söndag 29 maj 2022

Dagarna....

 Dagarna bara försvinner, tiden går aldrig så fort som i maj och juni. 

Dagarna är långa, man hinner mycket varje dag.... Hade jag inte behövt gå upp en gång på natten, så skulle jag kunna tro att det var ljust dygnet runt. Men nu har jag koll på att vid ettiden, så  är det faktiskt rätt så mörkt.

Hade två killar på besök, torsdag eftermiddag till lördag eftermiddag. Kallt och blåsigt, men ut och röra på sig, det måste man ju. Det blev ett besök på den stora lekplatsen i Limmared i fredags.


Gott att gå in i Glasets Hus och fika. 
Och sedan kolla på glasblåsningen i hyttan. Där var det riktigt gott och varmt.


Hade lite otur när jag tog bilden. Konrad tittade sig omkring för att se på alla glaspjäser som fanns uppställda i hyllor runt omkring. Han orkade kolla hur man blåste en skål, från en het glasmasseklump till färdig skål. K-P och morfar gick iväg lite tidgare. Konrad hade koll, han berättade för sin pappa hur det gick till att blåsa glas, då han träffade honom i går kväll.
Lekplatsen var förstås jättekul. Att ta bilder på lekande barn... nä, det är hopplöst...


Körde hem killarna till Ulås i går eftermiddag. 
Pappan hade jour och var bara hemma en liten stund. Mamman väntade på fölet som skulle födas. Hon har väntat och vakat över en vecka, men nu visade alla tecken på att det skulle kunna ske när som helst.


För egen del så har jag varit orolig för fölningen också. Människor och djur har starka band. Ingenting är självklart, vare sig det gäller ett barns födelse eller när ett föl ska komma till världen. Och eftersom jag vet hur mycket Tindra betyder för Johanna, så har den här ständigt oroliga tanten, förstås funderat på både det ena och det andra.


Begav mig hem då Johanna kom in för kvällen. Inget föl denna dag heller. En ny natts vaka, med koll ( via kamera i stallet) varje timme, var det bara att ställa in sig på. 

Insåg då jag körde hemåt, att jag är ute och kör/ åker bil i skymningstid. alldeles för sällan.
Min resa gick i nordvästlig riktning.   Fick stanna och ta himlafoton, flera gånger om.


När jag kom till Hestra, så var hade solen sjunkit en bra bit under horisonten. Det rosa skymningsljuset dröjde sig kvar. 


Vaknade till av att telefonerna lät ovanligt mycket. Kollade klockan. 06.00.
Klockan 3.45 hade Drömma kommit till världen. Födseln gick snabbt och helt utan problem. Två timmar gammal, så hade den  lilla hästtjejen redan ätit sina första mål mat från Tindras sprängfyllda juver.  Mätt och belåten, kan hon ju undra var hon befinner sig. I mer än elva månader har hon vuxit i mammans mage. 


Tycker att denna bilden är helt underbar.  Två nyfikna pojkar kollar på familjens nytillskott och en liten hästtjej tittar nyfiket tillbaka, i trygghet bakom sin mamma.

Fick en film i eftermiddag, där Drömma är ute i hagen och springer med sin mamma. Stackars Tindra, som, förutom en daglig promenad, stått rätt stilla de sista månaderna. Hon lär ha att göra för att hinna med sin lilla stotös,  i hennes upptåg.

Gott att fölningen är över, och att allt gått bra!


Idag blev det en tur till Halmstad. En sådan fin försommardag, efter  flera dagars blåst, regn och kyla.
Kollade till huset och den lilla trädgården. Inte mycket gräs att klippa. Kanske snälla grannen har klippt vår gräsplätt? Kaninerna har gjort en del skada i gräsmattan också. Inte mycket att göra åt. Vi har betydligt större gräsplätt än de flesta andra på området, så vi ska nog få plats med både pool och solstolar när det blir riktig sommar.


Åt morsdagslunch på anrika Timmerstugan. 
Vi fick vänta rätt länge på maten, men det var det värt. Den grillade laxfjärilen, smakade otroligt gott. Så även de grillade grönsaker som serverades till.
Som efterrätt ingick morsdagstårta. Prinsesstårta. Nä, tårta smakar inte lika gott längre..... Har blivit väldigt kräsen på bakverk, på gamla dagar....


Tog en promenad längs stranden, medan C-E satt med "plattan" i skuggan vid stugan och kollade på när Elfsborg spelade 2-2 mot Norrköping. 


Naturen är bara helt fantastisk just nu. Nyponrosor/vresrosor luktar lika gott som de "gammelrosor" som snart blommar härhemma. 



Vit syren doftar nästan lika mycket som den lila varianten... 


... och rönnens blommor har också en väldigt behaglig doft.


Resan från Halmstad tar en och en halv timme. Kände att det skulle vara gott att röra på mig lite till, då jag kom hem. 
Lite väldoft till huset. Knappa kilometern till bästa liljekonvaljstället.
Och bakom taggtråden kom nyfikna kalvar fram och kollade vad det var för en suspekt individ som plockade blommor utanför hagen. 


Visst är det vackert! Kreatur i försommargrönska! 


Att ta vettiga bilder på liljekonvalj, det har jag aldrig lyckats med. Inte heller denna dag.
Så det får bli en bild på tuvull istället. Den blommar rikligt på fuktiga ställen, nära mossor och myrar. 

Förr i tiden samlade man tuvull och stoppade i örngottsvar. Det må gå åt många blommor för att få till en go kudde....


Syrenhäcken vid det öde ( sommarstuga, sällan besökt) grannstället tokblommar.... 


.... och doftar.... helt underbart. 


En härlig mors dag som avslutades med en kopp te i morsdagspresenten.... 








14 kommentarer:

  1. Så många fina bilder ,-) Härligt att det gick bra och att fölet en tjej mår så fint, härlig bild på två nyfikna killar och ett nyfiket föl, som du skrev!! Tänk attkunna blås en vas . Vilket konstverk, kul att han kunde berätta för sin pappa hur det gick till. Vilken fin morsdagspresent! ,-) Syrenhäckar är underbara, min favorit blomma nummer 2 ,-) Det ser fantastisk härligt ut när man ser kor ut i sån fin natur! tänk om alla kor hade det så fint! Där ser jag mina nyponrosor ,-)) Härliga bilder från stranden i Halmstad ,-)) Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Dina" rosor doftar så gott! Kommer att blomma länge.
      Ska bli spännande att se fölet i morgon. Kram//Anna-Lena

      Radera
  2. Nu förstår jag varför det har varit så tyst här hos dig... Stort GRATTIS till den nya familjemedlemmen Drömma. Tänk att de kan gå direkt, medan tvåbenta behöver nästan ett år på sig att kunna gå;-) Bilden du tog på pojkarna med Tindra och Drömma i stallet är helt underbar. Håller helt med dig. Sedan var det helt nytt för mig att din dotter verkar ha en bondgård... eller ett stall. Skoj om man gillar djur.
    Som vanligt helt underbara bilder. Å ni har haft betydligt finare väder se senaste dagarna än vad vi har haft. Gissar att det jämnar ut sig, då vi hade suveränt väder när det var molnigt hos er.

    PS. Stort GRATTIS till Värnamos seger över Hammarby idag. Håller ju iofs på Hammarby, men älskar underdogs som slår till mot så kallade storklubbar från huvudstaden;-) DS.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är dottern som tagit bilderna. Jag får träffa fölet i morgon. Johanna och Martin bor på en liten gård. Fyra hästar, hönor, katter. Hon jobbar bara halvtid plus en del i egna företaget.
      Kul att Värnamo klarar sig riktigt bra. Elfsborg har väl inte riktigt lyckats. Är ojämna. Oftast bra hemma på konstgräset.
      Ha det gott! // Anna-Lena

      Radera
  3. Alldeles färskt föl häftigt! Nu har du klagat på många bilder, helt i onödan... man ska aldrig peka på sina "fel" :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. 😊 Snäll sagt!//Anna-Lena

      Radera
  4. Visst går tiden fort och en får öka takten öfr att hinna med. Vet inte vad jag ska öka men säkert är det något. Så roligt att fölningen gick fint och att Tindra nu har sin lilla dotter att ta hand om.
    Du fick verkligen till ett suveränt foto på killarna, Drömma och Tindra i stallet.
    Och en skön dag i Halmstad blev det ju också med tillhörande lunch. Gott!
    Stort tack för den vackra promenaden och de fina bilderna. Och jag hade gärna hängt med. Har inte alls sett liljekonvaljer här så jag får ge mig ut på spaning. Men visst är det ljuvlig grönska nu.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dottern som skickat hästbilderna. Får se fölet I morgon.
      Fantastisk grönska. Lång vår/ försommar. Gott när det inte blir högsommartemperaturer. Då blommar allt över så snabbt.
      Kram! //Anna-Lena

      Radera
  5. Trevliga bilder och text.

    SvaraRadera
  6. Du har fullt upp! Kvällshimlen är så fin, jag blir lika tagen varje gång jag får se den annat än från mitt fönster. Förvisso är den fin då också.
    Glashytta, det var länge sedan jag var i en sådan…
    Ha en fin måndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du får komma till Limmared! En dagsutflykt till mina trakter! Jag guidar dej och bjuder på mat! //Anna-Lena

      Radera
  7. Vilka härliga dagar ni har haft tillsammans! Naturen är så vacker nu. Egentligen är maj den finaste månaden när så mycket blommar men tyvärr går den så fort. Vilken tur att fölningen gick bra. Det är ingen självklarhet att allt ska gå som på räls så jag förstår er oro mer än väl. Vår uppfödare har alltid veterinärbackup när någon av tikarna ska valpa och kanske är det så när det gäller hästar också. Bilden på pojkarna som tittar in på fölet som tittar tillbaka är så fin. Vilket möte och vilken förmån att få träffa ett nyanlänt föl.

    Önskar en god kväll!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dottern har ju en veterinär som hon kan kontakta. Tindra fick sitt första föl för tre år sedan. 16 år gammal. Så det var ganska sent. Men det gick bra och lika snabbt och lätt gick det för nittonåriga hästen att få sitt andra föl.
      I morgon får vi kika på lulla Drömma. Ha det gott! // Anna-Lena

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas