söndag 19 februari 2023

Semletid

 

 

Den första semlan jag smakade detta semmelår av anno 2023, det var i samband med PRO-mötet som vi hade i slutet av januari.

"Gillar jag  inte semlor längre?" var min tanke då jag ätit mig in i bakverket. På sedvanligt sätt. Först hatten av. Doppad i lite grädde. Sedan,  med hjälp av sked, attack  från utsida med snabbt avancemang mot den åtråvärda mitten. 

Torr bulle, snålt med såväl grädde som fyllning. Nej, den semlan, från ICA i Dalstorp, gav inte mersmak. 


Semla nummer två avnjöts på "ledighetskommittens" träff i onsdags 

Bullen var smakrik och ganska saftig, semlan var fylld med mycket grädde och mycket god, mjuk mandelmassa.  Inte så söt, utan mer med smak av mandel.

Tänk att en semla kunde vara så här god. En semla, som också var ICA-gjord. Men denna gång från ICA Kcantum i Tranemo.

Prismässigt liknade pris som tidigare "ICA-semla", omkring 25 kronor.


Ända sedan senaste besöket, tredje advent, har jag sett fram emot fastlagssöndagen.  Vare sig för semlans  eller för den speciella dagens skull, utan för att när Erikson Cottage öppnar nästa gång efter adventsfika, då är våren på gång. Lite av ett "våravstamp".

Det som bakas i surdegsbageriet , det är mathantverk . Allt görs för hand, ja, allt utom degknådandet. Att framställa ett bakverk är en lång process, med surdeg och lång jästid av vetedegen. Bullen är bakad på mjölk från närmsta gård. Mjölet är ölandsvete från västgötaslätten. Mandeln är importerad från Italien, rostad och mald på plats i Lindås.

Det var på Erikson Cottage som årets tredje semla intogs. Mycket välsmakande bulle. Saftig, ganska matig. Tror att surdeg gör att brödet känns mera "matigt". Rejält tilltaget, såväl vad det gäller grädde som den väldigt speciella, grovkornig mandelmassan. Enda anmärkningen: mandelfyllningen var lite i sötaste laget.  Men gott var det, även om semla nummer två, kom upp till samma "betyg". Goda fyror på den femgradiga skalan. Den första semlan värderas till en svag tvåa. Priset? Drygt det dubbla mot ICA-semlor.


Fördelen med att Erikson Cottage är öppet, det är att det för vår del nästan alltid genererar lite motion. Idag ställde vi bilen på badplatsen, Lagmanhagasjöns, parkering.  Det ger en bra och ganska kuperad promenad på 5,5  km. Med fikastopp efter 3,5.

Nästa gång som caféet har öppet, det är på mors dag. Förhoppningsvis kan det bli en cykeltur dit då. Samt ytterligare någon tur med cykel under sommaren, då man håller öppet torsdag/ fredag till söndag under juni-aug.


Semla nummer fyra, den är inte bakad än. Planen är att den ska införskaffas på väg till "mormorstisdagen". På självaste fettisdagen.  Berts i Gnosjö brukar ha väldigt goda semlor. Fyllningen är ett blandning mellan nötter och mandel. Lite annorlunda. Priset ligger omkring femtiolapp.

Få se om det kan bli en femma i betyg från femfemman.

Efter fettisdagen anser jag att 2023 års semmelsäsong kan anses som slutförd.  



Vore inte helt fel, om man från askonsdag fram till påsk, under fastetidens 40 dagar, kunde göra som våra holländska grannar; Undvika sötsaker. En form av fasta som tydligen är vanlig bland katoliker. Eller åtminstone katoliker i förskingringen.

Bilderna är förstås tagna på dagens runda. En solig dag, som nu i eftermiddag övergått till grå skyar och lite snöflingor som driver kring. Husen på understa bilden, kan hyras för det facila priset av ca 5000 kr per natt, maj till september.  Sjöutsikt, brygga, bastu och frukost ( med surdegsbröd) ingår.

34 kommentarer:

  1. Köpte jättegoda semlor i lokala bageriet, som bakar gott eget bröd också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är så olika hur man lyckas med sina semlor!//Anna-Lena

      Radera
  2. Det här med semlor är svårt, man kan som du skriver få vitt skilda smaker, konsistenser och sammansättning. Ett vågspel helt enkelt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nöjd med två av tre. Blir det nog med den fjärde också. Brukar tycka om semlorna från Bernts.//Anna-Lena

      Radera
  3. Nu har jag varit på semmelsafari med fina bilder både på semlor och natur! Det är första gången. Våravstamp, det ordet gillas. Jag har en liten överraskning åt dig inne hos mig idag 😊 kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Får kolla! Nyfiken!//Anna-Lena

      Radera
  4. Japp, på tisdag är det ju fettisdagen. Det påminde min granne mig om idag. Kul att du har hittat två semlor som var i din smak. Å just vad gäller semlor så stämmer det nog - man får vad man betalar för.
    Personligen gillar jag varken degen eller mandelmassan. Det problemet har några snilleblixtrar löst åt mig och skaffat wienerbrödssemlor. Har smakat två stycken i år. En från Ica Kvantums bageri (40 kronor) och en från Balders Bröd (50 kronor) Tyckte båda var goda (efter att jag skrapat bort mandelmassan).
    Undrar hur många sorters semlor det serveras på ditt Ericsson Cottage. Balders Bröd serverar hela 15 olika sorter, 13 för många tycker jag;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Erikson fixar bara en. Finns nog två olika på Bernts konditori.i Gnosjö. Men jag väljer den "vanliga".//Anna-Lena

      Radera
  5. Fina bilder! Vi hade fint på förmiddagen, sen har det både regnat och blåst. Ser ut att bli blåst hela veckan.
    Fastlagsbullar är så där, tycker jag. När Yngsta och pojkarna var här i veckan gjorde vi egna. Halvgott. Kan hända att det var årets enda för min del. Hade förr en kompis som helst åt en om dagen under perioden. Jag äter max två per år 😌
    Ha en fin kväll! Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blev grått och regn/snö här oxå. Hembakta bullar, det får jag inte till.//Anna-Lena

      Radera
  6. Inte säkert att köpta semlor fallen en i smaken. I år har jag ätit ica-maxi´s... de var faktiskt inte alls så dumma. Har också ätit semla från ett lokalt bager, där de bakar på surdag och gör egen mandelmassa. De är de allra godaste men också de allra dyraste.
    Nu har jag köpt färdiga semmelbullar (som inte innehåller palmolja... det är viktigt för mig). Till dem ska jag göra egen fyllning - Grovhackar mandel med skal och blandar med socker, florsocker, lite bullinkråm och lite mjölk. Gillar inte den söta mandelmassan som går att köpa utan vill ha min egen som är lite att bita i.
    Sedan vill jag helst äta den i djuptallrik med het mjölk runtom. Hetvägg. ( Ja, jag vet att jag har lite udda matvanor)... Anna-Lena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hetvägg, det åt vi när jag var barn. Hemgjorda semlor. Men det var gott! Jättegott! Din egen "mandelmassa" låter jättegod!/Anna-Lena

      Radera
  7. Det är så himla fint där vid sjön. När vi besökte Erikson Cottage för första gången förra året, så stannade vi till där vid sjön på vägen dit.
    På tisdag får det nog bli en semla. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. ICA I Tranemo har ju goda semlor! //Anna-Lena

      Radera
  8. Roligt att läsa dina recensioner av semlor. Och jag förstår att du gillar en del av dem bättre än andra.
    Jag har testat en liten en i NK:s Art Bakery i Stockholm och den fick 5/5. Men någon semmelfantast är jag inte. Men kanske blir det en till där- En liten räcker för mig.
    Men om jag hade smakat den på Erikson Cottage hade jag nog också fallit för den.
    Vackra bilder gjorde upplevelsen än bättre liksom promenaden.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Små semlor tycks vara "trend" i år. Räcker säkert. Men det där med att fylla semlorna med annat än mandelmassa och grädde, det är inget för mej Kram!//Anna-Lena

      Radera
  9. En ljuvlig genomgång och recension av semlor. Fastlagsbulle som vi säger på Åland. Inte semla där inte...;) Semla är matbröd, smörgåsbröd för min del Ja, jag vet men det finns olikheter över landsgränser :) . Eriksson Cottage, skulle nog bli mitt favoritställe, helt säkert. Fotona är magiska, de från promenaden i all synnerhet! Tack för trevlig stund här inne hos dig!/Karin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fick en förklaring att semla hade en annan betydelse i Finland, samtidigt som jag åt semla nummer 2. Fastlagsbulle sa man förr hos oss också. Den som man gjorde hetvägg utav. Ha en god dag! Kram//Anna-Lena

      Radera
  10. Det var lite spridda skurar angående smaken på semlorna, men det verkar som om det drog över emot det "goda hållet".
    Jag har inte ätit någon semla i år ännu, men i morse var vi och införskaffade några så nu blir det premiärätning. De får säkert högsta betyg för de kostade 50:-/st, helt otroligt, men just detta konditori där vi inhandlade dem är känd just för sina goda semlor.
    Mycket vackra bilder har du fotat. Blå himmel och vatten, härligt.
    Tack för ett härligt inlägg.
    Trevlig vecka som kommer önskar jag dig.
    Kram från Wiolettan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Goda semlor kostar. Blev faktiskt en extra idag. Var på eget "äventyr" i Borås. Blev fikasugen. Passade på att testa en vaniljsemla. Nu har jag gjort det! Blir inte fler gånger. Kram//Anna-Lena

      Radera
  11. Haha, husen är ju mindre än min nya lya där jag betalar drygt 4.000 per månad...jojo, men bastu har jag icke, ej heller sjöutsikt. Men okej, frullen är ju värd en hel del eller....hihi
    Läste om något liknande, fast de kallades visst vintertält, i Sälen, men de kostade "bara" 3.000 per natt.
    Jag tycker mig få sommarvibbar av ditt sjölandskap helt utan is och snö. Härliga tider väntar...Semlor ja, antar att jag konverterat till katolicismen för 25 år sen, utan att veta om det. Senaste semla är inmundigad kring år 1997. Och spar pengar gör jag, undrar just vart dom tar vägen! Ha en fin ny sportlovsvecka! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sportlovetvärcöverståndet för vår del. Hämtade gitarrer till fem veckors undervisning idag. Sen är det snart påsk.
      Oj, vad jag skulle vilja ha din motståndskraft mot sötsaker. Kram//Anna-Lena

      Radera
  12. När jag såg den översta bilden trodde jag den var tagen vid någon "playa" någonstans. Vilken vacker plats och vilken fin bild! Här har det snöat idag och ligger fortfarande en slaskig sörja kvar som börjar bli tillplattad och som förmodligen blir till is. Men strunt i det ...
    Intressant med din test av olika semlor. Här har jag bakat semlor för tredje året i rad. Fryser dom och tar fram varsin semmelbulle när det är dags för fika med semla. Då kan jag fixa med fyllningen som jag vill. Själv vill jag ha mandelmassan blandad med grädden medan husse vill ha den separat i en klump, vilket väl är det vanligaste.

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gott med gräddblandning tycker jag. Får inte till bra semlebullar. Blir "stabbiga". Nåja, i morrn får det bli sista semlan för säsongen. Kram//Anna-Lena

      Radera
  13. Kul med recension av semlorna! Jag har inte ätit någon än i år - satsar på morgondagen :)
    Fina bilder!
    Kram

    SvaraRadera
  14. Hoppas att du får en riktigt bra variant av bakverket. Kram//Anna-Lena

    SvaraRadera
  15. Det är helt klart skillnad på fastlagsbullar och fastlagsbullar som vi säger här. Den första åt jag i dag. Blev bjuden på brukshundsklubben och den var hur god som helst. En luftig bulle, riklig och god mandelmassa och så riktig vispgrädde. Lagom i storlek samt gratis så bättre kunde det inte bli. Återstår att se om det blir någon i morgon... Du börjar i alla fall bli en expert på området :D

    Kram och god kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, expert på att skilja agnarna från vetet.... Var i Borås idag. Blev faktiskt en vaniljsemla där. Nu har jag testat den, och det blev en engångsgrej. Konstaterar att stmla/ fastlagsbulle ska vara en luftig vetebulle, fylld med en välsmakande, ej hör döt, mandelmassa samt grädde.
      I morgon blir det säsongsavslutning. Och fyrtio dagars sötsaksfasta. Hoppas jag! Kram//Anna-Lena

      Radera
  16. Det har inte slunkit ned någon semla i mig i år, än. Blir ingen idag heller, men blir säkert någon vid tillfälle från något av de två konditorier jag gillar här i sta´n. Det ena av dem har jag även testat tårta, superfin... den minst söta i deras utbud då även diabetiker gästade mitt hem. Supergod! Om jag köper fler tårtor så blir det garanterat från deras konditori och hoppas att det är samma konditor, i vart fall samma recept ;-)

    SvaraRadera
  17. Just ätit fettisdagen semla. Eller förresten... enormtisdagen ska den väl heta numera...😊
    Från Bernts i Gnosjö. Den var god . Årets bästa. Men nu får det vara bra.
    Trevligt att hitta sitt favoritkondis. Ha det gott!//Anna-Lena

    SvaraRadera
  18. stod i kö för Hisingens godaste semlor

    SvaraRadera
  19. Nu blev t.o.m jag sugen på en semla mitt i natten! Hm, skulle kanske ha köpt en idag i alla fall! Har kanske ätit en semla tidigare i år, den var sådär. Vilka härliga foton från din dag! När jag vaknade idag, sent omsider, så var det grått ute, men det hade visst varit soligt på förmiddagen.
    Och precis rätt av dig ,jag borde ha bestämt biofilm ikväll för mina presentkort! Min man har lovat att betala nästa gång vi går på bio, hihi!
    Ha det fint!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du får äta semla en annan dag. Då blir det snart bio igen! Kram//Anna-Lena

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas