måndag 27 februari 2023

Konstigt

 


Lite konstigt är det  att två planeter som befinner sig på ett avstånd från varann, motsvarande fem gånger jordens avstånd från solen, kan se ut att ligga bara några "stenkast" från varann.

Astronomi har alltid fascinerat mej.  Speciellt då jag var ung. Då läste jag allt jag kom över. Numera handlar det mest om att hålla reda på olika objekt på natthimlen.  Jupiter och Venus närmar sig varann alltmer.  ( Jupiter är den planet som står högst av de två)  Om några dagar, så står de så nära varann att de nästan kan ses som en stjärna. Konjunktioner ( planetmöten) sker lite då och då. En gång föddes han som vår religion vilar på, då Jupiter och Saturnus stod i konjunktion med varann. Kolla i väster, väst-syd-väst, om det är klart väder. På tidig kväll dominerar de båda planeterna "stjärnhimlen".

Norrsken sägs det att det var i våra trakter i natt, Har aldrig sett denna företeelse. Mycket beroende på att jag sover så gott....Får kolla innan jag går till sängs i kväll samt då jag går upp på det nattliga toa-besöket.

Egentligen var det inte Venus och Jupiter som jag skulle skriva om under rubriken konstigt. Blev så, då jag bara tagit två bilder under de senaste dagarna. ( Blogga utan bilder, nix..... använda gamla,nix... ja, jag vet jag är "knäpp.  Så nu får de bli de två aktuella bilderna. )

Här kommer gårdagens dagsbild.... 


Lika fin himmel idag också. men fortfarande alldeles för mycket is på byvägen. Igår fick det bli en runda på asfalt och skogsväg, och bara en liten bit byväg. Varvid jag, då jag knäppte detta foto, reflekterade över den tid, för närmare två år sedan, då det inte syntes ett enda flygplan på himlen. Det var konstigt! 
Idag har det blivit gym samt en kortare promenad. På mestadels otäck byväg. Trots en stav i varje hand, spänner jag mej så att det gör ont i både knän och rygg. Men ut i solen det måste jag ju!

Om jag komma till saken nu då. Nästan så jag glömt bort vad jag tänkte skriva....

Jo..

Konstigt 1 och 2. det gäller våra rättsväsendet. Det är så konstigt att inte välutbildade jurister känner till den grundläggande mänskliga anatomin. Om man nu inte känner till de mest frekventa benämningarna på det kvinnliga könsorganet, så bör man lägga till såväl anatomikurs som språkkurs i juristutbildningen,  Och förresten så gör det inget var snippan börjar eller slutar, en snuskgubbe ska ändå inte dit med sina äckliga fingrar.
Lika konstigt är att man hänger ut en man som egentligen inte skadat någon människa, bara gjort bort sig, i så grava och kränkande ordalag så att personen inte orkar leva längre. Det är ju ett offentligt mord på en person, som borde fått förklara och "botgöra" inom organisationen. Även offentliga personer är människor.

Konstighet nummer 3, det är elstödet. 50 öre per använd kilowattimme, använd från okt 21 till och med sept har nu nått makens konto. Detta trots att vi hade ett väldigt bra bundet avtal under denna tid, och inte hade några höga elkostnader. Borde ju kunna gå till dem som drabbades av de oproportionellt höga elpriserna, inte till alla. Idag fick maken dessutom meddelande att han, inom några dagar, får elstöd för  den gamla sommarstugan i Halmstad utbetalt. Zon 4. 79 öre per KWh. Då vi bara är i stugan under varma sommardagar, och egentligen aldrig har på el-elementen, så tror jag att vi får tillbaka lika mycket som vi betalt i rent elpris. Sen är de fasta kostnaderna oskäligt höga, där i sommarstugelandet. Men det är en annan sak.  Tycker f.ö. att den som har råd att hålla sig med sommarstuga, har råd att betala det pris  elen betingar. De pengarna skull gör mycket bättre nytta hos någon som verkligen behövde.

Ok,ok.... vi kan skicka våra elstödspengar till någon hjälporganistaion. Om det blir så? Nä, där är vi alldeles för giriga..... 


Konstigt att det ska vara så lätt att "stjäla" en bild från Facebook. Vännen Britt hade just lagt ut fotot på årets första tussilago. Den är alltså fotad bara några kilometer bort.  Visst känns det lite konstigt att februari alldeles strax övergår i månaden mars. Vårmånad! Underbart.



27 kommentarer:

  1. Astronomi är inget ämne jag förstår mig på eller ens är intresserad av. Konstigt(!) nog så säg jag en Norrskensbild som någon tagit i grannkommunen för bara några dagar sedan. Det fenomenet skulle jag gärna vilja se irl.
    Sedan håller jag helt och hållet med dig om både den friande domen mot våldtäktsmannen samt elprisstödet. Det sistnämnda bloggade jag ju också om häromdagen. Fick pengarna på kontot i fredags och avi från Försäkringskassan(!!!???) idag. Tycker utbetalningen till oss som inte ens har har haft ökade kostnader är totalt fel. Men som du säger - man tar ju ändå emot pengarna...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blir nästan lite trött på min girighet. Borde ju skicka pengarna till någon som behöver //Anna-Lena

      Radera
  2. Astronomi är intressant och många gånger hisnande stort. Det visar du på med din bild och dina funderingar. Långt avstånd som ser kort ut. Du måste ju hålla dig vaken så att du får uppleva norrskenet! Det är så vackert och härligt att få vara med om detta.
    Är helt med på dina nummer idag, både 1, 2 o 3. Här har vi också fått ett "socialbidrag" på 240€ för att vi är pensionärer och för att merkostnaderna har blivit högre. Så där bara damp bidraget ner i postlådan. Känns förstås obefogat och mina tankar är som dina tankar . Jodå, girigheten lever här också , eller bekvämligheten kanske. Men jag kan ju dela med mig när som helst av det vi har fått, så där bara.

    SvaraRadera
    Svar
    1. EU vill sina medborgare väl. Eller... Undrar om alla EUländers regeringar gör det samma...? Ochhur är det i exempelvis Norge...Kan man undra. _//Anna-Lena

      Radera
  3. Tänk, en gång i tidernas begynnelse skrev jag ett specialarbete om månen. Så ett intresse för stjärnorna och allt däromkring har nog funnits. Nu är intresset minimalt och vad jag skrev den gången det minns jag inte alls. Men hade jag bott lite mer lantligt till så hade jag säkert hållig koll uppåt.
    Angående konstigt 1 och 2 så håller jag med dig fullständigt. Hur skulle den 10-åriga flickan ha uttryckt sig, menar dom? Skulle hon ha pratat om vaginan i stället för snippan? Jag blir så upprörd så jag finner inga ord. Egentligen är jag vansinnigt ilsken där jag sitter. Och det hjälper inte ett dugg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hjälper inte ett dugg! Hoppas att flickan får upprättelse i HD! //Anna-Lena

      Radera
  4. Planeterna tror jag är de båda vi ser. Men norrsken har vi missat. Igår ska det ha synts runtomkring här. Ikväll försöker vi hålla koll, men det måste vara lättare ute på landet utan gatubelysning.
    Eldstäder är konstigt. Jag är tacksam att vi får det( hoppas det är så) för våra räkningar har inte varit snälla.
    Mycket är konstigt i livet…
    God kväll! Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju sådana sim ni som ska ha bidraget. Dubbelt upp! Dessutom //Anna-Lena

      Radera
  5. Ja, visst är det en hel del konstigheter. Absolut. Och vad gäller polisfallet så har ju journalisterna också en stor roll i det hela- En häxjakt från många av dem. Var ju liknande för några år sedan när Stadsteaterns ledare Benny Fredriksson också valde att avsluta sitt liv. Där var det ju journalisterna som drev på. Inte heller nu var de direkt oskyldiga.
    Och sen juristerna. Pust och puh! Skandalöst.
    Elbidraget är märkligt. Att få bidrag för en villa på flera hundan m2 och uppvärmd pool och golv. Märkligt. Och likaså för sommarbostäder.
    Roligare då med dina funderingar om planeter och norrsken.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst har media drl i det hela. Häxjakt. Är det journalisternas uppgift?//Anna-Lena

      Radera
  6. Japp, håller med dej om dessa konstigheter..usch och fy säger jag bara!
    Norrsken har jag sett som 14-åring då jag bodde i Hofors, jag och en kompis blev så rädda, vi sprang hem till hennes mamma som blev lyrisk när vi upplyste om de gröna gubbarna som hoppade på himlen!
    Ha det gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Häftigt! Kollade kl 22 och 24. Inga gröna gubbar!//Anna-Lena

      Radera
  7. Tycker det är skrämmande, hur kan en äcklig gubbe antasta en liten tjej. Det kvittar väl vad hon kallar det, sippa, slida eller vad som, Gubben ska väl inte alls vara i närheten av hennes underliv. Man blir så arg.
    Häftigt med norrskenet, tyvärr så har jag inte sett det, mer än på kort.
    Ha rn fin dag! Kram Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Får kolla efter norrsken i kväll igen. Vill inte viss sej för oss.
      Precis ! Ingen ska pilla någonstans där mottagaren inte vill bli pillad./Anna-Lena

      Radera
  8. Ja, nog finns det mycket som är konstigt här i välden minst sagt. När det gäller mannen som blev frikänd i hovrätten så tycker jag att den är rena rättsskandalen. Jag har ju ett förflutet från juristlinjen också och jag finner det oerhört viktigt att detta beviljas prövningstillstånd i högsta domstolen. Orden "snippa" är ett helt vedertaget ord som används i skolan och förskolan. Det är det ordet som många flickor säger. Trodde man att tioåring skulle säga slida eller vagina? Det är så dumt och så skrämmande att det inte är sant. Om målet inte får överklagas så kommer det att innebära en dom baserad på okunskap om ett ord och det är att äventyra rättssäkerheten. Ja, jag är riktigt upprörd.

    När det gäller elstödet är det vissa som har gått plus eller plus minus noll. Halt galet så klart det med och det hade gått att göra annorlunda.

    Norrsken har jag aldrig sett och i går syntes inget här men däremot ska jag hålla utkik efter planeterna.

    Kram och god eftermiddag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Måste väl överklagas till HD! Om inte annat så är opinionen så stark så att det måste ske. Och de gamla stofilerna i hovrätten, de borde fundera på om de ska fortsätta med sitt jobb eller ej!
      Får ut och kolla norrsken i kväll igen... Man behöver nog ha lite tålamod och inte titta bara lite kort. Ha det gott! Kram

      Radera
  9. Hade tänkt gå ut och titta på norrskenet igår men se det glömde jag helt bort. När det gäller övriga punkter så kan jag bara hålla med! När det gäller den friande domen i hovrätten så hörde jag det först på rapport och satt bara och stirrade på tv:n ... hade jag verkligen hört rätt? Ja, tyvärr hade jag ju det. Alltså, prövas inte detta i högsta domstolen så vet jag inte vad. En riktig rättsskandal! Det ska bli mycket intressant att följa fortsättningen.
    Nu är det dags för hundpromenad ...

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ska kolla norrsken om en stund. Men tror inte på tur! Man måste ha betydligt mer uthållighetvän vad jag har. Vänta in färgdansen. Kram! //Anna-Lena

      Radera
  10. förr gick jag ut med dottern och väckte henne på natten, nu gör jag nattliga utflykter med barnbarn.

    SvaraRadera
  11. Håller med om att det finns mycket med konstigheter och många begriper jag inte och andra så självklara så jag har svårt att förstå att inte andra ser det också.
    Astronomi har jag aldrig varit så intresserad av men jag fick ändå lära mig mycket av min bror som var tre år äldre än mig och han tog mig ut på vandringar med stjärnor och planeter, moln och allt som fanns uppemot himlen till. Han visste så mycket och var verkligen intresserad av himlarymden.
    Vi har så kalla nätter så våren har svårt att komma, tror jag, men idag ska det bli några plusgrader.
    Ha det fint och varma kramar från Wiolettan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gott väder på dagen. Kallt på natten. Tyvärr!
      Stjärnhimlen är fascinerande. Kram//Anna-Lena

      Radera
  12. Börjar med ett stort tack för den stulna tussilagon, den behövdes, gav glädje o ett stort leende!
    Jag har gått o kikat upp mot himlen på mina kvällspromenader. De går alltid rakt ut över åkrarna som ligger inom naturreservatet och alltså inte har många byggnader som avger ljus. Brukar synas fina stjärnhimlar, och jag undrade också vad det var som sken så starkt o nära varandra. Jag trodde att det kanske rörde sig om några satelliter som skickats upp i rymden. Nu vet jag bättre, tack! Håller med dig om de två första viktiga ämnen du tar upp . Elstödet har jag inte satt mig in i då jag inte betalar någon el, men det kommer jag att göra efter flytten, där ingår inte hushållsel, men i en liten etta lär den inte komma över ett par hundralappar så det har jag inte brytt mig om. Däremot har jag reagerat på att de bäst beställda får mest (som alltid) och att man inte avslöjar vilka de är (?). Förresten, norrsken har jag inte heller sett trots att det synts här i bygden. Jag har fönster åt fel håll, borde traska i mörkret ända ner till sjön för där lär det vara fin utsikt över horisonten. Men, i denna halka som råder, o dessutom mörker så nöjer jag mig med alla fina foton jag kan ta del av...Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror att man behöver vara tålmodig för att se norrsken. Dessutom gör månljuset att det blir gör ljust. Ska bli spännande att se var Venus och Jupiter befinner sig i förhållande till varandra i kväll. Igår var de riktigt nära.
      God eftermiddag //Anna-Lena

      Radera
  13. Vår värld är konstig; så är det! Stjäla bilder är lätt som en plätt om en inte skriver i ni bilden vems det är lärde jag en gång då jag var FB brukare. Strax kom en om lärde om för det kan den kunniga lät fixa bort- tror nästan att en får räkna med det där både på sociala medier och även blogg. Sen kan en ju fråga om att få låna, det har jag upplevd en gång på FB.
    Bilderna du visar är härliga - och även jag var på väg in i astrologin en period, men kom av mig. Intressant och spännande är det hur som. Norrsken har jag upplevd då jag bodde uppe i norr, men inte det hela stora fantastiska som jag kan se på bilder.
    Ut måste en ju 😃
    Ha det bra!

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas