måndag 22 augusti 2022

Insekter


 Den kom och satte sig i det torra gräset på min promenadväg. En nässelfjäril. Den satt stilla en bra stund, och tillät mig att få upp mobilen ur fickan och dessutom stt öta ett par foton.

En annan fjäril, tror det var en amiral, flög iväg över det mogna kornfältet. Den hade inte tid att stanna upp. På väg tillbaka hemåt, uppmärksammade jag ett par vita fjärilar, rapsfäril/ kålfjäril(?),  som var mitt uppe i sin parningslek.

Tänker på alla fjärilar som fanns bara för några år sedan. Det fanns en fjäril på varje väddplanta. För att inte tala om hur populära solrosorna var. 


Numera är det några enstaka humlor eller solitärbin, som njuter av de stora blommornas rika nektarsötma.

Inte ens flugor finns längre i riklig mängd. Förr var det daglig jakt på surrande och irriterande flugfän. Idag är det nästan så man vill klappa och kela med de få man ser.

Klappa fint på myggor, dit har jag inte kommit än. Träffade på tre stycken i Grövelsjötrakten. Slog ihjäl två. Har fortfarande dåligt samvete för det.
Hörde en inande mygga härhemma på gårdagens kvällspromenad neråt mossen. Den tycktes inte ens försöka att attackera!


Jag blir glad åt varenda liten insekt som jag ser. För det är något som är väldigt fel! Det ska finnas mängder av insekter på sommaren.

Har sett en del pollinerare, humlor, solitärbin under sommaren.  Men inte så många som vanligt!

Fåglarna tycks också ha blivit färre. Så här års så har sången tystnat, och än är det inte tid för att erbjuda dem mat. Fröer finns gott om i naturen, men hur går det f

ör dem som lever på insekter? Har de kunnat hitta mat?


Bristen på insekter oroar mej. Mycket! Liksom att fåglarna tycks bli färre.

Snart val! Anser att miljöfrågan är den viktigaste av alla frågor . Den borde få högsta prioritet. Hos alla partier! Och hos alla väljare.

( Om jag kommer att rösta på miljöpartiet? Svaret på det är nej..)

20 kommentarer:

  1. Svar
    1. Fast jag vill ja mer!//Anna-Lena

      Radera
  2. Jag tycker vi har både det ena och det andra. Fjärilar, getingar, flugor, myggor och fåglar är det hur mycket som helst! Har inte märkt någon minskning. Inte av myror heller, ett riktigt myrår i år. Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter bra att de finns på andra ställen. Myrorna finns här oxå. //Anna-Lena

      Radera
  3. Inte en enda mygg har jag sett den här sommaren. Inte ett enda myggbett med andra ord. Nu bor jag ju inte i hus med trädgård, men vi får ofta besök av insekter på balkongen. Det jag har märkt i år är att antalet pyttesmå spindlar har ökat från tidigare noll till många. Antalet humlor och fjärilar är ungefär detsamma som förut. Antalet flugor har minskat.
    Vad gäller fåglar så har föreningen ju satt upp fågelskrämmor på taken, för trutar (eller om det var fiskmåsar) skränade så förfärligt och sket ned balkongräcken. Det sistnämnda gör det tyvärr fortfarande, men antalet har minskat radikalt. Ärligt talat inte mig emot...

    SvaraRadera
  4. Spindlar finns det en hel del!
    Förstår att ni inte vill ha måsar eller trutar. Dom slipper vi. Det är småfåglarna som jag saknar. Få se hur det blir när vi börjar mata på fågelbordet.

    SvaraRadera
  5. Du är som jag är, glad åt alla insekter som finns och syns. Utan dem stod vi oss slätt och tyvärr ser man skrämmande bevis på att insekterna inte har det särskilt bra i vår värld.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man måste nog vara extra uppmärksam för att förstå...//Anna-Lena

      Radera
  6. Jag har också noterat att både fjärilar och insekter är färre i år. Vad gäller fåglar har jag inte tänkt på att de är färre. Men vi har mest sjöfåglar;måsar och trutar och det är det ingen brist på dem hos oss . Inte på inte kajorna heller.
    Visst är miljöfrågorna viktiga , absolut, men hela landet måste också kunna fungera och ine bara storstäderna. Nog så viktigt, Idag känns inte satsningen på landsbygden särskilt seriös.
    Vackra bilder att njuta av.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är småfåglar jag funderar över. Kajor finns i överflöd, där de trivs. Liksom måsar och trutar.
      Det känns som om miljöfrågan kommit i skymundan.//Anna-Lena

      Radera
  7. Verkligen trist med mindre insekter, har inte tänkt på det förrän fler och fler börjar prata om det. Fina foton du tagit på fjärilen och de färgglada blommorna. Ha det gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kändes som om fjärilen var sjuk också, eftersom den stannade på marken så länge. Kram! Anna-Lena

      Radera
  8. Vi har inte så många flugor, vilket jag är tacksam för. Men nu har getingarna kommit, tyvärr, för jag gillar inte alls getingar. Vi har haft en hel del bin hos oss. På mynta-blommorna är det full aktivitet, där surrar det rejält. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gott så! Håller med, getingar är onödiga. Rovdjur. Men de ingår i våra näringskedjan. Kram! //Anna-Lena

      Radera
  9. En kvällstur med bilen under sommarkvällen förr i tiden gav en vindruta nedkletad av alla upptänkliga insekter och flygfän. Numera är vindrutan hur ren och fin som helst efter hur många mil som helst.
    Om det beror på att bilarna är mer strömlinjeformade så insekterna inte slår i rutan utan följer luftströmmen utmed bilen och flyger vidare bakom bilen eller om det är färre insekter numera... sådant kan jag fundera över. Kanske är sanningen en kombination av mina båda funderingar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror att detcär rn kombination. För färre insekter har det blivit, helt klart! //Anna-Lena

      Radera
  10. Visst fanns det fler insekter förr. Jag minns att det brukade vara massor med humlor och fjärilar men nog är det betydligt färre nu. Här i vår kommun låter man många gräsmattor bli till ängar vilket jag tycker är bra. Samtidigt så vet jag att en del i kommunen tycker det ser ovårdat ut.

    Kram och god kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra att ge insekterna fina områden att vara på. Men vi har massor av blommor, och ändå så få insekter. Kram //Anna-Lena

      Radera
  11. Delar din oro som du vet.Jag har inte haft en mygga på mig eller surrande runt huvudet på hela sommaren. Visserligen bor jag inte längre i skogen men jag bor ändå på landet! Vi måste hjälpas åt att odla plantor som insekterna vill ha, då har fåglarna också mat och kretsloppet fungerar. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tänker också om klimatet har blivit för varmt och torrt... inte bra det här. Jag har massor av blommor, men få insekter ändå. //Anna-Lena

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas