måndag 8 februari 2021

Trist

 

Med samma hastighet som de ofta förekommande tjurrusningarna över öppna fält, rusade Fransson över till de sälla jaktmarkerna igår morse. Han åt lite frukost, lade sig ner och fick en konvulsion under det att  han försvann från denna världen. 

Nu hade vi bara en hemmasnickrad diagnos efter hans svåra symptom i tisdags, vingelsjuka, och enligt denna var prognosen för en längre överlevnad riktigt dålig.

Ändå så ville man inte riktigt ta till sig de dåliga framtidsutsikterna för katten, då han piggnade till och nästan var sig själv igen under ett par dagar.


Jag är absolut ingen större djurälskare, i den meningen att jag gullar med dem och sysselsätter mig så mycket med dem. Men visst saknar man ändå den store svarte katten som funnits i huset i mer än tio år. 
Husdjur har alltid funnits med i mitt liv. Hund och katt som barn, katter som vuxen. Även om det är maken som varit den som ägnat sig mest åt katterna, så har de funnits där.
Några har blivit överkörda, flera har vi tagit bort p.g.a ålderskrämpor eller åldersrelaterad sjukdom.  Jonny och Konny dog  riktigt unga efter att ha fått kattpest, då de kastrerades hos veterinären. Det är många år sedan, men det var riktigt otäckt, så ont som de hade innan de dog.
Fransson var tio år, och borde haft fem-sju fina kattår kvar.  Det känns extra trist och sorgligt.


När vi var tvungna att åka till veterinären för att avliva vår gamle Fritz, förra sommaren, så kändes det inte lika tungt och trist. Katten var bortåt tjugo år gammal och hade blivit sämre och sämre under en tid. Han hade svårt att gå och svårt att sköta sin hygien. Det var en gammal katt som tycktes bestå av enbart päls och ben. Det är en lättnad att kunna ge ett sådant djur en spruta och veta att han slipper lida mer.



Man kan ju se det så att det var bra att Fransson fick ett så snabbt slut och slapp uppleva att vara så sjuk som han var i tisdags, någon mer gång.

Konstig sjukdom. Funderar på att skriva ett mail till den veterinär som vi brukat anlita, så att de kan  få information om att det kan finnas vingelsjuka i våra trakter. Enligt googles olika källor så tycks den vara ganska begränsad, till Mälardalen.


Försökte leta upp bilder på Fransson, men fann inga i mobil eller i datorns bildmappar. Har nog knappast tagit några bilder sedan de var kattungar. Man tar sina katter för givna. 
Så det blir bilder från dagens promenad ( den vanliga långpromenaden) samt från gårdagens fram och tillbaka-vandring på byvägen.



Ska vi skaffa en ny katt? ( Jag vet att det är en ko på bilden... men häftigt att se kor ligga ute i snön...) Vi har ju Freddie kvar. Han är mycket mera social än vad Fransson någonsin varit. Lite orolig för att han ska ha fått i sig viruset från sin bror är jag allt, men här måste jag också tro på det positiva i sjukdomsbeskrivningen av vingelsjuka: sjukdomen tycks inte smitta från katt till katt.

Har redan kollat lite på katter på Blocket. Det finns raskatter för tiotalstusen kronor att köpa. Nej tack!
Helst skulle jag vilja ha en vuxen katt, på 6-8 år. Vet att jag tänkte- eller kanske uttryckte- då vi tog Freddie och Fransson: Nu krävs det att vi är friska i femton år, så att vi kan ta hand om katterna. Då var vi 57 år. Tio år senare, så känns femton år framåt ångestfyllt gammalt.... Så jag är tveksam til en kattunge..... Men vi får se....


För att ta upp ett trevligare ämne, så är det trist att lördagens väder inte hållit i sig. Vintern är härlig då solen skiner, men väldigt trist då det är grått och kallt.... Som idag....

Körde upp ett skidspår på närmaste åker, bakom det ( oftast) öde grannhuset i lördags. Trehundra meter mätte jag upp rundan till.  Körde tolv varv, vilket då blev ungefär samma sträcka som längs ett normalt elljusspår. 

Fick ett mess från dottern att jag kunde ta med skidor till mormorsdagen i morgon, för där fanns ett riktigt spårat skidspår över deras åkrar. Det ska jag absolut göra. Känner "så där" inför att åka till ett "offentligt" spår. Fel klädsel ( hittar inga gamla skidkläder i klädkammaren, jag måste ha sorterat bort dem), fel stil och fel hastighet. Samt plogande i nedförsbackar... Jag passar på  flacka åkrar mes lite lagom lutning. 


18 kommentarer:

  1. Men så sorgligt. Djuren i ens närhet är ändå ett liv... som man tycker om. Och när de inte längre finns så finns saknaden... på olika sätt.
    Åk du skidor i ett offentligt spår, med "fel" kläder, "fel" fart och
    "fel" stil. Jag blir så glad av att se sådana människor. Ta vara på chansen! Vem bryr sig? Säkert bara du själv...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast i morgon får det bli på åkrarna sydost om Värnamo. Nä, man undrar nog vad det är för gammal tant ute i spåren...

      Radera
  2. Men så tråkigt och jobbigt att inte katten klarade sig. Läste om då du beskrev hur sjuk han var så det var ju bra för den att det gick fort. Det är så jättejobbigt att se sina husdjur lida, ja överhuvudtaget, allt levande.

    Vackra vinterbilder. Att korna kan vara ute på vintern, det är väl en speciell ras som tål det, kan jag tänka mig.
    Fint att du har fått upp skidspår och kan åka. Bra att passa på medan snön ligger kvar.
    Jag tycker att du ska åka skidor där som dottern föreslog. Fel klädsel och fel fart, inget att bry sig om. Huvudsaken att du är klädd så att du inte fryser.
    Ha det bra.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blir bra att testa spåren på åkern. I täckkappa och jeans med långkalsonger under. Ska inte frysa! Kram!

      Radera
  3. Du måste nog vara den mest osentimentala människan jag "känner". Det är en komplimang förresten - om du undrar alltså. Du tar Franssons död på ett totalt rationellt sätt, så som man borde ta ett djurs bortgång. Men Fransson var ju ändå en familjemedlem, så... Men du funderar ju redan på en "ersättare". Coolt!
    Det viktigaste är ändå att Fransson slapp lida. RIP!

    Ta md dig dina skidor och strunt i vad alla andra eventuellt tycker om dig, din stil och din outfit. För det första är det en vanlig arbetsdag, så du lär knappast ha en massa åskådare och/eller skidåkare i spåret. För det andra - strunt i vad andra tycker. Du är gammal nog för att kunna göra just det - strunta i andras åsikter;-)
    Lycka till och kör försiktigt!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för den komplimangen! Ja, jag är nog ganska rationell. Men jag sommarkatter. Definitivt! Är så glad att han inte fick lida. Det ska inga djur behöva göra. Finns gränser för mänmiskor också anser jag.
      Skidorna ligger vi bilen. Ska ju bara ut på åkrarna kring dotterns hus utanför Värnamo. Inget offentligt där. Det Är elljusspåret i samhället/samhällena runt omkring som jag menar. Där blir jag en kuf om jag ger mig ut.... speciellt när jag plogar nerför backarna...

      Radera
  4. Så sorgligt ändå att han fick ett sådant slut. Även om jag är glad att själva dödsögonblicket verkade gå fort.Har du tänkt på att kolla på Fonus efter en katt. De har ju börjat med att förmedla husdjur som avlidna har ägt och som nu står utan hem. Mest katter och en del hundar finns. Jag skulle gärna göra en sån grej om jag kände för att skaffa ett djur,. Mina katter är tio år och syskon så jag räknar med att de blir mina sista katter. Många katter har jag haft i mina dagar, en del har gått åt i trafiken, unga friska djur. Sånt är jättesorgligt så när vi bott nära stora vägar har jag inte skaffat katt alls för jag vill helst att katterna kan gå ut. En bra idé att berätta för veterinären vad som hänt ifall de får in liknande fall.
    Hoppas veckan även innehåller några ljuspunkter! Kram

    SvaraRadera
  5. Här inte fått iväg något mail till veterinären ännu. Men det är nog klokt att höra av sig dit.
    Tack för tips om Fonus. Kram!

    SvaraRadera
  6. Så tråkigt med Fransson men med tanke på att oddsen inte var goda så var det ändå bra att det gick snabbt. När det gäller att skaffa en ny katt så tycker inte jag personligen att det handlar om en ersättare, för i min värld är ett djur svårt att ersätta, utan om att det finns många djur att älska. Vill ni inte ha en kattunge så borde det säkert gå att hitta en katt som behöver omplaceras.

    Skulle jag åka skidor skulle jag inte bry mig om hur jag var klädd. En adekvat klädsel skulle inte lura någon för jag misstänker att jag är ganska så ringrostig ;-)

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä, det skulle se väldigt fånigt ut om jag klädde mig i skiddräkt. Så täckkappa och jeans får duga.
      Får fundera på om vi ska gå någon ny katt i huset. Jag kommer iaf att kolla på vad det finns för katter som behöver nya hem. Kram!

      Radera
  7. Tråkigt med Fransson, men skönt att ändå det gick så fort. Olika djurhem brukar nästan alltid ha vuxna djur som behöver nya hem, så det finns säkert en katt även för er ...
    Ha en bra dag idag - och lycka till i skidspåren!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu har jag åkt fyra kilometer på åkrar. Gick bra. Saknade lite nedförsbacke dock. Kram!

      Radera
  8. Men så tråkigt med Fransson :( Jag skulle titta in till dig och tacka för besöket på min blogg och så möttes jag av detta sorgebud. Men bra för honom ändå att det gick fort.
    För övrigt så har du en väldigt fin blogg med trevlig text och fina bilder. Hoppas du får en fin dag och att det går bra med skidåkningen!
    /Anita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Skidåkningen är överstökat. Blåste ordentligt på fälten. Kram!

      Radera
  9. Trist med katten, men skönt att det gick fort. Jag är som du i känslor till djur. Jag är faktiskt gladast när vi inga har. Det får man knappt säga.
    Hoppas din skidåkning gick bra. Här blåser det och är definitivt inte skönt ute!

    SvaraRadera
    Svar
    1. 4 km på åkrarna där dotterns familj bor, utanför Värnamo. Räcker för idag !
      Absolut enklast att Inte ha djur. Näst enklast att ha katt. Kram!

      Radera
  10. Tråkigt när ens kompis försvinner, så är det, fina vinterbilder.

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas