onsdag 26 augusti 2020

Snabbt!

 

Oj, vad det gick snabbt från  högsommarkänsla till en känsla av höst!

För en vecka sedan, så var det badväder och tunna sommarkläder som gällde. På dagens promenad, så behövdes både tröja och jacka. Men långbyxor, det vägrar jag ännu. De kommer inte på, mer än  i skogsterräng, förrän det har blivit september.

14 grader i luften idag. Frös jag i trekvartslånga byxor? Nej!  Tänkte på det, under det att jag vandrade mot 10 000 steg på aktivitetsklockan, att det är ju inte sällan som det bara är 14 grader, både i juni och juli.


Det är kontrasten mot de två -tre veckorna med riktigt varmt väder, som gör att det känns höstigt.

Konstaterade att träden ännu inte visar några direkta hösttecken. De är fortfarande mörkt sensommargröna.



Dagarna går snabbt, när man hela tiden fyller dem med något.  Vilket jag/vi är bra på att göra.

I måndags blev det en timme i skolan, under det att det första talet inför TV-inspelningen färdigställdes.

Var hemma före klockan tio och då bestämde vi oss för att ta en kort geocachingrunda i Reftele och sedan åka till Tiraholm och äta lunch. '

 Tiraholm är ett välbesökt ställe, restaurang, hotell, affär långt bortom allfarvägarna. Det är beläget vid Bolmens västra strand, i Småland, men i Hallands län. Det är en restaurang som enbart serverar insjöfisk, fångad eller odlad i Bolmen. Gös, gädda, regnbåge, lake och ål står på menyn. 

Vi valde en mix av grillad gös, gädda och regnbåge. Till det serverades lokala krispiga grönsaker, färskpotatis och en kall örtkryddad sås. Jättegott! Det finns en fiskaffär också, så vi köpte med oss några frysta gösfiléer hem.  

En trevlig måndagsutflykt!


Igår var det tisdag, och dags för mormors/morfarstisdag igen. Oj, vad en dag går snabbt i de killarnas sällskap.  Igår jobbade mamman hemifrån, så vi hann träffa henne en stund mellan arbete och hästgöra.
Dessutom hade vi en mamma- dotterkväll, då vi var på ett hemma-hos-försäljaren-event, där man kan köpa  de goaste kläder som finns. Märket heter House of Lola.  Man kan köpa kläderna direkt på nätet också. Och visst blev det lite inhandlat även denna gång... kunde ju inte låta bli...

 Pappa var också hemma, sista veckan på sin mer än halvårslånga föräldraledighet. Han hade  en del att bestyra de sista dagarna på ledigheten, så vi kände att vi verkligen gjorde nytta som tog hand om två små i killar och dessutom fixade mat till alla.. 


Två killar hade mycket att bestyra i på sin gård. Liten har blivit "stor" kille också, och vill gärna göra som sin nästan två år äldre bror.


Karl-Petter började sin inskolning på förskolan förra veckan. Efter en vecka, så kom den första dagisförkylningen. Det gick  snabbt att komma i kontakt med nya virus.

Idag var det , enligt mamman till den här killen, bara två barn på småbarnsavdelningen. Alla andra hade blivit förkylda! 
Kusinen i Malmö hann vara på sin förskolan nästan två veckor efter sommarledigheten, innan hon blev förkyld.


Whatsappade med tjejen i Malmö. Hon var superpigg, men fortfarande lite snorig och hostig. Som man brukar vara i slutet av en förkylning.
Jag blir uppriktigt upprörd och arg över restriktionerna på skola och förskola. Det är klart att man ska vara hemma de första dagarna på en förkylning, men när man inte längre är påverkad av sin förkylning, utan bara är lite hostig/småsnorig, så ska man få komma tillbaka.

Det har alltid kommit en massa förkylningar när barn träffas igen efter sommaren. Helt ofarliga förkylningar, som varje barn behöver ha för att "boosta" sitt immunförsvar. 

Det här med covid har gått för långt. Förkylda barn är inte farliga för varann. Sen ska man inte skicka sjuka barn till förskola/skola. men lite normal snorighet, det får man allt tåla.


Kollade hur det stod till med frånvaron på "min" skola idag. 20 % av eleverna var sjukanmälda, de flesta i de lägre årskurserna.  Det gick snabbt med smittspridningen där också.  Klart att vanliga förkylningsvirus var "på tå" nu när höstterminen kommit igång. De hade liksom inte så mycket att göra under våren och försommaren.


Blev en förmiddag med bakning, denna sensommarruggiga dag. Bullar och bröd går snabbt åt, speciellt  är det god åtgång på bullar när man är i Halmstad. 
Hembakt bröd har  blivit populärt härhemma sedan jag köpte Fredrik Nylens bok "Matbröd". Bullreceptet från hans intagramkonto /blogg har jag använt under senaste halvåret,  Mindre socker och matfett som knådas in då det är rumstemperetat ( inte smält) gör bullarna både godare och vackrare.


En dryg timmes skoljobb inför morgondagen, och sedan en ( inte speciellt snabb) promenad, så att aktivitetsklockan blev nöjd.
Tyckte att klockan var ett påhäng under den varma perioden och lade undan den några veckor. Tror att jag fick till ganska många steg, även om jag slapp påminnelsen från den.
Men som sagt, nu är den på armen igen ... på ont och gott.



Läste en notis i senaste numret av Illustrerad vetenskap. Där ansåg man att 12000 steg per dag, det är det bra att ta, men att allt däröver inte gör någon nytta.

Jag för min del, tror att det är bra att hålla sig i rörelse så mycket man hinner och orkar. I sin egen takt. 

Den här veckan startar spinmixen igen. Efter att ha haft uppehåll sedan de första covid-rubrikerna kom i mars. Har anmält mig till passet i morgon.  Få se om jag fortfarande hänger med. Men som sagt, jag behöver inte hänga på de "ungas" tempo- jag kan göra rörelser och "cykla" i min egen takt.



19 kommentarer:

  1. Vilka bra dagar! Först en trevlig utflykt med lunch på lokal och sedan en härlig dag tillsammans med barnbarnen och så en bra kväll på det. Kan väl inte bli mycket bättre.

    När det gäller spinning så är fördelen helt klart att man kan ta det i egen takt. Det viktigaste är att utgå från sina egna förutsättningar och sedan utmana sig själv.

    I dag hämtade jag lilla S på hennes förskola och det var trevligt att få se hennes nya miljö samt att träffa personalen. Fungerar det så kommer jag nog att fortsätta att hämta på onsdagar.

    Kram och god kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inga förkylningar i hennes förskola? Får du som mormor gå inomhus och hämta? Ingen utomstående får ju komma in i våra skolbyggnader. Ändå så är så många barn sjuka....blir så tokigt.
      En sådan bra onsdag du får, om du hämtar din lilla S. Och så kul att ha barnbarnet, snart två, på så nära håll. Kram!

      Radera
  2. Japp, högsommarvärmen tog slut i måndags. Men det är fortfarande 19-20 grader och relativt soligt dagtid. Kvällarna och nätterna är kyliga men inte lika kalla som hos dig, cirka 10-12 grader här. Men "häruppe" har vi haft en fantastisk sommar med två högsommarperioder. Ingenting att klaga över:-)

    Ja, dessa förkylningstider som kommer som ett brev på posten varje år. Det som är mindre "roligt" i år är ju om barnen smittar föräldrarna, och då tänker man ju per automatik Covid-19. Det lär bli mycket sjukfrånvaro även i vuxenvärlden framöver är jag rädd för.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst blir man som förälder/morföräldrar smittad ibland. Men ibland så är det virus som man är immun mot, som bara går på de minsta. Tycks vara så på Karl-Petter denna gång. Och då ska man inte behöva stanna hemma längre än vad man behöver. Det finns så mycket virus, det blir så tokigt när man förutsätter att allt är covid.

      Radera
  3. Dagarna går och du hinner med många trevligheter och det är roligt att ta del av din vardag, tillsammans med fina bilder!
    Ål på menyn? Jag trodde den var fredad och den går väl inte att odla?
    Jobbigt med alla förkylningar som dyker upp när dagis och skolor öppnar - och allt är ju inte covid, utan "det gamla vanliga", men man vill väl vara på säkra sidan.
    Ha en ny fin dag!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just det. Ål är fredad. Ändå så serveras ål. Märkligt. Nu skulle jag aldrig gå för mig att beställa ål. Testade i min ungdom. Föll mig inte alls i smaken. Önskar dej en fin fortsättning på dagen. Kram!

      Radera
  4. Det är förståeligt att med skolans höstöppnande så kommer det automatiskt förkylningar, går inte att undvika. Vissa föräldrar kanske är lite väl försiktiga, "för säkerhets skull", men jag tror du har rätt.
    Mysiga naturbilder och pojkarna verkar ha det trevligt och fint att ni kan umgås.
    Vi har också fått det lite höstlikt och jag tycker att det känns bättre med dessa temperaturer än upp emot 30 grader plus.
    Jag har en stegräknare på mig, mycket bara för att sporra mig själv och försöka gå lite "extra". Förr blev det mellan 10.000 och 12.000 steg varje dag, men nu får jag vara glad och tacksam om jag kommer upp i hälften.
    Ha det fortsatt fint.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. 6000 steg är inte att förakta. Man kommer längre på det!
      Mej, 30 grader, det var 5-10 grader för mycket. Runt 20 är det optimala för mej.
      Svårt med förkylningar. Lite snorig, det är det normala för många barn. Kram!

      Radera
  5. Så många fina bilder du sätter ut, ja höstkänsla här med, det finns den där speciella kylan i luften som känns igen. Hoppas det blir varmare, det har funnits höstar där det varit riktigt varmt, här åkte tröjan på. det ser ut som det går riktigt bra med pensionärslivet ,-)
    Mysigt har ni, och kul med barnbarnen.
    Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blir en speciell mättnad, en speciell lukt i luften på hösten. Lite vemodig doft... om nu vemod kan lukta.
      Eller så är det höstflox-lukten som känns...
      Pensionärslivet är ok, så här långt. Tisdag hos barnbarnen och torsdag i skolan. Det blir inte så många dagar kvar då... Ha det fint! Kram!

      Radera
  6. Så bra du haft det!
    Visst har det blivit nästan höst, på bara en dag! Igår morse var der ensiffrigt på termometern. Det var det dock inte idag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bättre väder idag. Kan faktiskt sitta på altanen, efter arbetsdagen. Sensommaren kan fortsätta på samma sätt som idag, länge till. Åtminstone önskar jag så.

      Radera
  7. Vilken gullig bild på Karl-Petter där i buskaget. Jag har tittat genom House of Lolas katalog och det var mycket jag fastnade för. Några 12000 steg kommer jag aldrig upp i, men jag tror som du att bara man är i rörelse är det bättre än ingenting. Trevlig helg

    SvaraRadera
    Svar
    1. House of Lola har riktigt sköna kläder. Allt är sytt i mjuka tyger.
      Rörelse är det viktiga, det tror jag också.
      Jag gillar oxå Karl-Petter i buskaget. Trevlig helg på dej!Kram!

      Radera
  8. jo, syskon vill ju gärna göra som storasyskon, kul att se. DEt kommer fortfarande många fina dagar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det hoppas vi på. September kan vara varm och go, med fina dagar.

      Radera
  9. Visst har vi (ganska) normala temperaturer nu?? Men som du skriver så jämför man ju med det som varit och när det inte var så länge sen det var varmt så blir skillnaden mer påtaglig.
    Härliga bilder på dina barnbarn <3 Underbara dagar har du fått här i veckan fast det är klart, den där förkylningen....men det är ju som det brukar vara när skolor och förskolor börjar, så jag håller med dig, inget att oroas över :)
    Ha det så fint nu <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite hastigt idag... kollade i femårsdagboken... förra året var det högsommarvärme o slutet av augusti. Är väl en viss tjusning med variationen i vädret. Hoppas att det blir några fina dagar i september och att alla förkylningar ger med sig! Ha det fint!

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas