torsdag 19 maj 2022

Lycka?

 Det finns ord som jag har svårt för, har svårt att förstå innebörden av och har svårt att värdera i de sammanhang som de används. 

Lycka, är ett sådant ord.


När är upplever man lycka? Vad är det för skillnad på lycka och förnöjsamhet. Eller är det lycka det samma som att känna sig tillfreds. 
Jag har väl för lite att göra, men jag funderar ganska ofta på de "svåra" orden.


Vad är det som gör att man känner sig tillfreds, förnöjsam... ja, kanske rent av lycklig?
Att må väl, fysiskt och psykiskt är en grund , tror jag. Och visst kan man må väl, även om man har lite ålderssskavanker.... ! Man är ju ändå inte sjuk.... Att må dåligt psykiskt, det är lycklighetens, förnöjsamhetens värsta fiende. Inbillar mig att psykisk ohälsa är mindre vanlig när man blir äldre,...Visst känner man sig väldigt mjuk och nöjd i själen, då man vandrar omkring i den vackra försommaren.  Kanske är det så att man rent av känner sig lycklig, då man ser allt det vackra.


Glad blir jag definitivt, då jag ser en sippa, sippnörd som jag är. Igår fick jag tillfälle att besöka en backsipps-backe. Blomningen hade kommit långt, en del sippor stod redan i fröställning.Backsippans fröställningar är fina att se, även om det är den blommande växten som tilltalar sipp-nörden mest.


Köpte plantor av tovsippa och planterade ut i en rabatt. Idag hade den första blomman slagit ut. Nästan som en vitsippa, men ändå annorlunda.


I tisdags var vi ju på Rusarebo äng. Karl-Petter, tre och ett halvt,  somnade på vägen hem. Morfar bar in honom och lade honom i soffan. När han sedan vaknade, så ville han sitta i mormors knä. Där satt jag, på altanen, med utsikt över maskrosklädda ängar, dotfande rönnbärsträd och en gräsmatta full med tuusensköna. Fåglar av alla slag sjöng i träden runt omkring, solen sken. Karl-Petter kröp ihop i fosterställning och lutade sig mot mitt mjuka bröst, under det att jag sakta klappade honom på ryggen. Han njöt! Storebror sprang fram och tillbaka ut på altanen. Han gjorde experiment. Innehållande vatten, diskmedel, tvål. Den lille kemisten var väldigt entusiastisk över sina "experimenet".
Jag tror att jag för en stund kände lycka.... det var en väldigt speciell känsla....


Igår var jag funktionär på PROs  "bilrally". Jag blev ju förtroende vald i pensionärsföreningen under våren. Och då får man vara med att fixa olika aktiviteter. Det passar mig bra. Mycket bättre än att bara vara "vanlig" medlem. 
Vår kontroll var den första som man kom fram till under den tre och en halv mil långa resan. Man skulle ange namnet på några vårväxter och vårfåglar. 
När alla sjutton ekipage, med dryga sextiotalet passagerare, var klara med vår kontroll, så körde jag vidare till en annan plats för att ta några bilder till PRO-avdelningens hemsida. 
Jag tog några bilder, pratade med några bekanta och gick mot bilen. Då kom det två killar i högstadieåldern.
- Du heter Anna-Lena, va? Jag hade dej som lärare förra året. 
Visst kände jag igen killen, från de veckor jag vikarierat i grannskolan.
Det blev en pratstund med ungdomarna också.
Jag tror att det också var en stund av lycka. Att ha den möjlighet att röra mig mellan flera generationer, mellan olika "världar", som jag har, genom att jag både jobbar med ungdomar och engagerar mig i pensionärsförening. 


Kanske var allt stunder av välmående, av tillfredställelse, av glädje. Är det lycka? Jag vet inte. jag bara försöker finna ut vad som menas med det, i mina ögon, stora ordet.... Kan någon hjälpa mig att komma till insikt?18 kommentarer:

 1. Nu är jag ju absolut inte lika djup som du, men för mig är att vara tillfreds, förnöjsam och lycklig tre skilda saker. Lycka är starkast, tillfreds svagast, förnöjsam mittemellan. Sedan tycker jag att lycka är nåt man upplever mera sällan i livet jämfört med förnöjelse och att vara tillfreds. Det sistnämnda förknippar jag mest med gamla människor som levt ett långt liv och är tillfred med tillvaron som det är.
  Herreguuuuu, nu blev jag också djup;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra att vara djup ibland... Lycka... sväva på moln? Äsch, jag är för tung! Faller igenom. Bra att hålla sig på jorden.. //Anna-Lena

   Radera
 2. Lycka finns överallt, gäller att upptäcka det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror jag säkert, bara man vet vad lycka är...Vilket jag inte riktigt förstår... //Anna-Lena

   Radera
 3. Jag tycker att du har beskrivit olika stadier av lycka. För mig är lycka något som man känner och som kommer inifrån. Liksom fyller hela ens inre med något stort och "bubblande" som inte riktigt går att riktigt beskriva.
  Det är min tanke. Jag har känt den känslan några gånger. / Anna-Lena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där fick jag en bra beskrivning! Tack! //Anna-Lena

   Radera
 4. Lycka, det tycker jag är när man blir helt varm inombords. Tex ikväll. Jag hade bakat pizzabullar till B5’s kvällsaktivitet. Han ringde och sa de var supergoda, han hade ätit fem och gärna fortsatt. Det blev jag glad för, men sen skrev Yngsta att han sagt innan han somnade att ”det här var bästa dagen, att jag fick äta pizzabullar som mormor gjort ”.
  Det värmde i hela mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fin beskrivning! Förstår din känsla! Kram! //Anna-Lena

   Radera
 5. Tyvärr kan jag nog inte hjälpa dog att komma till insikt om vad lycka är. Jag tycker du satte så fina ord på dina tankar om just ordet "lycka"-. Ett svårt ord att definiera men att just känna och uppleva lycka kan vara i det nära och det enkla.
  Var inne på BP:s tankar om förnöjsamhet, tillfreds och lycka. Kan tangera varandra men är för mig skilda känslor. När är jag lycklig? Svår fråga och svår att svara på.
  Men jag ska tänka vidare. Och visst finns de stunderna.
  Kram
  Kram

  SvaraRadera
 6. Var så inne på ordet lycka att jag helt missade att skriva att jag blev väldigt glad över att se bilderna på de vackra blommorna-
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Kanske är så att våra olika personligheter har olika svårt att nå de stora känslorna! Kram!//Anna-Lena

   Radera
 7. Ser framför mej när du sitter på altanen på Karl-Petter i knät som kryper ihop i fosterställning och du som smeker honom över ryggen, samtidigt som du ser hans bror pyssla med sitt...tycker det liknar lycka väldigt mycket (nu blir jag tårögd)!!!! Fina ord och tankar ,och visst är det svårt att beskriva det ibland. Underbara foton på fantastiska blommor.
  Ha en fin fredag!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var det nog! Tack och ha en god helg! Krya på dej! Kram //Anna-Lena

   Radera
 8. Lyckokänslorna kan vara korta eller långa, ibland som ett rus. Oftast är väl ändå tacksamhet, glädje och förnöjsamhet av stor betydelse.
  Lördagskram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då är jag på rätt spår. Och nöjer mig med att vara förnöjd och tillfreds. //Anna-Lena

   Radera
 9. Lycka är något jag upplever i det lilla. Precis som du när du satt och omfamnade lillgrabben. Såna stunder är guld värda. Annars skulle jag kalla mig rätt nöjd. Du tänker mycket på lycka säger du, jag tänker mycket på döden, varje dag minst en gång. För varje dag både föds och dör människor, djur och natur. Jag har en gammal själ, du har en ung om jag får gissa. Jag var aktiv i PRO o tyckte det var skoj, även om det ibland kändes som att jag rattade för mycket ensam, men sedan flytten för ett år sedan lade jag ner den biten. Kanske inte för gott, men lusten finns inte för närvarande. Vem vet hur det känns när höststormarna viner om hörnet....
  Samtidigt är det så att här där jag bor känns det ofta som ett "kollektiv", något jag aldrig upplevt tidigare boplatser. Det går inte en dag utan att man pratar med någon, går en promenad tillsammans, kanske tar en tur till stan eller bara sitter på sin uteplats och umgås över "tomtgränsen". Det umgänget räcker alldeles utmärkt för mig,för stunden...
  Tack för ditt fina tänkvärda inlägg

  SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas