söndag 2 maj 2010

Vidsträckta vita vidder...

.... fick jag uppleva idag, då jag åkte som passagerare i bil, mellan Värnamo och Alvesta. Har nog aldrig sett så mycket vitsippor på samma dag, då vi körde förbi vitsippshage efter vitsippsbacke i det öppna höglandslandskapet. I Alvesta var våren mycket längre kommen än vad den är i Grimsås. Björkarna hade kommit halvvägs i sin utslagning och häggen hade stora knoppar. Så härligt att veta att om några dagar så kommer denna vackerhet hit också... även om vi har för mycket skog för att få till de vidsträckta vita vitsippsviderna.

Anledningen till den småländska resan var att jag skulle åka med J, Tindra och duktiga ryttaren I på hästhoppningstävling i Alvesta. Massor av hästar förstås, vacker omgivning och ( tror jag) svåra banor, eftersom få hästar gjorde felfria rundor. Eller så var det så att även många hästar drabbats av vårluftströttheten.... Tindra har stora krav på sig, hon har ju kapacitet att klara felfria rundor. Idag hoppade hon helt OK, men ändå blev det blev både nedslag och vägran. Lite seg var hon allt, förklarade duktiga hästtjejen I.


När jag satt/stod och tittade på ekipage efter ekipage som gjorde något fel, kom jag att fundera på vilka krav vi ställer på både djur och människor. Man ska lyckas, man ska upp i topp-poäng, man ska få utmärkelser, man ska vara bäst. Det är ju egentligen helt orimligt. Ibland är man trött, ur slag, okoncentrerad, ja, det är svårt att hålla fokus och prestera bra.

Nu tror jag inte Tindra brydde sig så mycket om att hon inte blev topplacerad, men jag tänker på alla skolelever - mest tjejer- som känner sig helt misslyckade om de inte presterar toppresultat. Vilket i skolans värld avspeglar sig i betyg.....
Vi, som vuxna, som lärare, som föräldrar, har ett stort ansvar i att hjälpa barnen att se andra värden, än de som kan mätas i prov och betygstävlingar!


Sov på TV-rumsgolvet ( på en utmärkt madrass) i Hjälshammar i natt och hade för ovanlighetens skull nära tillgång till morgontv. I morgonprogrammet med start klockan 8, intervjuades "lyckoforskaren" Bengt Brülde. Han har just givit ut en bok med titeln "Hur viktigt är det att vara lycklig?". Pengar och status är inget som ( mer än för kort tid) ger lycka, enligt Brülde. Nej, lycka är att ha vänner, familj, arbete som man trivs med, en meningsfull fritid och att känna att man finns till för andra och att man gör gott för andra.
Visst stämmer det, bara det att vi inte inser det, när vi jagar den stora pengavinsten eller utbildningen/ jobbet med hög status. Googlade på ovan nämnde man och hittade bl.a. denna aktuella intervju .

I morgontvs nyhetssändning presenterade man också en forskningsrapport ang. kvinnors sömn i relation till deras midjeomfång. Man hade kommit fram till att kvinnor som sov 4-6 timmar per natt har 9 cm mera midja än de som sover rekommenderade 8 tim. Nu tyckte jag att denna undersökning lät som nys, men kunde ändå inte låta bli att tänka på att om jag sov lite färre timmar per natt, så skulle jag enligt denna ha ett midjeomfång på ca 105 cm. :)) ! Tur att man är en som gillar att sova - och som (oftast) sover gott.

C-E hade kantat perennlanden när jag kom hem. Ser fint ut med alla vårblommor... I morrn får vi nog ta tag i den ojämna gräsmattan. Med lite frisering, så kommer den att se betydligt bättre ut, och trädgården riktigt vårfin.
Själv är jag som en halvskållad tomat i ansiktet. En dag i sol och snålblåst bränner till det gamla ansiktet rätt bra. Men det hör ju också våren till....

Hästbilden är inte en bild på Tindra, utan på en okänd kamp med möjlighet att verkligen se sig omkring på ridskoleområdet. Gick en liten promenad nära hopparenan och hamnade i en vacker vitsippshage och tog ett snapshot of Alvestanaturen.


2 kommentarer:

  1. Såg också lyckoforskaren, som bekräftade det vi redan konstaterat. Lycka är inte pengar. Har du tänkt på att idag är det nästan fult att tjäna mycket pengar, men vinna dem går bra.

    Det har varit en underbar dag. Var på betesutsläpp. Korna hoppade nog lika högt som dina hästar. De skuttade runt och var så glada.

    SvaraRadera
  2. Visst är det vackert med vitsippor!!

    Skönt att det finns någon som talar om för oss då och då vad livet egentligen går ut på...Inte att jaga allt som andra har i prylväg, utan att känna lyckan i det vi har omkring oss i familj och vänner. Det är 100% sant, det vet vi, men vi behöver bli påminda om det många gånger!!

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas