måndag 21 december 2020

Ljuset

 


Nu har det vänt! Ljuset är på väg tillbaka. Ja, jag vet, det tar sin tid, men vi är i alla fall på rätt sida om årets längsta natt. 

Blev mäkta irriterad över morgonens okunniga radiopratare. På Radio Sjuhärad så sa man gång efter annan att vi var som längst ifrån solen just nu. Jag var på väg att ringa in, när jag hörde det för tredje gången under en timme. Men... någon annan hann före, rättelse kom innan jag kommit till skott.

Är det typiskt en gammal lärare, detta att bli mäkta irriterad över att folk pratar utan att veta?

Det allra fånigaste är ju att jag inte vet så mycket själv, och kan ju bara vara kritisk mot det jag vet. Så visst  går jag på en massa osanningar, jag också.

FAST... killgissningar, det är jag överkänslig emot, alltså folk som bara tror och uttalar sig, utan att ta reda på fakta. Vilket ju inte är svårt i denna google-tid.


Julen står för dörren, och faktum är ju att jag varje jul blir glad när jag blir utsläppt från den instängdheten igen. 

Återigen, fy, vad jag är fånig.... jag måste inte uppfylla alla måsten, som jag själv mer eller mindre omedvetet, kräver av mig själv. Ändå gör jag det.... fast ett måste är borta sedan några år.... julgodistillverkningsmåstet. Var ju bara jag som åt av allt sött och fett... och jag behöver absolut inte alla dom extra kalorierna. 

Nu är flera  av jul-måstena fixade; bröd och småkakor är bakade, huset är  julpyntat och maken har griljerat skinkan.'

I morgon är det vanlig mormorstisdag- om alla är friska. Den brasklappen har gällt länge nu, och kommer nog att fortsätta gör så ytterligare ett bra tag.

På onsdag får det blir julmatsfixande. Inget att klaga på, egentligen bör man vara glad och tacksam att man har någon att dela julematen med,  denna annorlunda jul, då covidmonstret känns mer aktuellt än jultomten.


När man bor på rena rama landet, så får man ta tillvara det dagliga ljuset. 

Fördelen  med frånvaron av snö, det är att man har tillgång till vägar och stigar, såväl i byn som i skog och mark.  Om det blir ett par decimeter snö, så känner man sig så begränsad, man blir "instängd" på byvägen. 
Är lite kluven i om jag vill ha snö eller inte.... det enda som känns riktigt fel med frånvaro av snö, det är att det just känns fel.... det var ett antal år sedan som vi hade "riktig" vinter.

Och så är det det där med ljuset- det blir ljusare med snötäckta marker..... och det mest vintervackra som finns, det är ju snötyngda träd, blek sol och turkosblå himmel. Samt knarr under skorna. Och nätternas djupa månskuggor.
Hoppas att få uppleva det någon mer gång....


Gick förbi Karlas hus, vilket numera är Roberts och Jennies hus, och där  fanns snögubben, precis som vanligt.
Har alltid tyckt att plastgubben varit osedvanligt ful.... men har ändrat mig. 
Hoppas att gubben får stå kvar många år framöver...den påminner om så många olika vintrar, såväl snörika, som snöblaskiga  eller snöfattiga.


Klockan närmar sig tre, solnedgången är nära.....men redan i morgon, så får vi se någon minut mer av eftermiddgsljuset.




20 kommentarer:

  1. Har hört flera gånger idag, detta att i morgon så vänder det. Min Mysingen gillar inte mörkret och han är jätteglad och förväntansfull. Visserligen blir det inte så många sekunder första dagen, men det går åt rätt håll, säger han.
    Hos oss finns det också en person som ofta vill ringa in till radion och påpeka de fel som uppläsarna gör sig skyldiga till, faktafel som de borde ha kollat upp bättre, tycker Mysingen.
    Det är vackert med snö om den är vit, vilket inte alltid blir fallet i en storstad.
    Så fint du har det med alla ljusen och vilken vacker hemsydd duk.
    Ha det bra.
    Kram!

    SvaraRadera
  2. Gillar din Mysing! Kunde få bli min storebror-eller tvilling... Vi tycker mycket lika!
    Duken broderade jag när jag var ung och huset var nytt. Har fått hänga med i många advent!
    Svårt att få bra bilder i skummet bara. Men nu ska det bli ljusare igen! Kram på dej! Och hälsa min tvillingsjäl!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har tänkt i dom banorna. Ni är verkligen lika i mångt och mycket, eller tänker lika och skulle nog trivas bra med att sitta och diskutera och samtala.
      Mysingen och jag vill passa på och önska dig en God Jul och fin Julhelg.
      Julkramar till dig.

      Radera
  3. Jag retade mig lite igår när någon skrev på FB att dagen redan hade blivit fyra minuter längre. Det torde vara en omöjlighet eftersom vintersolståndet är idag.
    Snö, ja, det ser väl fint ut, men ett riktigt elände att vara ute och köra i.
    Förr om åren har jag gjort ischoklad och marsipan i choklad, men det är ett par år sen. Rocky road borde jag nog göra... det är gott. Men jag behöver inte heller de kalorierna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä, det är ju det med kalorierna. Fast nu blir det ju fådda chokladkartonger istället.Det gäller ju att njuta av livet oxå.
      Snö är inget kul underlag att köra i...is är ännu värre. Men nu går vi mot sommarn ju...Kram!

      Radera
  4. En gång lärare, alltid lärare. Så är det bara. Är lika arbetsskadad som du fast på andra områden - layout och fel i texter. Ja, jag vet - jag gör många stavfel jag med;-)

    Julmåsten har jag aldrig riktigt haft. Skinkan då kanske. Men matlagning och bakandet har jag aldrig hållit på med. Det låter jag experterna ta hand som. Man ska göra det vad man är bra på;-)

    Snögubben är helt klart fulsöt. Men han verkar vara "en institution" i ditt område. Å saker som har hängt med ett tag ska man värna om, för då kallas det ju för tradition, eller hur!?

    I en storstad önskar man sig aldrig snö, jag lovar;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förstår det där med snö och storstad. Eller rättare sagt icke-snö.
      Lärarinnan rättar stavfel oxå...förstås. Och andra textfel.
      Baka, det gillar jag. Idag blev brödet nästan vackert...och väldigt gott.

      Radera
  5. Förstår o tar till mig mycket av det du berättar. Jag har sedan jag var ensamstående mamma på 80-talet varit anti-jul. Utan att gå in närmare på det så hade exet o jag några år ett värdshus där vi serverade julbord hela jäkla december. ja du kanske fattar hur sugen jag var på julmat på julafton...Idag är jag ganska okej med att folk firar jul, själv avstår jag mer än gärna. Fördelen med snö är som jag ser det förutom att det blir ljust och vackert, att kunna susa fram på spark! Jag brukar åka spark på hundpromenader, till affären, ja det är som cykeln på sommaren. Fast ifjol var det katastrof, två sparkturer på hela "vintern" Lev väl och ta hand om dig

    SvaraRadera
    Svar
    1. Spark, det var länge sedan. Vi har en i garaget. Parkerad sedan många år. Även om det här funnits sparkföre vid tillfällen under senaste decenniet, så är det bara mycket kortvarigt...grusbilen kommer snabbt och förstör föret.
      Känns avlägset med sparkåkning.
      Avdankade skinkan igår. Det är inte speciellt gott.
      Julmat är helt enkelt inte i min smak. Ha det fint! Kram!

      Radera
  6. Inte för att de där extra minuterna kommer att märkas, men bara vetskapen att de finns hjälper upp humöret. Håller med dig om folk som uttalar sig självsäkert om saker aller sägare att så är det nog. Det är farligt, för till sist blir det en sanning för en del.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Morgnarna blir ju faktiskt mörkare ännu några dagar. Åtminstone här hos oss. Men på eftermiddagen har det vänt.Kram på dej!

      Radera
  7. Ja, visst blir man irriterad på alla som snackar på, men inte vet vad de pratar om! Ibland tänker jag att jag ska ringa och klaga, men så kommer osäkerheten och tankarna att det kanske är jag som har fel ... och så vågar jag inte.
    Numer blir det inget julgodis tillverkat här heller ... annat var det förr :)
    Jag är inte så "julig" av mig - efter att ha jobbat i fryslagret hos en restauranggrossist under flera år, så varjag trött på julen långt innan vi ens kom dit.
    Snö är vackert, men jag föredrar den gröna vintern numer. Jag har en snögubbe i plast, men utan belysning - det är kanske dags att låta honom komma ut ett tag :)
    Ha det gott!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ut med snögubben! Han behöver lufta sig...Gjorde oxå en massa godis förr. Bara jag som åt, nästan. Och så tog knäcken plomber.Nu får det bli lite köpechoklad Kram!.

      Radera
  8. Visst är det väldigt irriterande när någon uttalar sig helt felaktigt. Med tanke på att allt går att finna på nätet så borde det inte behöva hända.
    Hur som helst så är det i alla fall skönt att vi går mot ljusare tider även om det tar ett tag innan vi märker det.
    Här blir det inte så många måsten utan alla bidrar lite med maten. Det passar mig perfekt.

    Krm och god tisdag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skämmer bort...tyvärr. Fast vi delar oxå.Och den som inte äter kött får ju fixa sin mat. Kram!

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas