måndag 26 oktober 2009

Långledigt

Fem timmars kompetensutveckling blev det för alla på vår skola, under detta höstlov för barnen och dessa tre dagars "studiedagar" för lärarna. Jag ser alltid till att samla på mig så mycket matnyttig kompetensutveckling som möjligt, för att kunna ta ledigt på de dagar då man kan ta kompledigt för redan utförd kompetensutveckling. Eftersom man har möjlighet att kompa ut 2 ( inte 3!!) av dessa dagar i mitten av höstterminen, så finns det ju ingen komptensutvecklingsmöjlighet att tillgå, så de som inte komptensutvecklat sig får vara på skolan och arbeta med det vardagliga - och det är väl ganska dålig kompetensutveckling.... (Det här blev krångligt....men nu är jag i allafall ledig veckan ut)

Ämnet för fem timmars utvecklande vetande var PUG, och det handlar om att bekräfta, lyfta och stärka de barn som är lite struliga - och som normalt får mest negativ bekräftelse. PUG-kursen omfattar tio gånger och den kan säkert bli bra. Så här första gången så tog jag med mig ett visdomsord: "Det beteende som får näring fortsätter". Och detta gäller också negativ näring. Så det gäller att se det positiva och förstärka det. En uppgift som vi nu alla ska träna på tills nästa möte - i mitten av november. Vad som är positivt med PUG är att det ger tankar som ska kunna förändra det egna beteendet, vilket inte kräver att en massa värdefull lektiontid tas till värdegrundsarbete. Ja, missförstå mig nu rätt .... vi jobbar ju förstås hela tiden med värdegrundsarbete - men jag tror inte på att man har speciella lektioner utifrån mall och med papper att fylla i. Och det behöver man inte ha om man använder PUG tankarna.

Hittade det vackert brev i brevlådan då jag kom hem.Poststämplat i Katmandu och med nepalesiska frimärken. Det var UNICEF som skickat ut meddelandet till sina "världsfamiljer" - vilket vi väl då är - vi betalar väl ett eller tvåhundra kronor varje månad till organisationen.

Man hade låtit göra detta vackra papper av barken från ett träd som växer i Himalaya. Tillverkningen sker för hand och syftet är att skapa sysselsättning för befolkningen i det fattiga Nepal. Priset för utskicket var inte dyrare än att ha skickat det från Sverige.

Man blir lite deprimerad när man läser om hur barnen och framförallt flickorna har det i Nepal. Flickorna måste ta hand om småsyskon och arbeta för familjeförsörjning, och ges inte möjlighet till utbildning.2,6 miljoner barn mellan 5-14 år arbetar och över en miljon går inte i skolan. UNICEF har gått in med stora projekt för att förbättra förhållandena för dessa barn.

Om man vill stödja projektet och dessutom köpa fint papper ( synd att man skriver så få brev numera) så finns papperet i unicefs butik www.unicef.se/butik. Funderar på att köpa en uppsättning papper och låta alla tjugofem eleverna i fem-sexan skriva ett brev till någon som står dem nära.... och sedan posta det.... för jag tycker ju att saker ska göras på riktigt. Ochskulle nu dessa mina elever bara få tillfälle att skriva ett brev i sitt liv, så har de ändå fått nosa på det föråldrade hantverket.

Att få det ekonomiska möjlighetiserat genom skolan, det tror jag inte går...men det är ju inte farligt att försöka. Annars får jag se det så att den "höga" lön som jag efter 34 år i skolan uppbär, den räcker till papper och porto... och det blir ändå lite över. : ))

Apropå organistioner som försöker utjämna skillnader mellan världens länder och folk, så är jag besviken på Röda Korset. Anmälde mig och betalade medlemsavgift för ett par år sedan. Hoppades att bli kontaktad av den lokala föreningen, men inte ett ord har hörts därifrån. Läser man sedan om hur högsta cehefen förskingrar pengar, ja, då då vill man inte vara med längre.

Men UNICEF, Plan och Frälsningsarmén ... ni kan räkna med mej!

1 kommentar:

  1. Härligt med långledighet. Jag var ju "ledig" en hel månad tidigare i öst, men nu har vi hela veckan ledigt. Vi har ingen kompetensutveckling. För några år sedan flyttade vi den till augusti så vi börjar några dagar tidigare än vi gjorde innan. Vi ses på torsdag.

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas