onsdag 3 augusti 2022

Roadtrip

 Svägerskan är en mästare på att få till trevliga roadtrips. Brukar iaf bli en varje sommar, som vi hänger med på. 

Igår var det dags för sommarens runda, hastigt och lustigt planerad i helgen. 


Mot nordöstra delen av vårt västgötska landskap styrdes färden. Tio-tolv mil, närmare två timmar, dröjde det till första stopp. Det obligatoriska fikastoppet. 

I Tidan finns ett  café /kondis från (inbillar jag mig) mitten av nittonhundratalet. "Retro-cafe" skyltades det med, och visst stämde det, både exteriört och interiört. 

Supergott bröd (fralla)...och så hade de riktigt gammaldags pariservåfflor. Jag kunde inte motstå... och den var så god!


Askeberga skeppssättning var nästa anhalt. Sveriges näst största skeppssättning, bara Ale stenar har fler stenar. Men Askebergas stenar är betydligt större.


Otroligt att man kunde forsla dessa stora stenar på järnåldern. Man tror att det är 1000-1500 år sedan som platsen anlades. Då var omgivningarna täckta av vatten, här i gränslandet mellan Vänern och Vättern.


Gårdagens bästa bilder!


Fångade på grusvägen fram till Vaholms bro, en av sevärdheterna som svägerskan letat upp.


Vaholms brohus är det enda brohus som lär finnas i Sverige. 


Övertäckta broar är vanliga i USA... som i filmen "Broarna i Madison County".


Förekommer även i Tyskland och Schweiz, enligt info-tavlan.  Vaholms brohus, tillhörande godset Vaholm, byggdes på 1800-talet. I slutet av nittonhundratalet insåg man värdet att bibehålla. det då ganska förfallna brohuset. 
Det återinvigdes 1991 och är nu försedd med "sevärdhetsblomma".


Dryga två mil till Töreboda, Parkerade på torget, och letade utan större besvär upp Allan Manns plats. minnesplatsen för Dittes pappa. Ett sådan imponerande man! Stilig dessutom!


Naturligtvis var vi tvungna att ta en liten promenad för att se Sveriges minsta färja, färjan Lina över Göta kanal. Jag trodde  att man fick dra sig med egen kraft över kanalen.


Men se, det var en man, iklädd en tröja med samma vackra färg som färjan delvis var målad i, som utförde kraftprovet. Han hade fullt upp! Såväl fotgängare som cyklister, kom i strid ström för att begagna sig av färjan. 


Helena hade "utlovat" snitsel till lunch.  På Biergarten i Hjo. Då vi kom dit vid sen lunchtid var snitseln slut. Fish och chips gick minst lika bra för min del. 
Eftersom restaurangen gick  i tysk stil, så var ju öl... med alkohol eller utan... den givna måltidsdrycken. 


Biergarten är ett av de gamla trähusen i  Hjo Stadspark. Alldeles vid Vätterns strand. Vackert!


Badhytter i tysk stil fanns vid badplatsen.

 
De gamla trähusen var helt bedårande. 

Trots att Grimsås och Hjo ligger i samma landskap, så har jag bara besökt  stan en enda gång tidigare. Det var nyårsafton för ett antal år sedan. Gamla fina städer, belägna vid sjöar, de gör sig mycket bättre sommartid.


Svenskt tenn, det kan jag inte mycket om. Men svägerskan har koll. Och visste att det fanns en utställning på Kulturhuset i Hjo. 
Estrid Ericson, grundaren, kommer från den lilla staden vid Vättern.

Snygga mönster....


Den här lampan tycker jag var så snygg. "Den skulle du nog få betala ett antal hundratusen för" sa svägerskan. Synd, tyckte jag....Till salu var den ju inte heller, men jag tycker att det är synd att produkter från Svenskt tenn ska vara så dyrt.... Antar att man får betala för märket....
och att det är bra kvalitet..


Konstmuseet hade  utställning. Tror att de döende hästarna i brons hade ett pris på 42 000.  
Välgjord konst... med mycket tragik i sig....


"Gubbklump". Den var häftig, tyckte jag.....

En trevlig resa, roadtrip, blev det. Härligt väder... och ett varierat program. Ser fram emot nästa resa arrangerad av Helena....


Hade tid för service på bilen idag på förmiddagen. Vi köpte vår senaste bil i Värnamo, dit vi ofta har ärenden. Servicen på Toyota tar en stund, och under tiden lånade vi en liten bil och hälsade på Johannas familj. 
Vi blev synnerligen förvånade då vi körde in på väg 151. Ett "tåg", en parad, av äldre traktorer låg alldeles före oss. 
Protesterade man mot något, som man ju understundom gör medelst traktorer i kö,  i Frankrike?


Googlade på "Plöjboys Visingsö" och fann att det finns plöjboys på flera platser i landet. Det tycks vara äldre herrar som odlar äldre grödor och som vill bevara äldre jordbruksredskap.


På somrarna händer det att man ger sig ut på roadtrip, med två-tre övernattningar. Gärna på "hörännen". 

Tuffa killar, speciellt de som kör "otäckt" i regnet.  De höll bra avstånd, det var lätt att köra förbi karavanen....  Så kul att få se alla de gamla traktorerna i en rad....


Träffade två killar, varav den minste höll på att återhämta sig från en liten virusattack. Den store hade varit med mamma på en egen roadtrip igår, och köpt flera burkar såpbubblor.  Att blåsa såpbubblor,  det är ett nöje för både mormor och barnbarn.


Så klart måste vi gå ut  i hagen och prata med Drömma, innan vi åkte hem. En väldigt social liten hästtjej. Mycket beroende på all den tid som "matte" lägger ner på henne. Men så är det väl, vill man ha en bra häst.... eller hund... så krävs det att man jobbar med dem och pysslar om dem. 


Blev en liten roadtrip på cykel, efter det att vi kommit hem.  Ljummet i luften, men ganska mulet. Bra cykelväder.


Ryggen och hjärnan var väl inte helt överens....det  blir så vissa dagar. Men det är bra att hjärna vinner, och att tant fick en fin runda på treväxlad tantcykel. Det går inte att komma ifrån, jag gillar min vanliga cykel betydligt bättre än elcykeln....

Roliga dagar. Och tiden bara rusar iväg. I morgon får bli en dag här hemma.... Tror jag....












31 kommentarer:

  1. Den roadtrip var ju helt suverän. Tänk så mycket roligt man kan hinna med under en dag. Bilden av Condis med den läckra neonskylten tror jag att Tony har visat för ett tag sedan. Tror mig känna igen skylten. Ja, och Ditte var ju i Töreboda när platsen invigdes. Skoj att du också har hittat dit, eller rättare sagt din svägerska:-)
    Svenskt Tenn, ja man betalar för namnet, men sakerna är ju fantastiskt vackra. Huvudbutiken ligger på Strandvägen, Stockholms maffigaste och med bred marginal dyraste gata...
    Plöjboys har jag aldrig hört talas om, men vilken rolig "hobby". Förflyttning i en traktor i 30 km/t går väl an, men om man inte har ett tak över huvudet vet jag inte om det är så roligt... Å som bil bakom skulle jag troligen ha svurit om jag inte haft möjlighet att köra om;-)

    SvaraRadera
  2. Tony känner till vårt Västergötland!
    Började tänka ut en rädda ovackra ord... men hejdade mig. Traktorerna höll åt sidan och hade ordentliga avstånd emellan. Så det var lätt att komma förbi.
    Teknikerna i utställningen varxjag inte imponerad av, men färg och form, det var otroligt vackert.

    SvaraRadera
  3. Vilken härlig och trevlig roadtrip som svägerskan hade ordnat. Man hinner mycket och det finns mycket trevligt att se i Sverige. Spännande med minnesmärket över Dittes pappa.
    Svenskt Tenn har mycket fint tycker jag och kvaliteten brukar vara bra. Men visst, man betalar säkert en del för namnet. Butiken är i alla fall väldigt trevlig att besöka tycker jag.

    Kram och god kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Antar att den bara finns i Stockholm. Annars vore det intressant att besöka en svensk tennbutik.
      Sverige har så mycket vackert. Är inte det minsta sugen på utomlandsresa. Kram

      Radera
  4. Härligt! ,-))) Hade själv tänkt kolla in Manns plats i Töreboda, men hade på nåt underligt vis sett fel, på andra sidan sjön! Annars hade vi varit där ,-)

    Mysig Roadtripp! Mycket fint ni hann se, härliga bilder, nu ska vi eftr att ha gått ut med mamma i morgon åka på en...ja tripp alla fall ,-)) Fint brohus!
    Hjo ska vara vackert, vilken mysig tripp!
    Badhytterna i tysk stil , jättesöta. Fina gamla trähus ,-) Jag är väldigt okoncentrerad just nu, det märks kanske! ,-)
    Vilka läckra stolar med mönster. Mysig lampa, men så dyr, det var synd!
    Döende hästarna , vacker men ....hade velat ha mer liv i dom ,-))
    Gubbklumpen ,-))) kul!
    Tänk i Värnamo stannade vi på campingen söderut, fint ,-) Plöjboys skrattar jag glatt med inte åt!
    Såpbubblor gillar jag, hoppas han mår bra snabbt igen!
    Drömma var verkligen otroligt söt, vacker!
    Vackra bilder ,-) Mysig roadtripp!
    Ha det fortsatt fint! KRAM Primrose -)

    SvaraRadera
  5. Det var en roadtripp som heter duga. Så fint att få "följa med" på den och att få se så intressanta bilder. Rådjuret på åkern (sedd framifrån), den övertäckta bron, den lilla färjan, badhytterna, den jättevackra lampan (den hade jag också gärna velat ha), de sorgligt döende hästarna och traktorparaden...Gillas skarpt! / Anna-Lena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack ! Bilderna på rådjuret blev jag så nöjd med!
      Kul med en resa ihop med dem man känner väl.

      Radera
  6. Värnamo camping. Vid Lagan. Du skulle hört av dej, så hade jag kommit och sagt hej!
    Hoppas att roadtrip med mamma blir blir bra. Din mamma uppskattar den säkert.
    Ni får åka til Törebods nästa sommar. Campa i Hjo. Där är fint! Stor kram!

    SvaraRadera
  7. Vilken toppendag! Låter hur kul som helst.
    Barbro/walkaboutsweden

    SvaraRadera
  8. Vilket toppeninlägg, vilken toppenroad och tack för att du låter oss andra komma med på allt detta fina. Sverige KAN! Och din svägerska med!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svägerskan är bra att ha! Dessutom ankare i vårt framgångsrika quizlag.

      Radera
  9. Tack för att vi fick följa med på rundturen! Eval8

    SvaraRadera
  10. Så jätteroligt att följa med er på denna biltur. Ja, i delvis kända trakter för min del. Vaholms brohus känd jag inte alls till så dte får jag ta mig an en annan gång. Men Töreboda är desto med hemma-Här var jag senast i våras då det just var invigning av pappas plats här.
    Förjan Lina minns jag från barndomen då vi tog den till ett pris av 5 öre och sedan fortsatte cykelturen längs kanalbanken.
    Roligt med stopp i Hjo och en titt på Estrid Erikssons utställning i Hjo. Var där i september på jobbresa och såg den då.
    Fina bilder från er resa och inte minst rådjuren , barnbarnen och så pappa förstås.
    Stort tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkade som det var gratis med färjeöverfart nu. Folk bara gick ombord.
      Fina trakter som du har barndomsminnen ifrån. Gillar det öppna landskapet.
      Kul att lära känna sitt landskap lite bättre. Kram

      Radera
  11. Vilken trevlig roadtrip det blev, och så mycket det finns att titta på! Så kul att du fick se minnet av Dittes pappa, och den lilla färjan har jag sett på hennes blogg!
    Ha det gott! Kul med "quiz planet" ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Återkommer med ny match. Ska undvika ritt specialämne.
      Kul att lära känna norra Västergötland lite bättre. Detsamma till dej!

      Radera
  12. Skaraborg är underbart att köra bil i och jag längtar dit igen. Jag jobbade med kontroller för Västtrafik och hade hela Västtrafiksområdet (Västra Götalands Län) som arbetsfält. Det blev många vägar stora och små kors och tvärs i länet och många små pärlor jag hittade typ Condis och Vaholms brohus i Tidan, bland mycket annat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter som du är rätt man att ge ut en liten skrift om "pärlor i Västergötland". Det finns ju så mycket att se!

      Radera
  13. Vilken fantastiskt trevlig roadtrip du bjuder på! Såå trevligt att få hänga med! hjo är en fin liten stad som jag besökt flera gånger. Töreboda har jag också varit, men det är många år sedan - färjan Lina kommer jag i alla fall ihåg. Fint att du uppmärksammade Dittes pappas plats där.
    Bilderna på råbocken är verkligen jätteläckra! Bra jobbat!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rena tillfälligheter att bocken bara stod där i åkern
      Kram

      Radera
  14. Vilken trevlig, intressant och varierande tur!

    SvaraRadera
  15. Vilken härlig roadtrip du tar med oss på. Kondiset såg mysigt ut, som om det låg i en vanlig villa i ett villaområde. Askeberga skeppssättning skulle jag vilja besöka. Ser fint ut. Ale stenar har jag besökt flera gånger. Svenskt tenn ja, så fint men ack så dyrt. Roligt att se bilder från utställningen.
    Återigen, tack för en härlig roadtrip!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Väl värda besök...åtminstone när man hinner med allt på en dagstur

      Radera
  16. Vilken härlig trip! Vilka minnen detta blir! Själv känner jag mitt minne rusa efter att ha tagit del av allt.
    Kram, Gerd

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske du besökt platserna. Du bor ju nästan i närområdet Kram

      Radera
  17. Vilken härlig tripp. Lampan var riktigt fin. När du skrev om Töreboda trodde jag att ni hade åkt Göta kanal. Vi har åkt tre olika turer på kanalen. Men jag vill åka igen. Tyvärr så blir det inget resande i år på semestern, Stefan vill måla färdigt. Huset är färdig målat, nu är det ladugården och stenladan. Eller...vi har ju varit i Lögnäs, så en liten tripp har vi gjort.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. PS. Fina bilder, speciellt på rådjuret.

      Radera
    2. Tack!
      Har åkt Göra kanal två gånger. En gångven kort resa
      Det passade mej perfekt. Resan från Karlsborg till Sjötorp, den blev långtråkig. Är ju lite otålig av mej. Kram

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas