lördag 20 augusti 2022

Back on track!

 Ja, det var en jädrans smäll! En enda riktigt nära! Jag var ute i trädgården, maken inomhus... han hörde inte mullrandet som närmade sig förrän det var för sent. Hade hunnit dra ur kontakten på TV-apparaten, men inte hunnit till modemet. 

Hörde av grannen att blixten slagit ner i ett träd ett par hundra meter bort. Märkligt att laddningen kan leta sig ända till vår fiberkabel och genom den förstöra modemet. 

Ibland inser man att det var enklare förr! Då när TVn gick för sig och telefon och dator för sig. Nu är det sammankopplat, och det enda som funkar det är mobilens 4G. Vet inte hur vanligt det är att ha begränsad surf ( tror att det är vanligt). Jag har TRE och 5 GB.  Använder det ganska mycket, men brukar aldrig ta slut, på långt när. Men denna månad, så får jag spara lite. Det har gått åt ovanligt mycket, denna månad, så blogga genom telefon och surf, det har det inte inte varit tal om.


Kan vara gott med en paus ibland också. 

Jag kan tycka, att om jag normalt gör åt 2 GB "surf" i snitt, så borde jag kunna spara av de tilldelade 5 för att kunna använda dem, om jag någon gång behöver. 

Tyvärr funkar det inte så, och då tycker jag inte att man tänker rätt. Det man spar, det har man kvar, det borde definitivt gälla. Det är väl så man bör tänka i dessa tider, då offentlig verksamhet och privat dito bör tänka mer än en gång innan man använder sina medel.


Har inte använt något av de (inte så stor summa) pensionssparade pengarna ännu. Varje år har jag fått en förfrågan om utbetalning ska börja, och då från den månad då födelsedagen firas ( november). Vet att det varit något konstigt med pensionssparandet i tidigare form, och att jag gick över till ett annat månadssparande för ett antal år sedan. Men att det varit så här tokigt, det visste jag inte. På mina sparade pengar, som redan en gång är skattade, ska jag betala 30 % skatt.!!!!Förklara den logiken den som kan.
Eftersom jag fortfarande jobbar ett antal timmar i månaden, så uppbär jag lön på några tusenlappar i månaden. Den skatt som dras där ifrån, den är så låg så att den knappast märks. 
Kan väl vara så att det ska löna sig att jobba, men att dra skatt på de pengar som är tänkta som pension, och som redan är skattade, det förstår jag inte.... 


Fick ett mail, via Kivra ( utmärkt app) från Skatteverket. Angående pensionshöjningen som skulle ske i augusti. Tänkte väl att det blir väl inte mycket, en hundralapp, kanske, jag har ju helt ok pension redan... men tji fick jag, 0 kronor. Det samma gällde maken. 
Det är jättebra att man satsar på dem som har låg pension. Förstår inte att man kan leva på den summa pengar, som är lägsta garantipension.
Men samtidigt... snikna jag... en hundralapp kunde väl alla fått. Bara för att visa att man satsar på alla oss "gamlingar". 


Det var värst vad det blev mycket pensionssnack. Var inte alls tänkt så, då jag slog mej ner framför datorn. Tänkte lägga ut några kamerabilder ( tidigare har jag bara visat bilder som jag tagit med mobilen)  och ta upp en skitsak, som egentligen inte alls är en skitsak. 
Utan en fråga om  att må bra och om jämställdhet.

Resan från Grövelsjön till Grimsås tar dryga nio timmar, med ett par pauser inräknade. Största delen av resan går längs Inlandsvägen, riksväg 26. En väg som går mellan Halmstad och Mora. En turistväg, året om.
På denna sträcka finns inte en enda rastplats med toalett. Det finns förresten knappast någon rastplats alls, bara små parkeringsfickor utmed vägen.  De allra flesta behöver göra ett toa-besök, under de långa resorna. Det blir förstås på lunchstället, men det räcker inte. Nummer två är inte att tänka på för någon, men män kan lätt gå bakom bilen och "slå sin drill" på en parkeringsficka. 
Men damer, vad gör vi? Knappast så att vi drar ner byxorna och visar alla förbipasserande rumpan. Gå in en bit i skogen... ja, men det kräver att man tar på sig ordentliga skor! Man går inte med sandaler i terräng!
Har svårt att förstå att man inte fått till en enda rastplats längs de  högtrafikerade riksvägarna. Gäller f.ö. väg 66 mellan Sälen och Vansbro också, samt väg 70 mellan Mora och Idre/Norge. 


Tre dagar i fjällbygden! Skulle kunnat stanna längre...tagit det lugnt och bara njutit. Och sluppit förkylning ( maken) förstås. 
Nio timmar drygt, enkel resa. Är det värt den långa tiden på vägen? Ja, ja, ja! Skulle sätta mig i bilen i morgon igen, om någon frågade om jag ville åka med....
Det är så otroligt vackert, och så rofyllt. Såg ganska många ensamma vandrare. Tror att det är en riktigt bra retreat. Men lite långt att köra på egen hand... 
Hoppas att maken vill/vågar åka med nästa år igen ( han har "alltid" blivit förkyld under eller efter resor på senare år).... 


Kul att bloggvännen med samma namn som jag ( Anna-Lena -i Östersund) informerade om att denna vackra vy från lilla orten Sorken i Norge visar "dronningen".  Hög byst, hals, ansikte med spetsig näsa, panna och håret utsläppt, ligger hon där och gottar sig.  en av resans vackraste vyer.... Visst är hon tydlig !


Gott att den fuktiga, kvalmiga åskluften har bytts ut mot en betydligt friskare luft. Det regnade och åskade ( modem urkopplat) en stund i går kväll, men inget otäckt nära. 22 mm regn var dock välkommet. Tyvärr är det så att en del björkar blivit gula och tappat sina blad under den varma perioden som varit. Inte kul.... men vi går tveklöst mot höst. Varvid jag redan längtar till slutet av mars igen..... 

Fördelen med kyligare väder.... nu kan man man ge sig ut på lite längre vandringar/promenader igen. 
( Cykel funkar när det är varmt.... )

Ska korrekturläsa inlägget  ( missar alltid något fel ändå) och sen ska jag ta en runda och leta efter gula, välsmakande svampar....  kantareller. 


18 kommentarer:

  1. Så skönt att tekniken fungerar som den ska igen. Vi drar aldrig ut något när det åskar men det borde vi kanske göra...
    Det svenska systemet är märkligt. Vi betalat skat på redan skattade pengar och ibland tredubbelt. Rena vansinnet kan jag tycka.

    Önskar en fin lördag nu!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, tack! Betalar gärna skatt...men tycker det vore schystare att dra från "lön" I stället från sparpengar... Har inte haft koll på detta tidigare... Kram

      Radera
  2. Jamen det är inte klokt eller hur, denna brist på toaletter! Kan inte du som nyss åkt vägen ta kontakt med Trafikverket och skriva att det behövs en ändring på detta! Du är ju bra på att få till tydliga budskap! Jag peppar allt jag kan! En anledning till mitt ointresse att sätta mig o åka långväga är just detta jäkla behov att hitta toa i tid. Gäller förresten även här hemma. Ibland när jag får vänta timtals i stan så finns de enda toaletterna i galleriorna som inte har öppet mer än ett fåtal timmar på helgerna...
    Nåväl, till mycket trevligare ämne, att åka norrut och njuta! Självklart ska ni åka upp flera gånger, om inte annars så för att bryta den trista trenden med förkylning! Så vackra bilder, o mig behöver du ju inte övertyga, jag är redan frälst i Norrland...
    Kram

    SvaraRadera
  3. Glömde säga att jag nyss skaffat Hallon o där sparar man den kapacitet man inte utnyttjar och de har bra pensionärspris

    SvaraRadera
  4. Bra tips! Funderar också på Hallon. Då ska jag byta till det. Förklara varför, när man snart ringer upp från Tre och vill förlänga abonnemang. Och visst kan jag skriva till Trafikverket. Undrar om de bryr dig... Kram!

    SvaraRadera
  5. Nu har du med ett enda inlägg kommit ikapp. Hoppas att inte åskan drabbar dig en gång till.
    Vad gäller sparad kapacitet så finns det några leverantörer där man kan spara outnyttjade GBs.
    Vad gäller pensionen så är även jag mera än nöjd. Blev ännu gladare när jag såg ökningen i år. Älskar att "få lön" utan att röra en fena;-)
    Inga toaletter/rastplatser på vissa riksvägar - ja då ber man ju om det om man säger så. Nöden har ju som bekant ingen lag så..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Undrar om det hjälper att skriva till Trafikverket. Kan ju göra ett försök.../Och så får jag byta från Tre !/Anna-Lena

      Radera
  6. Ang. pensionen så är det nog bara att finna sig i vad politikerna bestämmer. Men visst håller jag med dig om att det är tokigt att dra skatt på redan skattade pengar.
    Ang. rastplatser med toaletter längs vägarna så har du helt rätt. Visst fanns det fler tidigare. Nu vet jag inte om jag ser någon när jag åker mina turer upp över landet. Vare sig mot kusten eller mot fjälltrakterna. Uppriktigt sagt så saknar jag dem inte heller, de brukar vara mindre trevliga att besöka, om jag uttrycker mig milt. Jag använder bensinstationerna eller går ut i skogen. ( I sandalerna sommartid ... på vintern är det svårare).
    Ska också kolla upp Hallonabonnemang.
    Där fick du till en fin bild på Dronningen minsann! / Anna-Lena

    SvaraRadera
  7. Så kul att veta att det är dronningen!
    Bensinstationer... ja, de har säkert toa. Skitäckligt att gå med sandaler där andra gjort ifrån sig...
    Nu har jag ganska bra blåsa, så jag klarar mig oftast med ett lunchbesök på en långresa...
    Utmed E6 och E4 finns det rastplatser lite här och var. Toaletterna städas flera gånger per dag, så där brukar det vara fräscht. Därför blir deg ännu konstigare att det inte finns någon toa-rastplats utmed en av Sveriges största turistorganisationer. Inlandsisen. Ha det gott! //Anna-Lena

    SvaraRadera
  8. Äsch... jag går inte in i skogen där alla andra har varit. Jag kan köra in en liten bit på en mindre skogsväg. Där får jag vara för mig själv. / Anna-Lena igen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Smart tänkt! Tänk, jag tänker inte längre än näsan räcker! 👍😊

      Radera
  9. Hej och välkommen tillbaka. Har saknat dig.
    Vilket rejält åskväder ni fick! Och illa att blixten slog ner och slog ut mycket av det tekniska.
    Tänkte på detta med mobil och surf. Har Telia och fick under pandemiåren extra tilldelning som pensionär och det med flera hundra GB,
    Dessa kan jag spara. Och jag har i vanliga fall 4GB surf och det gör jag inte av med utan då sparas resten tll nästa månad o.s.v. Jättebra!
    Kanske dags att se över ditt abonnemang och att de kan ge dig mer surf för samma pengar.
    Ja, pensionen är ju som den är. Men detta att betala skatt en gång till på skattade pengar är ju knasigt. Vet att jag reagerade när jag slutade jobba vid 62 år och då fick skatta i högsta tabellen eftersom det inte var jobbskatteavdrag. När jag sen fyllde 65 så blev det annorlunda och det blev ca 1200 mer efter skatt i pension.
    Förstår att ni hade en jättefin resa på alla sätt och har varit med via de inlägg du gjort. Men visst är det märkligt att det inte finns bra rastplatser.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra att ha tänkt igenom abonnemang, då man snart ska höra av dig från 3.
      Nu blir det inte ofta man kommer upp i 5GB...men just den gången man gör det och ramlar över gränsen, så ska man kunna ha nytta av sitt "sparade".
      Sen funkar inte 3 utomlands, märkte jag, då vi var I Norge. Eller kanske har med EU att göra, för jag är rätt säker på att jag haft 3 , då vi var I olika EU-länder före pandemin. ( Sen hösten -19, så har vi inte lämnat Sverige...förrän vi körde några mil in i grannlandet)
      Ha det fint! Kram//Anna-Lena

      Radera
  10. Vi har Hallon som också går på 3-nätet där sparas allt man inte använder av surfen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Får nog bli Hallon. Har funderat på det innan. Undrar hur det funkar utomlands... för någon gång mer hoppas jag kunna lämna Sverige. Om inte annat för att åka till Norge eller Danmark. //Anna-Lena

      Radera
  11. Jag har också Hallon. Betalar 99:-/månad. Och jag är nöjd, har ingen koll på hur mycket surf jag har kvar, men den har aldrig tagit slut. Det fungerar både i Danmark och Tyskland.
    Det är jobbig då man åker och det inte finns några toaletter utmed vägen.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ska ta kontakt med Hallon!

      Radera
  12. Synd att din man inte kunde vandra in i Norge, så jättevackert och mysigt det ser ut! Härligt, nåt att tänka på! Ja vilken åska det har varit, riktiga smällar, typiskt det som hände dig!
    Nej det finns ingen logik! Betala skatt flera gånger om! Man blir arg! Har låg pension, dåligt betalt jobb, men inte ett öre! rastplatser är dålig, Gubbar står överallt och pissar, vänder sig inte ens om alla gånger. Håller mig i det längsta....eller en bra bit in i skogen, där oftaste de som gjort nummer två redan varit!
    Dronningen var vacker, tydlig bild! Hoppas det blev många kantareller!
    Sommaren försvann som vanligt för fort!
    Ha det jättefint, många härliga inlägg! KRAM Primrose!

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas