måndag 24 maj 2010

Vädjan: Våga vara välvillig


För några år sedan, så betalade jag in 150 kr och blev medlem i Röda Korset. Tyckte att jag hade tid över att hjälpa till i den lokala avdelningen och att jag hade medel nog att kunna stödja en del av välgörenhelsorganisationens insatser.

Tyvärr så hörde ingen från lokalaavdelningen av sig till mig, fast jag vet att deras verksamhet är ganska utbredd. Kanske tyckte man att man inte ville ha med mig i gruppen, att jag skulle ta över och förändra deras inrutade mönster. Lite besviken blev jag allt, jag önskade förstås att man vågade vara välvillig och ge mig en chans, i stället för att ha åsikten klar. Och lite nytänk skadar ju heller inte....

Jag har fortsatt att betala den futtiga medlemsavgiften under några år, och stött några insamlingar. Så fick jag höra om den mer än girige ordföranden i föreningen, som ansåg att hans höga lön inte räckte till det liv han var van att föra, och stoppade välgörenhetsmedel i egen ficka. Fakta om Bengt Westerbergs orimliga lön som chef för en välgörenhetsorganisation, framkom också.

Det är inte sant, vad pengar och girighet kan förstöra.... Jag kan bara inte förstå de elaka krafter som tar tag i människor när det handlar om pengar.... Pengar som bara är pengar och inte har något reellt värde förrän man använder dem för att göra livet bättre för andra....

I år så bestämde jag mig för att inte vara medlem i Röda Korset längre och betalade alltså inte in de 200 kr som krävdes för medlemsskap. Idag kom ett brev där man verkligen vädjade att jag skulle fortsätta vara medlem. "Vi behöver dej mer än någonsin när förtroendet för RK måste återställas" kunde man läsa. Jag skämdes lite när orden nådde mej. Här hade jag, precis som så många andra utfört en negativ gärning, pga pengar. Direkt bestämde jag mig för att våga vara välvillig, att överse med det som hänt, och fortsätta vara bidragsgivande och medlem. Andra ska ju inte behöva lida ännu mer för någons obetänksamhet och girighet.

Hela tiden slås jag av vilka negativa ringar som pengar ( i större mängd) för med sig. Liksom att folk hela tiden ska ha så mycket lön som möjligt, att pensionen ska vara så hög som möjligt, för att inte tala om de helt vansinninga vinster som olika lotterier betalar ut veckoligen.

Förra veckan kom en dam fram till mej i affären och berättade att man på hennes gata hade vunnit fem miljoner kronor.

-Tror du att vi får lite, vi som bor grannar, frågade hon. Jag trodde inte det och damen såg synnerligen besviken ut.

- Men dom kanske ställer till en fest för er i området, sa jag, i ett försök till uppmuntran.

Vi får hoppas att det blir så.....

Åh, vad jag önskade att människor ville använda lättfågna pengar till att dela glädje med andra ....

1 kommentar:

  1. Pengar, pengar... tänk vad mycket de ställer till med... både gott och dåligt. Det är väl fler än jag som reflekterat över varför det blivit fult att arbeta ihop mycket pengar men helt OK att vinna dem. Jag har aldrig haft mycket pengar och lär aldrig bli rik, men jag delar gärna med mig av det jag har. Heders åt alla som väljer att göra en insats för andra människor med behov.

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas