söndag 2 maj 2021

Facebookfara?

 


Det är inte utan att jag funderat över frågan ett antal gånger; Vad är faran med Facebook?

Oftast har frågan infunnit sig, i samband med att man försökt att göra Messengergrupp, i olika sammanhang.

- Nej, jag har inte Facebook, och jag tänker inte skaffa heller! Finns det inget annat sätt att vara med i en Messengergrupp, än att ha FACEBOOK?

Jag vet faktiskt inte, någon har påstått att det finns andra vägar, men jag har aldrig hittat den.

I morse hörde jag en dam på radion, Morgonpasset, som ifrågasatte varför man inte lade ut sina tävlingar och bilder som kom in från när och fjärran på Instagramkontot, istället för på Facebook. Hon hade nämligen inte FB.


Inte för att  jag tycker att Facebook är superbra, där vimlar numera av annonser, utifrån de algoritmer som mina sökningar ger upphov till.
Men det är väl bara att scrolla förbi. 
Däremot finns det jättebra grupper på FB. Var med i ett antal, då jag var lärare varje dag i veckan. 
Bra recept kan man hitta i vissa grupper,  vandringsgrupperna tycker jag är intressanta, liksom gruppen för dem som bor i Grimsås med omnejd.
För egen del skriver jag knappt aldrig något på Facebook numera, länkar inte ens till bloggen.   Däremot så länkar jag  ganska ofta de inlagda Instagrambilderna till Facebook. Mest för att  jag under några år köpt fina årsböcker, genom Facebook, med alla bilder i tryck.


Messengerfunktionen tycker jag är allra bäst. Man skapar lätt en grupp för ett enskilt sammanhang eller för en längre period. Vår bygrupp är superbra att ha, liksom messengergruppen för skolan.

Vi återupptog de sedan flera år avsomnade söndagspromenaderna förra våren, då när man heller inte hade mycket att göra p.g.a covid-eländet. De allra flesta i byn hade ett FB-konto, men det fanns några som man var tvungen att skicka SMS till, då man lade ut någon info i gruppen. Som tur var, så tog de två som vägrat FB tidigare, sitt förnuft till fånga och skapade ett konto. För att vara komma med i  Messengergruppen.
Och faktum är, de båda lägger ganska ofta ut bilder, även om den ena av dem gör som jag, och länkar  från Instagram.


Hotmail-kontot som jag hade, det blev hackat. Rätt som det var, så skickades det ut ett meddelande att jag befann mig i Ukraina och behövde pengar för hemresa. Vem som nu går på det! Efter d et, så har jag inte kunnat komma in på kontot. Vilket var besvärligt under något år, tills alla nödvändiga kontakter var överflyttade till det nyöppnade gmail-kontot.

Instagramkontot blev också hackat. Det hade helt plötsligt fått en rysk adress, och de mest äckliga bilder visades där. Medan mina gamla bilder försvann ett efter ett. Kontot spärrades så småningom, av naturliga skäl.  Gott att se att  anmälan om att kontot användes till felaktiga saker togs på allvar. 

Att jag blev av med Instagramkontot, det spelade ingen roll egentligen. Jag öppnade bara ett nytt...och lärde mig att jag skulle ha ett privat konto, istället för ett som alla kunde följa mej på.

Facebook har väl vidarebefordrat några mail som fått min avsändare, men som spridits i reklamsyfte.  Inget kul. men inget som gör någon skada heller.

Så att FACEBOOK skulle vara värre än något annat social medium, det förstår jag inte.   Men vi tänker olika. Och jag har varken Snapchat eller Tiktok, eller vad det kan heta, Och det beror inte på att jag tror att de är "farliga", utan att jag inbillar mig att det är ställen där ungdomar möts, och inte ett pensionärsställe. Men jag kan ha fel!

Jag har några av er bloggvänner på Facebook eller Instagram. Det är kul att se mer av er vardag där, tycker jag.

Snart ärd et dags för söndagspromenad  med "byfolket". Enbart en har avanmält sig via vår Messengergrupp, än så länge. Så tio-tolv stycken kan vi nog bli.

Kom just på en sak... vad säger FHM om det.... ? Faast förnuftmässigt klokt FHM-trots, det har jag inget emot att bidra till.


16 kommentarer:

  1. Ja, jag måste nog verkligen tillhöra dinosaurierna. Vågar vägra Facebook och Instagram plus alla andra plattformar förutom bloggen.. Anledningen är de kan använda mina bilder närsomhelst och till vad som helst. "Låsta grupper" kan jag köpa, men offentliga konton gillar jag inte. Så mycket skräp som cirkulerar där...
    Hotmail var ju inne på 1990- och 2000-talet, men har ju i stort sett försvunnit och ersatts av gmail. Jag hade aldrig ett hotmail-konto heller. Ja, du ser, jag ÄR en dinosaurie;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Trodde jag inte om dej! Du kanske inte behöver messengergrupperna heller. Har haft Facebook långt innan jag började blogga, men använde det inte då mycket I början.
      Intressant att "träffa" någon som varken har Instagram eller Facebook ...trodde inte det fanns någon sådan.
      Vet du,det kanske finns dinosaurier också! 😊🙃

      Radera
  2. Instagram har jag och det har fungerat bra. FB har jag inte och har valt det. Visst hade det kunnat vara roligt att hänga med i olika grupper här på Södermalm och annat. Jag hade ett FB konto i början när vi bodde i Peking 2007 men började då också att blogga och skippade FB. Och så har det förblivit.Instagram har jag och jag gillar det eftersom det i stort är bilder i fokus. Tycker det fungerar bra. Har inget emot FB men vet inte vad jag skulle ha den till. Kände jag ett behov så skulle jag skaffa ett konto men i nuläget har jag inte det.
    Men säkert har ett FB konto många fördelar men jag har via döttrar och vänner tillgång till att se det jag vill. Om jag vill.
    Men jag förstår att många tycker det ger mycket.
    Om du har lust vore jag glad om du mailade ditt Instagramkonto för jag skulle gärna följa dig där.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja mitt Instagram innehåller det samma som Facebook. Och som sagt, det är möjligheten att snabbt och lätt få ut info i Messenger, som är det allra bästa.
      Intressant att höra att flera, som använder sociala medier som blogg, inte har FB. Är nog jag dom trodde att alla, med få undantag, hade.
      Vet inte hur man mallar i bloggsammanhang... men mitt Instagram namn är annalena7510.

      Radera
  3. Jag blir mest trött på att se exakt samma bilder på Facebook och Instagram...
    Så rädd för det är jag inte, har privata konton.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med. För så är det. Knäppt!

      Radera
    2. Har twitter. Kollar ibland. Gör aldrig inlägg. Har inget så viktigt att säga.11😊

      Radera
  4. Jag är väl inte superaktiv på Facebook men har ett konto och jag tycker det fyller sin fuktion. Det finns en del bra grupper som jag är med i. Instagram har jag också och har skickat en följarförfrånga till dig. Mitt namn där börjar på g så vet du att det är jag. Själv har jag också privata konton för det känns bäst så.

    Kram och god måndag!

    SvaraRadera
  5. det blir vad man gör det till, Messengergrupper har vi bara inom familjen (planera hemliga födelsedagspresenter och annat ❤️

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men det är ju jättebra! Gillar verkligen messengee

      Radera
  6. Jag har bara facebook, ingen insta och ingen twitter. Det beror enkom på att jag redan nu ägnar på tok för mycket tid vid datorn, är tvungen att begränsa mig annars får jag inget annat gjort.
    Här på orten är det rätt många som yvs med att de aldrig skulle gå med i sociala medier. Ändå har ju vi också nyttiga och bra grupper som vidarebefordrar info som berör alla boende. Hur ska man annars nå alla? Men, de är så stolta över att inte förnedra sig genom att ingå i ett sådant sammanhang. Ja så får dom stå sitt kast, kanske bli offer för inbrott när det varnats för sådana i bygden tex. Men visst var jag också svårflirtad då för 10-12 år sedan när mina vänner skickade inbjudningar.
    För mig har dock det viktigaste varit alla kontakter man återupptagit med vänner man tappat bort, och de är många. Jag har ju flyttat oändligt antal gånger så utan facebook hade jag bara hälften så många vänner kvar! kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det kul att få kontakt med gamla vänner. Även om man inte setts på många år, så har man koll på varann via sociala medier.
      I dessa dagar så är den kontakten mycket värd.Kram!

      Radera
  7. Facebook har jag aldrig varit in på och har inte haft direkt något intresse för det heller. Visserligen har jag hört mycket negativt om Facebook, om det är sant eller inte vet jag ju inte. Vad jag kan förstå så är vi rätt så utsatta på Internet överhuvudtaget, för de som vill sabba och förstöra eller komma åt.
    Trevligt med promenader så där i grupp då har ni sällskap av varandra och det kan kanske alltid vara positivt. Jag är mer än nöjd med de promenader jag får med Mysingen. Skulle inte passa i en grupp då jag blir tvungen att stanna så ofta.
    Vackra bilder, särskilt av fåglarna.
    Ha det bra och sköt om dig.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alla hittar sina favoriträtt att socialisera sig på. Glad att du har bloggen, så jag lärt "känna" dej! Kram!

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas