lördag 29 augusti 2020

Lingon

 


Hur många lingon det finns  i världen?  En omöjlighetsfråga att ge svar på. 

Men man kan konstatera; I våra trakter finns det MÅNGA.

Konsulterar en av mina floror, och får veta att lingon finns över hela nordligaste delen av vår jord, och är vanlig i  hela Sverige , utom i södra Skåne.  

Så antagligen kan antalet lingon i världen skrivas med många nollor efter sig.

Funderar på om lingon är beroende av insekter för sin pollinering. I så fall fanns det mängder av små  pollenförflyttare ute i våra skogar i början på juni. På många plantor tycks var enda blomma ha gett frukt.


Fredagen blev en lingondag. Tog bilen de tre-fyra kilometerna ut till bästa lingonskogen, utrustade med var  sin tiolitershink.
Lite regn hängde i luften, men det väntade med att fälla ifrån sig några droppar, tills vi var klara med plockandet.



Det går snabbt att plocka lingon med plockare. I ett enda svep kan man få med sig en deciliter bär. På mindre än två timmar var hinkarna fulla. 
Lite ojämnt mogna var allt bären, en del var inte mogna alls medan andra var övermogna. 
Men de allra flesta bär var jättefina, stora och röda, saftiga och sötbeska.


Augusti och  och början av september, det är de vackraste månaderna i skogen. Ljungen blommar fortfarande för fullt. Överblommat darrgräs, gräs och mossa gör att det är färgrikt i skogarna just nu.


Renlav/Fönsterlav - sådan som förr var vanlig  som juldekoration...  kanske är fortfarande.... är också  granna inslag i skogen. Fast ljungen, vår egen landskapsblomma, den är svårslagen i skönhet. Antagligen för att den täcker så stora ytor...


Lingonplockning, det är riktigt kul. Speciellt när det finns sådana mängder av bär, som det finns detta år.
Jag plockar gärna fler fulla spänner lingon, om någon vill ha. Men det finns en sak med plockandet som är måttligt roligt- att rensa bären.


Hur många lingon finns det i tjugo liter? Många, är mitt svar på det. 
Jag vet att det finns andra sätt att rensa än ren handrensning, men jag har inte kommit underfund med dem. 
Så det tog ett antal timmar att ta hand om bären.   Men vad gör det.... pensionär som man är .... och regnet som strilade ner  där ute.

Lön för mödan blev det: Sex-sju liter sylt - krösamos.  Ungefär lika mycket lingonsaft/outspädd lingondricka. Gjorde både den kokta och den rårörda varianten. Den kokta var god, men den rårörda som jag hällt på flaskor idag, den blev ännu godare.

Sylt/mosreceptet är suveränt bra, taget från Anna Brgenströms kokbok. Men låter fem liter bär och en liter vatten koka i tio minuter. Därefter tar man grytan från värmen och rör ner 2 kg socker. Skumma, häll upp på burkar, förslut- klart!  Sylten blir så geleig och härligt sursöt.


Bestämde mig för att plocka fem-sex liter lingon ytterligare, då jag smakade på den suveränt goda rårörda saften.  Men inte idag- det får bli en av de lediga dagarna nästa vecka. Och så några liter att frysa, tänkte jag... men dem handplockar jag nog från början. 
Saft är bättre än sylt, vad det gäller rensning.... det behöver inte vara perfekt rensat då man gör saft. Bärmassan ska ju ändå slängas....


 Tranorna tycks fundera på om det är dags att dra söderut. Tror att det dröjer en månad till, innan  den skränande kallelsen från skyn får dem att ansluta till en flyttkaravan.


Än har vi några fina sensommar/höstveckor kvar att njuta av, en god tid i naturen. 
Lingonen står sig än några veckor, och faktiskt, blåbär kan man fortfarande också plocka. Nu är de söta och fullmogna.
Vilket år detta har varit, vad det gäller skogsbär och kantareller. Det är så gladgörande att kunna skörda från skogens skafferi- liksom från den egna trädgården. 








19 kommentarer:

  1. väldans, jag har några lingon på vår lilla bergsträdgård.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, så kan man uttrycka det. Väldans möe kröser!

      Radera
  2. Härlig natur och vackert med ljung,-)
    Så fina härliga lingon, lingonsylt är gott!
    Det är kul att plocka när det finns mycket, håller med, inte lika roligt att rensa ,-)
    Härliga bilder.
    Ha en fortsatt fin helg! KRAM Primrose ,-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ljung är så vackert. Funkar ju även i urnor i trädgården, men klart bäst i sin naturliga omgivning. Kram!

      Radera
  3. Det var duktigt jobbat!
    Det verkar vara stor skillnad mellan landsdelarna i år. Många hängivna bärplockare och svampentusiaster har berättat på sina bloggar att det var väldigt glest med både svamp och bär i år. Så du kan vara glad att du bor i ett område som har haft "tur" i år.

    Den enda formen av lingon som jag gillar är rårörda lingon, men det får inte vara för sött.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hittar inte riktigt nyttan med rårörda lingon. Dessutom är det fullt i frysen. Lingonsylt och lingondricka har lång hållbarheten i matkällaren.
      Kanske östra delen av landet har sämre med bär och svamp. Här är det rekordår!

      Radera
  4. Det var en himla massa lingon du hittat!

    SvaraRadera
  5. Japp, och fler finns det. Många fler!

    SvaraRadera
  6. Härligt att skogen levererar bra hos dig ... det gör den inte här, då vi haft alldeles för torrt. Nu brukar jag inte plocka lingon och har inga lingonmarker precis här. Blev nyfiken på hur lingonblommorna pollineras och hittade detta http://lingonjuice.se/fakta-om-lingon/
    Härliga bilder!
    Ha en bra söndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för länken! Då kan det nog vara både vind och insekter som gjort att vi fått så riklig skörd. Plus att vädret är perfekt, varmt vid pollinering och sedan både regn och sol för att det ska bli bär. Ha det bra själv!

      Radera
  7. Jag har inga lingon att plocka här i närheten, så det blir till att köpa färdig sylt. Blåbär har jag i trädgården och de är faktiskt riktigt goda till frukostfilen. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi är väl välsignade med mycket vilda bär , här i skogsområden på sydsvenska höglandet.

      Radera
  8. Så vackra bilder av en vacker skogspromenad.
    Jag tycker om att vandra i skog och mark, blir inte så mycket av den varan nu så det var trevligt att komma in här och få se dessa fina bilder.
    Hört av min yngre bror i Ångermanland att det är ett fint bär år. Han har plockat mycket blåbär och även sålt.
    Resan kan ju ta tid om man inte har en anordning som gör det lättare. En sådan som vi har på landet. En bräda som man låter lingon "rinna" över, ett stopp längst därnere och sedan bara att plocka ogräs. Nej, det var svårt att förklara.
    Trevlig söndagskväll.
    Kram!

    SvaraRadera
  9. "Resan kan ta tid". Det skulle ju så klart stå rensningen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Finns flera rens-sätt, det vet jag. Kanske ert är riktigt bra.... En del blåder med tryckluft. Och så finns det såll. ett sådant har vi, men det blir ändå en del skräp kvar bland bären. Kram på dej!

      Radera
  10. Det var verkligen ingen dålig skörd det där och så gott att ha hemkokt lingonsylt att tillgå. Att det inte finns några lingon i Skåne kan jag absolut bekräfta. Däremot har vi väldigt mycket björnbär men det är verkligen inte samma sak.

    God söndagskväll!

    SvaraRadera
  11. Finns trädgårdsbjörnbär i en del trädgrdar här. Förädlade saker, som ser fina ut, men inte smakar så mycket. Finns björnbär i Halmstad också, men... tycker inte att de smakar så mycket.

    SvaraRadera
  12. Ni fick då ihop betydligt mer lingon än vi :D
    Jag älskar den här årstiden när man kan andas frisk luft men så ser jag att du har varit nere i Halmstad och haft sommar!!!
    Ha det så gott nu, kram!

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas