onsdag 22 februari 2023

Hoppfullt

 


Det var ett välbekant ljud. Men ändå obekant, på något vis.  Det mötte mej, då jag steg ur bilen, hemkommen, efter ett bra pass på gymmet.

Jag spanade upp mot skyn, men jag kunde inte urskilja dem som frambringade ljudet. 

En våg av värme och hopp steg upp någonstans i magtrakten. Tranorna hade anlänt till våra trakter! 

De var antagligen på väg en bit norrut, kanske till dansen vid Hornborgarsjön.  Ett sådant härligt oljud de ger ifrån sig, vårens första tranor.

En stor flock bergfinkar har tagit rast vid vår ( makens) (ohygieniska?) fågelbord. Också ett hoppfullt vårtecken. Bergfinkarna stannar inte hos oss, de ger sig en bra bit norrut för att häcka.  Hörde att bofinken varit synlig också. Har dock inte kunnat urskilja någon i våra fågelflockar. 


Apropå set där med ohygieniskt matande, så var det någon som kommenterade det, förra gången jag visade fågelbilder. Det är inte trevligt att blanda mat och bajs, för det är väl det som det blir, när det ligger så mycket frön på marken. 

Matningen sker i ett överbyggt fågelhus, en dryg meter upp. Fåglar är selektiva, och väljer i första hand ut de bästa godsakerna. Alltså skvätts det ner en massa frön på marken.  Men vad gör man? Maken  skyfflar bort det som finns på marken då och då. Han lägger det i skogen en bit bort. Dit hittar ju fåglarna också. så det är ganska ogjort jobb. Med alla års erfarenhet av utspillda frön, så tycks farhågorna om att fåglarna blir sjuka av att åta från marken, klart överdrivna.


Så här långt hade snödropparna på den gamla matkällarens tak, kommit igår. I Ulås. Utanför Värnamo. Är så vackert, då det finns ett antal "buketter" där på jordtaket. Det fanns några utslagna snödroppar i trädgården också, men de blev aldrig fotograferade.

Kände mig extremt trött i slutet av mormorstisdagen. Det blir så ibland. Ont i rygg, ont i knän, vimsig i huvudet.  Idag blev det ett pass på gymmet. Känner mig hur pigg som helst, och det samma gäller både knän och rygg. Känns rätt hoppfullt att man kan återhämta sig så snabbt, de gånger man  "kör slut på sig själv."  Tror f.ö. att det var rester av förkylningen som påverkade tröttheten. Killarna skötte sig hur bra som helst, så dem kan jag inte skylla på..... 

Besökte distriktskontoret av PRO Södra Älvsborg i måndags. Behövde lite hjälp med vår lokala hemsida, vilken jag åtagit mig att sköta. Min IT-mentor, det var en trevlig kvinna på åttio år. Jag kände mig så glad, så fylld av hopp. då jag träffat henne. Alla som känner mig, vet ju att jag lider av lite åldersnoja och har svårt att inse att jag är pensionär....Britt-Marie visade mig att man kan ha ett aktivt liv och vara behövd, även om man hör till  den "tredje generationen".


"Våren  anlände igår!"sa man i lokalradion, Radio Sjuhärad. Nu visade det sig att det bara gällde Borås med omnejd. Vi som bor på lite högre höjd över havet, har tydligen inte haft tillräckligt höga medeltemperaturer för att blir vår-godkända. Men det känns absolut hoppfullt att den bästa av årstider befinner alldeles i närheten. Tibasten, bakom vårt hus, väntar bara på lite mildare temperaturer. Den är verkligen redo för vår. Och det är jag också.

28 kommentarer:

  1. Det känns inte riktigt som vårtemperaturer här heller än. Igår var det fint, om man hittade lä var det riktigt skönt.
    Man har väl i alla år matat fåglarna så. Det är väl inte något ohygieniskt i det. Det ska hittas fel på allt nu för tiden.
    Härligt med vårtecken. Våra snödroppar och vintergäck blommar, det är så fint!
    Trevlig kväll! Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror att ni ändå har vår, ni som bor så långt söderut!
      Jo, så är det... allt ska man gnälla på .. och "allt är farligt". Detsamma!//Anna-Lena

      Radera
  2. Det märks att du bor några hundra kilometer söderut. Dit verkar våren ha kommit för att stanna. Och tranor är väl ett säkert vårtecken, eller hur!!!
    Fågelmatning ohygienisk - det var nått nytt. Här i bostadsrättsföreningen har man valt att inte tillåta fågelmatning för man är rädd för råttor. Men det är ju inte samma sak som att ha en "fågelrestaurang" på landet.
    En IT-mentor som är 80 år!!! Eloge säger jag bara!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blev så glad av Britt-Marie!
      Ska bli snö här också, sägs det! Stackars tranor. Blir kallt för dem. Borde ha vett att vända söderut. //Anna-Lena

      Radera
  3. Det var nog jag det, som påstod att fåglarna KAN bli sjuka när de äter på samma plats där deras bajs hamnar. Jag håller fast vid det...
    Men vilken glädje att se så många olika arter vid fågelbordet. Lite avundsjuk på det är jag.
    Så fina vårbilder du visar upp. Här har det blåst iskalla vindar idag. Huvva.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan säkert bli sjuka....men det är många som klarar sig och kommer tillbaka dagligdags. Har haft många domherrar i år. Annars mest talgoxar. Samt då och då flockar av, som idag, Bergling och vid södra tillfällen gråsiska, grönsiska eller gulsparv. Häftigt med de fåglar som alltid kommer I flock.
      Visst är det oaptitligt, bajs och mat på samma plats. Tror inte att andra djur vill ha det så...Ha det fint! //Anna-Lena

      Radera
  4. Härligt hoppfullt 👍 80 årig IT- mentor 👏
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var häftigt! Och mycketvläroriktväven för den som är på väg mot 70! Kram//Anna-Lena

      Radera
  5. Tranorna är ett välkommet vårligt tecken. När de anländer vet man vad som stundar, även om det kan ta några veckor beroende på var man bor. Bergfinkarna är också ett riktigt bra vårtecken. Vi hade det som ni har det. Matade och mycket föll på marken, de åt gärna från marken dessutom, bergfinkarna, de kommer ju i stora, stora skaror. Det är helt klart överdrivet om hur ohygieniskt det är att ha frön och bajs på samma ställe. Det där reglerar fåglarna själva. Vi såg aldrig någon som blev sjuk på grund av det. De är ju markätande fåglar, så självklart så klarar de detta.
    Tack för härliga vårtecken!
    kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu får de äta vad dom bjuds. Det viktigaste är att det bjuds. Det hotas med en dm snö. Då lär det bli mängder med olika fåglar under fågelbordet. Det är det enda "roliga" med snö på senvintern. Kram! //Anna-Lena

      Radera
  6. Absolut vår när tranorna kommer och fint även med de andra fåglarna- Att fågelmatning skulle vara ohygienisk har jag inte funderat så mycket på. Jag kan tycka det om en lägger maten på marken och att den där drar till sig råttor. Har hänt här i flera lekparker och där råttor har invaderat små hus. Men det är ju en helt annan sak.
    Nu välkomnar vi våren.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi har inte råttor här på landet. Är nog mer stadsbor. Möss har det inte varit mycket av heller. Olika år. Händer att harar och rådjur syns vid fågelbordet ibland. Speciellt om det är mycket snö. Vilket det ju inte varit i år. Kram//Anna-Lena

      Radera
  7. Ljuset är härligt nu, lite vårkänsla... men inte idag precis. Tror det denna vår blir svårt att höra småfåglarnas kvitter, det är lite för stora fåglar här runt husen.
    Börjar redan kolla upp balkongmöbler, det lockar att börja inleda balkongsäsongen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vissa dagar så hör man fåglarnas sång. Härligt! Ni har ju inte då långt till hrmbygdsparken. Där kan man säkert lyssna på vårvintern!
      Ingen vårkänsla idag! Men drn kommer tillbaka! //Anna-Lena

      Radera
  8. Testar att kommentera, funkade inte igår.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blogger har sina sidor! //Anna-Lena

      Radera
  9. Våren kommer med det ena tecknet efter det andra. Ska jag vara helt ärlig är det osäkert om vi har haft meteorologisk vinter hos oss. Kanske bara en förlängd höst...

    En av mina träningskompisar är 80 år och piggare än pigg. Hon hoppar fortfarande in på sitt gamla jobb som läkare så nog kan man vara både alert och behövd.

    Önskar en god torsdag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tänkte på er sydskåningar, då jag hörde att våren kommit till våra trakter. Gissar att er höst gick över i vår direkt.
      Vi är väl olika vi människor, hur pigga vi är. Insåg idag, efter jobb 9 till halv fyra, att jag blir trött i rygg och fötter av allt gående och stående. Kroppen tar mer stryk än "själen".
      Harxtänkt på dej och miss E flera gånger. Hur gör ni, har ni en speciell "viloplats" för era hundar?Ha en fin eftermiddag. Kram//Anna-Lena

      Radera
  10. Visst hör man fåglarna och ser både snödroppar och krokus i trädgården.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt! Men i morgon blir det snö!

      Radera
  11. Vilka härliga vårtecken, både blommor och fåglar. Så fina foton du har tagit.
    Jag sitter och njuter av de vackra fågelbilderna.
    Tranorna som kommer redan? Ja, jag hörde på radion att de har sett en trana vid Hornborgasjön och det är ju verkligen ett vårtecken också.
    Åldersnoja, det lider min Mysing av också. Han tycker att han känner av att han har blivit äldre. Men han är ju frisk och mår bra. Han kanske ser mig och blir förskräckt. Ha en finfin kväll och kram från Wiolettan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ser mej i spegeln och blir förskräckt! Så gammal dom jag ser ut där...ibland... det kan jag väl inte va?
      Jo... jag fyller ju 70 i höst. Känns helt förvirrande! Kram// Anna-Lena

      Radera
  12. Det är härligt med alla vårtecken. Jag har börjat torka tvätten ute, så ljuvligt att ta in och stryka det som ska strykas. Höra fågelsången, och se hur växtligheterna börjar vakna till liv.
    Ha en bra dag! Kram Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Än har inte vårvtorkvinda kommit ut. Men snart är det dag! Den doften ! Wow ! Kram//Anna-Lena

      Radera
  13. Absolut är vi i den bästa av årets faser... när vi går mot ljusare och ljusare tider osv. Blommor och blad visar sig, fågelsången tilltar osv. M.a.o VÅREN!
    A-L Tack för kommentaren hos mig som jag tyvärr lyckades radera. Sitter jag och har laptopen i knät lyckas jag med "det mesta"...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du läste den kanske! Min frustration över att SD regerar vårt land. Ingen skada skedd. Ha det fint! Tycker att det är så kul att du är tillbaka i bloggvärlden!//Anna-Lena

      Radera
  14. Tack för de orden! Jag vet inte om jag är tillbaka eller ej. ;-) Kanske högst tillfälligt, det är litet kul, men ett påhäng - och det får det förstås inte vara fortsättningsvis om jag ska stanna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag bloggar ju bara två tre gånger per vecka. Högst! Varje dag, det skulle bli påhäng! //Anna-Lena

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas