onsdag 24 februari 2021

Gott!

 


Slutet gott för de omskrivna apelsinerna.

Igår, när vi kom hem från mormors/morfarstisdag, stod de på bänken på verandan. Klockan 13.36 hade de blivit levererade, efter att ha kommit från Langenhagen- utanför Hannover- till UPS terminal i Mölndal, vid sextiden på morgonen. Allt enligt den resplan som man kunnat följa via nätet.

Oj, vad gott de smakade. Obesprutade apelsiner har ett helt annat skal än besprutade och vaxade citrusfrukter. De har en mjukt skal. Dessa apelsiner var lättskalade, smakrika, lagom söta och inte allt för rinniga, utan lagom saftiga. Dessutom visade de sig vara kärnfria. Helt perfekta alltså.  Kollade igenom de tio kilona av gula frukter i går kväll och fann, till min förvåning- och glädje- inte en enda som visade tecken på att ha börjat ruttna.  Jag som trodde att det skulle anlända en låda med halvrutten frukt, då leveransen blev elva dagar försenad, och har befunnit sig på väg sedan den 5 februari.


Nu gäller det att använda den vitaminrika frukten. Fler än två apelsiner per dag är det nog svårt att äta. Ska dela med mig till dotterns familj i Värnamo, men dem träffar jag antagligen inte förrän nästa tisdag. Saft ska jag använda en del av frukterna till. Apelsinsaft, hemgjord, är så gott och ger nostalgitripp till barndomen. ´

Passade på att baka en kaka idag, där det ingår apelsinjuice i smeten och skal i glasyren. Har förstås smakat en liten bit. Smakade gudomligt gott. Ska ta med det mesta av kakan till kollegorna i morgon, tänkte jag. . 

Planerade morgondagens skolarbete på tidig förmiddag. Så gott det är att sätta sig ner och fokusera på sitt arbete. Har alltid gillat att planera lektioner. Och att genomföra- ja, utom de få gånger då eleverna varit svåra att samarbeta med, förstås. 

Planeringen inför nästa läsår är igång. Det ska sparas 17 miljoner på skolan i vår lilla kommun. där hela budget på lärandesektionen ligger på 280 miljoner. Förstår inte hur det ska gå till. Kvaliteten på undervisningen sannolikt försämras. Undrar om jag får förfrågan om att fortsätta som musiklärare med en arbetsdag i veckan, även under nästa läsår? Jag är tveksam, jag är alldeles för dyr, med tanke på att min lön utgår ifrån den lön jag hade då jag formellt gick i pension. Är väl så med vikariat också. Jag är dyr, så därför tar man hellre någon outbildad tjej ( nästan bara tjejer som vill jobba i åk F -6 tycks det) när det fattas folk.  Vilket irriterar mig-  det blir ju skillnad på undervisningskvalitet om man jämför mer än 40 års erfarenhet med den som aldrig jobbat i en skola.... 


Gott att kunna vandra på skogsvägar och stigar igen. Det ligger lite is kvar på sina ställen, men det går att ta sig fram med vanliga "walkingskor". Så gott att slippa kängor och broddskor.

Tog vägen utåt järnvägen.  8 km drygt. Gott att bara gå, och att låta tankarna vandra på sina egna vägar. 

Den här järnvägssträckan var med i  fredagens "På spåret"-final. Man reste mellan Borås och Gnosjö. När jag såg frågefilmen på tv, trodde jag först att man reste i norra Sverige.  Ingen större skillnad på skogs och mossbygderna på sydsvenska höglandet och  delar av Norrland....

Klimat och dagsljus, det skiljer nog en del mellan norr och (nästan) söder. Här är det nästan vår - och ljust under nästan halva dygnet. Det är riktigt gott!19 kommentarer:

 1. Så glad jag blir när jag läser att apelsinerna var i perfekt skick! Tur eller skicklighet eller både och - det är frågan. Såg ett inlägg hos Annette. Hon beställt avokadon från Crowd Farming och gården La Atalaya i Spanien, och hon väntar ytterligare en leverans från Finca Solmark, med avokado och citrusfrukter.

  Vad gäller besparingar i skolan så verkar det vara en illavarslande trend överallt. Alla kommuner verkar tycka att det är en bra idé att spara på vettig undervisning. Suck! Du är inte dyr för skolan. Då du är pensionär slipper skolan betala arbetsgivaravgift, så jag gissar att du får vara kvar. Sedan kan jag faktiskt tycka att även nyexaminerade musiklärare ska få en chans. Jag menar du var ju också ung någon gång;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det hade funnits några unga musiklärare, så skulle jag förstås stå tillbaka. Men det finns inga.De som möjligen utbildar sig till musiklärare söker sig till större städer där det ( under normala omständigheter) finns ett kulturliv.
   Just det, jag är ju billig... tänkte inte på det. Ska bli spännande att se om jag blir tillfrågad att jobba nästa år.
   Ett av skolans problem är att de elever som behöver bo på internat eller åka till olika skolor för att få speciellt anpassad undervisning har blivit så många. Barn som till stor del behöver tas om hand även som vuxna.
   Ett dilemma det där, massor av pengar läggs på dem som inte kan komma in i samhället av olika skäl, medan de som ska jobba och betala skatt inte får den undervisning sim de faktiskt har rätt till. Kvalitetsmässigt sett.

   Radera
 2. Så bra att du fick fina apelsiner! Otroligt vad snön försvinner, det är nästan så man ser hur den krymper ihop. 11,5 grader ikväll!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inte kollat tempen. Men fantastiskt att det nästan är barmark, med tanke på att det bara är en vecka sedan som det kom en decimeter snö.

   Radera
 3. Här är det också vår... eller rättare sagt så har vårvintern börjat. Den allra bästa årstiden enligt många.
  Idag har det varit sol och flera plusgrader i skuggan.... så skönt. Men mycket mycket snö är kvar ännu. Ljust har vi också. Jag tror inte att det skiljer så mycket mellan oss.
  Så bra att apelsinerna hade klarat förseningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, nu går ni om oss fråga om ljus. Så gott att det går mot vår, även om det tycks gå lite väl snabbt.

   Radera
 4. Äntligen! Bättre sent än aldrig - och så bra att de var i så bra skick efter den utdragna restiden!
  Den kakan ser såå god ut - antar att dina kollegor blir glada!
  Ha en fin torsdag!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så nu vågar jag beställa mer. Dottern beställde avocados. Superfina. Stora. Goda! Kram!

   Radera
 5. Det är skrämmande att pengar styr överallt. Inom skolan borde det inte få vara så. Det är ju eleverna som blir lidande på det och i förlängningen hela vårt samhälle. Det finns givetvis fler områden där pengar inte skulle var ett hinder för att göra bra saker. Pengar finns här i landet men på fel ställen och hos fel personer. Kram

  SvaraRadera
 6. Så skönt att apelsinerna kom fram och att de kom i gott skick också. Jag kan tänka mig at det är stor skillnad jämfört med apelsinerna som vi köper i butik.
  Jag förstår ärligt talat inte varför det ska sparas på skolan. Samtidigt som alla pratar om hur viktig skolan är så knapras det in hela tiden. Vår kommun hade ett rejält sparbeting förra kalender året och trots att kommunen ändå gick med vinst. Vill man ha kvalitet på undervisningen så måste det få kosta.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och allra mest sparar man på de barn som ska ut i ett bra arbetsliv. Det är ett dilemma, alla måste få sitt, men oj, vad de barn kostar, som sedan heller aldrig kommer ut i ett arbetsliv, utan måste ha samhällsstöd hela sitt liv. Man ska inte dra in på deras anpassningar, MEN de får inte ske på bekostnad av "normala" barn undervisningskvalitet. Vilket det gör i vår kommun. Det är ju många "annorlunda" människor som flyttar ut till billiga boenden på landsbygden. Då blir det lite snett i den kommunala budgeten. Kanske vore läge för staten att stödja upp...

   Radera
  2. Tyvärr är det så i vår kommun också. Vissa barn kostar otroligt mycket och det är definitivt på bekostnad av övriga elever. Jag tycker det är frustrerande att det är så. Budgeten borde räcka till alla.

   Kram

   Radera
 7. Som enastående ensamstående får jag nog avstå från att göra egna beställningar av frukt och grönsaker. Men jag förstår att kvaliteten är något helt annat än vad man hittar här i handeln. Jag har väldigt dåligt utbud av frukt och grönt i min lilla närbutik, men kan inte åka 12 mil varje gång jag vill ha en gurka...De ekologiska frukter som Coop får in är ofta redan ruttna vid framplockning och får slängas direkt.
  Hoppas du får fortsätta ditt kall även nästa läsår. Jag har jobbat en del med undervisning, dock inte för barn, där skulle mitt tålamod inte räcka till. Men vuxenutbildningar inom bankvärlden, och svenska för flyktingar har jag genomfört med stor glädje.
  Torsdagskram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tråkigt när kvaliteten på frukt och grönt inte är bra. Såväl för kund som handlare...

   Radera
 8. Så där, äntligen kom då apelsinerna, så trevligt. Trevligare ändå att de var i ett sådant bra skick, trots den långa resan och förseningen. Jag blev så sugen på apelsiner då jag såg dina på bilden.
  Jag äter frukt dagligen och apelsiner är en av mina favoriter, de årstider som de finns och är bra.
  Långa promenader du tar, nyttigt för kroppen. Det känns onekligen skillnad att få gå i vanliga skor igen. Härligt.
  Vi kunde inte Gnosjö förrän på 6 poäng. Det brukar gå rätt bra att gissa rätt i Sverige.
  Tänkte redan på 10 poäng, men Gnosjö är ingen stad, kom jag fram till. Tydligen har de också platser som inte är städer.
  Trevlig helg.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade ju Partille tidigare.
   Lite tråkigt att "På spåret" är slut för säsongen! Gillar inte alla "bäst i test". Trams tycker denna tanten! Får bli något streamar i stället. För fredagskväll, det är tv-kväll.
   Underbart väder idag. Får bli två promenader. Kram!

   Radera
 9. Vad roligt med beställningen av apelsiner. Och gott förstås. När det är andra tider är bi ganska ofta i vår "spanska stuga" och både får och kan plocka helt färska apelsiner och citroner från grannarnas träd- Men jag plockar efter hand jag gör av med dem. Men får man så många som du fick blir det ju genast lite mer av en utmaning.
  Promenaderna tycks vi ha gemensamt och de ger ju bra energi.
  På spåret följde vi också och just när det var Gnosjö var jag först också inne på norra Sverige men kom sedan på en ledtråd på 6 p var målet var. Men Gnosjö är ju ingen stad så jag var lite borta där.
  Önskar dig en fin kväll.

  SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas