torsdag 10 december 2020

Länkar

 Det känns lite tomt idag, då vi verkligen nått vägs ände i Retorikmatchen. Så kul det har varit! Och vi är så nöjda, trots att det felade en enda poäng.

https://urplay.se/program/218436-retorikmatchen-2020-final

Visst var det spännande!

När man anmäler sig till tävlingen, så ska man skicka in en video- samt texten - till ett tal, där man berättar för juryn varför man ska vara med i retorikmatchen. vad klassen kan tillföra och vad juryn kan hjälpa till med. En kort tid innan vi skrev det första talet, i april, så hade en ung tjej, 25 år gammal, en tjej som många av eleverna kände, gått bort i cancer. 

En tidigare klasskamrat har behandlats för cancer. Nu är han fri från sjukdomen, men har blivit tvungen att gå om en klass, eftersom han missade så mycket under sin behandlingstid.  

Detta gjorde att klassen skrev ett tal där man berättade om vad sjukdomen kan ställa till med, och om hur viktig forskning är och har varit.  Många. ja de flesta, blir ju idag botade från den sjukdom som tidigare var en dödsdom. Därför lovade man att skänka hälften av prissumman, om  man skulle vinna, till Cancerfonden. Förstapriset i Retorikmatchen är 10 000 kronor. Vad vi inte visste- eller kanske är det nytt för i år - är att såväl andra som tredjepris, genererar en prissumma på 5000 kr.

Eleverna ville förstås stå för sitt löfte att skänka en del av prispengarna till Cancerfonden. Naturligtvis vill de att många ska vilja ge ett litet bidrag till insamlingen som de startat. 

https://www.cancerfonden.se/insamlingar/retorikmatchen-2020-silverpristagarna

Jag startade insamlingen för en stund sedan, och fick nästan direkt ett tackmail från cancerfonden, där man uppmärksammat insamlingen.

Luciatider: Jag bad kollegan filma vårt luciaframträdande, samtidigt som det blev filmat i vår fina kyrka, av kunnig personal från ortens stora företag, Nexans Grimsås. Hon ställde bara min kompaktkamera på en av kyrkbänkarna- och resultatet blev bättre än man kan tänka sig.

https://www.youtube.com/watch?v=b9gCPCzzhYs




17 kommentarer:

  1. Grattis till alla inblandade och så roligt att det gick så bra. Behjärtansvärt också med insamlingen för cancer är en sjukdom som drabbar många såväl direkt som indirekt.

    Kram och god kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var väldigt lättcattcfå alla med i insamlingstänket.Trots att den stora vinsten uteblev. Alla är jättenöjda och klassen har fått stor uppmärksamhet i lokala tidningar och i lokalradio.Kram och god kväll!

      Radera
  2. Så fint av klassen att skänka hälften av prissumman. En stor eloge till alla elever. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blev inte riktigt hälften av de 5000, men Det finns ju andra som också hjälper till med bidrag. Kram!

      Radera
  3. Stort, stort GRATTIS till en finfin silverplats, där bara en enda poäng skilde lagen åt. Fantastiskt jobbat! Det som gör mig extra glad är att det var två klasser från mindre orter som tog sig till final och inte två klasser från storstäder.
    Sedan kunde jag inte låta bli att skratta lite åt luciaframträdandet. Ta inte illa upp, men de sjöng också hellre än bra, precis som kören i Täby. Men dina elever hade åtminstone enhetlig klädsel...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men vad säger du... jag tycker att De är jätteduktiga. Sen finns det någon som inte låter så bra. Men de är vanliga barn som är fyllda med sångarglädje, inte elever från någon musikklass. Kören i Täby gillade jag oxå.

      Radera
  4. Så himla roligt och stort, stort GRATTIS till er! Det värmer i hjärtat att läsa om omtanken till Cancerfonden, det är verkligen fint gjort <3 Ha det så gott nu, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Över 12000 kr insamlade. Känns bra för alla inblandade. Kram på dej!

      Radera
  5. Stort GRATTIS till andraplatsen! De har verkligen varit jätteduktiga!
    Ett fint initiativ att skänka prispengarna till Cancerfonden och att starta en insamling!
    Duktiga elever som sjunger jättefint!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker oxå att det låter bra. Man kan inte begära mer av barn. Vi har ju inga särskilda musikklasser utan bara glädjesjungande elever.Kram!

      Radera
  6. Duktiga barn, både i retoriktävlingen och i luciasången. Jag måste bara fråga... om det är tillåtet att filma barn i er skola. Vad jag vet så brukar man varken få filma eller ta kort. Men föräldrarna hade kanske gett sin tillåtelse...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Finns flera svar på din fråga: Föräldrarna har skrivit på papper att deras barn får vara med i TV.
      När sedan det stora företaget, Nexans Sweden, ville filma årets framträdande för att visa för sida anställda på sedvanligt... eller rättare sagt covidanpassat... luciafika, skickade jag mail till alla föräldrar.Om någon ..mot förmodan.. ville att deras barn inte skulle visas, så fick det barnet hållas utom bild. Normalt brukar skolans Lucia göra fyra framträdanden på Nexans.
      Om jag får filma....? jag är pensionär, jag lägger ut på min egen "kanal" inte kommunens. Har skickat länk till föräldrar och fått tack för att de fått ta del av framträdandet.
      Sen är jag ju den som alltid försöker hitta mina egna vägar förbi alla, heldumma, bestämmelser
      Tidigare, under många år, så räckte det vi hade förälders underskrift på ett dokument, att deras barn fick vara med på olika medier, med eller utan namn.Jättebra, tycker jag... och lever kvar i den tiden...och struntar i nyare idiotbestämmelser.

      Radera
  7. Sourcepop over to these guys imp sourceher explanation my companymore info here

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas