söndag 16 maj 2010

Behöver bättre batteriSå kan det vara ibland, man behöver helt enkelt en uppladdning av batterierna. Just nu laddas både telefonbatteriet och batteriet på en av kamerorna upp - igår var det jag som behövde uppladdning. Mer än trettio timmars inte göra något alls, varav närmare tjugofem i ryggläge och hel eller halvslummer, det gjorde susen. Idag är batteriet fulladdat och jag har hunnit med att sy gardiner, städa köket och sätta upp gardinerna, så grönsaker och blommor i grönsakslandet samt att klippa gräset. Och än har jag MASSOR av energi kvar .... kanske blir det till en promenad i duggregnet.....


Under dagens göranden har jag funderat mycket på den försvunna Svenljungaflickan. Hon försvann i fredags kväll och anmäldes försvunnen ganska snabbt. Man trodde att hon gått till affären... Familjen är av romsk härkomst och kom till Sverige för mindre än ett halvår sedan. De kommer från Serbien och söker nu tillstånd att bosätta sig i Sverige. I Serbien hade man blivit illa behandlad och förföljd, Man hade hoppats att det skulle bli bättre i Sverige, men även här kände man sig mindre värd och har inte fått den hjälp man önskat.


För ett antal år sedan hade vi ett liknande fall i den skola jag då jobbade i. Ett romskt barn hade försvunnit då det var på väg till affären och skulle köpa mjölk. Dagen efter försvinnandet vimlade det av poliser i samhället och uppe i skyn svävade en polishelikopter fram och tillbaka. En polisman skulle prata med alla oss som jobbade i skolan, och när det var min tur så frågade jag om han trodde att barnet var försvunnen på riktigt. - Nej, det tror jag inte, blev svaret. Men tänk om det ändå är så, då skulle det vara förskräckligt om vi inte tog detta på allvar.


Någon vecka senare kom det fram att barnet hämtats upp av släktingar, och att det här med "försvinnandet" var ett försök att få till uppehållstillstånd i Sverige. Barnet kom tillbaka och familjen utvisades så småningom....


Jag tror att det är på samma sätt med flickan i Svenljunga..... och jag hoppas det också.... annars skulle det ju vara förskräckligt om ett barn bara försvann....


Två tankebanor dyker upp ....
 1. Det kostar massor av tid och pengar att leta efter ett barn i ett fejkat försvinnande ....polisresurser som kunde användas till något mycket, mycket bättre.


2. Under senare tid har många familjer från olika länder fått uppehållstillstånd i vår kommun. Kanonbra, jag tycker verkligen att det är en tillgång med alla folkgrupper som man får möta och lära sig så mycket utav. MEN jag har inte sett en enda romsk familj få stanna kvar, och detta trots att vi haft många asylsökande familjer med zigenarbakgrund. För ett antal år sedan kom en pojke från Serbien, en romsk kille, till den tredjeklass som jag då hade. I början var inte de svenska barnen så snälla emot honom, men han kom så småningom mer och mer in i klassen. Han hade föräldrar som verkligen brydde sig om hans skolgång, pojken älskade skolan och när ett år hade gått, så kunde han - från att inte ha kunnat någon svenska alls - svara på frågor och hämta svar från en svensk faktabok.


När skolan började på hösten, så var familjen borta.


Varvid jag då undrar varför romer alltid ska förföljas, nedvärderas och ges sämre möjligheter än andra folkgrupper. En del folkgrupper kan göra vad som helst, och ändå ursäktas deras uppförande, andra folkgrupper är man rädd för, trots att bara en liten del ställer till det. Den folkgruppen har sammantaget låg status, men eftersom man hyser rädsla för den, så får de styrande som de vill till syvende och sist. Och så har vi romerna, dem kan alla hunsa och stigmatisera... Detta för att de har en lite annorlunda kultur, några har inte samma syn på mitt och ditt som vi fantastiska hederliga svenskar har ..... men i grunden är de precis samma människor som alla vi andra..........


Tycker att frågan borde högt upp på EU-agendan, så att varje land skulle tvingas ta ansvar för en andel romer och ge dem uppehållstillstånd och möjlighet till arbete.... så skulle vi sannolikt slippa sådana här försvinnanden som detta i Svenljunga. Tror jag... men kanske flickan är borta på riktigt ....men mina tankar om romer och dess rättighet till samma människorvärde som alla andra kvarstår....


Har lyssnat och lyssnat på Ark-skivan jag fick för snart två veckor sedan. En melodi finns kvar i huvudet jämt och ständigt.... Eftersom den ligger på you tube, så tänkte jag implementera den i era hjärnor också .... Håll med om att den enkla melodin fastnar .... och att den enkla texten är tänkvärd.


Bilden: De nya gardinkapporna i köket.... tyget inköpt på Borås Väveris lagerförsäljning, beläget alldeles vid Navet.


3 kommentarer:

 1. Fin låt, håller med dig om att den fastnar i huvudet. Den påminner otroligt mycket om en gammal melodi, är inte helt säker på vad den heter men jag tror att den heter Barnatro.

  SvaraRadera
 2. Åh, vad det låter gott med vila i trettio timmar...det skulle jag nog också behöva!!! Får se när det blir tid till det =)

  Hemsk om de utnyttjar sådant för att få stanna kvar...men de är desperata. Jag har en kille på skolan vars föräldrar gick under jorden för ett drygt år sedan. Han mår så dåligt och kan inte vara fokuserad på något, tom blick och gör bara det han blir tillsagd. Han och hans syster kommer att bli utvisade när hon fyller arton i januari, även om deras föräldrar är borta...det är vad jag kallar avsaknad av föräldraansvar!!!

  Snygga gardiner, man blir glad av dem =)

  The Ark är bra, så är det.

  Ha en go arbetsvecka nu...

  SvaraRadera
 3. Det finns som många som far illa i vårt samhälle idag. Hoppas att det ska ordna sig med den försvunna flickan. Vi hade en flyktingppojke som fosterbarn när våra pojkar var små. Skönt at det gått bra för honom i alla fall.
  Ha en skön vecka! Hoppas energin håller i sig!

  SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas