.God natt!

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas