söndag 13 december 2020

Underrubriker

 Underrubriker, ja, det kanske jag alltid skulle behöva, utifrån det röriga tänk som det brukar bli i min offentliga dagbok/tankebok. Idag får det i alla fall bli så.

Lucia


I Facebooks minnesflöde så vimlar det av luciabilder. Bilder från olika framträdanden med skolans lucia. Hade det varit en vanligt år, så hade det med största sannolikhet varit samhällsföreningens luciafirande idag.... 

Nu är det som det är och jag är väldigt glad åt att sexorna får framföra sitt program för alla skolans elever ( sammanlagt ca 65) i kyrkan i morgon. Sen blir det ju som det blir skönsjungandet. Jag tycker att årets tolv elever ( normalt brukar även femmor vara med, så det kan röra sig om 25 elever i lucatåget)  sjunger bra. Framförallt är jag så imponerad och glad över att man vågar sjunga ut, trots att man kanske inte har världens mest tonsäkra röst. Jag nekar aldrig något barn som vill ha ett eget litet solo, det är mycket bättre att det blir lite svajigt, än att personen i fråga får höra att han/hon inte sjunger tillräckligt bra.

Kulturskolor står ju annars för riktigt fina framföranden. Värnamodottern delade detta med mig. Jag tycker att det är så bra, samt att platsen för filmmakeriet, Apladalen, gör inspelningen extra stämningsfull. 

https://www.youtube.com/watch?v=_yod7Rm8f4Q&feature=youtu.be

Kulturskolechefen i vår kommun tog ett  annat grepp på årets luciaframträdande. Alla som ville fick vara med. Naturligtvis hängde vi på. Så här ser den videon ut. Gillar den också, trots att det bara är stillbilder till sången. 

https://www.youtube.com/watch?v=oMZtfPN2SCE&feature=youtu.be

Gillar luciatiden och luciaframträdanden, både de som är riktigt proffsiga och de som är mera glädjefulla.

Crowdfarming

I förrgår kom det ett stort paket till Stockremma, ja, ända fram till vår dörr. Jag var inte hemma när det kom, men maken berättade att det den som levererade paketet ringde på dörren och sedan lämnade lådan på verandan. 



Den stora, väl emballerade lådan innehöll tio kg clementiner. De hade vuxit på buskar/träd i en liten by i närheten av Valencia och skördades för en vecka sedan. 

Kom i kontakt med  Crowdfarming förra året,  Då beställde jag en låda apelsiner, även de från Spanien.

Clementinerna i lådan var betydligt större än de som man kan köpa i livsmedelsbutikerna. De var lättskalade. Klyftorna var stora och fasta, och väldigt saftiga och clementinsöta. Supergoda, alltså.  Rena rama godiset!

Prisvärt? Tycker allt det. Jag betalade 320 kr för tio kg hemköra kvalitétsfrukter. 

Kommer allt beställa apelsiner efter jul, definitivt!

Falskt


Promenaderna har återgått i det normala igen, efter en liten nedgång med krånglande häl. Men jag använder inte mina nyköpta skor, däremot de inläggssulor som jag köpte på fotriktigt förra veckan.
Skorna, som jag tyckte var så sköna och fotuppbyggande, var falsk marknadsföring, från både fotriktigt och min första uppfattning.  Hälsporrefoten trivdes väldigt bra med dem, men på den andra foten/hälen fick jag skavsår  så det stod härliga till. Har  försökt åtgärda med compeed och även med andra omläggningar, men det skaver ändå... så jag har gett upp. Det får bli de gamla vanliga skorna, där goretexen är utsliten, som får ta mig på mina dagliga vandringar. Med en den  uppbyggande sulan i. Ska åka till Brämhult i morgon och byta eller lämna tillbaka skorna. Känns lite fånigt, jag var ju så förtjust i dem från första början...

En annan falsk marknadsföring, det är Sara Bäckmos "löfte" om att man kan odla grönsaker/sallad när det är höst och vinter. Lyssnade på hennes sommarprogram och blev väldigt inspirerad att kunna skörda vintersallad till jul. Sådde tre olika sorter i växthusets pallkragar då jag rensat ut sommarens grönsaker. Visst har det grott, visar upp ganska stora hjärtblad, men sen händer inget mer. Inget att skörda alltså! Få se vad som händer när ljuset kommer tillbaka. Kanske växer det då.... eller också fryser alltihop om det blir ordentligt kallt....

Smaksak


"Så mycket bättre" hör till de få TV-program som vi tittar på direkt när det sänds på lördagar, 
De senare årens koncept med många olika artister tycker jag har varit trevligt... fast jag gillade det gamla också.... där man ( om jag kommer ihåg rätt) var  samma sex medverkande hela tiden.

Vems tolkningar man gillar det är verkligen en smaksak. För min del så uppskattar jag de artister som sjunger ut klart och tydligt allra mest. Jag vill höra vad som sjungs. Helen Sjöholm är en sådan artist, liksom bl.a. Tommy Körberg, Plura och positiva nybekantingen Newkid. 

Rap gillar jag inte, alltså försvann Silvana Imam, direkt  bland favoriterna.  Tyvärr är det svårt att höra vad Ana Diaz sjunger också. Jag gillar hennes personlighet, 
Nu har Loreen anslutit. I mångas ögon är hon den största stjärnan. Jag kan inte med henne. Mår fysiskt illa av att höra hennes oartikulerade stönanden. Så jag förstår bara inte hur så många kan tycka att hon är så bra.....
Men vi tycker olika, och det är väl jättebra. På så sätt så finns det utrymme för många olika stilar och röster....
Men ändå ... jag kan inte släppa tanken... säger folk att dom gillar henne bara för att man ska gilla henne.... för vem kan tycka om hennes musikaliska uttryck?

Julpynt


Förstår att jag är gammalmodig och  tillbakasträvande vad det gäller julpynt. 
Många sätter ju fram både tomtar och klär julgranen redan i början av december. 
Nu har vi ingen julgran ( lite tråkigt, men handlar om en som tror att han är allergisk/överkänslig)  men hade vi haft, så hade den fått komma in tidigast nästa helg. 
Husets tomtar ligger i startgroparna, men de får också vänta tills nästa helg. Jag vill ha adventstiden för sig, med röda dukar och gardiner och med adventsljusstakar och julstjärnor... och när det blir jul vill jag ta fram julgrejerna. 

Någon som håller med.... eller är jag hopplöst förlegad och kvar i den gamla tiden?

Julros


Visst är det en otrolig växt, julrosen1? Den här blomman fick jag av min bortgångna vän Karla för mer än tio år sedan. Den stod inomhus från juletid tills det blev vår. Då planterade jag ut den. Den har blommat varje år, med rikligt med blommor, från november tills  april/maj. Två små plantor har jag flyttat till en annan rabatt. 

Önskar alla en fortsatt fin luciadag!







18 kommentarer:

  1. Vårt luciafirande i skolan är inställt vilket är synd men nödvändigt. Det brukar vara så stämningsfullt i kyrkan och med vacker skönsång på italienska.

    Så härligt med en direktleverans av nyplockade clementiner. Frukterna som vi köper i affärerna har garanterat varit på resande fot väldigt länge och många gånger plockas de omogna.

    Vi julpyntar och tar in granen vid lucia men så blir det inte i år på grund av köksrenoveringen. Jag tycker att det är en smaksak och självklart får man göra som man vill. Finns liksom inget rätt eller fel där i min värld.

    Jag tycker att Loreen har presterat väldigt bra i melodifestivalen men i "Så mycket bättre" tycker jag inte hon imponerar alls. Även det är så klart en smaksak men i mina ögon har hon inte gjort något djupare intryck.

    Kram och glad lucia!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi har satt in tallris med kulor och ljusslinga i idag. Eller rättare sagt, jag var med i vår skog och hämtade, sen har han fixat med det. Så lite juligt börjar det bli... lite efter hand. Tomtarna får nog komma upp på fredag... Och visst gör man som man vill. Kram!

      Radera
  2. Du kunde ha kallat ditt inlägg för "Söndagsmix", för det är precis vad det är.
    Då börjar jag väl överst;-) Videon från Kulturskolan i Värnamo var enastående. Miljön fantastisk och eleverna kunde verkligen sjunga. Nåra helt nya låtar för mig också.

    Nu ska jag medge att jag är tondöv, eller rättare sagt folk påstår att jag är det, så egentligen borde jag väl inte yttra mig alls i musikfrågor.

    Tranemo-videon var också bra, lite mera blandat. Synd där att det var stillbilder, för det är mera livligt och stämningsfullt när man ser sångarna.

    En sak kan jag dock säga direkt - båda videon var kvalitetsmässigt såååååååå mycket bättre än Täby Kulturskolans framträdande. Å då har Täby ändå 70 000 invånare och borde alltså ha fler barn i kulturskolan än Värnamo och Tranemo. Dessutom är Täby en rik kommun och borde ha haft råd att "klä upp" barnen.

    Osis med dina nya dojjor. Varför gör du inte som så många proffs löpare gör - ta på dig två olika skor. Om din ena fot gillade den nya skon, sätt på den då. Använd den gamla dojjan för den andra foten.

    Loreen - är väl hon som vann ESC med Euphoria, eller hur!? Det är enda gången jag har sett och hört henne så där kan jag inte yttra mig. Programmet "Så mycket bättre" har jag aldrig sett.

    Nästa år ska jag nog satsa på en julros, för julstjärnor har jag verkligen inte haft tur med.

    Vi firar inte jul och pyntar inte, förutom snömannen och den halvdöda julstjärnan. Vi satsar på riktigt god mat istället.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Undrar vad som er goda mat Är? För julmat är inget som jag gillar. Men alternativ kanske kunde passa.
      Anledningen till att det inte är bilder på barnen i Tranemovär att vi har fundamentalister som styr vad som visas. GDPR måste efterlevas till punkt och pricka. Jag njuter allt lite av att försöka kryphål...
      Bra förslag med två olika skor. Ska föreslå att jag får en ny när jag ska besöka skobutiken i morgon.
      Julstjärnor är riktiga skitblommor. Har två stycken risiga i köksfönstret. Kommer sannolikt att vara utslängda före jul.

      Radera
  3. Här blev det inga Luciafiranden och jag saknar att inte kunna titta på ett enda i verkligheten. Men jag såg på tv:s Luciamorgon från Jukkasjärvi. Jag tyckte att det var fanrastiskt stämningsfullt och bra.
    Så mycket bättre tittar jag inte på längre. Jag försöker och håller ut ett tag, men när jag tittat en stund så tröttnar jag. För dåliga artister och för många dåliga nya tolkningar.... även om någon gör det riktigt bra så orkar jag inte titta på hela programmet.
    Min lilla motion idag blev en kort sakta skidåkningstur. Härligt men inte ansträngande alls, Jag är nöjd ändå.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så härligt att kunna ta en skidtur! Här känns det som om vintern har försvunnit. Bara grå höst.

      Radera
  4. Perfekt att få varorna hem till dörren. jag brukar också beställa varor på det viset och en del företag tar inte ens ut någon extra avgift. Idag verkar detta vara det säkraste sättet att få hem varor. Jag hör till dem som julpyntar i början på december, men jag älskar julen så jag skulle i och för sig kunna sätta fram tomtar efter midsommar. Änglar har jag framme året om för jag älskar änglar i olika skepnader. Vi är helt ense om Loreen. Jag hör inte vad hon sjunger Ha en bra början på veckan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Där ser man, både olika och lika. Som det ska vara.... Tomtarna får nog kika fram på onsdag. Kram på dej!

      Radera
  5. Inget Luciafirande här.
    Granen kommer in tidigast nästa helg. Plastgran eftersom vi normalt sett inte är hemma på hela julen. Den får duga även detta året.
    Skor är så svårt!
    Clementinerna ser ju helt ljuvliga ut! Smaskens!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu är skorna fixade. Behövdes mjukas upp i hälkappan. Har testgått. Nu är det riktigt bra skor. Clementinerna är i en klass för sig. Smaskens!

      Radera
  6. häftigt att solrosen trivs där, såg Lucia från Jukkasjärvi i svt, riktigt fint.

    SvaraRadera
  7. Det var en härlig mix med intressant läsning!
    Så bra att få frukten hemkörd - och priset är helt OK! Kanske ska jag våga mig på att prova, men vi brukar aldrig få något hemkört till dörren.
    Inte ens några knoppar i mina julrosor - konstigt, för de brukar börja blomma före jul.
    Inga tomtar förrän julveckan - och de är inte många.
    Ha en fin dag!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror att alla får hemkört. Ingår i konceptet. Snart ska väl tomtarna få vakna ...tills dess, haha det bra

      Radera
  8. föräldrar är knappast intresserade av "perfekta" sångare

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte vi i skolan heller. Härligt med barn som vill och vågar.

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas