söndag 14 februari 2021

Fastlagssöndag

 


Visst är det skillnad på semla och semla. 

Tänkte att det skulle passa med en extragod semla så här på fastlagssöndagen. Jag har tidigare berättat om Erikson Cottage, det lilla eventstället och bageriet långt ute i skogen, precis på gränsen mellan Västergötland och Småland. På FB annonserades om att man kunde beställa semlor tills idag eller tills på tisdag, fettisdag. Blev sugen på att smaka deras semla, det måste ju vara något alldeles extra när priset för semlan var 50 kr. Tyckte att det kändes lite knäppt att beställa en enda semla ((maken äter inte grädde) så jag skickade ut en förfrågan via vår "by-grupp" i Messenger  och undrade om någon mer ville ha en dyr, men antagligen god, semla. 

Tjugofyra semlor blev beställda, min egen inräknad.  Körde ett par mil på riktiga vintervägar, hämtade de förpackade semlorna samt en nybakad kanelbulle till maken. Delade ut semmelpaketen i byn på vägen hem. Fick många tack, och även en omplanterad blomma och choklad. Det behövdes inte - jag gjorde gärna resan- det enda jag reagerade på, det var att vi inte fick kanelbullen gratis, då jag fixat 24 semlebeställningar .... Det tycker jag var lite snålt.....  

Om semlan var god? Tja.... bättre än någon av de två som jag tidigare ätit i år. En från ICA i Dalstorp, en från det lokala nystartade bageriet i Grimsås. Men någon femtio-kronors-semla tycker jag inte det var.... vill ha ännu mer luft i den perfekta semlan... 

Nytt försök på tisdag. Har lovat att stanna till i Gnosjö, på väg till Värnamo. Bernts konditori brukar ha de bästa semlorna. Skulle tro att de kan få "min" förstaplats även i år. 


Julen varar tills fastan, sas det förr. I år stämmer det absolut här i  vårt hus. Den allra sista amaryllisklockan står i blom, och kommer att få ge sig inom ett par dagar. 



Tulpanerna är välkomna senvinterblommor. Köpte en stor bukett med tjugo tulpaner och med några vita, penningörtslikande blommor i. De räcker till två vaser.



Längtar så otroligt mycket efter våren.
Jag använder min blogg som fotodagbok, och tittar ofta tillbaka i den. Jag kollar hur det varit motsvarande tid under tidigare år. Förra året var det vårlikt så här års. Sedan kom det lite snö i mars, men den snön blev bara liggande under några dagar. 
Nu har vi haft snö ett antal veckor, och framförallt så är det så kallt på nätter och morgnar. Dagarna däremot, är jättesköna. Den blå himlen bara skriker åt en att komma ut, att vara så mycket utomhus som möjligt. 
Har använt skidorna en del. I går åkte jag till grannsamhällets elljusspår. Det var mycket grenar och annan "bröte" i spåret, och jag vände när jag kom till en brant backe. Jag har blivit livrädd för att åka nerför backar på smala skidor, blir stel som en pinne bara för en liten backe. Idrottsanläggningens båda fotbollsplaner hade fina spår, så där åkte tanten runt ett antal varv.


Dagens sol pockade på utevistelse. Tog skidorna och begav mig till åkern som jag körde runt på för en vecka sedan. Inte alls kul idag.  Det fanns uppskjutande grästuvor, det var halt i spåret, så  halt så att skidorna stack iväg utan mig. Har hänt mig lite då och då under senare år. skidorna glider iväg, jag står kvar. Vilket förstås föranleder ett tant-fall. Ingen skada skedd, men man blir ju ännu mer försiktig och åkrädd. 
Jag skulle vilja gå en tant-pensionärskurs i skidåkning. Har ju tagit mig fram på skidor en hel del under åren, har nog alltid ramlat då och då.... men nog tyckt att det är ganska ok... det är först nu, när man blivit gammal som man är ramla- rädd. 


Vi är nog många som ser på Melodifestivalen, på lördagskvällarna. 
Det är också många som klagar på det de ser. Jag tycker att det är ett underhållande program. Gårdagens finalister var ganska givna. Däremot gillade jag den lilla tjejens låt - vad hon nu hette- som blev utslagen, betydligt mer än vad jag gillade den stora tjejens låt, den som gick till andra chansen.

Fick en häftig flashback, under gårdagens program. Oscar Zia, programledare, hade en grön, synnerligt illasittande kostym på sig. Varvid min hjärna kopplade till något som legat gömt i femton-tjugo år. En gång i tiden, sannolikt på 70 eller 80-tal, så sydde jag en kavaj och en kjol i ett liknande grönt tyg. Den dräkten hade väl inte heller perfekt passform, det syntes nog att den var hemmasydd. Någon  gång under årens lopp, har inte en aning när, så har den dressen förpassats till en återvinningscontainer. Och som sagt, jag har inte haft en tanke på den- eller annat som jag sytt, med mer eller mindre lyckat resultat. Konstigt hur hjärnan reagerar. 


Numera används symaskinen sällan.  Brodera är inte att tänka på, ingen är intresserad av sådana handarbeten. För egen del så har jag så det räcker. Använder f.ö.  nästan bara svärmors vävda dukar.
Men stickning är kul. harr stickat två tröjor till vardera dotter under de senaste månaderna, ja tre av dem var klara till jul. Tänkte att jag själv ville ha en tröja också. Hittade mönster på prisvärda Garnius, en norsk firma, som är ca 40 % billigare än de svenska nätförsäljarna av garn.
Igår blev tröjan klar. Gillade den direkt. Just nu har jag stickabstinens. Brukar gå över när det blir vår. Får väl sticka lite sockar så länge.







20 kommentarer:

  1. Semlor för 50 kronor - det priset slår till och med priset i nollåttaland. Så otroligt gulligt av dig att försörja hela byn med semlor. Vilken omtanke! Semlan ser ut att vara en "variant", alltså inte originalet. Ser väldigt aptitligt ut:-)

    Såååå duktig du är på att sticka, nåt jag aldrig gjort. Du kan ju sticka fotbollsraggisar till din man;-)

    Cool selfie! Det syns att du är lärare - sin min avslöjar dig;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj då! Intressant. Fast det är nog bara en min bland alla andra. Maken använder inte raggsockar. Sällan jag gör det också. Varma tröjor passar dock nu...
      Tänker att det semlepriset är svårslaget. Nu har jag bara avsikt att äta en semla till i år. På tisdag. Tror att det blir den bästa.

      Radera
  2. Riktigt goda semlor är värda sitt pris, tycker jag. Men då ska de vara bakade med riktigt smör och riktig grädde. Dessutom med surdeg, kravodlat mjöl och med omsorg. Jag kommer nog bara att äta hembakade semlor i år... lite kompaktare blir de, men helt perfekta att äta som hetvägg.
    Jag är också lite rädd för nedförsbackar. Det gäller att hitta lämpliga spår... Kanske eran skidsäsong lider mot sitt slut. Här tror jag den räcker ett tag till.
    Snygg tröja. Tack för tips om Garnius. Blev sugen att sticka en tröja nu, men det blir nog till hösten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här semlan var bakad med surdeg, mjölk från närboende bonde, mjöl från västgötaslätten och riktig grädde. Samt väldigt god mandelmassa med rostad mandel.
      Hetvägg åt vi när jag var barn. Med hembakta bullar förstås. Det var gott!
      Skulle gärna vilja åka i riktiga spår med mycket snö i. Gårdagens fotbollsplansrundor var bra. Men inte mycket till natur ju. Nu ska det bli mulet vad jag förstår. Då pockar inte skidorna på. Då blir det promenad i stället.
      Väldigt billigt garn på Garnius. Svårt att förstå att de kan vara så mycket billigare än svenska firmor.

      Radera
  3. Snygg tröja!
    Jag har inte ätit någon fastlagsbulle i år. Är inte så förtjust, men en kan jag äta. Maken äter heller inte grädde, så det gör helt klart att jag inte är lika sugen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Här ju lite till. Så en fettisdagsbulle får det bli. Sen tror jag att det är färdigt för i år.

      Radera
  4. Ojdå, kostar semlorna så mycket. Vi tänkte köpa en åt oss var i morgon, eller på tisdag, men då brukar det vara så mycket folk, på "vårt" ställe och det vill vi undvika i år.
    Fint att du åker och delar ut semlor, förstår att det var uppskattat. Men, håller med dig, visst kunde du ha fått kanelbullen gratis.
    Spännande vilket konditori som vinner.
    Vilka vackra röda blommor. Tänk att amaryllis blommar fortfarande. Min fick jag slänga igår.
    Det är många som längtar efter våren nu, men inte jag, däremot min man.
    Var rädd om dig och akta dig för branta backar.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag aktar mig väldigt mycket för branta backar. Hemskt att man blir så rädd av sig på gamla dar.
      Det här speciella bagerietoch eventstället är dyrt. Ekologiska närproducerade råvaror. Och en kvinna som har lyckats med konceptet. Tror att den semla som ska bli fettisdagssemla kommer att kosta 35 kr. Rimligt pris! Kram!

      Radera
  5. 50 kr verkar häftigt ... men OK om alla ingredienser är närodlade - ja utom mandeln då :)
    Vackra blommor och snygg tröja!
    Ha en fin ny vecka!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, tack Tycker ändå det är dyrt. Man gräddar pizza då och då. 200 kr för en liten pizza. Det är dyrt...men har en viss lockelse, där på Erikson Cottage.Krsm!

      Radera
  6. Visst är det skillnad på semlor och semlor men för 50 kronor hade jag väntat mig ett mästerverk. Vi fick ju fastlagsbullar hos den lilla familjen och bullarna var verkligen perfekta och precis så luftiga som jag vill ha dem. Sedan kan det ju också bero på vilka råvaror som används och kvaliteten på dem.

    Vilken ursnygg tröja! Något sådant skulle jag aldrig klara av, den saken är säker!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Träning är väl vad det handlar om, även det där med att sticka. Förra tröjan som jag stickade till mig var jag inte nöjd med, men den här blev jag nöjd med.
      Ja, 50 kr... Det är för dyrt för en semla. Men nu är den testad. Kram!

      Radera
    2. Här kostar de 35 kronor i så gott som alla affärer och det känns väl mer rimligt. Men nu har ni testat dem och det var ju ett nöje i sig ;-)

      Kram

      Radera
    3. Skåne... där är nästan all mat billig ( are) än någon annanstans. Dessutom oftast godare .

      Radera
  7. Semlor är ingen större favorit hos mig. Jag kan äta nån enstaka bara för att, äter nog hellre en vaniljbulle. Åh, vad jag önskar att jag hade mer tid att umgås med min symaskin. Det är jätteroligt att sy, särskilt till andra. Jag har sytt saker till mig själv också ibland och det används också. Brodera skulle jag vilja göra igen, får nog se över mitt lager av material på den fronten. Jag broderade Nalle Puh och hans vänner (totalt fyra eller fem tavlor). Just nu ligger de nerpackade i en låda i förrådet. Virkar gör jag också. Milton och Malva har precis fått bakver, tre olika sorter och fyra av varje sort till sitt lilla leksakskök. Hoppas att du får en skön sportlovsledighet. Kram Emma Rosell

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, du är så duktig på allt som har med hantverk att göra. Också! Liksom i så mycket annat. Det är ju så, man hinner inte så mycket mer än sitt heltidsjobb som lärare. Numera. När jag har vi din ålder, så fanns det inga konferenser eller annat extra. En konferens per termin tror jag att det var. Vi bestämde det mesta gemensamma på rasterna.
      Arbetstiden, det var den tiden som man var schemalagd. Resten gjorde man hemma. När det passade. Om jag minns rätt, så gjorde jag veckans planering på söndagsförmiddagarna. Idag har det ju blivit på tok för mycket gemensamhetstid. Utan att skolan blivit så mycket bättre för det.Kram!

      Radera
  8. Haha, du är för rolig med stickningarna, jag är superavis för jag har inte kunnat handarbeta i hela mitt liv, fick inget betyg i ämnet i skolan för jag kunde aldrig visa upp några färdiga alster..Vart tog skidorna vägen utan dig? Minns med glädje skidturer ute på myrarna under vårvintern, med glada jyckar, varm choklad och en tuting...
    Söta bakverk ingår inte i mitt liv sedan typ 1997, ingenting sockrat för den delen. Inget jag saknar heller, är nog sämsta kunde på byns bageri, handlar bara osötat matbröd..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är säkert bra med ett sockerfritt liv.Men...nej...inte om jag av hälsoskäl måste avstå.
      Hade 2a i slöjd. Valde bort ämnet när jag kunde på högstadiet. Dåliga betyget berodde mest på att baksidor och vrångsidor var lite slarvigt gjorda...
      Baktung. Dåliga balans. Rädd. Skulle vilja testa skinskidor och se om de fungerar bättre än mina ca 30 år gamla skidor. Kan ju inte det där med valla. Och fungerar 30 år gammal valla...?
      Nåja, nu ska det snart bli många plusgrader hos oss.. Känner ett stort jubel inombords när jag tänker på att snön snart försvinner!Kram!

      Radera
  9. 50 kr var ett högt pris för en semla. Jag är för snål för att testa en sådan. Två semlor har jag hittills ätit i år, men i fjor blev det ingen så det är ok. Sticka gillar jag också, för det kan man göra även om man tittar på TV. Annars är symaskinen den som jag använder mest. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sticka framför Tv:n är toppen. Måste påbörja något nytt. Blir nog sockar. Köpte semla för 40 kr idag. Femtiokronorssemlan var bättre. Kram !

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas