onsdag 7 oktober 2020

Höstat

 Eller i alla fall "höstat" delvis.


Med tanke på hur det fortsätter att blomma och växa på sina håll i trädgården, så blir det "höstat" lite pö och pö.
Tagetes är en impopulär blomma hos många. Lättodlad tycker jag, för ännu tokblommar det i flera krukor, från de små frön som jag sådde i april.


Bestämde mig för att rensa ut i växthuset. Eller växthus och växthus.... plasthuset på sex kvadratmeter, drivhus är nog det passande namnet.
Hur som helst, så duger det till att driva upp växter i , och det duger att odla gurka och tomat  i. Årets gurkskörd var det inte så mycket bevänt med. men av tomaterna har det blivit desto mer.

 
Har varit självförsörjande på tomater sen i början av augusti. 
Konstaterar att köpta plantor har gett betydligt mer skörd, än vad "fådda" hemuppdrivna plantor har gjort. Funderande på att driva upp tomater från frö nästa år, men inser att de "köpta" med all sannolikhet blir bättre. Så det får bli köpeplantor då också.


Har haft tagetes mellan tomat och gurkplantor för att skydda mot bladlöss. Har funkat tidigare år. Detta året har det kommit lite löss på plantorna ändå, med de har inte gjort någon direkt åverkan på frukterna.

Lyssnade på Sara Bäckmos "Sommar i P1" under en blåbärsplockningsstund i somras. Blev mäkta inspirerad av hennes tankar och egna erfarenhet av vinterodling. Idag åkte tomatplantorna ut och i stället har jag sått vintersallad och spenat i pallkragarna. Samt lite rädisor. 
Sådde rädisor på friland i slutet av augusti. Har aldrig fått så fina rädisor. Krispiga och välsmakande, och de växer fortfarande så sakteliga, därute i landet. 
Nu får vi se om de kommer att utvecklas inne i det lilla drivhuset.

Vattning en gång per vecka! Får försöka komma ihåg varje onsdag..... iallafall så länge jorden inte är genomfrusen...


Det kombinerade frilandet för ettåriga blommor och grönsaker, det får  stå orört till frosten har hjälpt till med "höstandet". 
Krasse är en intressant blomma, den blommar och blommar, från juni och framåt och tar över stora områden där andra växter har vissnat ner.


Rosenskäran växer på höjden. Den tycks heller aldrig sluta med sin blomproduktion.

Och sallad, det finns det gott om i pallkragarna. Den är fortfarande fin och spänstig. Sallad har vi kunnat skörda sen före midsommar. Har tydligen köpt bra fröer detta år, från Impecta, eftersom salladen inte blir dålig eller besk, utan fortsätter att växa.


Den här växten, busken, fick vi från makens morbror för några år sedan. Tyckte att bären var fina. Trodde att den hette kärsmerbär, men hittar inte det namnet på google.  Tror att det är en invasiv växt, och vill inte ha kvar den längre. Klippte ner den.... och ska gräva upp den i smyg någon gång..... maken tycker inte att den ska bort, nämligen....


Vill ha fler stockrosor bakom garaget i stället. Ska försöka komma ihåg att plocka torra fröer när vi besöker Malmö till helgen.  Längs Karins gata finns massor av olika  färger på stockrosorna. 
Känner mig inte som speciellt kriminell om jag "stjäl" några frökapslar. Känns som polisen i Malmö har större saker att stå i, än att jaga en frötjuv....


Humlan tycks synnerligen inhöstad, eller kanske "hög", på höstasterns nektar.

'
Gulknapparna på verandan, de har absolut inte gett upp ännu. För dem tycks sommarn aldrig ta slut, de blir bara fler och fler. De kommer att få ett abrupt slut på sin blomning, då frosten nyper till dem.'


Gammelrosorna, från min barndoms trädgård. de höstar in sig själva. Sommarens sista ros doftade barndom. 


Blev en promenad i eftermiddag.
Det fanns ganska mycket svamp utmed skogsvägen, Denna blodriskan är ordentlig angripen av larver och insekter, men det fanns en hel del blodriskor som såg fina ut. Hade dock inget  att plocka i, så de fick stå kvar.


Det är hopplöst att fota vita växter, såväl med mobil som med kompaktkamera av modell bättre. 
Detta är en skivling som växer i täta grupper. Såg dem på två olika ställen längs vägen. Anki, har du någon aning om vad det skulle kunna vara?


Samma fråga gäller de här kremlorna.  Fanns också många, ganska oförstörda kolonier, längs skogsvägen. 



Regnet kom precis när vi kommit hem från den halvmilslånga promenaden. Och sedan kom solen. I  rätt tid och vinkel för att regnbågen skulle visa sig. I vår kommun är det Pride-vecka, denna vecka. Så det passade väldigt bra, tyckte jag.


21 kommentarer:

  1. Helt underbara bilder! Så du är också en mycket kunnig trädgårdsentusiast. Det finns ju några i Blogglandia - LillaSyster, Anki och Anni bland annat. Egenodlade tomater och gurka smakar ju helt annat än de man köper hos ICA. Odlade faktiskt båda en gång i tiden i stora krukor på balkongen. Men då varken min man eller jag orkar hålla på med att ta hand om "under" och efter blev det en engångsföreteelse.
    Ja, alla vårs svampexpert Anki lär nog kunna svara på din fråga om svampar. Hon är enastående. Tror att de rödvita svamparna är sillkremlor som Anki visade häromdagen. Undra om jag har rätt;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vågade inte riktigt tro på att det är, de enligt Anki, delikata sillkremlorna. Om så är, så får det bli en cykelrunda för att plocka i morgon eftermiddag.

      Radera
  2. Så fina bilder och så vackert det blommar hos er fortfarande. När det gäller tomater så satsar jag numera på köpta plantor. Det kostar en liten slant men de brukar leverera. Jag ska också knycka lite fröer från stockrosor för sådana finns det gott om här. Har en självsådd rosa variant men kan tänka mig fler. Stockrosor hör vår lillhåla till.

    Kram och god kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, Skåne och stockrosor hör ihop. Så roligt att vi också kan få dem att blomma, mycket och länge, i skyddat läge. Kram!

      Radera
  3. Åh kära nån vad det blommar och växer hos dig!!! Det blir spännande att höra sen hur det går med vintersalladen och spenaten, mycket intressant.
    Ha det så fint nu, Anna-Lena <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut spännande. Värt ett försök. Vore häftigt att gå ut i spenaten i vintertid. Kram!

      Radera
  4. Vilken rikedom, tagetes finns i så många vackra färger. Tomater ska mogna i skuggan, eller hänga upp hela plantan, färska tomater ett par månader till.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alla omogna tomater ligger i ett fönster inomhus. Dom flesta kommer att mogna, tror jag.

      Radera
  5. Vilket härligt inlägg! Du har fortfarande så mycket fint som blommar hos dig! Kermesbär heter växten - jag vet inte om den är invasiv, men den är i alla fall giftig. vintersallad har jag aldrig provat, men den låter spännande!
    Så till svampen då. Skrattar lite åt BP:s kommentar - hon har alltför höga tankar om mig! Först - det är omöjligt att artbestämma svampar så här! Ska man ens försöka så måste man ha mycket tydligare bilder, helst på bara en svamp. Hela svampen, översida, undersida. Storlek - och hur luktar den, hur smakar den? Kremlorna då - det finns mellan 130-150 kända arter i Sverige - många av dem är röda. Färgen är vattenlöslig och har det regnat så ser den ofta helt annorlunda ut än vad den brukar. Det enda jag vågar säga är att det inte är sillkremlor! Så tyvärr - jag kan nog inte hjälpa dig!
    Så fin regnbåge!
    Ha en bra torsdag!
    Kram

    SvaraRadera
  6. Så synd. Hade tänkt smaka sillkremla ju.😊 får väl ge mig ut och smaka på dom här oxå.... gissar att det är en skarpsmakande sort.
    Tack för rätt benämning på busken. Gillar den iaf inte...Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst är det synd, men jag skulle nog inte bry mig om att smaka på de där - de ser skarpa ut :)
      Kram!

      Radera
  7. Härligt med växthus, plast gör väl ingen skillnad ,-)) Gott med egna tomater ,-) Då smakar de väl tomat, de för de sällan de tomater man köper i affärerna.
    Kärsmerbär, den var vacker o ovanlig! Har aldrig sett den.
    Härligt att kunna bo så man kan plantera både för ögat och magen. Härliga bilder! kul att kunna njuta av barndomens rosor ,-)
    Ja i år har allt växt så det knakar.
    Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Barndomens rosor doftar barndom. Härligt att stoppa näsan i en blomma och dra in doften. Tyckte också att bären var fina först, men nu är jag trött på dem. Ska iaf försöka flytta på dem. Kram!

      Radera
  8. "I smyg" märker inte maken det sedan?
    Många fina växter av alla de slag. Så vackra bilder du bjuder på.
    Roligt att kunna odla egna grönsaker. Att se de gro och växa och bära frukt. Det är inspirerande.
    Härlig bild också på regnbågen, så klar och fin.
    Ha det bra.
    Kram!

    SvaraRadera
  9. Det är ju det... märker han eller ej. Kan ju iaf flytta på den, så att busken inte står kvar på den plats där jag vill ha stockrosor. Kram!

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas