onsdag 4 maj 2022

Vårvandring

 


Fyra damer och en hund var ute på vandring, denna härliga vårdag. 

Vi har ju träffats för någon form av aktivitet,  en gång i månaden under våren och denna gång bestod aktiviteten att gå en bit av vår närmaste vandringsled, Jälmåleden.  

Jälmåleden har fått förnämliga omdömen i olika turistguider. Leden är 35 km lång och väldigt varierad omgivningsmässigt och i någon mån svårighetsmässigt. Vad som är bra med leden, det är att den går på var sin sida av Jälmån, och att det finns tiotalet broar utmed leden, så man kan  välja vilken runda man vill gå. För oss närboende är det inte aktuellt att gå hela leden under en och samma vandring. Men den som vill gå under två eller tre dagar, den har fina vindskydd med grill och kokmöjlighet på ett antal ställen utmed vägen.


Den vanligaste rundan, det är att gå runt sjön, Dalstorpasjön. En vandring på drygt sju km. 

Många vackra platser finns det, där man kan stanna till, och bara njuta av utsikt och omgivning.


Jag har gått runt sjön vid ett flertal tillfällen, men aldrig i vitsippstider. Svalört  och vitsippor tillsammans, det gör att det blir extra vackert. Fotoställe!


Naturligtvis finns det ett antal rastplatser. Vi valde att rasta och ta lite fika vid hängbron.


Sen ska man ta sig över hängbron också. 
Tycker fortfarande att det är lite små-otäckt att passera några meter ovanför de vassa stenarna som sticker upp genom det grunda vattnet. Men nog var det värre förr, då bron var smalare och bara hade ett  enda kraftig rep som skydd. Under senare år så känns det betydligt mera tryggt att gå över. 


Leden följer vattnet i det närmaste hela tiden. Mysigt att höra porlandet från ån och när man kommer fram till sjön, höra vågskvalp.


En fin eftermiddag blev det, med många vita sippor längs vägen. Toppen alltså, för en sippnörd!






20 kommentarer:

  1. Vilken fin runda! Ohc trevligt att ses så här. Inte minst allt det vackra naturen nu erbjuder. Stort tack! Och väldigt vackra bilder som gör att vi som tittar in också kan visualisera det hela.
    Instämmer helt i att sipporna och svalörten gör sig fint tillsammans. Här hade jag gärna hängt med. Gillar dessa hängbroar ,men har tyvärr ingen i direkt närhet.
    Önskar dig en fortsatt bra vecka.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tur att vi kan ta med varann på visuella vandringar. Här har vi flera hängbroar.. mer eller mindre läskiga... eller, nja.. inte så farligt egentligen! Kram

      Radera
  2. Att gå över broar, eller titta ut från en balkong högt upp har jag jättesvårt för. Jag mår riktigt illa av det.
    Fin runda ni gick. Hoppas vi kommer ut på en bokskogstur i helgen.
    Nu är jag rejält nervös. Det har tagit lång tid…

    SvaraRadera
    Svar
    1. Usch ja! Hoppas att allt är klart, nu när det är morgon!

      Radera
  3. Så härlig miljö med alla visippor, det ser ljuvligt ut! Tror att jag kanske också skulle höra det porlande vattnet nu med min nya hörsel!
    Ha det fortsatt gott!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det fint att kunna koppla ihop alla sinnena i vårens tid!

      Radera
  4. Så vackert, vilket ställe! Att man kan välja hur långt man vill gå, flera broar, eller vandra i tre dagar, med en massa möjligheter. Låter SÅ bra, fint ser det ut också, jag ropade på manen, så han fick se, inte har vi något i närheten av så fint där vi bor, frågade mannen fast jag visste ,-)) nej det har vi inte. Du bor väldigt vackert och har mycket att välja på! Kul att få följa med via datorn ,-)
    Ha det fint KRAM Primrose ,-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra att man kan visa varandra på vackra platser. Tror att det kan finnas lite varstans. Sen tror jag att vi inte uppskattar allt det vackra vi har i våra trakter. Ha en god dag! Kram

      Radera
  5. Så hurtiga ni är! Å inte visste jag att det fanns hängbroar i Sverige. Det är så himla kul att följa bloggar i hela Sverige. Så mycket man lär sig:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hängbroar har vi flera i närheten. Smart...men lite otäckt...sätt, att ta dig över mörka vatten.

      Radera
  6. Hm ... äntligen kom jag på hur jag ska hantera den nya kommentarssidan - missade totalt att jag skulle klicka där för att kunna skriva - är väl lite trögtänkt, men det var helt nytt.
    Tack för den härliga vandringen - ser helt fantastisk ut! Härliga bilder!
    Kram

    SvaraRadera
  7. Ser att det är förändrat sedan några veckor! Kul att du hittade knappen. Och visst finns det vackra platser både hos dej och mej! Kram

    SvaraRadera
  8. Så otroligt vackert att vandra ute nu.

    SvaraRadera
  9. Du hittar den ena fina promenadsträckan efter den andra. Själv har jag hållit mig lite mera i stillhet, allt enligt sjukgymnastens råd. Ska inte fuska, i nästa vecka får jag börja med lättare träning. Hoppas jag får göra liknande promenader som du snart. / Anna-Lena

    SvaraRadera
  10. Ja, ibland får man ta det lite lugnt! Antar att våren är några veckor senare hos dej, så då blir det ju bra att njuta av vitsippor om någon vecka. //Anna-Lena

    SvaraRadera
  11. Vilken bra dag och så trevligt att komma ut på promenad tillsammans. Naturen är nästan som vackrast nu så man får passa på. Hängbron såg okej ut men hade den suttit högre upp vet jag inte om jag hade passerat. Tur att man kan hålla i sig på båda sidorna i alla fall.

    Önskar en fin torsdag!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Krampaktigt hållande mig i räcket, gick jag över bron.... kändes så iaf. Man blir mera ängslig med åren.
      Visst är naturen som allra vackrast just nu
      Detsamma!
      Kram

      Radera
  12. Tack för alla vackra sippor som jag inte hittar i större mängd. Undrar om det varit för torrt här för att de ska blomma rikligt. Vi har knappt fått regn alls i april-maj. Jag får kanske lite förundrad medge att det det finns otroligt vackra ställen nästan överallt i vårt land, ibland inbillar jag ju mig att just Dalarna är vackrast...Tack för den ljuvliga promenaden

    SvaraRadera
  13. Dalarna är vackert! Ni har vackrare vyer än vad vi har. Men naturen är vacker i våra trakter också.
    Så tror jag att det är! Anna-Lena

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas