fredag 4 december 2020

Gråskala

 


Världen var vit i morse. Och jag hade nya skor. Samt betydligt mindre ont i hälen.
Bara att ge sig ut på en runda, då morgonmörkret försvunnit. 


Allra vanligaste rundan blev det. Den som jag gått en del på sistone, när det inte varit läge för de riktigt långa rundorna. 
För visst är det roligare att gå en runda, speciellt som den går på stig och skogsväg, än att gå fram och tillbaka på byvägen.


Att vara ledig för promenad under den sex timmar långa dagen, det är absolut en av pensionärslivets fördelar.  Har ju haft som vana att ta minst en halvtimmes promenad dagligen i många år. Så här års har det brukat bli en byvägspromenad med pannlampa. Det slipper jag nu. Hann även ut på en promenad i dagsljus igår, på jobbardagen. Man har ändrat start och sluttid på skolan detta år. Klockan åtta ringer det in till första lektionen, klockan kvart över två är skoldagen slut. Med fem minuters restid, så hinner man ut i dagsljus, även om solen går ner före klockan halv fyra.


Eftermiddagen ska inte bli mer än fem minuter kortare, innan det vänder mor ljuset igen. Morgonen, däremot kommer att förkortas med ytterligare tjugo minuter. Morgontid vänder inte ljuset tillbaka, förrän vid nyår. Det känns viktigare att man märker att det vänder på eftermiddagen.  Och det gör det ju redan före jul.


Kom på,  under att jag tog snöbilderna, att världen är inte alls vit så här års. December är gråskalans månad. Liksom januari. Oftast. Kom att tänka på en gång när jag gick en annan runda i gråskaleårstiden, att jag kände mig likadan. Att min sinnesstämning var den samma som naturens färger. Det var ingen rolig känsla. Idag känner jag mig mycket mer färgglad Och då kan man absolut njuta av  december-gråskalan. 


Kom uppför den långa backen till nya hygget och upptäckte till min glädje att den vackra granen stod kvar.  Nu är det inte bara en gran, berättade maken som inspekterat avverkningen, utan två granar som växer tätt tillsammans. De två topparna syns  tydligt om man kollar lite mera noggrant. Schysst att de båda livskamraterna inte behövde skiljas åt! När alla andra stora ståtliga granar är borta, så får det här gran-kärleksparet.... eller tvillingparet... bli mina vänner, dem som som jag alltid kommer att titta lite extra på då jag passerar. 


Man har ju sina "husgudar",  I alla fall jag, och i alla fall tillfälligt. Ett tag tyckte jag att Anders Tegnell hade ett gudaskimmer över sig. Det tycker jag inte idag. Tycker bara att han är en tråkig tjatgubbe som tror sig veta bäst, och inte förmår lyssna på någon mer än sig själv.

Mina husgudar just nu,  det är Fredrik Nylén , som har massor av  bra bak- och matrecept på sin Fredriks fika sida,  Sofia Åhman med sin dagliga hemmagympa  och Anders Hansen, som propagerar för all sorts träning.

Lyssnade på en radiointervju med den sistnämnde under veckan. Han ansåg att man absolut inte måste superträna för att må bra, utan att det är bättre med några kortare, lätta träningspass per dag än ett längre. Varvid det passar mig utmärkt att ta den där fyra kilometerspromenaden och göra ett pass med Sofia gympa... eller Friskis och svettis -motion.... lite senare på dagen. 

Förstår att det där med att ha hund måste vara utmärkt, man kommer ut på ett antal kortare promenader per dag..... 

Inser också att röra på sig är ett måste för att jag ska må bra... tror att det gäller de flesta....


Mötte en stor maskin på skogsvägen. Vägen som i somras var täckt med olika sorts klöverblommor och senare med ljung.  Den är helt förstörd nu, när detta vidunder kör last efter last med virke till den upplagsplats, där sedan timmerbilen ska komma och hämta stockarna. 

Vägen kommer att bli tillrättad och läka så småningom, men det kommer nog att ta några år.... 
Men så är det på landsbygden, skogsvägarna finns ju egentligen till för att man ska kunna ta sig fram och underhålla sina skogar.


Gott promenadväder var det idag också.  Någon tiondels plusgrad och vindstilla.

Var nere i skolan för en sista repetition med sexorna, inför inspelningen av luciaframträdandet på måndag förmiddag. Jag kom när eleverna hade lunchrast. Det var full aktivitet på skolgården, det byggdes snömurar och det byggdes snögubbar. Några snöbollar for runt i luften till de flestas förtjusning.
Kul med snö, tyckte även de stora sexorna- som egentligen inte är så stora . och luciasångerna satt som en smäck.
På måndag är sannolikt det som byggts av snö borta och nersmält.... men decembergråskalan, den får vi nog leva med ännu någon månad. 


19 kommentarer:

  1. Vi brukar ha snö, men här är det grått och blött. så fina bilder!
    Bra med nya skor, anpassade för dig, hoppas de blir bra nu och du nöjd!
    Tror också det är bättre med lättare träning än att helt köra slut på sig själv, njuta måste ju väga in mycket också, och jag tycker du har en underbar runda du går. Hoppas nu verkligen granen får vara kvar, så otroligt fin! fin form och tät! Synd att vägen förstörs, var det där du fotade härliga sommarblommor, vet att du fotar dom båda här o där!
    Husgudar var ett bra namn ,-)) kom inte på någon,-)) men har säkert, Tegnell är det inte, förstår mig inte på honom alls!
    Luciasånger, vackert, men får nog lyssna på nätet i år. Stämningsfullt! Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas att jag kan lägga ut en liten luciafilm. Men det blir nog inte förrän dagen efter Lucia. God helg på dej!

      Radera
  2. Nu är snön försvunnen här. Hade minskat redan i morse. Flera plusgrader ikväll.
    Fin runda du gick!
    God kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Snön lär inte bli långvari här heller. Så därför blev det kvällspromenad idag.

      Radera
  3. Nu har vi inte fått någon snö (än), men du har rätt det är grått ute oavsett om det är vitt på marken eller inte. Å i en storstad är det egentligen aldrig vitt heller, då snön snabbt smälter till gråbrunaktig slask.
    Dina nyinköpta skor måste vara riktiga rejäla vinterskor. Tycker du ska visa upp dom på bloggen - om du vill alltså. De kanske hjälper fler att våga gå ut. För jag känner fler pensionärer som över huvud taget inte vågar sig ut om det har snöat. Är det hat har jag Icebugs, men när det är nysnö har jag "vanliga" grova Reebok-kängor. Å de har hängt med ett tag...

    Tänkte på din musikklass idag när jag såg gårdagens digitala invigning av snöbollgranen på torget i Täby Centrum. Kommunalrådet, som är rätt snygg pratade i några sekunder och sedan var det dags för två julsånger. Alla i kören utom en söt kille var tjejer, vilket jag tyckte var rätt trist. Dessutom vill jag gärna tro att din klass sjunger bättre än det här gänget. Men den korta filmsnutten är väl värd att titta på för den lilla killens skull: https://www.youtube.com/channel/UClK-vn3hgkE_jYyn0VddJRg Du får säga vad du tycker.

    SvaraRadera
  4. Ska kolla via datorn i morgon. Spännande ju. Killar påverkar varann... hänger de med hög status på...är musikintresserade... Så gör de andra det oxå.
    Inga märkvärdiga skor. Rejäla gåskor. Goretex. Klarar tre cm snö. Go kväll på dej!

    SvaraRadera
  5. Så härliga vinterbilder, vackra. Gråskala, nja det skulle inte jag säga, vitt och tjusigt. Då jag ser dina fina foton, så längtar jag till Ångermanland och mitt föräldrahem. Saknar denna vita, vita, rena snö.
    Så bra att den vackra granen stod kvar. Dom kanske inte vågar såga ner den, eller inte behöver det.
    Det skulle vara roligt att lyssna till Luciaframträdandet.
    Trevlig helg.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas jag får till så att min kollega kan filma ett par av sångerna. Kram på dej!

      Radera
  6. Du bor mycket vackert. Även om bilderna är grå så lyser snön upp. Det blir renare på nåt vis. Hos mig blir man inte uppiggad när man kikar ut genom fönstret. Det ser bara smutsigt ut. Trevlig helg.

    SvaraRadera
  7. Fördelen att bo på landet. Här är snön vit. Fast just nu är det på väg att förvandlas till vatten. Kram på dej!

    SvaraRadera
  8. Även om bilderna visar gråskala så tycker jag att de är fantastiskt vackra. Här hos oss blir snön aldrig liggande utan det blir bara tö och slask så då känns det inte lönt. Som hundägare kommer man garanterat ut vilket är en klar fördel.

    På vår skola är luciafirandet inställt vilket är synd för det brukar vara så fint. Självklart är det dock rätt beslut.

    Kram och god lördagseftermiddag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi får faktiskt använda kyrkan även nästa måndag och framföra luciasångerna för skolans elever. Men så är det ju bara 55 åskådarelever samt personal. Viy träffas ju hela tiden. Veckan som gick var det betydligt lägre sjukfrånvaro än vad det brukar. Så för oss funkar ju det och då är vi glada över att de som bestämmer över hur kyrkan får utnyttjas, okejade. Ha en fin helg!

      Radera
  9. Det är fint med lite snö om den kunde få ligga kvar någon gång. Tycker inte om all slask som blir för att temperaturen ändrar sig från dag till dag. Tänk om det kunde få komma några cm snö och att temperaturen också höll sig på några minusgrader. Kommer du att lägga ut inspelningen av luciaframträdandet till allmänheten? Vore kul att se mina gamla elevers skönsång. Önskar dig en skön helg och en fin andra advent. MVH Emma

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror inte att jag får tillgång till att sprida Nexans material.Men jag hoppas att Mari, sexans lärare, kan filma lite med min kamera.

      Radera
  10. Men så fint. Ni har ju mera snö än vad vi har. Du får njuta av den så länge som den ligger. För du hinner väl inte ta fram skidorna?
    Tegnell har väl inte gjort fel när han har uppmanat oss till försiktighet på olika sätt. Det är ju vi/de som inte lyssnar och tar till sig råden som gör fel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. NEJ, skidorna kommer inte fram. Var kramsnö från början, och nu är all snö borta.
      Är väl covid-trött precis som så många andra, och då för Tegnell stå för den tröttheten. Sen tycker jag att inte lyssnar på andra, men man kanske inte ska det i den positionen som han har.

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas