fredag 18 december 2020

Känslan

 

Taklöken mår bra i kalla växthuset. Hade förstås klarat uteliv också.

Känslan, när jag klev in i ICA Kvantum vid halv tio på förmidagen  den var allt annat än angenäm. Hu, så mycket folk det var i affären. Trångt att passera, trångt att hämta det man skulle ha, trots att affären är stor och rymlig. Vi var många som tänkte att förmiddagshandla, det var tydligt.  Kändes nästan lite skrämmande att frotteras med så många okända  människor, det är ju inte jag van vid.
Några stod och pratade med varann mitt i gångarna. Med någorlunda avstånd. Vilket betydde att det var svårt att ta sig förbi. 


Vintersallad, skulle man kunna odla i kyla. Sas det. Jag sådde i september. Än är det inte lönt att skörda.... men kanske framåt våren.

Känslan att träffa på någon bekant i den stora affären, det är en positiv känsla. Fann en vrå där vi inte stod i vägen  för någon annan, så vi kunde språkas vid en stund. 
Absolut är det viktigare än någonsin att se varann och byta några ord. Man blir glad av en stunds socialisering. Men det gäller som sagt att hitta sin egen lilla vrå....

Ljungen har fortfarande  sin färg kvar.  Doftnejlikan är i högsta grad levande. 

Känslan av att få sig en pratstund, även på de normalt tomma skogsvägarna, den var klart positiv. Träffade en bekant, ja, nästan så man kan kalla henne granne här ute i vår glesbygd, och hade ett halvtimmeslångt samtal därute i ödsligheten, på dagens halvmilarunda. Mötas och språkas en stund, sedan förnöjda gå åt olika håll, det skapar glada känslor hos mig.


Egenplanterat på trappan. Hyacinterna växer och utvecklas!

Känslan av att ha kommit till slutet av terminen och att få gå på jullov, den saknar jag. Med en enda arbetsdag i veckan, så är man inte med i verksamheten och missar läsårets cykler och olika begivenheter. 
Nu var det förstås en annorlunda avslutning, utomhus i mörker och en stund för varje klass i klassrummet och sedan gemensam fika för personalen.  Men ändå, jag hade velat uppleva den där känslan att nu är det slut för terminen, det gör jag absolut inte som endagsarbetare, och det är en saknadskänsla. 
Bara att vänja sig.... jag är ju faktiskt pensionär........ 

En jämngammal kollega, som trappade ner under några år, och sedan gick i pension vid "rätt" ålder sa till mig: - Du kommer att känna att du avskärmas mer och mer från skolan, att du inte hör till kollegiet längre. Hon hade helt rätt i detta....

Och så dessa otroliga julrosor...

Känslan, då jag tittade ett år tillbaka i femårsdagboken, det var en känsla av vemod, saknad sorg och skam. I dagarna, för ett år sedan, var vännen Karla här med en julblomma, en julgrupp.  Hon var hög på cortison, åt alla bitar med fransk nougat som fanns i twistpåsen som jag bjöd henne att smaka ur. Hon pratade och pratade och ville aldrig gå, och jag kände mig stressad, jag hade väl annat att göra än att sitta och lyssna på hennes prat.... 
Ett par månader senare fick hon veta att hennes cancersjukdom inte gick att bota och efter mindre än fem månader var hon borta. 
Idag skäms jag för mina tankar, jag kommer ihåg dem så väl.  Hade jag vetat hur det skulle bli, så hade jag förstås kunnat låta henne prata på hela dagen, speciellt som det var en sådan bra dag för henne, en dag då cortisonet hade så god effekt.

Det närmaste julgran som vi kommer.... jag saknar granen, kanske den gett lite julkänsla... eller så har man ingen sådan kvar då man är gammal och fortfarande inte har julen som någon favorithögtid, direkt.

Känslan av att ha hört Lövens och FHMs nya rekommendationer, det var bara ett stort jaha, jaså. 
Gör något radikalt, för tusen gubbar. Stäng ner allt utom matvaruaffärer, apotek och systembolag under tre veckor. ( Systembolagets sortiment kan ses som medicin - medicin är ju inte alltid nyttig, och kan vara direkt farlig om den missbrukas. men kan göra stor nytta om den brukas rätt - så vad är skillnaden...?)
Se också till -om det går - att samma grupp av hemtjänstpersonal eller annan äldrevårdspersonal jobbar med samma åldringar hela tiden. Det måste ju kunna funka- iaf bättre än vad det gör nu....
Kollektivtrafiken är det svåraste- den behövs - med mask på..

Om tre dagar vänder det och går mot ljuset- bästa känslan att veta att det är så.... 





14 kommentarer:

  1. Börjar bakifrån: Nu när det är spritstopp klockan 20:00 på krogarna behövs Systemet mera än någonsin. Hursomhelst tror jag att antalet smittade efter jul- och nyårshelgen kommer ha stigit ytterligare. Inte bara här i Sverige utan i alla länder.

    Nej, du har inte landat i pensionärsbubblan än. Å det verkar ta tid för dig. Jag älskade också mitt jobb, men konstigt nog kunde jag bara "stänga av" direkt.

    Just nu är det faktiskt mera folk i livsmedelsaffärer än vad det är på bussar. Nu pratar jag alltså Stockholmsförort. T-banan - där är det smockat i rusningstid enligt en kompis. Men nu har man ju ändrat sig där också - på med munskydd... Jaså, jaha...

    Cancer är en gräslig sjukdom, men klandra dig inte. Du kunde ju faktiskt inte ana att det skulle sluta på det tragiska sättet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Känslan bara, när jag såg anteckningen i boken. Och minns hur hon pratade på och jag sneglade på klockan.
      Folk ska förstås handla till jul... både i storstad och i landsbygd.
      Tänkte besökt systemet idag oxå. Utanför kommunens enda lilla spritbutik var det lång kö. Så besöket fick anstå...testar på måndag igen.

      Radera
  2. Jag hörde att just förmiddagar ska man undvika för då handlar alla för att slippa att trängas. Tack och lov så har vi sedan drygt ett halvår hemleverans från ICA och det fungerar kanon.
    Löfven agerar liksom bara till hälften. Antingen så ska man ha munskydd eller inte. Blir liksom bara fjantigt att det är mellan vissa klockslag.
    Jag tycker inte heller att du ska klandra dig. Du visste ju inte och det är mänskligt att bli stressad av någon som bara vill prata på. Er stund tillsammans blev säkert en bra dag ändå.

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker att det behövs krafttag mot covid nu. Har varit dåligt med sådana. Hur svårt kan det vara?
      Gick förbi Karlas hus/gård på promenaden nyss. Gården är såld enligt Karlas önskemål och det känns väldigt bra att den som var tilltänkt köpare redan medan hon levde, nu har tagit över. Kram!

      Radera
  3. Jag har förstått att du har svårt att vänja dig vid att inte gå till jobb som vanligt mer. De problemen hade jag aldrig. Jag längtade efter att få sluta så jag fick mer tid åt min hobby. Jag älskade mitt jobb, men tyckte det kändes så inrutat med alla tider som måste passas och jag saknade tystnaden. Barn är härliga men inte särskilt tysta många sekunder. Inte kunde du veta hur din väninnas sjukdom skulle arta sig. Den sjukdomen kan svänga väldigt snabbt. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är ett förskräckligt "tjatande" från min sida kring svårigheten att njuta av pensionärstillvaron.🙂
      Tror att coronatiden påverkar. Inte så mycket aktiviteter.
      Man får vara glad åt ett bra liv, Så länge man får ha ett sådant. Kram!

      Radera
  4. Jag förstår din känsla över att inte känna att du tillhör kollegiet. Det är nog något som man måste vänja sig vid med tiden. Det är ju ingen som säger att du inte kan fortsätta arbeta lite även nästa år (om du vill), kanske mest för det sociala? Just nu, när jag är mitt i allt skulle jag önska att få vara ledig en dag i veckan. Att hinna ikapp lite, både vad gäller hemmet och jobbet. Det tar på krafterna att arbeta under pandemin med personalbrist och tillfälliga lösningar och att samtidigt fixa alla vardagssysslor hemma. Jag har aldrig varit så trött och längtat så efter ett jullov som i år... Jag är ju också en av dem som inte har varit hemma på grund av sjukdom, någon gång, varken i våras eller nu under hösten. En av dem som slitit på arbetet... Önskar er en skön och avkopplande jul. Kram Emma

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt med jullov för dej!
      Härligt att du hållit dig frisk, trots att du fått jobba extra mycket.
      Njut av jullovet! Hoppas att du hinner vila upp dej! Kram!

      Radera
  5. Om alla bara gör sitt så är restriktionerna helt tillräckliga. Men folk inser inte att det är upp till var och en att agera rätt. Alla har inte sunt förnuft.
    Än har jag undvikit den värsta trängseln i affären.
    Systembolag tror jag är den största faran. Alkohol måste folk tydligen ha hur sjuka de än är...
    Ha en fin helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, systemet drar mycket folk. Men jag vill ha en möjligheter ta ett glas vin då och då.Så det är väl konsekvensen av att man inte kan köpa vin i en livsmedelsaffär. Sen kan jag personligen tycka att man inte behöver ha tillgång till alkoholstarkare varor än vin, cider och öl...mrn om det tycks det sannolikt olika. Ha en fin helg du oxå

      Radera
    2. Vin kan man beställa på nätet från tex Vinoteket. Levereras hem till dörren. Perfekt!

      Radera
    3. Ska kolla! Verkligen! Tack för tips!

      Radera
  6. Så många vackra växter du har fått plats med här i inlägget, finns de alla hemma hos dig till din glädje? Jag håller med om att en total nedstängning vore bra. Fast, det bästa tycker jag är lokala reseförbud på de orter där smittan är som störst, men det är på tok för sent för det nu, skulle gjorts i våras, de länder som gjorde så har klarat sig mycket bättre. Min vän som jobbar som personlig assistent har nu i helgen för första gången sedan pandemin startade blivit beordrad att ha både munskydd och visir vid kontakt med brukaren...innan det har inga skydd använts...Kliar mig lite i huvudet hur tokigt allt kan bli.
    Jag har handlat det mesta inför julen, vi har en endaste liten närbutik där man inte kan passera varandra utan att flåsa på varandra. Men personalen är grymt duktiga, det som oroar en del är att det kommer turister till jul och nyår, kanske mindre än vanligt då inte backarna har öppnat men väldigt många som har stugor kommer nog ändå att fly storstäderna. Blir en spännande vecka, på lite olika vis! Ha en bra början av densamma

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo det är våra växter. Till glädje, absolut. Tycker att det är svårt att ta bilder, så här års. Och utan bilder, blir det ingen blogg, för min del.
      Du tar ju också så många fina bilder!
      Covid kommer närmre och närmre. Känns olustigt!
      Trodde att äldrevården var tidigt ute med skydd av olika slag. Åtminstone den kommunala. Privata bolag litar jag inte alls på.
      Önskar även dej en fin veckostart!

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas