söndag 13 november 2011

Imponerande ideella insatser

 -Vi ska på hajk i kväll, berättade elev E i fredags. Jag ska sova ute tillsammans med M.
Det är missionsförsamlingen i Hestra - med medlemmar även i Grimsås, som ordnar detta. En årligen återkommande aktivitet. Dessutom så har man scoutverksamhet varje vecka.... jag tror också att man fortfaranade har yngre grupper , nyingar. Mina elever ser alltid fram emot torsdagskvällen, för då är det scouter. Man får testa så mycket, sådant som inte skolan ger eleverna möjlighet att göra. Man är ute och paddlar, man är ute och lagar mat, man har ordnat enkel geocaching.... ja, det är alltid något kul på gång. Jag är djupt imponerad över de ideella insatser som dessa föredömliga ledare utför.
Överhuvudtaget är frikyrkorörelsen en klar föregångare vad det gäller ideellt arbete. Läste att missionsförsamlingen i Ölsremma höll auktion för 140e året i rad. En behållning som till största delen ( eller helt?) går till människor som finns i krisområden på vår jord.
Bloggvännen Inga berättar i dagens blogginlägg om hur man arbetar ideellt för att få in pengar till missionärsverksamhet i sin kyrka.
Jag är djupt imponerad ... läs Ingas egna ord här
 På fredags-sista-lektionen så har vi en skön avslutning av arbetsveckan..... två elever bloggar om veckan som var.... (tyvärr på sluten blogg)... vi tittar på "Lilla Aktuellt" ... tack kollega K, för att du öppnade mina ögon för detta suberba nyhetsprogram för barn..... vi har "fredagsfrågor" (aktuella frågor) ...högläsning ... eller också kan eleverna komma med förslag på vad vi kan göra eller vad de vill visa t.ex. på You Tube. I fredags ville man visa ett klipp från gymnastiktävlingen som anordnades av Tranemogymnasterna förrförra helgen. Några av eleverna var med i ett mixat lag som tog silver resp. brons i två olika grenar. Klippet kan ni se här.
Jag är djupt imponerad över de ideella insatser som ledarna i Tranemogymnasterna gör. Så många ungdomar som får möjlighet att testa sin spänst och förmåga att kontrollera sin kropp. Och att lära känna nya vänner, att tillhöra en grupp som strävar mot samma mål.
 Förra fredagen var jag med på en hästhoppningstävling i Vetlanda och igår så tog jag tillfället i akt att åka till närbelägna Gislaved för att se Tindra och Ida hoppa 1.10 m. Det blev en riktigt spännande tävling där Tindra och Ida slutade på en andraplats. Vad som var extra kul var att Tindras uppfödare, Karla, fick se sitt fina avelssto Ronjas näst sista föl, göra en bra insats. Hoppningen kan ni se här
Även här är det ideella krafter som ser till att tävlingarna kan genomföras. Många är det som är inblandade för att hoppbana, resultat, servering  och i många fall, parkering, ska fungera. Imponerande!
För egen del så har jag varit väldigt dålig på att vara ideell. En gång på nittitalet var C-E tränare/lagledare för  det  fotbollsflicklag som Karin spelade i. Det är väl det närmaste idealitet som jag kommit. För då hände det att även mina tjänster behövdes, för att - framförallt - bortamatcher skulle funka.
Naturligtvis har både tjejer och killar i Grimsås ideella fotbollstränare även idag. Synd att inte de får mer uppskattning för sina insatser - och det gäller alla dem som är inblandade i ideell ungdomsverksamhet. Idealiska verksamheter som ger våra ungdomar positiva, föredömliga  och utvecklande upplevelser . Jag är imponerad av er alla!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas