onsdag 7 oktober 2009

Dubbelt diplomerad

.....har jag blivit. Det fanns två meddelanden med bifogade gratifikationer på mailen. Det är e-twinning som delat ut hösten kvalitétsstämplar, för projekt som sökt och fått European Quality Label.
Den ena kvalitétsförsäkran gällde "Schoolovision" och det är ett projekt som sökt och fått massor av utmärkelser. Projektet är jag bara en del av, det är Michael Purves i Skottland som är pappa till det lyckade projektet.
Den andra kvalitétsstämpel är jag jätteglad över. De är "mitt" projekt, "Question of the week". Jag hade idén, Ingrid i Slovenien och Adriana i Rumänien hakade på och såg till att det blev ett riktigt bra utbyte. När vi fortsätter i höst, så kommer Katalin från Budapest också att vara med, tillsammans med en av sina klasser.


Det är ju inte så vanligt ute i Europa, att man, när man undervisar 11-13åringar, har alla ämnen på det sätt som jag har. Och som ju är det vanliga, upp till åk sex, här i Sverige. Vi pratade om det här om dagen, jag och mina elever. Jaja, jag var väl den som pratade mest - som vanligt...
Iallafall så finns det ju både för och nackdelar med såväl klasslärarsystemet som med ämneslärarsystemet. Ämneslärarna hinner inte alltid se alla elever ordentligt, vilket jag verkligen hinner göra. Vilket gör att jag kan se att N har en dålig dag ibland, jag vet också varför - medan ämnesläraren ibland kan se N som en jobbig elev.

Jag tror att jag hör till den skara gamla lärare som är lite bra på mycket, och att mina kunskaper räcker för att ge eleverna vad de behöver. Framförallt kan jag hjälpa dem och inspirera dem att hitta kunskap via olika källor. Gårdagens diskussion startade då en av mina elever uttryckte att den ibland ville ha svårare bildlektioner. Jag förstår honom. Där är min största brist. Jag är urdålig på att framställa bilder på annat sätt än med hjälp av kamera. En kunnig bildlärare skulle kunna ge alla elever helt andra utmaningar och en helt annan utveckling.
Men nu är det som det är, och nästa år, så blir bildundervisningen bra, riktigt bra, medan jag i ärlighetens namn tror att undervisning i teoretiska ämnen inte blir så mycket annorlunda, och t.o.m. i vissa fall kan bli sämre.


Jag skulle hemskt gärna vilja undervisa på högstadiet - och jag tror mig till att jag skulle fixa det i alla teoretiska ämnen utom B-språk. Dessutom skulle jag kunna ha musik - men det tror jag inte att jag vill - det är lite jobbigt redan i sexan..... Men nu blir det väl inte aktuellt - jag har inga spetsutbildningar - bara en 35 år gammal mellanstdielärarexamen - och div. 5-poängskurser därtill.


Ett nytt e-twinning projekt är påbörjat. Även här känner jag mig som mamma till projektet, även om jag fick lite idéer från Ingrid och Adriana. Ingrid träffade jag f.ö. på e-twinning-seminariet i Amsterdam. Senga från Skottland ( också hon en bekantskap från Holland) har anslutit sig till projektet, liksom en kille från Turkiet och en dam från Polen.Vad projektet ska handla om? Bild!!!! "A little work of art". Alla klasser i vår skola, och förhoppningsvis flera klasser i de övriga skolorna är involverade i projektet. Varje klass skapar sina konstverk inom ett tema.... våra ettor har gjort igelkottar, 2-3 miljötema, fyran har gjort papperskonst och mina 5-6 skulle illustrera ett ord, så att själva ordbilden ger uttryck för betydelsen av orden.

Vi ska skicka de olika bilderna till varann och inspirera varann att göra liknande bilder som våra vänner ute i Europa presenterar för oss.

I april så ska vi avsluta projektet med en gemensam utställning. Och nog tror jag att det gemensamma arbetet kan resultera i nya gratifikationer. För sådana blir man ALLTID glad åt!

En liten kille i 5-6 blev så inspirerad att han hade målad en bild hemma. Han hade åskådliggjort ett svenskt ord: KALL.

-Men, sa han och pekade på bilden, här nere är en pojke och en flicka som är kära i varann och då blir det röda hjärtan och så varmt så att isen börja smälta.


Så mycket härligt gott det finns i våra ungar ändå!

2 kommentarer:

 1. Grattis till diplomering! Vi är nog typiska mellanstadielärare båda - kan lite om det mesta, men är inte riktigt bra på något. Men det är faktiskt rätt bra. Experter har en tendens att vara lite insnöade på sitt och bortkomna på mycket av allt annat.

  I år har jag bild igen för första gången på fem år. Det är riktigt kul. Det är en sexa och vi ska snart starta ett bildanalystema. Lycka till med bildprojektet!

  SvaraRadera
 2. Grattis, Grattis min vän, du är så energisk och flitig med det du drar igång så du är väl värd att bli diplomerad.

  Bild måste vara ett härligt ämne att få undervisa i? Jag vet ju bara att jag tycker Hkk är otroligt roligt för att man får jobba med händerna =))
  Nu ska vi ned till Falkenberg och äta en avskedsmiddag med våra Nebraskakompisar. Så i morgon återgår hjärnan till svenska igen...

  SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas