söndag 6 december 2020

Julkort

 


Under många år, så har jag bara skickat en fåtal julkort. Det har blivit färre och färre med åren, under det att de äldre som uppskattat att få ett kort, har lämnat det jordiska.

I stället för att skicka julkort så har jag varit "duktig" och skänkt lite pengar till Läkare utan gränser.

Detta år så vill jag skicka julkort igen. En julkortshälsning har aldrig känts viktigare än detta tokiga år.

Under senaste månaden så har det dykt upp julkortspaket från såväl Mun och fotmålarna, Diabeteswellness och Hjärnfonden. Tillsammans med ett inbetalningskort - inget tvång, men naturligtvis tar man gärna emot en gåva.

Nu har jag  bestämt mig för att skriva och skicka julkort i slutet av veckan. Lite personliga hälsningar, det är ju mycket roligare än bara ett GOD JUL, även om det förstås också duger.  Kollade på antalet julkort som finns färdiga att skicka iväg, ja, tjugotalet ligger och väntar på att bli använda.... det borde räcka en bit. MEN KAN JAG MED GOTT SAMVETE ANVÄNDA JULKORTEN UTAN ATT BETALA NÅGOT FÖR DEM? 

Konstaterar att jag inte kan det.  Så nu har var och ett av ovanstående föreningar fått en någorlunda rimlig betalning. Kollade att om jag, efter det att jag "betalat" korten via internetbanken, kunde köpa  frimärken via nätet. Visst kunde jag det! Så gott att slippa gå in i någon butik som säljer frimärken för att inhandla sådana. Nu kommer det tre häften frimärken med POSTEN! 

Om det blir någon gåva till Läkare utan gränser detta år? Jag vet faktiskt inte. Har blivit bättre på att stödja svenska insamlingar, och då framförallt Cancerfonden,  och sämre på att skicka bidrag till människor i nöd, under senare år.  Lite skäms på mig över det.... men kanske är det att man blir sig själv närmast, ju äldre man blir. I och för sig, fadderbarn genom PLAN har  vi ( som jag aldrig hör av mig till - skäms där också) och månadssumma till UNICEF, det betalar jag. Det kanske kan räcka? 

Fast... visst skulle jag kunna förmå bättre än så. 

Hur tänker du kring julkort och insamlingar?



18 kommentarer:

  1. Jag/vi skickar drygt 50 julkort varje år. För mig är det det viktigaste med julen.
    Cancerfonden har jag skänkt till och varit medlem i sen åttiotalet. Maken stöttar ett par andra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj!, det var mycket. Och omtänksamt! Kan man vara medlem i Cancerfonden?

      Radera
    2. Ja man betalar en årsavgift. Sen kan man ju sätta in oftare när man vill och kan.

      Radera
    3. Man får en årsavgift att betala. Det heter kanske inte medlem, jag minns inte, är ju ett tag sen jag gick med😉

      Radera
    4. Kollat upp. Jo, det heter medlem stödmedlem. Anmäler mig som sådan, tack för tips.

      Radera
  2. Du verkar ha fått precis samma julkortsutskick som jag. Mun- och fotmålarna har jag stött i minst 20 år. Jag tycker de gör fantastiska tavlor, även om de kanske inte är i min smak. Men jag beundrar dessa personer. Dessutom använder jag ju några av deras kort som bokmärken till temat med samma namn i min blogg. Nej, jag kan inte heller förmå mig att använda korten utan att betala för dom.

    De andra organisationerna började med dessa utskick förra året tror jag. Å nej, jag stöder dom inte. Gillar inte deras kort som till antal dessutom var ett dåligt skämt. Tryckkvalitén var usel.

    Mun- och fotmålarna är de enda jag stöder. "Being good by feeling good" som min man brukar säga är inte min grej riktigt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker dock att din man har en poäng i detta.

      Radera
  3. Jag skickar några julkort varje år men det har en tendens till att bli färre och färre. Lite tråkigt men så är det. Jag köpte julkorten från BRIS så kanske bidrar jag med någon krona extra. I många år hade vi ett fadderbarn men landet sade upp samarbetet med organisationen. Får se vad vi ska satsa på nu. Lite kan vi alla bidra med.

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bris är ju en jättebra tanke att stödja. Igår får det bli lite mer julkort, med tanke på att en personlig hälsning kan vara glädjande.

      Radera
  4. Julkort skickar jag inte sen många år tillbaka. Barncancerfonden har jag stöttat ända sedan min äldsta dotter fick cancer när hon var 6 år. Måste erkänna att jag inte är särskilt givmild när det gäller andra insamlingar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har oxå haft en dotter med den sjukdomen Hon är frisk sedan många år. Men cancerfondens lotter köper jag varje månad.

      Radera
  5. Mirjam Halvarsson8 december 2020 kl. 09:28

    Jag tycker inte alls att du ska skämmas, du gör det du kan och har möjlighet till, det du inte väljer att stödja gör nån annan, en kan inte göra allt men alla kan göra nåt! Jag visste inte att man kunde köpa frimärken via nätet, tack för tipset...tänk var mycket man kan göra via internet! Jag tycker du är duktig som skriver och skickar julkort, kram på're!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blir att skriva till helgen. Fast ibland skäms man för att man är lite lat och inte kan fixa det man borde.

      Radera
  6. Jag skickade julkort för några år sedan. När jag slutade skänkte jag pengar till både Cancerfonden och Barncancerfonden. Jag har inte bestämt hur jag ska göra i år än. Det finns så många som sitter ensamma i år, och då skulle ett julkort kunna göra skillnad. Å andra sidan finns det personer i min närhet som drabbats av denna skitsjukdom att jag skulle vilja bidra där också. Min älskade mormor finns inte mer på grund av det och därför vill jag skänka pengar. Om jag kan göra både och? Det hade jag väl kunnat... Jag får se hur jag gör. MVH Emma

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kostar inte så mycket att skicka några kort. Bara att fundera, vem tror jag skulle bli glad åt en hälsning?

      Radera
  7. Jag skickar varje år ett gäng riktiga julkort. Jag får kanske en tredjedel av de jag själv skickat, men kan ändå inte låta bli. Det blir några till gamla bekanta i Finland som jag inte vet om de ännu lever. Men, om jag får kort från dem, ja, då gör dom det, Hurra! Sen skickar jag även till utvalda vänner här hemma. Bara för att jag själv uppskattar att få kort och hoppas andra också gör det. I år har jag skänkt en slant till flera hjälporganisationer, genom att jag vistats hemma så många månader nu så har jag sparat en hel del o vill gärna att de kommer till nytta. Läkare utan gränser är en favorit, de gör ett fantastiskt jobb.

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas