fredag 21 maj 2010

Fort (försommarfärdig) fredag


Kan någon förklara varför tiden går 40 % snabbare mellan påsk och midsommar, än vad den går resten av året. Och då går den ändå fort... resten av året, alltså.

Är det allt som ska göras, både ute och inne och i skola, eller är det bara för att naturens skeenden är explosionsartade vi denna tid?

Veckan som gick, måste vara rekord i explosion. Prästkragarna, som brett ut sej över stora delar av perennrabatterna, står i knopp. Kirskålskriget måste utkämpas dagligdags. Björkarna slog ut på tre-fyra dagar. Gräsmattan växer med en hastighet av 2-3 cm per dygn. Våtarven har en ännu högre växthastighet. I grönsakslandet, där jag sådde i söndags, har fem-sex sorters sallad kommit upp, liksom tre-fyra olika blomsorter. Har aldrig sett något liknande.... Regn har vi fått, men inga jättemängder, bara tillräckligt för jämn fukttillförsel i det halvtropiska klimatet....
Häftigt är det ... och ganska behagligt att vistas i ett klimat med hög luftfuktighet, även för en gammal tant....

Fick en liten stund ensam med mina sexor idag. De berättade glatt om onsdagens besök på högstadieskolan och vad de upplevt där. Allt var positivt ... och det känns bra för den gamla lärarinnan.

Då Superklassen varit ute på "egna" äventyr, så har jag under de senste veckorna haft lite tid över och anmält mig att stå till kollegors elevers förfogande. Jag har då blivit ombedd att läsa eller ha matte med en del elever ... och veckorna har gjort mig riktigt arg. Tänk om det funnits en resurs för dessa barn ( typ specialLÄRARE) som hade kunnat ge dem undervisning en och en eller i väldigt liten grupp vid några tillfällen varje vecka... så långt man hade kunnat hjälpa dessa barn då. ... Knappast några problem för barnen att nå upp till kravnivåerna i respektive ämne om man haft tid/möjlighet att hjälpa dem!

Tar man upp frågan, så ska det LÖSAS I ARBETSLAGET .... och trots att ett par av oss i vårt arbetslag är tämligen storvuxna, så kan vi inte dela på oss i två....

Skäms till de som hävdar att antalet resurser i skolan inte spelar någon roll ... för det gör de...

Skäms till dem som säger att man inte ska ta ut eleverna i enskild undervisning ... för de allra flesta som behöver lite extra hjälp, så är det bara till fördel, det går så bra att koncentrera sig när man inte har en massa stimuli omkring sig...

Skäms till dem som hävdar att man ska ha utredande specialpedagog istället för speciallärare .. hur mycket man än utreder och hur många åtgärdsprogram man skriver, så spelar det ingen roll om man inte ges möjlighet att genom diskussioner och en-till-enundervisning hjälpa eleven framåt.

Jag vet att jag har haft uppe samma sak flera gånger tidigare, men för varje gång jag ges möjlighet att verkligen få tid med de barn som behöver lite extra coachning, så blir det allt mer tydligt. Och det allra värsta är att nästan alla barn VILL få möjlighet till de extra stunderna i enskildhet med läraren .... och så berövar förstårsigpåare, politiker och i verksamheten icke arbetande skolledare våra elever denna utvecklande, kanske livsavgörande möjlighet.

Idag är jag arg så det osar om det..... och ännu mer arg blir jag för att man inget kan göra .... alla vi som JOBBAR med undervisning är eniga om det jag ovan beskriver ... men ingen lyssnar på oss. .... Politiker och deras rektorslakejer styr!!!! Fy attan!!

Idag röstade vi till Schoolovision 2010. Förra årets vinnare, Tjeckien fick vår tolvpoängare, förra årets tvåa, Estland fick tian. Samordnaren Michaels klass i Skottland fick åtta poäng. På tisdag är det videomöte med omröstning live. Idag fick jag dessutom ny webb kamera från programkontoret. Den förra funkade inte så bra, bilden blev så mörk. Så idag har jag kollat både mick och kamera... och till min glädje så är allt i ordning.

Snapshot-troferna hade också kommit till skolan. Jättefina. Ska ta bild och lägga ut i nästa vecka, så får ni se ... och på skolavslutningen ska pokalerna under högtidliga former delas ut till våra båda mästerfotografer.

Jag längtar redan till höstens e-twinningäventyr. "Europen garden" kommer att vara ett projekt, som kommer att passa tre-fyror alldeles utmärkt.

1 kommentar:

  1. Javisst förstår jag att du är arg!! vi är många som känner samma sak ska du veta. Vi behöver hjälp med detta varje dag överallt, i alla skolor, kan jag lova. Speciallärare, det är ett vackert och nödvändigt ord...

    Hoppas att de går bra på schoolovision för ert bidrag...jag håller tummarna =)

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas