måndag 22 februari 2021

En sådan dag!

 


9,3 grader visar termometern. I skuggan! I solväggen är det sannolikt närmare 20.

Snökristaller övergår till mer livliga vattenmolekyler.  Grusvägen tycks vilja bjuda upp till dans, lerdans.

Kajorna har vårmöte, och den kråksången är inte vacker. Men det gör ju inget, jag fattar ju att kråkfåglarna har mycket att kraxa om, nu när de fått känna på vårväder.

Talgoxen ti-tiar för fullt och hackspetten kör långa trumsolon.

En yrvaken fjäril, ett påfågelöga, flyger av och an i solväggen. Det finns ingen mat att uppbåda ännu för en hungrig stackare. Suget efter vårsol kommer sannolikt att bli dess död.

Vår enda katt  har velat vara utomhus hela dagen. Han som inte varit utomhus, mer än någon minut per dag, på flera månader. Idag har han mest suttit på altantrappan och njutit. Jag har gjort honom sällskap flera stunder. 

Överallt lyser en mild och vänligt moderlig sol. 

En sådan dag det blev! En dag då det är gott att få vara ledig och verkligen kunna vara ute och njuta av det stora undret, då när den tysta och dödslika vintern plötsligt övergår i livgivande vårväder.

Jag vet, det kommer bakslag. Det blir säkert kallt igen och sannolikt får vi ytterligare en omgång snö. MEN den snön lär inte bli långvarig, och när solen lyser, så ger den värme. En sådan där mild värme, som man kan bara vara i och njuta av i fulla drag.

Men oj, vad man blir vårsömnig- det känner jag nu efter att ha tagit tillvara på försmaken av våren, under såväl för och eftermiddag.


När sol och plusgrader lockar, så träffar man ofta på andra bybor, när man är ute på och rör på sig. Det är så roligt, och så värdefullt i denna tid, att prata en stund med vänner och bekanta.  Jag tror att alla känner så, för samtalen vid mötena på byvägen, tenderar på att bli längre än normalt. 

Tänk, för en vecka sedan,  så var det många plusgrader, och för bara fem dagar sedan, så kom det en decimeter snö och lade sig över den gamla. Tror att vi hade tjugo centimeter precis innan helgen. Idag så är det bara ett tunt och ojämnt snötäcke kvar, och barmarken visar sig på stora områden. 

Härligt, härligt! Även om vi får vänta fem-sex veckor på riktig vår, så är den absolut på väg.Den mörka och kalla årstiden är över för den här gången! 

Jiipii!


En gång, då jag var på höjdpunkten av mitt lärarliv, så gick jag en distansutbildning i fysik - en utbildning som Lunds tekniska högskola ordnade. Det var en superbra kurs, riktad till lärare för grundskolans åk 1-6. Ett av områden vara meteorologi. Man fick lära sig massor om moln och vindar och nederbörd. Just de här tunna molnen, mer böjda spetsar, de förebådar regn. 

Någon lika varm och solig morgondag, det är inte att räkna med. Det lär bli mulet och kanske regna lite. Men vad gör det? Våren är på väg, och idag har vi verkligen fått en påhälsning av den.


D-vitaminintag från solen och C-vitaminintag från apelsiner, det hör vårvintern till. Problemet är, lådan med apelsiner som skulle levereras den 12 februari, den är numera aviserad att komma i morgon, den 23.. Efter sådär sju -åtta "delays"- ändringar. Tror ni att det finns någon ätbar apelsin?  Ska meddela detta så fort jag kunnat kolla. Och UPS kommer att få en "claim". Har redan försökt göra det, men de släpper inte igenom någon reklamation, så länge leveransen inte har kommit fram till adressaten....



18 kommentarer:

  1. Här får jag verkligen vårkänslor! Bilderna är helt suveräna och jag unnar dig dina 10 grader. Jag var rätt så nöjd med "mina" 6 grader i helgen, men dina bilder inger även mera hopp. För jag skrev också ett inlägg om våren;-) Grattis till solen idag också:-)

    Ja, det ska bli intressant att få höra fortsättningen på din apelsinleverans. Tycker du ska även klaga hos exportören. Det är ju viktigt att h*n vet att det fick snett med leveransen. H*n kanske vill byta till ett annat transportbolag. Hoppas du har en stor kompost i din trädgård - för apelsinerna alltså;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Får göra så. Här funkat innan. Undrar om UPS lägger allt krut på vaccin.
      Underbart att kunna sitta ute i solen igen! Tack för dina vackra ord!

      Radera
  2. Härligt! Nu vet jag vad jag har att vänta framöver, för än är inte våren här. Men den kommer.
    Spännande med apelsinerna. Hoppas de har klarat förseningen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har inte fått något meddelande om att den inte kommer i morgon. Men för en vecka sedan kom meddelandet inte förrän samma dag, så jag tror väl inte så mycket på att de står på verandan, då hon kommer hem från mormorstisdagen...
      Våren kommer till oss alla. Och vi kommer säkert få bakslag både en och två gånger, innan det är dags att leta vårblommor.

      Radera
  3. Det ska ju bli varmt hela veckan. Så himla skönt! Vi satt ute och fikade i eftermiddags🤗

    SvaraRadera
    Svar
    1. Såg ju bilden. Såg gott ut i solväggen. Räckte med fleecetröja på i eftermiddag Jättehärligt!

      Radera
  4. vi har också +10°C i skuggan, härligt!

    SvaraRadera
  5. Vilket underbart sprudlande inlägg! Den översta bilden är så fylld med tidig-vår-energi! Spännande att veta lite mer om moln. Och jag vet inte hur vädret är hos dig idag men här har regnet vräkt ner hela morgonen och en grå filt har placerat sig över landskapet. Här var det dimma hela dagen igår så det gick inte att avläsa några moln.
    Men oj, det var en rejäl leveransförsening. Inte bra när det blir så med livsmedel. Håller tummarna för att dom är i bra skick ändå. Här äts en apelsin om dagen. C-vitaminerna måste intas ...

    Ha en fin dag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Idag är apelsinerna levererade. Kl 13.36. De står på verandan tills vi kommer hem från mormorstisdagen. Undrar förstås över kvaliteten!

      Radera
  6. Det har blivit en segdragen historia med de där apelsinerna. Hoppas det finns några ätbara när de kommer fram. Här börjar jag få lite vårkänslor för det är så underbart ute i trädgården.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fint väder idag också. Men skitigt på grusvägar och i hästhagar. Apelsinerna lär stå på verandan när vi kommer hem. Undrar hur stor del som är användbart!?

      Radera
  7. Men, har inte apelsinerna kommit ännu? Kanske var de inte mogna.
    Detta var ett riktigt vårinlägg, ett välkomnande till våren som är på ingång i flera områden i vårt land.
    Inte här. Ja några plusgrader är det, mulet är det och snön har delvis försvunnit. Finns bara kvar i högar och på mörka platser. Men, någon våraning har jag inte haft ännu, det kommer. Ljuset har kommit tillbaka och det gläder Mysingen mycket.
    Trevlig dag.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas Mysingen fått värmlänning idag. Här försvinner snön snabbt.Men skitigt blir det på landet.
      Apelsinerna lär stå på verandan då vi kommer hem. Kram!

      Radera
  8. Oj ... ingen apelsinleverans än?
    En härlig dag annars och ett fantastiskt vårsprudlande inlägg med härliga bilder!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt idag också. Och apelsiner på verandan då vi kommer hem.

      Radera
  9. Visst var det ett fantastiskt väder i går och verkligen vår i luften. Här har det varit okej i dag med men inte lika varmt. Tillräckligt skönt dock för att vara ute.
    Det verkar gå lika bra med dina apelsiner som med vår lampa...

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Här kommit idag! Stöd på verandan då vi kom hem från Värnamo. Vågade knappast öppna den luftiga lådan. Till vår stora förvåning, så tycktes det inte finnas en enda rutten frukt i lådan. Och de smakade väldigt bra! Lättskalade, söta och lagom saftiga!
      Er lampa kommer snart ska du se. Och den kommer att bli superfin i ert nya kök. Kram!

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas