fredag 6 maj 2022

Berg, backar och bullar

 


Berg, heter den del av Tranemo, där årets Naturpass-kontroller är uppsatta.   Och visst gör den lilla byn, där bl.a. ridhus och friluftsområde är belägna, skäl för sitt namn.  Tur att man slipper klättra uppför bergen, att det finns stigar att gå på.


För backigt är det. Tror inte att det var någon av dagens åtta stämplade kontroller, som inte krävde ett kortare eller längre backpass. Och likadant är det, vid de allra flesta, av de trettio kontrollerna. Varav vi under två fredagar samlat ihop till fjorton stämplar.


Den värsta backen var den upp till ( i det närmaste) toppen av Bergsås. 258 m.ö.h.  Maken gillar inte uppförsbackar. Det gör jag.... Däremot har han inget emot att gå nerför. Vilket jag inte alls gillar. Tur att jag har stavar då jag går i terräng, annars vet jag inte hur jag skulle ta mej ner för branter. Iallafall inte helskinnad. 
Tror att det är många, framförallt damer, som har svårare för nerförsbackar än uppförsbackar. Har man dåliga knän, så känns de ju av då man tar sig neråt.  Inser, då jag pratar med jämnåriga väninnor,  det där med artros, det har nästan alla. I knän eller höfter. Och det har ingen betydelse om man är lång och tung som jag, eller om man är kort och smal. Rättvist, tycker jag!


Att gå på ny skogsvägar och skogsstigar, det är bland det bästa jag vet och det som verkligen ger energi. Det finns så mycket att upptäcka, där mellan träden, stockarna och stenarna. Här har ett brutalt överfall skett. Ett djur som dessutom varit bra på att plocka bort fjädrarna på sitt byte.  Gissar att det är en räv som varit framme. Vad det är för en fågel som tydligen smakat fågel, då allt var uppätet, det vågar jag inte säga.... Skulle kunna vara en duva.....Nej, jag vet ju inte... konstatera bara att naturens verklighet kan se grym ut....


En jättemyrstack. Någon... kanske också en räv... har varit framme och förstört toppen på den under vintern. Det var full aktivitet vad det gäller att bygga upp stacken igen...

Stannade till på Glasets Hus i Limmared för att äta lunch. Tacopaj stod på menyn. Till vår glädje så fanns det stekt fläsk och löksås ( sånt som vi aldrig lagar härhemma) kvar sedan gårdagens lunch. Så gott! Men det kommer "surt" efteråt..., man blir så törstig. Kan ju inte vara bra att hälla i sig en liter vatten,.... vilket jag nog gjort i eftermiddag.


Sju kilometers skogsvandring med inbyggda backpass, det ger energi. 
Lovade vid något dumt tillfälle att jag skulle baka bullar till alla skolans elever + personal = drygt 70 personer, tills dess vi ska åka till Taberg på skolresa. Lika bra att få det gjort när alla ingredienser fanns hemma, himlen var jämngrå och jag var- om än törstig- så full av energi
Nu är det bara nedpackning i påsar kvar. det tråkigaste.. men det ska ju också göras. Har kollat så att det finns plats i frysen för dem. .Resan är inte ännu på några veckor....

I morgon ska vi förhoppningsvis komma i väg till Malmö. Tar vägen över Värnamo, då  Johanna och killarna också ska åka med. Mor och dotter ska se "Såsom i himlen" på Operan. Morfar och dottersöner får stanna hos kusinen tills det blir senan kväll. Ser fram emot att se något blommande rapsfält under nerresan. När vi kör hemåt, så lär det vara mörkt. 





22 kommentarer:

  1. Vilken härlig promenad även om den bjöd på en del påfrestningar. Även om det kan vara jobbigare att gå uppför så sliter och belastar det knäna mycket mer att gå nerför. Många tror det är tvärtom men icke.
    Det var en rejäl bakning det. Påminner mig om när jag erbjöd mig att göra fastlagsbullar till alla när bildsalen skulle invigas. Åttio bullar var några för mycket. Numera är jag som sagt bra på att tänka efter innan jag accepterar ett uppdrag.
    När vi ska på utflykt så fixar skolans kock maten och oftast blir det baguetter, frukt och dricka. Ibland följer han med och då kan det bli grillning eller någon gryta. Vi har en "sockerfri skola" så kanelbullar skulle aldrig skickas med. Förr var det nästan tabu men vår nya kock är lite mer flexibel tack och lov.

    Önskar en god kväll nu!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tänkte att det är bättre med en kanelbulle och en mugg saft till alla, än att några har med MASSOR med söt fika och andra ingen alls. Nä, sockerfritt har det aldrig pratats om hos oss... Ha det gott!

      Radera
    2. Nu blir jag anonym på mobilen.. knepigt!//Anna-Lena

      Radera
  2. En rejäl runda! Men det ser fint ut.
    Typiskt vi inte är hemma i morgon. Rapsfälten är på gång, men de flesta har lite kvar till full blomning.
    Trevlig helg!

    SvaraRadera
  3. Det var jag Eval8 som var anonym

    SvaraRadera
  4. Ses på IC A nån annan gång!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och det blev jag oxå... tokigt //Anna-Lena

      Radera
  5. Så kul med orientering utan att springa. Uppförsbackar är ju bättre än att gå uppför trappor, vilket är ingenting för mig. Nedförsbackar föredrar jag dock. Artros i knäna har jag tack och lov sluppit än så länge, men jag har ju spinal stenos istället. Så det jämnar ut sig;-)
    Efter din promenad hade jag troligen varit dött och lagt mig på altanen/balkongen. Men vädret var ju grått hos dig så...
    Så flitigt med bullarna. Duktig tjej!!!
    Ha en riktigt trevlig lördag på vift imorgon:-)

    SvaraRadera
  6. Usch ja... alldeles för duktig ibland. Men nu är det nötter, godis och vin framför tvn..

    SvaraRadera
  7. Vilken energigivande vistelse i naturen. Och mycket backe både upp och ner. Orientering gillar jag och numer om jag inte måste skynda mig på.
    Tack för rundan.
    Och perfekt att energin som fanns kvar kunde användas till att baka bullar.
    Vad trevligt med en tur till Malmö och se "Såsom i himlen" .
    Önskar dig en fin lördag.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Höll ju på med geocaching under många år. Tröttnade på att stå med huvudet i en buske och leta efter något litet. Eller gräva i stubbar och bland stenar... Nu gör vi Naturpass i stället...
      //ANNA-LENA

      Radera
  8. Svar
    1. Haha...Den kan man inte klaga på! //Anna-Lena

      Radera
  9. Oj vilka backar! Jag tycker som du, hellre uppför än nedför, jag har ju stavar men har svårt att kombinera dem med ett hundkoppel. Har provat midjebälte men det funkar bara med större hundar, de små hundarna blir stående i slakt koppel och fattar nada...
    Har sett en av hitta-ut-kontrollerna här i byn, har kartan för Falun och avsikten är att beta av både inne i stan och här hemma. Men, de verkar läggas ut successivt i olika delar av kommunen så inget är riktigt färdigt ännu.
    Hoppas ni fick en trevlig upplevelse på operan. Filmen har jag sett och gillade.
    kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Musikalen var superbra! Inga vacker igår! Alldeles platt i centrala Malmö Kram//Anna-Lena

      Radera
  10. stavar ger också bra balans i mer vilda stigar, mums, slutat att baka nästan, utom när barnbarnen önskar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stavar är superbra i skogen. Skulle snubbla på stenar och rötter annars! Har stått på näsan mer än en gång.. //Anna-Lena

      Radera
  11. Härlig dag ,-)) Artros har mannen, jobbigt för honom, själv peppar peppar har jag ingen värk och ingen artros. Men mannen har det jobbigt!
    Kan vara ett djur som förstört myrstacken, de är otroliga våra myror hur de kämpar på ,-) Det är härligt att gå på skogsstigar ,-)) Så många rundor du gör, du har energi, vill inte gå i skogen själv, och mannen med sin konstiga värk han har plötsligt fått, han orkar inte.. Härligt att stanna och äta lunch på hemvägen, ni tar vara på livet, på ett härligt sätt ,-)) 70 personer och kanelbullar, du är duktig du!! Goda ser dom ut ,-)
    Ha det fint KRAM Primrose ,-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blev margarinbullar. Inte smör alltså. Tant är lite snål ibland.
      Synd att ni inte kan gå på rundor i skogen.
      Igår blev det 13000 steg i stan. Malmö! Funkade bra det också....fast lite stel är man ju när man vaknar. Ha det gott! Kram //Anna-Lena

      Radera
  12. Jösses så mycket bullar du måste baka, imponerande! Härligt med skogsvandring, inte dumt att ha stavar med sig. Så nu är du på operan i Malmö, va roligt, ha en toppenfin kväll!
    Kram

    SvaraRadera
  13. Blev en fin dag och kväll. Träffade alla tre varumärken, båda döttrarna och upplevde en superbra opera. Kram

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas