onsdag 9 december 2020

Julmarknad

 


Jag har alltid hört till dem som har ett oförklarligt, djupt inrotat behov att vara lite tvärtemot. Inte extremt tvärtemot, men så mycket att det sannolikt irriterat dem som vill göra rätt och vara "som man ska vara".

Nåväl, i detta "inte-tycka - som -andra"- behov, så ansåg den inre besserwissern att det där med julmarknader, det var bara fånigt och en  plats där en massa skräp salufördes.  

I mera mogen ålder, så har jag haft dagar då jag nästan velat passa in, och  under en av dessa dagar tyckte jag att det skulle kunna vara kul att besöka en julmarknad, så här i adventstider.


Så fel min inneboende besserwisser hade! Julmarknad var ju mysigt! Och en hel del bra grejer fanns ju att köpa. Lite annorlunda saker, passande en sådan som jag.

Sedan finns det en sak med marknader av alla de slag, som hela jag inte gillar, och det är att trängas med folk. Detta kan man försöka undvika om man kommer precis då det är öppningsdags- eller innan stängningsdags. 


Under senare år så har det brukat bli några julmarknader varje år. Har besökt en enda megamarknad-  Vapnö utanför Halmstad. Det gjorde jag bara en gång, det var helt enkelt för stort för denna tanten. och så var det för mycket folk...

Det finns små  julmarknader på nära håll, t.ex, Torpa julmarknad - i ladugården tillhörande det gamla stenslottet. där Gustav Vasa hämtade sin tredje fru, unga Katarina Stenbock. 
En liten och fin julmarknad finns i Mossebo stoms gamla hus, dit det bara är en mils resväg
En lite större marknad, anordnas i sen november på Segerstads naturbruksskola, nära Reftele, Gislaveds kommun.


Detta tråkiga år, så finns det förstås inga julmarknader alls. 
Saknar faktiskt att varken kunna besöka Segerstad - där vi brukar sammanstråla med äldsta dottern och hennes familj- eller att tillsammans med maken åka till Torpa, precis när marknaden öppnar, handla lite och förmiddagsfika i caféet.

Johanna, äldsta dottern hade letat upp ett covid-vänligt alternativt. Ett alternativ som finns tillgängligt varje dag, och som skulle passa som en kul aktivitet på en mormorstisdag. Gårdagstisdagen var dessutom en dag då hela familjen kunde vara lediga på eftermiddagen. 



Så Johanna bokade in oss alla för tomtevandring på Kastebergs gård, norr om Ljungby. Förhandsbokning är ett måste i dessa tider, det är ju jättebra. Enbart åtta personer fick befinna sig på tomtarnas stig samtidigt.

Vilken kul aktivitet! Mysigt för oss vuxna att få lite julstämning. Julstämning utan snö, det är ju det som gäller nu för tiden, så den saknade vi inte ett dugg.
Vädrets makter var riktigt schyssta, det envisa dagsregnet tog paus under tiden som vi  kollade på alla tomtar och barnen kikade extra noga efter leksaker som tomten tappat bort.


Så kul att en nybliven tvååring och en som ska fylla fyra när det nya året kommit några veckor fram, verkligen uppskattade att gå och spana efter tomtar och  borttappade julklappar utefter den...tja... kanske tvåhundra meter långa ljussatta stigen.


Kastebergs gård har aktiviteter även på sommartid. Dotterns familj  hade redan varit där vid några tillfällen. En stor lekplats med plats för både mindre och större barn besöktes förstås.


En söt lite stuga i plast, det var det enda som var av icke naturmaterial. Men den passade bra ändå, och inbjöd verkligen till lek.




I det klart humana priset för att gå tomtestig och för att få en liten present till de små, så ingick också fika, inne i det kombinerade kaféet -  affärslokalen. God saffranskaka och ännu godare morotskaka, garnerad med lingon, bjöds det på.

Det fanns massor med roliga, annorlunda och bra saker att inhandla. Det fanns böcker, leksaker, muggar och annat dekorativt att duka med. Det fanns livsmedel av olika slag, naturligtvis med ekologiskt och lokalt ursprung. Så roligt att få handla lite  "hemmamalt"  kvalitetsmjöl, egenodlad/framställd rapsolja, korv från gården djur mm.

Dit följer jag gärna med familjen när de åker på utflykt till våren/sommaren igen.  Kastebergs gård ligger en  bilburen halvtimme bort, från deras hem.


Blev lite baksugen  med tre nyköpta mjölpåsar i huset,
Detta brödet blev inte så vackert - men jag är inte så bra på att göra vackra bakverk- men de bir oftast goda. I lingonbrödet från husguden Fredrik Nyléns brödreceptbok, bytte jag ut nästan hälften av rågsikten mot dinkelmjöl. Inbillar mig att det ska bli en bra smakkombination.


I sockerringarna bytte jag ut en halv deciliter vetemjöl mot dinkelmjöl. Har aldrig haft en smidigare deg att jobba med. Sen är det en annan sak med det esteiska ....  Precis som jag har ett inbyggt "inte tycka/vara som alla andra" sätt, så har jag en absolut o-förmåga att göra riktigt snygga saker. Men orginella är dom....

Igår fick jag se något väldigt speciellt, något som jag aldrig tidigare sett under mina sextiosju levnadsår. När vi kom hemåt mot familjen lilla gård, med mindre än en kilometer kvar, kom det ett djur farande ut på byvägen, en liten bit framför bilens helljus.

Ett rådjur? Nej, inget rådjur.. Det var ett LODJUR! Så fint djuret var, och så stort det var!  Ögonblicket då djuret passerade framför bilen gick snabbt förbi, men som tur var, så är bildminnet klart kvar och har plockats fram lite då och då under dagen. Riktigt, riktigt häftigt.... och en jätterolig utflykt, som passade både barn och vuxna.

19 kommentarer:

  1. Julmarknader har jag inte varit på så många och nu är det många år sedan. De kan vara trevliga, men det brukar vara så mycket med folk, i alla fall här i våra trakter.
    Den som du med de dina besökte verkar vara hur trevlig som helst, passar mig. Förstår om barnen blev överförtjusta.
    Kan tänka mig att ni fick en fin julstämning där.
    Det ser gott ut, det som du har bakat, i mina ögon inga fel alls.
    Härligt att få se ett Lodjur så där, framför på vägen. De är ju som katter, nästan, fast mycket större. Förstår att kameran inte hann med där.
    Ha en trevlig kväll.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Superförvånad blir man, då man bara får se en jättelätt. Är ju så skygga, så de är nästan omöjliga att se rns i en djurpark. Kram på dej!

      Radera
  2. Julmarknader kan vara väldigt mysiga och ha ett utbud av fina saker till försäljning men det kan också vara precis tvärtom. Vi har råkat ut för båda delarna.

    Vilket trevligt utflyktsmål och så bra ordnat. Lite julstämning är det alltid trevligt att njuta av.

    Kram och god kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas att många utnyttjar den trevliga annorlunda aktiviteten. Efter oss kom en mormor med dotter och två barnbarn. Dom fick gå när mörkret fallit.Kram på dej!

      Radera
  3. Så trevligt med tomtestigen. Andra år har det alltid varit julmarknad på Gunnarstorps slott, som ligger precis nedanför åsen där jag bor. De berömmer sig om att vara den tidigaste slottsmarknaden och det stämmer nog. De börjar i november någon gång. Jag har varit där några gånger, men är inte så imponerad. Allt är fruktansvärt dyrt. samma saker går att få betydligt billigare på andra ställen. Men det kostar en del att få ha ett stånd där, så jag kan förstå säljarna. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är nog väldigt olika. Tror också att mindre marknader har lägre priser överlag. Vapnö i Halmstad hade oxå höga priser, vill jag minnas. Kram på dej!

      Radera
  4. Det finns julmarknader åsså finns det skräpmarknader som den på Stortorget i Gamla Stan här i Stockholm. Ja, jag vet att just den julmarknaden är mest känt och drar (läs: drog) hur mångaturister som helst, men den var kass.
    "Lantliga" julmarknader med allt från mat till hantverk, konst, virkade/stickade presenter med mera gillar jag. För där hittar jag alltid nåt att ta hem. Ja, inte i år då förstås.

    Kul med er utflykt med barn och barnbarn på Tomtestigen. Bra att några saker fortfarande går att genomföra.

    Skrattade gott åt ditt bröd. Det ser ut som en torso som har blivit knivskuren - Sorry! Å dina sockerringar ser ut som calamares. Men som du säger - originella och individuella är dom, utan tvekan. Å du bakar åtminstone, vilket är mera än vad jag gör.

    Lodjur - WOW! Har aldrig sett ett lodjur irl.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja jisses... det Är ju så det är... originellt...men det smakade gott.Kalamares ned dinkelmjöl, det blev gott oxå.
      Lär aldrig få se ett lodjur mer... Men så häftigt att ha sett...

      Radera
  5. Det är länge sen jag var på julmarknad. Då var vi på Fredriksdal, det var svinkallt.
    Ert alternativ lät klart trevligare.
    Ett lodjur har jag aldrig sett! Så spännande!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var häftigt. Kastebergs gård har ju du inte långt till heller. Klart värt ett besök.

      Radera
  6. Wow för lodjuret, få förunnat att få se det ståtliga djuret med de fina tofsarna på öronen! Jag har bara sett det i djurpark, däremot har jag sett en varg gå över vägen framför mig.
    Kul att ni kunde träffas på detta vis, jag har min familj längre bort, delar i Stockholm o delar i Falun och ingen här där jag bor. Vi får ha en digital jul detta året. Går bra det med, eller...ja det får helt enkelt duga!

    SvaraRadera
  7. Konstigt år....tänker dock att friska människor kan ses... få se hur det blir med vår Malmöfamilj...

    SvaraRadera
  8. Besöker väldigt sällan några julmarknader, men kanske vartannat år brukar jag åka till Julmarknaden vid Löfstad slott, men i år är den förstås inställd.
    Ser väldigt trevligt och roligt ut där vid Kasteberga gård ... det skull Charlie gilla :)
    Häftigt med lodjuret! Första året vi bodde här såg vi lodjursspår på tomten och förra vintern sägs och filmades ett lodjur i ett villaområde i närheten. Vackra är de!
    Ha en fin dag!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst hade er fine Charlie gillat tomtestigen. Lite långt att åka, dock.
      Är så glad över att ha sett ett lodjur i riktiga verkligheten, inte bara en skymt av djuret i en djurpark. Önskar dej detsamma!

      Radera
  9. Svar
    1. Roligt att hitta något "juligt" detta år.

      Radera
  10. Några julmarknader blir det inte i år, men ni hade det ju fint ändå. Jag uppskattar när det finns spännande saker att upptäcka för barnen i en vanlig skog. En del städer har fattat den fina med sådana aktiviteter, men tyvärr inte i Östersund vad jag vet.
    Och som pricken över i:et så fick ni se ett lodjur. Det är inte utan att jag blir lite avundssjuk.

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas