måndag 12 oktober 2020

Flytt



Flyttdags! Tranorna har lyssnat på väderleksrapporten. Nu är det slut på sommarns härliga dagar, nu blir det höst och kallt, och det är dags att dra söderut.

Blev lite sur på mig själv att jag inte hade någon annan kamera än mobilen- med halvdan kamera  - i fickan.   Men man tager vad man haver. 

Ett helsikes liv var det på de allt annat än skönsjungande fåglarna, när de drog rakt mot söder, med ett flertal ledartranor som anförare av "plogarna".   Fanns även några andra, mindre sällskap en bit från detta stora. Samordnad flytt, alltså!


Lika illa här, bara mobilfoto. Det här sällskapet med älgar, ko och två kalvar hälsade på i trädgården i slutet av förra veckan. Äppleträd, plommonträd och ett litet päronträd fick alla bidra med lite lövföda till de tre.  Sen stack de en bit bort och där stod de länge och tittade på oss. 

Idag har de förhoppningsvis flytt från tokiga skrikanden och hojtanden, och framförallt från illvilliga älgstudsare. Det är älgjaktspremiär i våra skogar idag.

Jag har en lite konstig inställning till jakt. Jag tycker å ena sidan att det är grymt, men å andra sidan äter jag gärna av det älgkött som vi som markägare får.   Samtidigt så har jag inga större betänkligheter att äta kött från något tamdjur, nöt, gris, kyckling.... inte ens får, även om  jag också tycker det är förskräckligt att man tar livet av de söta små lammen.  Går inte ihop, jag vet. Till mormorstisdagens middag har jag gjort tacosoppa av quornfärs. Vilket går lika bra som kött.... men ändå blir lite tjatigt i längden.


Bara att konstatera. Sommaren har flytt. Nu har inte heller vi en dygnsmedeltemperatur på över tio plusgrader längre. Det är höst.

Vemodigt, vackert  vintervarsel....


 
Blev lite flytt av växter i dag.  Grävde upp en rabatt, där hatväxten såpnejlika tagit överhanden, och satte dit lite nya växter. Kändes bra att få lite ordning i den rabatten,


Passerade orten, där min arbetsplats ligger, då jag var i grannsamhället och handlade på förmiddag. 
Kände ett  vemod och en ledsenhet, då jag passerade skolan och tänkte att det här pensionärslivet, det är inte min grej.
När jag sedan rumsterade i trädgården, så kunde jag ändå känna att det är lite gott, att ha gott om tid. Att kunna ta tag i saker lite mer ordentligt, och inte behöva jäkta för att det ska bli "färdighöstat". 

Det är bara att konstatera, arbetslivstiden har till stor del flytt - och då gäller det att ta vara på den tid man har över, medan man känner sig som en ung och pigg pensionär. 



21 kommentarer:

  1. Vi hade nollgradigt och dimma i morse. Sen har det varit omväxlande sol och moln. Just nu är det väldigt mörka moln. Mitt på dagen var det soligt och varmt.
    Du kommer säkert in i pensionärstillvaron med tiden. Nju!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så länge det finns något att göra, så går det bra... sen får jag väl leta upp något att göra...

      Radera
  2. Formationen av tranorna i luften är häftig tycker jag.
    Viltkött bara älskar jag, ja jag gillar egentligen allt kött. Vilken tur du har att du automatiskt får ta del av älgköttet som markägare. Här är det den lokala ICA som gäller och viltkött är långt ifrån prisvärt i nollåttaland.
    Ja, inte kryper termometern över 10 grader här heller längre. Å kvällarna är minst sagt svinkalla. Men så länge det inte snöar så klagar jag inte;-)
    Du lär nog vänja dig mot pensionärslivet, men det verkar ta längre tid för dig än det tog för mig. Jag ställde om från den ena dagen till den andra. Å jag älskade också mitt jobb. Men allt har sin tid helt enkelt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Storvinst det finns viltkött i våra affärer. För liten efterfrågan...

      Radera
  3. Fint foto på tranorna, många är de, lite sorgligt när de ger sig iväg. Jag misslyckas alltid med sånna bilder, Brukar ha mobilen framme, men just då, ligger ner någonstans i botten på väskan!
    Höst ja och otroligt kallt, redan!
    När man skjuter bara för nöjets skull tycker jag inte om, när man upplever glädje av att döda. Gillar inte jakt alls egentligen. Men absolut inte för att kul.
    Älgar i trädgården, det är som med kor, vill inte vara nära ,) Men så vackra djur!
    Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

    SvaraRadera
  4. Ibland har man rävjakt. Bara för att föda. Nej, nej! Naturen sköter sig själv! Likadant, då man skjuter på fåglar.
    Men använder man köttet, så är det egentligen inte värre än att vi tar död på grisar och kycklingar för att äta dem.Kram på dej!

    SvaraRadera
  5. Typiskt detta att ha fel kamera till hands eller ingen kamera alls - eller när man som jag, glömde att sätta i minneskortet igår.
    Här finns inga älgar kvar - inga skogar heller - och kanske hänger det ihop. Jag gillar inte jakt, men gillar viltkött, har inte ätit något sånt på minst 10 år. Gillar inte djuruppfödning för slakt heller, men köper ändå kyckling och fläskkött - bara svenskt, men ändå ... snacka om dubbelmoral.
    Sakta men säkert kommer nog även du att inse att pensionärslivet har många fördelar!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Knepigt det där dubbelbottnade.Vi är väl vara vid kött genom hela vårt liv. Fast jag är inte förtjust i helt kött, däremot köttfärs, grytor och korv. Idag är det fullt kör, mormorstisdag. Kram!

      Radera
  6. Jag skulle aldrig kunna sluta äta kött, även om jag kanske inte är så förtjust i viltkött. Här har hästen bitit sig fast riktigt och det går inte att sticka ut näsan utan att ta på sig ordentligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sol idag... Fast lite kallt med bara fleecetröja. Igår var det fem älgar skjutna, sannolikt fler idag. Tilldelning ca tio stycken av olika storlek.

      Radera
  7. Jag är väldigt kluven till det här med jakt och jag skulle aldrig kunna klara av att skjuta ett djur. Än mindre posera stolt sidan om det döda djuret. Samtidigt så vet jag också att djur som skjuts vid jakt förmodligen har haft ett mycket bättre liv än ett djur som levt i fångenskap och slaktas på ett slakteri. Dubbelmoral även hos mig också även om jag försöker att äta mer och mer vegetariskt. Kalvkött äter jag dock aldrig utan där går min gräns.

    Kram och god kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä, kalvkött det är inte här heller. Men älgkalv kommer med i det som vi blir tilldelade. Köper inte lamm, men kan ju inte tacka nej om man blir bjuden. Ganska många älgar skjutna här nu....och som du säger, personligen skulle jag aldrig kunna döda ett levande, friskt djur. God kväll!

      Radera
  8. ångrar såpnejlika... har försökt täcka, fortfarande varma soliga höstdagar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. River upp och tar bort rötter, känna så man blir lite Trötter....på såpnejlika.

      Radera
  9. Jag tycker att bilden med flyttfåglarna är jättefin. Vilken lycka att få se sådana mängder på väg söderut.
    Kött, det äter jag. Helst vilt. Och också helst ekologiskt kött från gårdarna i närheten. Eller i varje fall svenskt. Kyckling som är ett väldigt bra kött att äta det äter jag nästan aldrig. Kan inte... sedan jag sett hur de illa de har det innan de slaktas.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kyckling, dilemma. Så gott, men så otäck uppfödning och slakt. Men jag äter!

      Radera
  10. Ditt pensionärsliv har ändå ett fint innehåll, tycker jag. Du fyller dina dagar med riktigt trevliga sysselsättningar men jag förstår fortfarande att det känns vemodigt när du nu är så arbetsglad och verkligen älskar det yrke du valt <3
    Månne det var några av "mina" tranor som hängde med där i flytten...det var ett tag sen jag såg dom nu. Dom kom och dansade en avskedsdans innan det bar iväg!
    Vad gäller jakt, slakt och kött av olika slag, så håller jag med dig, visst kan jag också äta vegetariskt men att helt sluta med kött, det kan jag inte.
    Ha det så fint Anna-Lena och stor kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju så häftigt med tranorna, en del av dem harxhsft sin sommarvistelse långt norrut och andra i våra trakter. Inte konstigt att det blir ett väldans hostande när de träffas, de har mycket att prata om. Kram!

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas