fredag 5 februari 2021

Flow

 


Har jobbat tre dagar denna vecka. Vikarie behövdes. Fick första dagens planering att jobba utefter och tog sen kontakt med frånvarande lärare och bad att få jobba med eget under de två kommande dagarna. Utifrån det arbetsområde i no som klassen håller på med. Kroppen. 

Delade in klassen i grupper, "modellade" det lilla arbetet som skulle genomföras. Eleverna startade upp dag ett och slutförde dag två. Starten var lite jobbig, men när man väl kommit igång dag två så blev det så roligt och så lagom lätt/svårt. eleverna kom in i ett flow. 

Flow är ett dilemma i skolans inrutade struktur. Det går bra när man har klassen själv och  ingen annan ska komma in, för då kan man bara lägga om sin planering. Men nu skulle klassrummet användas som personalrum på rasten och sedan skulle en kvinna från kulturskolan ha drama. 


Så det var till att stoppa flowet. Det är så synd att göra det, när eleverna är så inne i något. Har så många gånger stött på detta, i och för sig, angenäma problem i mitt länga yrkerliv. 

Önskar att det kunde finnas ett annat sätt att skoljobba på. ett sätt där man kunde få göra klart, ett sätt där man kunde ta paus om man blir klar och har gjort ett bra arbete, i stället för att få extrajobb, bara för att lektionen inte är slut.

Nu behöver jag inte bry mig om skolan mer, jag vet.... men när man kommer in i det gamla jobbet, så kommer de gamla tankarna tillbaka.


Kom att tänka på min gamla vän och kollegas ord, när jag var ute på dagens promenad; - Vikariera, nej tack! Skulle jag som jobbat som lärare i hela mitt liv, bli VIKARIE?

Just vad vi "gamlingar" som har lite ork och lite längtan tillbaka till skolan ska bli, tycker jag. Vi är ju de bästa vikarierna, för vi har ju så mycket erfarenhet att ta av. Vi behöver inte ha detaljplanerade lektioner.  Och den som är sjuk, ledig eller vårdar barn, den ska ju egentligen inte behöva göra några detaljerade planeringar. Tycker jag!


- 22 grader, visade termometern vid åttatiden i morse. Inget läge för morgonpromenad. Fick bli lite välbehövligt innearbete i stället.

Vid elvatiden hade temperaturen stigit till sju minusgrader och solen hade börjat bryta igenom de dimmoln som lagt sig som ett värmande täcke över oss under några timmar.  

Letade fram pjäxorna i klädkammaren. Har nog inte använt dem på tre år, så jag trodde att de hade torkat ihop. Men det hade de inte. De kändes jättebra. Skidorna har stått och väntat i garaget lika länge. Dags att prova hur de kändes.


Under gräsklippningstid, så har jag understundom funderat på nyttan av den stora gräsytan i vår trädgård. Den var utmärkt som fotbollsplan då barnen var små. Visst kunde jag köra upp ett spår där! Har gjort det något tidigare år, bara för att få testa skidkänslan. 
Det blir ju inga långa sträckor inne på gräsmattan. Precis när man fått flow i sina skidtag, så är det dags att svänga tvärt. Men roligt är det.
I morgon ska jag ta mig några hundra meter och köra upp ett spår på en åker. 
Var ute på mossen, alldeles i husets närhet, och kollade underlaget där. Tyvärr alldeles för lite snö för skidåkning.. Det är åkrar som gäller här hemma vid. 


Tänker att jag kan ta bilen och åka till riktiga spår i början på nästa vecka. Tror att det är alldeles för "trångt" där under helgen, då vill ju många ta chansen att ge sig ut i den vackra vintern. 
Långsam tant är ju bara i vägen för dem som har nyare skidor och för dem som har en högre fart i sig.


Kände ett visst flow, både under skidvarven i trädgården och under promenaden. En go känsla av att bara vilja fortsätta med det jag håller på med. 

Gillar jag vintern? Jag har ju under många år hävdat att jag inte gör det. Men kanske är det  alla vintrar  med  några dagars kyla, några dagars töväder - nästan alltid isgata- som jag ogillar. 

Just nu tycker jag att vintern är fantastisk vacker, samtidigt som jag längtar till våren.


Konstaterar återigen, att ska vi nu ha vinter, så ska det ju vara en riktig vinter. Sol, blå himmel och vitt på marken. Precis som det varit idag.



17 kommentarer:

  1. Flow ska verkligen inte underskattas och det hade du på flera plan. Lite synd bara att ni fick avbryta för att klassrummet skulle användas till något annat. När barnen är i gång som bäst så känns det verkligen tråkigt att behöva avbryta dem.

    Så märkligt resonemang! Om jag väljer pension så kommer jag att satsa på att vikariera för att dryga ut den synnerligen usla summan. Det är ju hur bra som helst! Rutinerad lärare som kan improvisera och har ett rejält lager av lektioner att bara plocka fram. Jag håller med om att är man sjuk eller vabbar borde man inte behöva sitta med planeringen dessutom.

    Kram och god helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blev också så förvånad över uttalandet! Och ärligt talat, pensionen är bättre än förväntat, men ändå så ser jag vikariepengar och torsdagsjobbsersättning som pengar som jag kan använda till något jag gillar. Kläder t.ex....eller något/kläder till barnbarnen.. Sen är det så gott att komma till skolan, göra sitt jobb och strunta i allt runt omkring. Ler gott kärvnär hörkollegorna tala om konferenser och nya läroplaner, implementering, utredningar och utvecklingssamtal. Så gott att slippa! Kram!

      Radera
    2. Min pension kommer att bli urusel tyvärr. Jag har pluggat två högskole- och universitetsutbildningar, nästan i alla fall för den ena blev bara 3/4. Sedan jobbade jag 75% när barnen var små och varit föräldraledig tre gånger. Ändå har jag en okej lön med resultatet är skrattretande minst sagt. Trodde definitivt att den skulle bli högre. Min trygghet är att jag har ett kapital som gör att jag inte behöver oroa mig men jag tycker ändå att det skulle räcka med att arbetat.
      Nu hörde jag att nya kursplaner och annat tydligen ligger på is på grund av Covid-19 så vi får väl se.

      Kram

      Radera
    3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    4. Trodde också att jag skulle få låg pension. Men den är ok. Fanns ju lite fler källor att hämta från. Var oinsatt i pensionsfrågor i det längsta.Men visst känns det gott att ha lite extra att ta utav.

      Radera
  2. Lärare emellan om man säger så - både du och Znogge har ju samma yrke! Kul!
    Vikarier är eftertraktade just nu har jag förstått. Många som vabbar eller är sjuka själva. En granne är precis som du musiklärare. Hon fyllde 80(!!!) nyligen men vikarierar flitigt på det lokala musikgymnasiet. Hon älskade också sitt jobb, precis som du.

    Helt underbara vinterbilder som är toppen att titta på inifrån en varm lägenhet. Men visst betyder en blå himmel och sol mycket för "sinnesbilden".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Till 80 har jag kanske inte tänkt hålla på. Om man nu skulle bli så gammal. Men roligt är det...och visst ska man ta till vara det som man gillar.

      Radera
  3. Läser era kommentarer om pension. Min blir minimipension. Jobbade 60% bara när jag blev sjukskriven för 20 år sedan. Då blir det därefter resten av livet. Nu jobbar jag 25%. Resten upp till 60% sjukersättning. Så jag oroar mig för kommande arbetslöshet. Jobbar man mindre än 50% får man inte stämpla. Har ju 4 1/2 år kvar till pension. Och 1 1/2 tills jag tidigast få ta ut.
    Men det var ju inte det jag skulle kommentera egentligen. Ni har kallare än vi🥶 brr!!! Så kul att du fick till skidåkningen och att du kunnat vikariera!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förstår att det är väldigt olika med pension. Har aldrig förstått riktigt hur det funkar. Det visade sig iaf att det fanns andra källor som det inte riktigt klart informerades om i det orangea kuvertet.
      Sen inser jag att arbetslivet ger oss väldigt olika förutsättningar för att få en dräglig pension.
      Maken gick i pension vid 62 och ett halvt, efter att ha jobbat som ekonom på samhällets stora företag. Han fick en ordentlig tjänstepension under 5 år. När det var slut i höstas, så fanns det andra källor att ösa ur. Men om fem år lär det visst bli riktigt knapert för honom. Då kommer min allmänna pension att vara betydligt högre än hans. Beroende på att jag genererat pensionspengar till jag var 67.
      Till syvene och sist handlar allt om att få vara frisk..och att ha en ekonomi som klarar vardagen.Kram!

      Radera
    2. Så är det och det löser sig alltid på något sätt. Man får ju anpassa sig.

      Radera
  4. Ja men precis. Det var väl det jag trodde. Att du egentligen gillar vintern... när det ÄR vinter alltså.Son ni har det nu. Grattis. Och grattis till skidåkningen. Jag tycker att du gör det bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, tack! OK, du fick mig...MEN jag gillar egentligen inte vinter...jag gillar läget. Kram

      Radera
  5. Svar: Så diskussionen om pension fortsätter - rätt kul egentligen. Ja, kanske inte beloppet som få är nöjda med, men tråden. Ni borde starta en chat;-) Precis som du är jag förvånansvärt nöjd med min pension.
    Men egentligen ville jag bara säga att förhållandet är det omvända här hos oss. Jag är idrottsfreak och min man är inte ett dugg intresserad av någon sport, förutom cricket, och den visas ju ingenstans förutom i de få inblandade länderna. Så vi har haft två tv:n sedan begynnelsen. Rekommenderar starkt att du köper en ny tv efter att den gamla dog förra året. Jag menar du får ju lite extra inkomster just nu - så köp en 42" eller en ännu större värsting för pengarna. Ingen idé att lägga pengarna på bankkontot utan ränta. Köp det du saknar och verkligen vill ha. Go for it! Rekommenderar en Samsung förresten:-) DS.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Får tacka för tips! Har en tv i storformat. Får inte plats med någon mer sådan. Men visst borde vi ersätta den mindre Tv:n också! Båda förstördes i åskväder 2019. Liksom frys och modem...eller vad fiberanläggningen nu kallas. Gamla kopparledningar ledde ett par blixtar rakt in i huset.
      Så det är hög tid att köpa ytterligare en tv.

      Radera
  6. Bugar och bockar och tackar dig som orkar fortsätta att engagera dig som lärare även efter pensionering. För det finns ju inget viktigare, än att få ungdomar att ta till sig lärdom och att ge förutsättningar för ett bra vuxenliv. Någon pedagog är jag alls inte, men har jobbat rätt mycket med vuxenutbildning under mina tjugo år i bankvärlden. Och nu senast under flyktingkrisen hjälpte jag till med språkundervisning så gott jag kunde när inget material fanns att tillgå. Klippa och klistra var min melodi, och jag älskade att vara kreativ.
    Ha en fin start på nya vinterveckan, det lär bli mera av den varan, kram från pörtet

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker ju att det är så roligt. Känner mig som människa i skolan.
      Man kan göra så mycket inom utbildningsvärlden.Kram!

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas