lördag 6 augusti 2022

Ganska fantastiskt !

 


Regnbågsrabatt!  Det passar väl i dessa Pridetider! Svårt att fånga färgprakten på bild, men jag tycker nog att den är ganska fantastisk. Speciellt som katterna har gjort sitt för att röra om bland frön och plantor. Och i och för sig bidragit med extra näring....


Sommarinfluensan skrev jag om igår. Den som gjorde att Konrad fick hög feber i torsdags kväll, och åkte hem från planerad övernattning i Halmstad.
40, 2 i feber rapporterade mamman i går eftermiddag. Usch! Ny rapport på kvällen: Hög feber... dock framgick det inte hur hög. Det fick jag veta när morgonens rapport kom, 40,4!

Klockan tio idag var han feberfri. Han skickade en hälsning till mej via Whatsapp och sa att om jag känner mig "förkyld", så går det över på en dag. Otroligt och ganska fantastiskt att jag för två dygn sedan lekte med Konrad i härligt havsvatten, att han för ett dygn sedan låg helt utslagen på soffan där hemma och han just nu lär vara på ett kalas hos en granne....


För en vecka sedan cyklade jag och C-E till Mossebo Stom för att avnjuta en våffla i den välbevarade gårdens trädgård.
Det var sista dagen som man hade öppet, för veckan som kom ( och som nu har gått) skulle man repetera in årets bygdespel.

Mossebo är en socken som har ca 400 invånare, varav en del faktiskt bor i "mitt" samhälle, Grimsås. Grimsås är ett relativt nytt samhälle, kom till tack vare att kust till kustbanan drogs fram här 1902, och växte sedan tack vare grundandet av IKO ( Industri Karl Olsson), numera Nexans Sweden.   De som bodde i Grimsås var ju tvungen att tillhöra en kyrka, och då kom man att dela samhället mellan Mossebo och Nittorps socken. 

Så jag tycker att det  är ganska fantastiskt att man i lilla Mossebo år efter år kan presentera ett nytt bygdespel, som handlar om historiska händelser och personer från den lilla byn. 


Träffade på Ulla-Britt, damen i mitten, då vi besökte våffelcaféet. 
Hon har medverkat i alla bygdespel, och i Mossebyrevyn dessförinnan. Jag undrade om hon skulle vara med i årets föreställning. - Bara en liten statistroll, blev svaret.
Ulla-Britt, 87 år gammal, hade en av de större rollerna.
Och vet ni... man blir lite glad när en dam som liknar mej i  kroppsbyggnad kan bli så gammal, och vara så superpigg. Inbillar mig att korpulenta personer får kortare liv....  Ulla-Britt får vara beviset på att så ej är fallet... varvid jag  i eftermiddag unnat mig både Polly-godis och mintchoklad.... :-) 


F.d, kommunalrådet i vår kommun, Tranemo, har återkommande stora roller i Mossebo-teatern. Detta år föreställde han en man Sven Svenningsson, som utvandrat till Amerika och startat en fabrik där man sydde kläder av siden. 
Han bytte namn till Brink ( man måste ha korta namn over-there) och kom hem till Mossebo för att värva kvinnor som sömmerskor till fabriken. 


Männen blev väldigt besvikna då det inte var välkomna att åka med till fabriken i Amerika.  
Mannen som visar sin besvikelse, det är "min" läkare på Tranehälsan.
Under pjäsens gång, så försökte några av männen komma på sätt att komma med till det förlovade landet. De klädde ut sig till kvinnor,,, men blev avslöjade.... de försökte få ihop till biljetter genom att sälja sin egendom på en "bonnaauktion ".  Det funkade bättre...men lite tokigt blev det förstås...


Lite helt ok sång ingick också i "lustspelet". En kul timme, som dessutom var lärorik, det fick vi uppleva. Och miljön, den var ju ganska fantastisk!


Den 250 år gamla kyrkan, på andra sidan byvägen, var öppen. Den lilla helgedomen är så vacker. Måste bara kolla upp när det är gudstjänst, för hit vill jag komma och bara vara under en still stund.


Lite småförkyld, känner jag mig, lite halvrisig, men det blir ju inte sämre av att man tar sig en liten promenad. Det blåser i träden idag. Varvid jag kom att tänka på att det är ganska fantastiskt hur många olika träd som det finns utmed vägen, om man går en kilometer mot "centrala" delen av byn. 
Vägkanterna är inte fy skam heller. Renfana hör till de mest lysande sensommarblommorna...

Kom på att jag kunde fota de träd som jag gick förbi. Missade dock ekarna. Det finns det ganska många i byn eget arboretum. Liksom.....


Alm

  
Lind. Flera jättestora träd. Tyvärr är blomningstiden över. Lindens frukter ser ut som  små "lösnäsor". 


Alen trivs nära vatten. Kottarna är redan under utveckling.


Bokarna är små och nyligen planterade . Har tagit sig ganska bra.
Svårt att fota, jag hade sandaler på fötterna och ville inte alls gå in i långt gräs. Ni kan ju fundera på varför... 

Askarna har sett sina bästa dagar. Ett ganska fantastiskt träd, löven slår ut sist av alla och asken släpper sina löv före alla andra träd.


Vare sig sälg eller björk hör till de ädlare  trädslagen.


Aspens löv sattes verkligen i dallring, i de starka vindbyarna.


Lönn, det har vi också gott om. De är de vackraste höstträden, då färgerna på bladen brukar skifta i olika nyanser av rött, orange och gult.

Ännu en fin dag, visst är det ganska fantastiskt att vara människa?

9 kommentarer:

 1. Japp, det är fantastiskt hur snabbt barn kan få otroligt högt feber för att sedan ett dygn senare vara feberfri.
  Om man gillar sommarteater (kallas för parkteater här tror jag) var det ju en toppen föreställning för dig. Å 87 år gammal och fortfarande vara "skådespelare" är fantastiskt. Hur kommer personer i den åldern ihåg texterna...
  Vilken mångfald av träd i din omgivning. Vår innergård bjuder på en liknande mängd olika träd. De enda jag är säker på är körsblomsträd, resten är stora frågetecken för mig...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får ut med flora och botanisera. Kul när man anstränger sig och får variation med hjälp av olika växter!

   Radera
 2. Ja, i dessa Pridetider så är det extra fint även med färgstarka blommor. Dina är jättefina- Var på Prideparaden i City idag och man kan lugntsäga att det sprakade av färg, musik och inte minst glädje.
  Vad fint att Konrad är pigg igen och kanske klarar du dig. Lite svårt att veta.
  När vi i höstas var till Ullared så passerade vi skyltar med namn på som jag ju känner igen via dig.Både Tranemo och Grimsås minns jag.
  Trevligt med lustspelet och även där få ta del av Mossebo.
  Önskar dig nu en fin söndag och njut av all grönska
  Kram

  SvaraRadera
 3. Njuter för fullt! Skulle gärna se Prideparaden. Men bor lite långt ifrån. Anordnas i Göteborg också... men jag tror inte den är lika stor
  Det blev kalas för familjen, där alla haft en influensasläng under veckan.
  Är lite förkyld, vilket jag inte varit på länge. Känns rätt ok... förkylningar är inger att vara "sjuk" av. Kram

  SvaraRadera
 4. Vilken färgglad och fin rabatt!
  Skönt att Konrad är frisk igen. B6 blev dålig så efter att vi träffades förra helgen. Hög feber och halsont. Det var bra efter två dagar.
  Många fina träd. Mina favoriter är Bokarna, allra helst på våren.
  Trevlig söndag! Eval8

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bokar är vackra. Vi har absolut ingen skog... Bara enstaka träd.
   Konstiga förkylningar. Men gott att det finns dndra virus än covid!

   Radera
 5. Härlig färggrann rabatt! En rabatt man blir glad av! Det finns många fina träd också ... blommande lind är en av favoriterna.
  Så skönt att Konrad repade sig från febern så snabbt - barn är otroliga!
  Kul med bygdespel ... och imponerande att ett så litet samhälle har en aktiv teatergrupp!
  Trevlig bildkavalkad!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack tack! Finns mycket som är ganska fantastiskt Kram

   Radera
 6. Lustspel va mycket kul du är med på. färgglada blommor, mycket fint! Men oj så hög feber Konrad hade, vilken charmig kille som peppar dig ,-) Att det går över fort!
  Träd tycker jag om ,-) Fina bilder. Så många vackra. Stora Lindar är nog min favorit, liksom Ek.
  Men alla har sin charm.
  Ha det fint och hoppas du slipper sommarinfluensan. KRAM Primrose ,-)

  SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas